Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken oorzaak populisme?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2016 10:35
    Neoliberalisme (zie wikipedia,
    nl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalisme_... is de oorzaak van hedendaagse crises.
    Combineer je dit met wegvallen van monetaire grenzen (zoals in de EU)
    dan is de beer pas echt los.
    Dat had Marx al door(zie
    seekingalpha.com/article/4026405-u-s-...

    De gewone man profiteert niet, is dus tegen, en volgt politici die zeggen voor het volk te zijn.

    Opmerkelijk is dus niet dat de als populisten gelabelde politici meestal ook tegen de EU zijn.
    Opmerkelijk is wel dat niet-populistische linkse partijen niet tegen neoliberalisme zijn (daar snap ik nou helemaal niets van)

    Het woord "Populist" wordt tegenwoordig als soort scheldwoord gebruikt, zodat iedereen maar denkt dat het slecht is, maar populisten wegzetten als slecht, wellicht is dat het grootste probleem van de heersende politiek (zie de definitie in nl.wikipedia.org/wiki/Populisme)

    Disclaimer: alle kennis bij elkaar gegoogled.
  2. PSING 14 december 2016 10:41

    Compliment goed stuk.

    Ik vraag me altijd af waar onze minister van Financiën de tijd vandaan haalt
    om die bijbaan te hebben in Europa. Daarnaast vraag ik me altijd af wat hij daarmee aan extra belastingvrij salaris mee naar huis neemt.

    Zou dat per saldo ook voldoen aan zijn hoge normen voor anderen.
  3. forum rang 9 objectief 14 december 2016 10:53
    Marcel Tak is voor zover ik kan nagaan een conservatief persoon en in dit licht lees ik ook zulke stukjes. Wat is objectief is deze tijd vlak voor de a.s. verkiezingen? In De Telegraaf en op WNL verschijnt het een na het andere item over linkse politici, waarvan de inhoud enkel propaganda voor rechts is.
    Moeten we dit serieus nemen?
  4. forum rang 5 theo1 14 december 2016 11:02
    Over de loterij:

    Ik kan me wel voorstellen dat je niet gelukkig wordt van een grote prijs in de postcodeloterij. Die loterij is daar namelijk niet erg discreet over: je hebt ineens Gaston Starreveld met een cameraploeg in de straat. Geen wonder dat die mensen meteen worden besprongen door alle mogelijke parasieten. Daar zou ik ook niet gelukkig van worden, om talloze profiteurs steeds maar weer aan het verstand te moeten peuteren dat ik NIET rijk ben en dat ik ze GEEN geld ga geven.

    En iedereen in de straat wint een prijs, behalve degenen die niet meedoen. En hoe hoog de prijs is, hangt af van het aantal loten. Dat geeft direct een hoop concurrentie. De meeste mensen zijn er nogal gevoelig voor als de buurman meer gewonnen heeft.

    Over Jeroen D: die roept wel vaker dingen die nergens op gebaseerd zijn. Ik kan alleen maar hopen dat die partij van hem wordt weggevaagd bij de verkiezingen en dat we nooit meer iets te horen krijgen van die gast. Figuren als Jeroen D, die roepen populisme en een ontzettende anti-stemming op. Je zou er bijna zelf populist van worden.
  5. forum rang 5 theo1 14 december 2016 11:10
    PS: volgens mij zijn politici in een democratie bijna per definitie populisten (de mate waarin verschilt natuurlijk: Hans Wiegel was een populist, maar Hugo Chavez was een veel extremer geval). Ze moeten immers stemmen trekken. Volgens mij is geen enkele politicus vies van een pakkende one-liner en een gezond potje populisme als dat zo uitkomt. Als de concurrent het doet, dan mag het natuurlijk ineens niet meer. Politici die klagen over populisme doet me denken aan miljardairs die roepen dat je van geld heus niet gelukkig wordt. Of renteniers die roepen dat arbeid adelt. Nogal hypocriet dus. En die hypocrisie vind ik één van de meest storende eigenschappen van Jeroen D.
  6. quoteme 14 december 2016 14:08
    Ik heb helaas het artikel niet gelezen, maar heeft Dijselbloem het alleen over de opkomst van het populisme in Nederland, of over het gehele westerse wereld? En heeft hij het over de Nederlandse Banken, of over de banken wereldwijd?

    Wanneer er alleen naar Nederland gekeken wordt is het misschien erg kort door de bocht, maar kijk je naar de globale opkomst van het populisme, kan ik me er iets meer bij voorstellen.
    Natuurlijk zijn er vele oorzaken te noemen voor het opkomende populisme.
    Naar mijn idee is de belangrijkste dat als in het leven bestaat uit golfbewegingen. Zo ook de manier waarop we naar de politiek kijken. Worden we te links, schuiven we met zijn allen naar rechts op, en worden we te rechts... Zijn we te tolerant, worden we wat minder tolerant etc... de wal keert altijd het schip.
    Het populisme is het logische gevolg van jarenlange politieke correctheid. En ook dat zal wel weer keren.
    Maar ook het internet speelt een grote rol... nu kunnen en willen we alles posten en zeggen wat we willen, en we vinden het fijn als onze politieke vertegenwoordigers dat ook doen. Ook dat wordt na verloop van tijd wel weer minder.
  7. ouwerot 14 december 2016 14:28
    Goed stuk van Tak, zoals altijd.
    Populisme is het schoppen tegen de gevestigd orde waarbij de politicus een makkelijk doelwit kiest, dat de onderbuik aanspreekt. De puinhopen van paars, de islam, de immigratietsunami, de banken, het grootkapitaal en tot slot Brussel. (oja en de graaiers en de plucheklevers). De oplossingen voor complexe problemen zijn altijd simpel en genuanceerd is het nooit. Wilders maakt als hij premier wordt, wat God en de kiezer verhoeden, "schoon schip" in dit land. Het groot aangekondigde Telegraaf intervieuw zegt niks noppes en nul: gewoon de oude grammofoonplaat die opnieuw wordt afgedraaid. Hij gaat geen rechters ontslaan maar wel toetsen, is de enige maatregel in de schoonmaak die ik heb kunnen vinden. Leve de trias politica, die hij zo impliciet om zeep helpt: zie je wel dat die rechters slecht zijn.
    Jeroen D vecht een achterhoede gevecht. De sociaal democratie is zijn natuurlijke achterban kwijt en moet het nu opnemen tegen SP, Groen Links en PVV. Het genuanceerde verhaal gaat verloren in het geweld van de one-liners.
    Kortom ook in Nederland opwindende tijden en eind maart zitten we met een onregeerbaar land, kan het welbekende compromis dat regeerakkoord heet niet elkaar worden geknutseld en gaan we in het najaar weer naar de stembus. Geen nexit, maar hoe de fransen gaan stemmen? Marie le Pen als president? Eén ding hebben de populisten dan bereikt. Europa speelt geen rol meer op het wereldtoneel: een van de grootste en rijkste economieën in de wereld, met 500 miljoen door de bank genomen welvarende inwoners degradeert zich zelf tot politiek dreumes. Het zal mijn tijd wel duren, maar onze kinderen en kleinkinderen zijn de dupe. Mijn beleggingsportefeuille concentreer ik steeds meer op emerging markets en pacific, terwijl ik de grote westerse namen selecteer op de omvang van hun omzet buiten Europa.
  8. Geen commentaar 14 december 2016 14:36
    Banken oorzaak van populisme volgens Dijsselbloem? Dat is nogal wat kort door de bocht en de wereld op zijn kop! De banken zijn inderdaad de oorzaak van de crisis maar toch zeker niet van het populisme. Het populisme is het gevolg van het beleid van de regeringen in de EU, dus ook Nederland, op de bankencrisis. Om de banken te redden moesten de regeringen geld verschaffen/lenen aan diezelfde banken met oplopende begrotingstekorten en moesten er bezuinigingen komen. Bezuinigingen die de burgers in hun beurs voelden, en nog steeds voelen (ouderenzorg, korting op uitkeringen en pensioenen, geld naar de Grieken, vluchtelingen etc). Het is bekend(zo ook in de jaren dertig van de vorige eeuw)dat juist door een dergelijk beleid het populisme zijn beste voedingsbodem heeft. Wat Dijsselbloem doet is de feiten verdraaien en de schuld bij de banken leggen terwijl de regering, waar hij deel van uitmaakt, door haar beleid op deze bankencrisis de echte schuldige is van het opkomend populisme. Hamster
  9. athena 14 december 2016 14:40
    Slecht stuk.
    Altijd verbazend te zien hoe dom beleggings "experts" denken dat ze van alles buiten beleggen verstand hebben en zelfs het beter weten dan wat uit onderzoeken komt. Heeft kennelijk nooit echt gezien wat mensen zeggen als ze veel geld krijgen via loterij, etc. "We gaan op vakantie, of betalen het huis af" is al goed, maar meestal overheerst "we gaan een nieuwe stofzuiger kopen". Is allemaal prima en wordt ook bevestigd door onderzoek. Heer Tak zal wellicht ook beweren dat de aarde plat is, is zijn goed recht. Ik zou zeggen slaap zacht.

    Hetzelfde geldt voor wat hij zegt over Dijssselbloem. Ongefundeerde meningen geven over iets waar je geen donder verstand van hebt. Welk doet dat ook al weer in de Kamer, zogenaamd tegen de gevestigde orde, terwijl hij zelf een van de mensen is die het langst in de Kamer zit. hahaha!
  10. Karel 200 14 december 2016 15:49
    Het woord populisme gebruikt a;l scheldwoord door iemand als Dbloem en zijn partijgenoten is inderdaad frappant als je bedenkt dat zijn partij zelf in feite ook populistische roots heeft (SDAP). Hoe dat zit lijkt me een interessant onderwerp voor een promotieonderzoekje, maar daar zal de huidige elite niet blij mee zijn.
    Het is inderdaad treurig dat onze regering de ECB lage rentepolitiek misbruikt om ons pensioenstelsel (na het Deense het beste ter wereld!) de nek om te draaien en om gepensioneerden te kunnen korten, alhoewel de pensioenfondsvermogens inmiddels gigantisch zijn. Alsof de fondsen hun goed renderende beleggingen massaal verwisselen tegen 0% rentegevende staatsobligaties.
    Dat de staat wel beter weet bewijst het feit dat het komend jaar spaarders/beleggers over hun vermogen over tot 5,3% forfaitair rendement (dus niet het echte) belasting moeten betalen. Geen wonder dat het “populus” zich gepakt voelt.
  11. forum rang 9 objectief 14 december 2016 16:47
    quote:

    simi500 schreef op 14 december 2016 16:26:

    De hypocriete directeurs van de postcodeloterij zijn die gelukkig met hun honderdduizenden euros die ze elk jaar opstrijken?
    Waarom hypocriet??? Dit is niet zomaar een baantje, je moet heel veelzijdig zijn,
    representatief en met de grote jongens in de wereld kunnen communiceren.
    Er zijn maar weinigen die deze eigenschappen hebben.. het is altijd vet in het bord van een ander.

  12. [verwijderd] 15 december 2016 01:55
    Dit stuk bewijst hoe ver mensen als Marcel Tak en de rest van de elite afstaan van het merendeel van de bevolking. Met droge ogen beweren dat de staatsschuld niet gestegen is door de steun aan de banken. Griekenland erbij halen, terwijl als ERGENS in Europa de mensen weten dat ze bestolen worden door de banken het wel daar is....Al het geld van de steunprogramma's gaat immers rechtstreeks naar de banken en de bevolking lijdt honger. De gemiddelde Nederlander kent dit soort feiten doorgaans niet. Wat hij of zij wel kent is het continue gebrek aan koopkracht. Om 5 uur 's ochtends in de file te staan om te werken in een baan waar je niet werkelijk rijk van wordt. Of te zoeken naar een baan omdat je anders de rekeningen niet kunt betalen. De vernederingen als je te maken krijgt met ambtenaren van de Sociale Dienst. Vluchtelingen die een gratis telefoon en een huis krijgen terwijl je zelf door de roverheid als stront behandeld wordt. De belasting op gas wordt exorbitant verhoogd terwijl het bijna gratis uit de grond komt. En dan zien ze dat multinationals geen belasting hoeven te betalen wegens hun deals met de Belastingdienst. Dat alles uit de kast gehaald om de banken te redden, terwijl die toch geld genoeg hebben zou je denken. Dat banken elke maand 60-80 miljard euro kado krijgen van de centrale banken terwijl de gewone burger zelfs voor een identiteitsbewijs nog geld moet betalen. De meeste mensen zullen zich niet al dit soort zaken helemaal bewust zijn. Maar de haat tegen de elite is groot want ergens voelen al die mensen wel dat ze genaaid worden. Die haat is zo groot, dat mensen bereid zijn om op Trump/Wilders/Le Pen/Adolf Hitler te stemmen, alleen maar om een dikke middelvinger op te kunnen steken naar die egoïstische kutrijken uit de heersende klasse die goed voor zichzelf zorgen maar de rest van de wereld laten kreperen.
    Maar dit zullen mensen als Marcel Tak wel nooit begrijpen. Zij hebben immers geen contact met de realiteit. Ze leven in hun veilige wereldje van huis met zwembad in het Gooi, werken bij hun bank of investeringsmaatschappij, doen hun boodschappen bij de Albert Heijn of laten een cateraar komen. En dan hebben ze een visie op de wereld en denken dat ze een hele intellectueel zijn.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links