Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

28082009-Watch Lithium

116 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2016 22:43
    Ja, je kan bijna nix fout doen. Voor de hype had ik al "dik" belegt in Lithium (ORE, BCN, REM) maar heb nu een groot aantal klein posities erbij genomen.
    GXY, NMT, AJM en LIT (die kende ik redelijk goed, en zijn super).
    En dan heb ik nu nog DKO, ADV, MCT in Australien en AVL, DJI, ILC in Canada erbij genomen. Van die weet ik niet al te veel af.

    Wel interessant dat vooral (of eigenlijk alleen maar) de hard-rock mijnen de pan uit springen. De brines en klei zitten "vast". Helaas de klei want ik had vol op BCN/REM gezet, maar dat gaat nog komen! Klei moet zich nog bewijzen en deze hard-rock "gekte" komt vooral door china. Tesla will 500k autos bouwen en heeft daar veel Lithium voor nodig (ca 20ktpa). China will vanaf 2018 5m nieuwe elektro autos per jaar hebben!!! 200ktpa Lithium dus!! Op zo korte termijn kan dat alleen van hard-rock komen. Misschien ook van klei maar dat moet BCN nog bewijzen dat dat echt gaat....

    Naja, ik hoop van de hard-rock een lekker graantje mee te kunnen pikken. De grote oogst moet komen van ORE and REM/BCN....

  2. [verwijderd] 9 mei 2016 09:36
    Total koopt accufabriek SAFT.
    Een ander teken aan de wand voor het einde van het olie tijdperk. Die energie revolutie is in volle gang! Lithium en Li-Ion batterijen zijn de item om in te investeren voor nu en de toekomst. Natuurlijk ook wind en vooral zonneenergie niet vergeten!

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-090516-059/Tota...
  3. [verwijderd] 19 mei 2016 09:43
    Voor wie in Lithium wil investeren hier de aandelen die ik heb uitgekozen (voor wat het waard is).

    Australien: ORE, GXY, NMT, AJM, LIT, ADV, PIO, DKO, SYA, MTH, CXO, CUL, TKL
    London: BCN, REM (partners van Tesla)
    Canada: PE, ILC, NEV, (GLD, DGO, BGD)

    Australien.
    Daar is PLS zeker noch interessant. Staat mij echter te hoog en bied dus te weinig potential. Wil wel noch PLP kopen, maar voor 2.5c of minder (staat nu op 3c).

    Canada.
    Daar mis ik NMX. Net als PLS al te hoog gewaardeerd. Heb me met Canada veel minder bezig gehouden dan met Australien. De Lithium boom moet noch beginnen in Canada. Noch te veel sneeuw nu om te exploren...
    De laatst 3 Canadezen kan ik niet echt aanbevelen. Zijn een gokje met wat winst. Ook bij NEV ben ik me verre van zeker. Zijn gewoon te veel "spelers" in Nevada. PE heb ik gekozen vanwege hun deal met Tesla. NEV heb ik gekozen omdat zij als een van de weinige water rechten hebben. Water rechten zijn zelden in Nevada en dus duur en voor een Brine absoluut noodzakelijk. Dus NEV heeft daar iets goeds in handen...

  4. [verwijderd] 20 mei 2016 20:07
    Ik mis nog een grote: Albemarle (ALB). Is in bezit van de enige producerende Li-mijn (Silver Peak) in Nevada's Clayton Valley, waar ook PE (die, zie ik net, vandaag een plus laat zien van 22%) en Lix zitten.
    Albemarle keert tevens dividend uit.

    Nog een lezenswaardig artikel over Li en Nevada:
    www.washingtontimes.com/news/2016/apr...
  5. [verwijderd] 20 mei 2016 20:10
    Vandaag in de krant:

    Elektrische auto maakt lithium gewild

    WOERDEN
    GERBEN VAN 'T HOF

    Na jarenlange malaise in de grondstoffenindustrie kunnen de handelaren weer lachen. De vraag naar elektrische auto's is zo groot dat de prijzen, vooral die van lithium, veelvuldig over de kop gaan.

    De vraag naar lithium is groot in China, waar de overheid het metaal gebruikt voor de accu's van elektrische bussen. Maar vooral de Amerikaanse autoproducent Tesla hunkert naar de grondstof. Het bedrijf van Elon Musk wil in 2018 een half miljoen voertuigen verkopen en verwacht de productie op te voeren tot 1 miljoen auto's in 2020. Volgens Musk betekent het zelfs dat Tesla zo'n beetje de hele wereldproductie aan lithium zal opslokken. In een accu van één nieuwe Tesla zit meer lithium dan in 10.000 smartphones, stelt de financiële dienstverlener Goldman Sachs.

    De prijs van lithium, ook wel het 'witte petroleum' genoemd, steeg in het eerste kwartaal met 47 procent ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2015, zo blijkt uit cijfers van dataprovider Benchmark Mineral Intelligence. Anders dan voor bijvoorbeeld goud, koper en veel andere grondstoffen heeft lithium geen eigen beurs, waar het wordt verhandeld en waar de prijzen worden bepaald. Wat lithium kost, onderhandelen kopers en verkopers onderling uit via contracten.

    Tekort

    In een elektrische auto zit 60 kilo lithium, vier keer meer dan in een dieselauto. Er is in China al sprake van een tekort. Er ontstaat ook schaarste aan koper door uitgestelde investeringen en door toenemend milieuprotest. Maar vraag en aanbod lopen bij grondstoffen nogal uit elkaar. Zo neemt ook de vraag naar platina en palladium toe, maar mijnbouwers wachten op nog betere prijzen voor ze weer gaan produceren.

    Bovendien, mijnbouwbedrijven kunnen niet van de ene op de andere dag de productie verhogen, zegt Duco Drenth van Versatec Energy. "Na de afgelopen zes jaar met verliezen en faillissementen zijn de investeerders er niet happig op om mijnen vol te laten draaien. Het winnen van voorraden is een miljardeninvestering.

    Bovendien is er een maatschappelijke roep om minder grondstoffen te gebruiken en meer te recyclen. Daarvoor zijn ook kwaliteit en zuiverheid van belang. De zuiverheid kan worden verbeterd, maar daarvoor moeten aparte machines worden geïnstalleerd."

    De grondstoffenprijzen zijn sinds juni 2014 snel gedaald, soms zelfs gehalveerd. Dat kwam doordat de wereldeconomie maar niet wilde aantrekken en doordat van sommige grondstoffen te veel aanbod was.

    De prijsdaling is nu grotendeels gestopt, stelt ING. Zo zit ook de vraag naar aluminium, dat wordt gebruikt in elektrische auto's, in de lift. De vraag naar koper, dat wordt gebruikt als een geleider van elektriciteit, neemt naar verwachting ook toe. De prijs voor palladium, onder meer gebruikt voor sieraden en autokatalysatoren, ging met 30 procent omhoog.

    Batterijen

    Van lithium gaat ruim een vijfde van de grofweg 25.000 ton die jaarlijks wordt geproduceerd naar batterijen. Dit vanwege de explosieve toename van laptops, smartphones en elektrische auto's. Daarnaast wordt het toegepast in aardewerk, glas en smeermiddelen. Het zit zelfs in antidepressiva. Het gros van de lithiumvoorraad ligt in Bolivia (9 miljoen ton) en Chili (meer dan 7,5 miljoen ton). Verder herbergen Argentinië en China elk 2,5 miljoen ton. Het metaal wordt uit steenlagen gehaald of uit zout water gedestilleerd.

    Vanwege de stijgende prijzen van bijvoorbeeld lithium storten allerlei bedrijfjes zich op de grondstof, merkt Douwe van Hees van Plethora Precious Metals Fund (PPM). "Ze proberen een klein marktaandeel te veroveren. Want wereldwijd zijn er maar vier bedrijven die 89 procent van de voorraad beheren. Momenteel is iedereen geïnteresseerd in het nieuw ontgonnen veld Clayton Valley in de Verenigde Staten. Er zitten wilde jongens tussen. Je ziet dat vaker als prijzen zo hard stijgen. Een deel zal ertussenuit vallen, omdat ze te veel financiële risico's nemen, of omdat ze de technologische kennis niet hebben. Enkele jaren terug was grafiet het helemaal. De prijzen zijn nu als een pudding in elkaar gezakt. De grondstoffenmarkt stabiliseert nooit. De prijzen gaan als een raket omhoog en storten dan weer in. Dat was zo en dat zal zo blijven. Het is de gekte die grondstoffenhandel heet."

    De markt is nooit stabiel. Prijzen gaan als een raket omhoog en storten dan weer in Douwe van Hees, PPM
  6. [verwijderd] 21 mei 2016 15:27
    quote:

    hosternokke schreef op 20 mei 2016 20:07:

    Ik mis nog een grote: Albemarle (ALB). Is in bezit van de enige producerende Li-mijn (Silver Peak) in Nevada's Clayton Valley, waar ook PE (die, zie ik net, vandaag een plus laat zien van 22%) en Lix zitten.
    Albemarle keert tevens dividend uit.

    Nog een lezenswaardig artikel over Li en Nevada:
    www.washingtontimes.com/news/2016/apr...
    Heb je helemaal gelijk in! Die ben ik vergeten omdat ik niet in USA aandelen beleg (moet ik bij de bank nog iets voor ondertekenen). Zeker een zeer goede belegging. Ook SQM is een optie. En in mindere mate FMC, die hebben wat problemen geloof ik...
  7. [verwijderd] 9 juni 2016 09:16
    Overzichtje van hoe het zo gaat met mijn Lithium aandelen voor wie het interesseerd.

    Australie:
    ORE +126%
    GXY +101%
    NMT +34%
    AJM +9%
    LIT +38%
    PLP +14%
    PIO +52%
    ADV 0%

    Maar niet alles positief, bij de zeer spekulative sta ik behoorlijk in de min:
    CXO -25%
    CUL 0%
    TKL -34%
    MTH -50%

    London (dit waren mijn eerste Lithium aandelen in September 2015....die doen het nog niet zo goed en was ook een "dom" moment om te kopen, kort na de Tesla deal)
    REM -25%
    BCN -8%

    Canada
    PE +32%

    Ook hier doe ik het slecht met de "long shots"
    NTY -15%
    DGO -30%
    GLD +14%
    GTG 0%

    Een paar van mijn "long shots" zullen zeker negatief blijven. Een paar gaan misschien nog "knallen". Maar all in all ziet het er zeer goed uit. Zeker daar ik er vanuit ga dat Lithium nog minstens tot 2018 blijft "boomen". Er is gewoon een produktie tekort momenteel. Vanaf 2018 (maar misschien ook wel pas 2020) zal er genoeg produktie kunnen zijn. Hangt er vanaf hoe snel het gaat met de elektro autos en de energie opslag in batterijen. Ik geloof er in en heb mijn geld ingelegd....
  8. [verwijderd] 9 juni 2016 16:57
    quote:

    Ooievaar schreef op 9 juni 2016 16:16:

    Dit allemaal via Binck???
    Nee, ik woon in Duitsland. Doe het via de broker van de Sparkasse (s-broker). Maar Binck moet ook gaan denk ik want via "degiro" hier in Duitsland kan ik ook de meeste wel vinden (een paar maanden geleden nog niet). En "degiro" en "Binck" lijken erg veel op elkaar heb ik gezien (mijn broer heeft Binck).
  9. [verwijderd] 15 september 2016 00:36
    quote:

    hosternokke schreef op 11 april 2016 21:22:

    Ben afgelopen vrijdag lekker speculerend in RCK gestapt na een klein en zeeer ongedegen onderzoek. Voor de lol.
    In dit ongedegen onderzoek kwam DGO ook nog langs maar vond ik niet interessant genoeg. Met RCK sta ik 17% in de plus. DGO doet op dit moment +128%.
    Maar de hype is on.
    Rock Tech Lithium Inc closed up sharply Wednesday, rallying $0.23 or 26.74% to $1.09 and setting a new 52-week high. Over the last five days, shares have gained 62.69% and 2,080.00% year to date. Shares have outperformed the S&P TSX by 3,006.70% during the last year.

    DGO nu -50% tov 12 april. Het kan verkeren.
  10. forum rang 10 voda 19 december 2016 17:01
    Stampede to invest in lithium mines threatens price gains

    Reuters reported that a rush to invest in new and expanded mines for lithium, a key ingredient in batteries used in electric cars, means material will flood the market just as fresh demand kicks in, potentially curbing price gains.

    While demand for lithium batteries is due to soar, the market is on course for a global surplus next year or 2018 as miners gear up to expand output overwhelming demand for the commodity by electric automakers such as Tesla Motors Inc.

    It's not a new phenomenon. Other commodities have seen similar excitement about the future, such as uranium and rare earths. Investors chased bullish scenarios only to be disappointed when prices crashed due to excess supply or less than expected demand.

    World lithium reserves are 14 million tonnes, according to the US Geological Survey, and about half of these are being developed into projects.

    Established lithium miners have announced in recent months a slew of expansion projects many in the so called lithium triangle in Chile, Argentina and Bolivia while other firms are racing to build new mines.

    Prices of lithium more than tripled in a matter of months up to April, before retreating slightly from peaks.

    Analyst Paul Gait at Bernstein in London said that "We get a lot of clients who've been approached by mining juniors wanting funding to pursue yet another lithium project.” He added that "The danger is that everybody's jumped on it and fundamentally, geologically, the stuff is not scarce.”

    Lithium is widely used in mobile phone batteries since it is the lightest of solid elements at room temperature and in coming years another surge in demand is expected as electric vehicles become more affordable and mainstream.

    Source : Reuters
116 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,16 +0,77%
EUR/USD 1,0680 +0,26%
FTSE 100 8.059,05 +0,44%
Germany40^ 17.984,90 +0,69%
Gold spot 2.309,82 -0,75%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+29,65%
ALLFUN...
+4,35%
PROSUS
+4,16%
Accsys
+3,10%
Philip...
+2,41%

Dalers

RANDST...
-5,53%
Akzo N...
-5,14%
NSI
-3,23%
B&S Gr...
-1,72%
FASTNED
-1,11%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links