Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het afscheid van de euro en van mij

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Alexander Sassen van Elsloo 8 december 2016 10:12
    Dartyharry, dank voor je woorden. Re tweets, dat is idd een vervelende. De column die ik schrijf gaan via hootsuite eruit en worden herhaald (met iets andere titels). Zoals je weet is twitter net zoiets als een koersen tape; als je even niet kijkt dan mis je het fonds waar je de koers v wilde weten. Daarom wordt er iets van 10x herhaald wat erg vervelend is voor de oplettende volger. Hoop in 2017 een semi-oplossing te hebben door meer via tradeidee account te laten lopen. Cheers
  2. [verwijderd] 8 december 2016 10:35
    De euro in een death spiral haar einde tegemoet rennend?

    De tekenen en symptomen die je noemt zijn inderdaad veel zeggend en duidelijk wijzend in de richting van desintegratie.

    Maar wat mij betreft, is de euro ook slechts 1 van de symptomen.

    De dieperliggende oorzaak? Het grote onbenul van de mensheid waar het in het leven om gaat, wie wij zijn en wat we hier komen doen.

    Zolang wij en onze leiders hieromtrent compleet de weg kwijt zijn, kan het niet anders dan dat we om ons heen overduidelijk de symptomen zien:
    oorlogen, armoede, excessieve weelde, vervuiling, uitputting, conflicten, manipulatie, groeiende schuldenbergen, centralebanken-gegoochel, onzin vereringen, misleidingen etc.

    Maar ja, de mensheid gaat al lange tijd hieronder gebukt dus des al niet te min, gewoon doorademen en het beste er van zien te maken. Het ga eenieder goed.
  3. kolenboer 8 december 2016 11:13
    quote:

    Hendrik van Enschede schreef op 8 december 2016 10:53:

    Ook ik Alexander denk dat het europroject gedoemd is te mislukken maar de vraag die ik me dan stel is hóe me financieel voor te bereiden op het uiteenvallen.
    Wat zullen de beurzen doen...?

    Eerst dalen en dan als een raket stijgen natuurlijk, de euro heeft nog helemaal geen groei gerealiseerd, alleen ellende.
  4. info_124 8 december 2016 13:22
    Geld heeft verschillende functies: betaalmiddel, ruilmiddel, rekeneenheid v waarde, oppotmiddel enz.
    Uit eigen ervaring ken ik twee totaal verschillende landen (economieën) waar echter de US$ uitstekend al jaren als "geld" functioneert: USA en Cambodia. Sorry, maar als er nu twee landen totaal anders zijn, dat hier wel.
    Uw verhaal baseert zich op één bepaalde functie: koopkracht gebaseerd economische krachtsverhoudingen in een land. Nah, dat kon wel eens de factor zijn, die men moet laten vallen. Wederom een economische wijsheid die valt, net als bijv negatieve rente op gestald geld of zelfs negatieve hypotheekrente.
    Overigens: vaak herinner ik me een antwoord van een Prof aan de UVA na 13 colleges over internationale betrekkingen, lees valuta, nadat de US$ van Hfl 3,- naar 3,80 geklommen was: "voor de koers van de US$ tov de Europese valuta's moet u niet op de faculteit Economie zijn, doch die van Psychologie"
  5. k2es 8 december 2016 14:17
    Vele staten en bewoners van de de USA zijn ook zeer verschillend, enkele staten zijn eigenlijk praktisch failliet. New York sponsort het armere zuiden. En toch blijft de dollar al eeuwen bestaan! Kortom ik zie geen echte reden om weer terug te gaan naar de gulden etc. en dat hopeloze en dure geldwisselen als je van Nederland naar België of Duitsland gaat en dan weer bij de volgende grensovergang weer. Dat is volkomen achterhaald. Dan kunnen we beter maar de USD nemen als valuta, indien de euro zou worden opgeheven, de USD wordt in vrijwel de hele wereld gebruikt en geaccepteerd en is de referentie.
  6. Alexander Sassen van Elsloo 8 december 2016 14:24
    @k2es De verschillen tussen de Amerikaanse staten zijn van een veel andere orde. Niet te vergelijken met Ned-Griekenland. Verder geeft u het zelf al aan, ook in de VS ondervinden staten last van hun eenheidsmunt. Echter zijn daar de OCA vereisten meer aanwezig dan in de EMU. Geld wisselen is verder geen argument, want met pinpas is dat tegenwoordig zeer goed te doen en staat in tot geen enkele vergelijking met de schade die de euro nu veroorzaakt.
  7. [verwijderd] 8 december 2016 14:47
    Onze gemeenschappelijke munt brengt de sterke economieën (Duitsland, Nederland ed) enorme groei en welvaart. Op hetzelfde moment kunnen de zwakke broeders (Griekenland, Italië, Frankrijk etc) economisch niet functioneren de voor hen veel te sterke munt.

    Binnen een land zijn er ook economisch sterkere en zwakkere regio's. Daar is het gebruikelijk dat de armere gebieden op allerlei manieren ondersteund door de rijkere, door middel van investeringen, subsidies, toeslagen etc. Politiek gezien wonen daar immer ook kiezers...

    In Europa stuit datzelfde principe op steeds meer verzet. De kiezers in de rijke landen verzetten zich steeds krachtiger tegen de "herverdeling" van de welvaart die onvermijdelijk is geworden door het krampachtig vasthouden aan de euro.

    Uiteindelijk zal de euro sneuvelen door de "rijke" landen; zij zullen op enig moment hun eigen, nieuwe munt introduceren. De overblijvende landen zullen in eerste instantie verder gaan met de euro, die dan een zuid-europese munt zal worden ("zeuro").
  8. Alexander Sassen van Elsloo 8 december 2016 14:58
    @ouwerot. zie comment die K2es gaf. Veel van de OCA vereisten daar meer aanwezig maar ook daar zijn sommige staten dus gevangen in armoede. Eigen munt zou (ligt ook aan beleid) een boel verlichting kunnen geven. Dus VS is oog geen stellar case, maar daar is genoeg lijm vooralsnog om de boel bij elkaar te houden. Dat zie ik in de EMU niet.
  9. Huppeldepepup 8 december 2016 16:43
    Alex, wel eens van de VS gehoord? Wel eens gezien hoe veel de verschillende staten daar van elkaar verschillen? In cultuur, stand van de economie, industriële ontwikkeling, politieke voorkeuren, houding t.o.v. het buitenland, etc. Dat was 100 jaar geleden nog veel erger. Toch lukt het om 1 munt te hebben.
    Verschillen zullen altijd bestaan maar wel vager worden, net als de grenzen. Als je alleen in het hier en nu denkt, dan was je 150 jaar geleden één van diegenen geweest, die dacht dat vliegen onmogelijk was.
    Ik ben met je eens dat de euro niet de schoonheidsprijs verdient. Maar ik sta er wel voor open, dat dat over 25 jaar wel eens heel anders zou kunnen zijn. Gewoon.. omdat het wel moet. Al die landjes in Europa zijn te klein om te ontkomen aan vergaande samenwerking.
  10. [verwijderd] 8 december 2016 17:02
    het beste ermee, was vrijwel altijd goed te lezen. het zijn niet de verschillen maar eerder, denk ik, de alpha-mannetjes die aan het roer willen staan en denken te kunnen varen zonder vaardiploma. uitbreiden vrijwel zonder grensbewaking, moet toch kunnen? eisen stellen aan schildersvakdiploma's en vervolgens mag iedereen uit de eu hier het schildersvak uitoefenen: bevorderen van beundehaas. over beleggen hoor je niemand want wie dat verkeerd doet....
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links