Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,868 18 apr 2024 17:35
  • -0,093 (-9,63%) Dagrange 0,861 - 0,957
  • 37.599.271 Gem. (3M) 6,4M

Pharming Announces Financing Plans for Closing of RUCONEST® North American Rights Acquisition

69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 november 2016 14:02
    Die zwartkijkers weten gewoonweg niet hoe ze het hebben, want ja...

    Eerst was het: 'Nou... maar eerst eens zien of ze de financiering rond krijgen'.

    En nu moeten ze natuurlijk weer snel even een andere strategie verzinnen.

    Ach ja... zo hou je ze bezig en van de straat... ook belangrijk!

    :-)
  2. [verwijderd] 21 november 2016 14:27
    quote:

    Voynich schreef op 21 november 2016 14:02:

    Die zwartkijkers weten gewoonweg niet hoe ze het hebben, want ja...

    Eerst was het: 'Nou... maar eerst eens zien of ze de financiering rond krijgen'.

    En nu moeten ze natuurlijk weer snel even een andere strategie verzinnen.

    Ach ja... zo hou je ze bezig en van de straat... ook belangrijk!

    :-)
    Het is nog steeds niet rond hoor! Ik begrijp dat een rose bril dat al snel wil denken maar daar is het dan ook een rose bril voor. Ach ja, zo hou je ze bezig en "zijn" ze van de straat... heel belangrijk.
  3. [verwijderd] 21 november 2016 14:29
    quote:

    Nog ff wachten schreef op 21 november 2016 14:27:

    [...]Het is nog steeds niet rond hoor! Ik begrijp dat een rose bril dat al snel wil denken maar daar is het dan ook een rose bril voor. Ach ja, zo hou je ze bezig en "zijn" ze van de straat... heel belangrijk.
    Oh... je bent nog in dat stadium?... wel bijblijven hoor... :-)
  4. [verwijderd] 21 november 2016 14:52
    quote:

    Voynich schreef op 21 november 2016 14:29:

    [...]

    Oh... je bent nog in dat stadium?... wel bijblijven hoor... :-)
    Ach, "je" moet maar zo denken; "Ik" ben te goed voor deze wereld want met het in bezit hebben van aandeeltjes van deze kneuzenclub behoed ik anderen voor ellende. Iemand moet ze in bezit hebben. Wel blijven plakken hoor.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 november 2016 15:18
    Nico Inberg 21 nov 2016 om 14:22
    1---------------------------------------
    quote:
    DeZwarteRidder schreef op 21 nov 2016 om 13:35:
    Nico had meer tijd moeten besteden aan dit stuk:

    The Company will begin repaying the Amortizing Bonds after two months in 16 equal instalments, in either Shares or cash at the Company’s sole discretion, although the first three such payments will be in cash only. Because the number of Shares calculated to be required for any monthly repayment depends on the share price in the 20 days preceding such calculation, it is possible in some circumstances that more shares will be issued for such a payment than the portion of the Amortizing Bond being repaid would convert into, which would increase the dilutive effect of such repayment. This is offset by the release of the Shares into which such portion would convert, and also by any amount of repayments which are made in cash.
    ----------------------------------------------------------------

    Het is niet mijn bedoeling alle details van de obligaties tot in detail te bespreken. Wat jij hier noemt is echter wel een belangrijk punt. Ik heb het wat verduidelijkt: het komt erop neer dat er een extra verwatering plaatsvindt omdat de aflossing van die obligatie, wanneer in aandelen, gebeurt tegen de huidige aandelenkoers en niet tegen de hogere conversiekoers.
  6. forum rang 10 voda 21 november 2016 16:10
    Waarom hebben de fans, deze Niet geplaatst?

    Alsnog forse verwatering Pharming

    Door Nico Inberg op 21 nov 2016 om 11:30 | Views: 2.808
    |
    De agenda is leeg dezer dagen, maar dan is er altijd Pharming nog. De financiering voor het terugkopen van de verkooprechten in de VS is rond. De kleine biotechspeler, die wil uitgroeien tot een farmaceutisch bedrijf, haalt na het welslagen van de gehele operatie 111,8 miljoen euro op.
    Dat geld wordt voor drie doelen gebruikt:

    De eerste betaling aan Valeant (56,7 miljoen euro)

    Het opzetten van een verkoopteam in de VS en Europa (28,3 miljoen euro)

    Het aflossen van een lening in de VS (16,2 miljoen euro)

    De financiering bestaat uit drie lagen:

    Lening van 40 miljoen dollar van bestaande kredietverstrekker Silicon Valley Bank en van Kreos Capital V (UK) Ltd Fund
    Twee nieuwe converteerbare obligatieleningen met een conversiepremie tussen 25% en 35%
    Claimemissie van 12,1 miljoen euro

    Ad 1: de hoofdlening

    De overige leningen/emissies fungeren als buffer voor deze lening. Pharming betaalt 8% rente op deze vijfjarige lening en geeft daarbij 10% aan warrants, die inwisselbaar zijn tegen aandelen à 0,284 euro.

    Ad 2a: de gewone converteerbare obligatie

    Even gekeken naar de twee obligatieleningen. De eerste moet 17 miljoen euro (16,2 miljoen euro netto) opleveren. De duur is vijf jaar, de conversieprijs is 0,284 euro en de rente bedraagt 8,5%. Kopers van deze obligatie (de gewone genoemd) krijgen 20% warrants als toegift die tegen 0,284 euro worden omgezet in aandelen.

    Ad 2b: de andere (aflosbare) obligatielening

    De andere (aflosbare) obligatielening is een bijzondere. De duur is slechts achttien maanden maar kost Pharming geen rente. Wel moet een fee van 5 miljoen euro worden betaald. Na aftrek van deze fee en andere kosten blijft er van deze 45 miljoen nog 37,8 miljoen euro over.

    U kunt deze obligatielening ook anders zien: Pharming krijgt nu een bedrag, dat over anderhalf jaar, bij terugbetaling, veel hoger is. De rente wordt dan eigenlijk achteraf betaald. De aflossing van deze tweede obligatielening is een verhaal apart.
    Ik verwijs de liefhebbers die het naadje van de kous willen weten naar de forumposts van CEO Sijmen de Vries van hedenochtend 08:57. Het komt erop neer dat minimaal 30% van de aflossing geschiedt in aandelen, en waarschijnlijk meer. Die aandelen gaan wél ongeveer tegen marktprijs (het gemiddelde van de afgelopen 20 dagen voor afbetaling) naar de obligatiehouder. Dus niet tegen zeg 0,284, of 0,30 euro, maar tegen 0,22 of 0,23 euro.

    Dat geeft extra verwatering. Pharming verwacht wel die verwatering enigszins te kunnen beperken door de aflosbare converteerbare obligatie zoveel mogelijk in cash af te lossen. Dat hangt natuurlijk weer af van het succes van de verkopen in de Verenigde Staten. Ook hier weer krijgen de obligatiehouders warrants, 40% van de hoofdsom, die wederom tegen 0,284 euro kunnen worden omgezet in aandelen.

    Ad 3: de claimemissie

    De claimemissie moet 12,1 miljoen euro (netto: 11,3 miljoen euro) opleveren. Die begint overmorgen. Elke aandeelhouder mag voor 7 claimrechten 1 nieuw aandeel kopen ter waarde van 0,205 euro. Hebt u 10.000 aandelen, dan kunt u 1428 nieuwe aandelen aanschaffen.

    De handelstijden van de claim zijn maar kort: het begint de 23ste (woensdag) en de laatste handelsdag is dinsdag 29 november.

    Alsnog forse verwatering

    Al met al kan er dus alsnog een forse verwatering ontstaan, die op dit moment niet te overzien is. Dat hangt af van hoe de aflosbare obligatie wordt afgelost. Feit is al wel dat de verwachtingen die werden uitgesproken bij de aankondiging van de BAVA waarschijnlijk niet uitkomen. In dat persbericht van 23 augustus stond toen:

    Om ervoor zorg te dragen dat voldoende kapitaal beschikbaar is, vraagt de onderneming de goedkeuring van aandeelhouders voor een verhoging van het maatschappelijk kapitaal met 150 miljoen aandelen. Hiermee komen in totaal 334 miljoen aandelen ter beschikking voor het laten slagen van de transactie.

    De onderneming verwacht overigens niet dat al deze aandelen benodigd zullen zijn voor de uitgifte van nieuwe aandelen. Op basis van eerste besprekingen verwacht het bedrijf dat tussen de 120 en 240 miljoen aandelen benodigd zijn om de financiering met eigen vermogen te voltooien.

    Het maatschappelijk kapitaal bestond uit 650 miljoen aandelen. Bij de BAVA kreeg men goedkeuring voor 150 miljoen extra. Van dat totale aantal (800 miljoen) is 334 miljoen nog niet uitgegeven.

    Dat aantal is waarschijnlijk niet genoeg om alle nieuw uit te geven aandelen in de komende jaren te dekken. Het management daarover:

    Daar het saldo van beschikbare maatschappelijk kapitaal niet geheel voldoende is om levering te garanderen in het onwaarschijnlijke geval dat alle warrants, opties en converteerbare obligaties worden geconverteerd direct na de transactie, heeft de Raad van Bestuur beloofd al haar nog niet uitgeoefende opties en warrants voor deze levering door De Onderneming ter beschikking te stellen. De Raad van Bestuur zal op geen enkele wijze voordeel trekken uit deze belofte.

    Het management levert dan de eigen opties en warrants in, om niet opnieuw toestemming te hoeven vragen voor een vernieuwde verhoging van het maatschappelijk kapitaal.

    Conclusie: eerste doel bereikt

    De hele operatie valt Pharming waarschijnlijk niet mee, maar het beoogde doel is voorlopig bereikt. Het geld om de rechten terug te kopen en de verkooporganisatie op poten te zetten is zo goed als geregeld.

    Dat de voorwaarden daarvoor zo hier en daar wat slechter uitpakken dan verwacht, was min of meer te verwachten, evenals de enorme kosten dier er mee gepaard gaan. CEO Sijmen de Vries kan in ieder geval aan de slag in Amerika.

    Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Inberg is te volgen op Twitter: @inbergfc. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

    www.iex.nl/Column/258683/Alsnog-forse...
  7. forum rang 10 voda 21 november 2016 17:46
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 november 2016 17:32:

    FD:

    Water naar de zee dragen

    Pharming haalt met een ingewikkelde financieringsconstructie €112 mln op. Het biotechbedrijf hoopt daarvoor zo min mogelijk aandelen uit te geven. Dat lijkt niet zo goed gelukt.

    fd.nl/laatste-nieuws
    Het hele artikel! :-)

    Water naar de zee dragen


    Verwatering is een woord waar aandeelhouders van gruwen. Het betekent dat hun rechten op de winstuitkering van een bedrijf voor een klein of groter deel in rook opgaan.
    Dat gebeurt onder meer bij een zogenoemde claimemissie. Een bedrijf geeft dan nieuwe aandelen uit. De zittende aandeelhouders krijgen ter compensatie een voorkeursrecht ofwel een claim om die nieuwe aandelen te kopen, bijna altijd met korting. Dat klinkt leuk, maar er moet wel weer in de buidel worden getast om de winstrechten op peil te houden.

    Claimemissies zijn doorgaans geen luxe-acties. Het biotechbedrijf Pharming heeft er ooit in gegrossierd, waardoor de koers inmiddels in centen wordt genoteerd. Maandagmorgen was het weer zover. De Leidenaren willen de Amerikaanse rechten van het medicijn Ruconest terugkopen. Dat geld heeft het bedrijf niet. Dus tuigde Pharming een ruime financieringsconstructie van €112 mln op, inclusief een claimemissie van €12,1 mln. Om de schade voor aandeelhouders zo veel mogelijk te beperken, probeert Pharming zo min mogelijk nieuwe aandelen uit te geven. Lukt dat ook?

    De claimemissie is een van de drie elementen van de financieringsconstructie. Pharming moet daarvoor maar liefst 58,9 miljoen nieuwe aandelen bijdrukken. Op een totaal van 412 miljoen aandelen lijkt de schade dus mee te vallen.

    Maar alle leed is nog niet geleden. De andere twee elementen van de gecompliceerde constructie bestaan uit een krediet van €38 mln en converteerbare obligaties van in totaal €62 mln. In eerste instantie stellen de investeerders hun kapitaal beschikbaar in ruil voor rente of een eenmalige provisie, maar op wat langere termijn krijgen ze ook uitzicht op flinke pakketten aandelen.

    Eerst maar eens het krediet van €38 mln. Om de kredietverstrekkers over de streep te trekken, moest Pharming hen een bonusregeling toestoppen. Die regeling bestaat uit zogenoemde warrants, die op termijn en onder bepaalde voorwaarden recht geven op nog eens 12,9 miljoen aandelen.

    Dan de converteerbare obligaties. Dit zijn leningen die door de obligatiehouders kunnen worden omgezet (geconverteerd) in aandelen. Pharming geeft twee obligaties uit, een vijfjarige lening van €17 mln en een anderhalfjarige van €45 mln. In het ergste geval (voor de zittende aandeelhouders) kunnen de financiers hun obligaties omzetten in 180,8 miljoen nieuwe aandelen.

    Dat is nog niet alles. Want Pharming moest ook de financiers achter de obligaties een douceurtje bieden, in de vorm van warrants. Die rekening kan oplopen tot nog eens 75,4 miljoen nieuwe aandelen.

    In het slechtste geval krijgen de financiers dus 269,1 miljoen nieuwe stukken. Inclusief de claimemissie komt het totaal zelfs op, schrik niet, 328 miljoen nieuw uit te geven aandelen. Dat zou neerkomen op een pijnlijke verwatering van 79,5%.
69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links