Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel HEIJMANS KON AEX:HEIJM.NL, NL0009269109

  • 17,200 18 apr 2024 17:35
  • -0,120 (-0,69%) Dagrange 17,180 - 17,420
  • 42.038 Gem. (3M) 118,2K

Heijmans - November 2016

2.466 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 124 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2016 13:05
    Heijmans en de provincie Friesland hebben overeenstemming bereikt over de voortgang van de bouw van het aquaduct in de Drachtsterweg in Leeuwarden.

    Het bouwconcern zal de werkzaamheden “op een robuuste manier” uitvoeren. Dat betekent onder meer dat bij de diepere delen van het aquaduct onderwaterbeton zal worden toegepast.

    Juist over die aanpak bestond verschil van mening tussen Heijmans en haar opdrachtgever. “Er bestonden verschillende ideeën”, bevestigt Heijmans-zegsman Rik Hammer. “Maar we gaan het nu met onderwaterbeton afbouwen.” Dat is zoals Friesland dat wilde.

    Met de provincie zijn ook nieuwe afspraken gemaakt over de opleverdatum. Die staat nu gepland voor 31 augustus 2017. Daarmee komt de totale vertraging uit op ruim twee jaar.

    Friesland steekt nog eens 8,5 miljoen euro in het project. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes betekent dat echter niet dat het project financieel ontspoort. “Het is een adequate financiële inspanning”, zegt zij. “We kunnen het project nog steeds binnen het beschikbare budget afronden.”

    Poepjes vindt het vooral belangrijk dat er nu zekerheid is over de planning en de bouwmethode. “Ook Heijmans is blij met de helderheid die nu is bereikt.”

    Hammer beaamt dat. “Het is goed dat we gezamenlijk tot een oplossing zijn gekomen.” Hij wil niet kwijt of de vertraging op het project dan wel het akkoord met de provincie nog een extra kostenpost oplevert voor Heijmans.

    Met de deal zijn juridische procedures van de baan. Friesland had daar mee gedreigd als het bouwconcern niet met een adequate oplossing voor de problemen zou komen.

    Poepjes: “Onze inzet was er steeds op gericht om tot overeenstemming te komen binnen het beschikbare budget. Dat was een lastige klus, maar het is gelukt. Overeenstemming over de afbouw van het aquaduct is voor ons erg belangrijk. Vooral omdat de bouwhinder van dit project groot is voor de omgeving.“

    Friesland heeft nu de zekerheid dat het project voor 2018 klaar is, het jaar dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is.

    soms loopt het ook gewoon goed af !! ( DIT WAS IN JUNI )
  2. [verwijderd] 19 november 2016 13:15

    Waterschapsbedrijf Limburg en aannemer Heijmans hebben voor het eerst in Nederland een slibpersleiding van 240 m lengte aangebracht middels pipe-cracking, een no dig-techniek waarbij een snijkop een oude leiding open snijdt. Vervolgens wordt hierin een nieuwe leiding van tenminste dezelfde doorsnee geplaatst.

    Het betrof renovatiewerkzaamheden aan de slibpersleiding van de rwzi Rimburg. De capaciteit van de veertig jaar oude pvc-leiding met een doorsnee van 125 mm voldeed niet meer en is daarom vervangen door een polyetheenleiding met een doorsnee van 140 mm.

    Lees verder onder de video

    Directievoerder Yuri Piepers van Waterschapsbedrijf Limburg licht toe hoe de renovatie in zijn werk ging: ‘De aannemer brengt vanaf een werkput trekstangen in de bestaande leiding in en koppelt deze stukje bij beetje aan elkaar, totdat deze in een tweede werkput, circa 250 m verderop, uitkomen. Hier monteert de aannemer daar een snijkop en een conus, met daaraan bevestigd de nieuwe leiding, aan vast. Vervolgens wordt de trekstang met een hydraulische installatie teruggetrokken naar de eerste werkput, waarbij de snijkop de bestaande leiding in stukken snijdt en deze naar buiten duwt. Tegelijkertijd wordt de nieuwe leiding vanaf de tweede put door de oude leiding getrokken, tot aan de eerste werkput. Hier worden de leidingdelen, welke in de werkput samenkomen, vervolgens aan elkaar gekoppeld.’ De oude leiding kon een druk tot 8,5 bar aan; de nieuwe tot 15 bar. De capaciteit van de nieuwe leiding is hierdoor 40 % groter.

    De renovatiewerkzaamheden startten op 11 oktober en eindigden op 26 oktober. Afgelopen week vond er nog een laatste test plaats, die succesvol is verlopen.
  3. [verwijderd] 19 november 2016 13:39
    Hi, nieuw hier op het forum en volg Heijmans met interesse. Dus ik probeer het wat meer te analyseren. Ideeën zijn welkom!

    @ Gyrolando

    Benieuwd hoe je aan die intrinsieke waarde van 12.87 komt per 2015?

    @ tradersonly

    Benieuwd hoe je aan €15+ per aandeel komt met die berekening?

    Zoals ik het zie kan Heijmans assets verkopen of een emissie doen. Even daar gelaten welke optie de voorkeur heeft. Bij de 1e optie kunnen ze het volgende verkopen:

    Strategische grondposities (jaarverslag) € 162.000.000,00
    Belgische + Duitse takken (NIBC analist) € 80.000.000,00
    Overige assets € ?

    Iemand enig idee hoeveel van die strategische grondposities Heijmans kan verkopen zonder dat bedrijfsvoering in gevaar komt?

    In een liquidatie scenario, als je simplistisch de netto schuld (halfjaarverslag 2016) van 36.9m eraf haalt houd je 205.1m over. Dat is ongeveer het dubbele van huidige beurskoers. Dus lijkt me niet dat Heijmans insolvabel is, maar andere problemen heeft (projecten + lage EBITDA).
    Mis ik iets?
  4. [verwijderd] 19 november 2016 13:52
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 18 november 2016 21:27:

    [...]

    Vraag
    Moeten bij de berekening van de intrinsieke waarde per aandeel ook niet de 4,5 miljoen preferente aandelen worden betrokken?

    Opmerking
    Aan de activazijde van de balans staat voor € 112 miljoen aan immateriële activa. Dat is altijd een discutabele post. Zelfde lijkt mij te gelden voor de grondposities.
    Ik denk het wel, omdat cumulatief preferente aandelen een vorm van financiering zijn, met een vaste coupon (die wel of niet uitbetaalt). Als je wil weten wat de net asset value is, dan moet je de waarde van de cum prefs en schuld van de assets aftrekken en dan houd je de waarde vd aandelen over. Iemand andere gedachten?
  5. forum rang 4 Guus_Geluk 19 november 2016 14:36
    quote:

    Diegy schreef op 7 november 2016 08:12:

    Dit word een ballast Nedam. Dit gaat een enorme emissie worden. Is geen ontkomen meer aan. Open en je ogen en neem je verlies. Zal alleen maar erger en erger worden. Nooit verliefd worden op een aandeel.
    Ik ben het niet vaak met je eens, Diegy. Maar hier had je het goed gezien!

    De CEO en ook de CFO zijn allebei buiten gestampt. Uiteraard communiceren ze dat beide personen vrijwillig zullen opstappen maar de banken zullen dit wel geeist hebben. Beide personen zullen zich dan ook absoluut niet meer druk maken om de toekomst van Heijmans. Op de achtergrond zijn ze al bezig met het zoeken naar vacatures voor een volgende baan.
    Een emissie had gedaan moeten worden bij een koers van 8.xx
    Net als bij Imtech destijds, veel te lang wachten zodat de koers flink naar beneden gaat. Inmiddels is een emissie nauwelijks meer interessant. Wie wil er nog geld in investeren? Ook lees ik berichten over het verkopen van grond. Wat denk je dat Heijmans nog voor zijn grond krijgt als potentiele kopers WETEN dat Heijmans de grond MOET verkopen en wel zo snel mogelijk?! Zonder aandeelhoudersvergadering kan Heijmans 10% op gaan halen met een claimemissie. Dat is veel te weinig om de problemen de baas te zijn. Verder zal de verwatering veel te groot gaan worden.
    Overigens is er een boel onzekerheid. Er spelen minimaal 5 rechtszaken waarvan niet duidelijk is hoe deze gaan aflopen. Er kunnen enorme boetes uit tevoorschijn gaan komen. De rechtszaken zijn niet deze week maar pas volgend jaar. Tot die tijd dus grote onzekerheid. Bankconvenanten zullen geschonden worden. De te betalen rente zal verhoogd gaan worden wat Heijmans nog verder de afgrond in zal trekken. Ik heb Heijmans jarenlang gevolgd maar ben tot de conclusie gekomen dat het nooit meer goed gaat komen. Ik vermoed geen faillisement maar dat de hele toko in onderdelen verkocht gaat worden en net als bij Balast Nedam er voor de aandeelhouders nog een paar dubbeltjes zal overblijven. Het is triest maar ik zie geen andere oplossing meer voor Heijmans.
  6. forum rang 4 Guus_Geluk 19 november 2016 14:38
    quote:

    Drs P. schreef op 18 november 2016 16:13:

    Waarom vraagt niemand zich af hier op het forum (de positivo's) waarom de Heijmans directie niet de moeite neemt om te communiceren met de markt nu hun aandeel zo'n 40% van de waarde heeft verloren in de afgelopen 2 weken?
    Wat zou jij doen als je door de banken op straat zou worden gezet? Zou je jezelf dan nog sterk gaan maken voor de toekomst van je bedrijf? Het management is al lang bezig met de vacatures voor een nieuwe baan. Heijmans is een zinkend schip.
  7. [verwijderd] 19 november 2016 14:50
    quote:

    Guus_Geluk schreef op 19 november 2016 14:38:

    [...]

    Wat zou jij doen als je door de banken op straat zou worden gezet? Zou je jezelf dan nog sterk gaan maken voor de toekomst van je bedrijf? Het management is al lang bezig met de vacatures voor een nieuwe baan. Heijmans is een zinkend schip.
    Hi Guus, Management zou van mij ook wat meer mogen communiceren al denk ik dat zij ook bepaalde beperkingen heeft mbt tot beursgevoelige informatie als onderhandelingen met banken lopen en er nog geen duidelijkheid is. Denk je niet?

    Daarnaast hebben de meeste (zo niet, alle) bestuurders zelf aandelen in dit bedrijf en dus hebben ze er zelf belang om aandeelhouders te redden.
  8. forum rang 5 tradersonly 19 november 2016 16:52
    Waar lees jij dat de CEO is buitengestampt Guus?
    Een emissie zie ik niet direct als voor de hand liggend. Eerder een converteerbare obligatie.
    Banken kijken ook naar de orderporto buiten deze probleemprojecten om en die is zeker niet slecht te noemen. RWS heeft tegenwoordig ook andere aanbestedingsprocedures, waarbij bouwers niet zomaar onder de eigen begrote prijs onder mogen duiken. Dit om procedures te voorkomen. Want al die vele procedures hebben vooral ook te maken met de aanbestedingsvorm.

    EFT zit in de final settlement. Ik verwacht daar dit jaar nog een uitsluitselijk over.

    Dan resteren er nog 4 projecten.

    RIVM hebben ze aanpassingen gemaakt voor de trillingseis, daar zijn ze op de goede weg.

    Resteren nog de wilhelminasluis (aanneemsom 25 miljoen), waarvan uitspraak volgend jaar wordt verwacht en de N23, met 40 miljoen meerwerk.

    Ook al zou Heijmans dit volledig moeten betalen dan komen ze met winsten uit overige divisies naar schatting zo'n 25 miljoen tekort. Dit kunnen ze uitsmeren over 2017 en 2018.

    Een converteerbare obligatie van 15 miljoen en een kleine sub 10 emissie is dan reeds meer dan voldoende. Bij verkoop van een klein stukje grondbank is het wellicht niet eens nodig.

    En ja gegadigen genoeg voor een mooi lapje grond. Denk maar niet dat jij als particulier even voor een ton een 'warm' lapje grond in de binnenstad zult binnenslepen. Die redenering gaat niet op.
  9. forum rang 5 Drs P. 19 november 2016 17:18
    Ballast Nedam: eerst een emissie, en toen dat niet afdoende bleek te zijn verkocht tegen 30 cent per aandeel aan de Turken. De aandeelhouders 2x te pakken genomen: verwatering bij de emissie en als klapper -92% verkocht voor een fooi van 30 cent per aandeel.. Heijmans= BN 2.0, verkoop nu je nog kunt!
  10. forum rang 5 tradersonly 19 november 2016 17:42
    N23 = 3,3% van de jaaromzet.
    Bij de A15 waarin BN zich verslikte waren de meerkosten 125 miljoen voor rekening van BN op een omzet van amper een miljard.
    Overigens kregen Ballast en Strukton toen 2 miljoen boete per kabel die ze doorhakten die extra hinder opleverde en moesten ze 1000, ja duizend vergunningen aanvragen.

    N23 is totaal niet complex in vergelijking daarmee. Het enigste punt is dat de grond langer moet inklinken dan de 200 dagen die de provincie doorgaf om de aanbestedingssom op te baseren.
    Bovendien speelt de provincie het zo hard, dat ze zelfs niet betalen voor de grote delen tracé die minder inklinking nodig hebben. Provincie dwarsboomt dus eigenhandig een groot deel van het project, die gewoon door hadden kunnen gaan.
    Alleen lullig dat ze daarmee de kans op een contractuele boete bij te laat opleveren mee verspelen.
  11. [verwijderd] 19 november 2016 17:52
    quote:

    tradersonly schreef op 19 november 2016 16:52:

    Waar lees jij dat de CEO is buitengestampt Guus?
    Een emissie zie ik niet direct als voor de hand liggend. Eerder een converteerbare obligatie.
    Banken kijken ook naar de orderporto buiten deze probleemprojecten om en die is zeker niet slecht te noemen. RWS heeft tegenwoordig ook andere aanbestedingsprocedures, waarbij bouwers niet zomaar onder de eigen begrote prijs onder mogen duiken. Dit om procedures te voorkomen. Want al die vele procedures hebben vooral ook te maken met de aanbestedingsvorm.

    EFT zit in de final settlement. Ik verwacht daar dit jaar nog een uitsluitselijk over.

    Dan resteren er nog 4 projecten.

    RIVM hebben ze aanpassingen gemaakt voor de trillingseis, daar zijn ze op de goede weg.

    Resteren nog de wilhelminasluis (aanneemsom 25 miljoen), waarvan uitspraak volgend jaar wordt verwacht en de N23, met 40 miljoen meerwerk.

    Ook al zou Heijmans dit volledig moeten betalen dan komen ze met winsten uit overige divisies naar schatting zo'n 25 miljoen tekort. Dit kunnen ze uitsmeren over 2017 en 2018.

    Een converteerbare obligatie van 15 miljoen en een kleine sub 10 emissie is dan reeds meer dan voldoende. Bij verkoop van een klein stukje grondbank is het wellicht niet eens nodig.

    En ja gegadigen genoeg voor een mooi lapje grond. Denk maar niet dat jij als particulier even voor een ton een 'warm' lapje grond in de binnenstad zult binnenslepen. Die redenering gaat niet op.


    Kan me hier in vinden, BN situatie lijkt me niet vergelijkbaar, probleemprojecten zoals MAVA waren naar mijn indruk van andere categorie ook qua financiele risico's. Intussen zijn ook de marktomstandigheden bouw en vastgoed m.i. verbeterd. Zie het BN scenario zich bij Heijmans dan ook niet herhalen, reken echter niet op snel herstel van de koers. Daarom gekozen voor positie geschreven puts met hedge.
  12. [verwijderd] 19 november 2016 21:22
    quote:

    buf schreef op 2 november 2016 08:11:

    [...]

    Je hebt weer gelijk, oompje.
    Het is nog maar de vraag of er een emissie komt. Er is immers maar maximaal 40 miljoen mee op te halen, en zou een verwatering veroorzaken van 50%. 40 miljoen lijkt me niet interessant voor Heijmans. Dus beter verkoop bedrijfsonderdelen en grond. Eventueel kunnen ze dan later emiteren op een veel hogere koers, waardoor een emissie mogelijk is zonder verwatering.
    Maar als Heijmans al afgesproken heeft, dat bijv. BAM ze overneemt, dan komt er wel een emissie en overname voor 2 tot 3 euro per aandeel.
  13. lodewijk70 19 november 2016 23:57
    quote:

    shorterman schreef op 19 november 2016 21:22:

    [...]Het is nog maar de vraag of er een emissie komt. Er is immers maar maximaal 40 miljoen mee op te halen, en zou een verwatering veroorzaken van 50%. 40 miljoen lijkt me niet interessant voor Heijmans. Dus beter verkoop bedrijfsonderdelen en grond. Eventueel kunnen ze dan later emiteren op een veel hogere koers, waardoor een emissie mogelijk is zonder verwatering.
    Maar als Heijmans al afgesproken heeft, dat bijv. BAM ze overneemt, dan komt er wel een emissie en overname voor 2 tot 3 euro per aandeel.

    Waarom maximaal 40 miljoen? Er is zo veel op te halen als men wenst. De verwatering is verhoudingsgewijs ook groter. Maar kan gemakkelijk meer dan 50% zijn.

    Stel dat er per aandeel Heijmans 5 nieuwe aandelen worden uitgegeven. Dat kan gerust hoor.

    Je kunt zelfs meer dan de marketcap ophalen. In principe.
  14. mr.Franz 20 november 2016 07:33
    Zojuist de conference call q3 nog eens teruggeluisterd. Vooral het q en a stuk is interessant. De antwoorden vanuit Heijmans zijn niet erg geruststellend en brengen veel open eindjes met zich mee. De banken willen eerst zekerheid over de probleemprojecten voor er financiële oplossingen kunnen komen. De indirecte schade voor de probleemprojecten neemt steeds verder toe, capaciteit, bestelde materialen, doorbetalen onderaannemers / leveranciers. Ik zie weinig lichtpuntjes momenteel. Met de huidige dunne marges op projecten duurt het jaren om de eventuele effecten van de probleemprojecten te absorberen.
  15. forum rang 5 tradersonly 20 november 2016 11:16
    Dat is natuurlijk niet zo. Een meerjarig project als dit wordt in fases aangelegd.
    Waarbij een opdrachtgever in termijnen betaald. Stopt een werkgever met betalen dan wacht je dus als aannemer vanzelfsprekend met het bestellen van de volgende fase. Dat is wat Heijmans nu ook gedaan heeft. Ze hebben het stil gezet omdat ze niet de resterende 50% gaan voorschieten. Personeel kunnen ze nu overigens mooi kwijt op de A9 welk in 2021 af moet zijn. Ook in NH overigens, waar het wel goed gaat. Wordt dat project eerder opgeleverd dan levert dat een mooie bonus op.

  16. Gerard_ecb 20 november 2016 11:27
    Iedereen praat hier een beetje naar zijn eigen positie. Q3 was een waardeloos verhaal en bij het uitkomen van de cijfers heb ik mijn positie met 70% afgebouwd. Overigens heb ik eerst een bericht gestuurd naar IR en de antwoorden die ik kreeg waren niet goed.

    Ben blij dat ik dit gedaan heb want het heeft mij veel,geld bespaart. Wat Heijmans nu waard is? Geen idee. Wel denk ik dat de markt weer overdreven reageert en het misschien we het meest mooie aandeel voor 2017 gaat worden. Als er wat meevallers gaan komen, Tilburg met de energiefabriek, probleem denk met de samenstelling van het gas dat geproduceerd wordt, N23 probleem bekend em de sluizen dan kan het aandeel enorm hard terugveren. Echter die zekerheden zijn pas ergens in 2017 te verwachten, tot die tijd, verwacht ik dat Heijmans een zeer volatiel aandeel zal blijven. Wellicht er mooi om met derivaten snel winst te pakken of je vrlies te beperken. Ik verwacht dat de premies exceptioneel hoog zullen zijn.

    Ik ga hier verder niet posten omdat ik geen zin heb om stemming te maken en wens iedereen veel succes.

    Dit was mijn mail

    Als aandeelhouder keek al een beetje m et angst uit naar de presentatie va de Q3 cijfers. En het viel niet mee. Buiten het feit dat er erg veel onzekerheden gedeeld zijn, is in mijn ogen het resultaat bij wonen ok niet erg bemoedigend. Er wordt gesproken over een groei maar het aantal verkochte woningen in de eerste 10 maanden van 2016 zijn nagenoeg gelijk aan die van 2015:

    Wonen De omzet van Vastgoed en Woningbouw ligt in het derde kwartaal op een hoger niveau dan in het derde kwartaal van 2015 waarbij ook de resultaten toenemen. Het aantal verkochte woningen in de eerste 10 maanden van dit jaar komt uit op 1.344 ten opzichte van 1.399 in dezelfde periode vorig jaar. 769 woningen (57%) zijn verkocht aan particulieren. Ten opzichte van vorig jaar zijn in de laatste maanden minder transacties met beleggers tot stand gekomen. De vraag naar een passend woningaanbod blijft onverminderd groot. Woningbouw neemt echter selectief nieuwe projecten aan om goede marges te waarborgen en als antwoord op stijgende inkoopkosten. De marktontwikkeling wordt op korte termijn mogelijk wat beperkt door gebrek aan resources en vertraging in ruimtelijke ordening procedures.

    Dit ondanks het feit dat wonen enorm in de lift zit. Hebben jullie hier een verklaring voor?

    De energiefabriek in Tilburg. Deze zou volgens opgave in september opgeleverd worden. Het enige dat nog restte was dat het H2S gehalte te hoog was (samenstelling) en dat was, ook volgens opgave van de heer van der Els, een kwestie van filters plaatsen, Wat is de stand va zaken nu rond de energiefabriek?

    Verder worden er zorgen geuit over of er wel voldoende woningen gebouwd kunnen worden door verschillende redenen. Kan zo zijn maar dat zou toch de prijs van bestaande bouw enorm op moeten voeren (dus marges omhoog) ook als je rekent dat de kosten omhoog gaan omdat bouw nu eenmaal meer opbrengt dan kost. Verder lijkt mij dit erg goed nieuws voor de grondposities, die zouden dan enorm in trek moeten komen waardoor afbouw van deze posities beter zou moeten kunnen en bij afbouw neemt EV toe en kan dat helpen bij de bankconvenanten. Waarom lezen we hier niets over?

    Verder ben ik benieuwd of er een CC geweest want ik dank dat er veel analisten met een berg vragen zitten. Zo ja waar kan ik deze terugluisteren, zo niet komt deze nog of gaan jullie 1 op 1 gesprekken aan met de analisten?
2.466 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 124 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Bouwbedrijf Heijmans blijft optimistisch in verraderlijke sector

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links