Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,000 19 apr 2024 11:19
  • -0,380 (-1,39%) Dagrange 26,860 - 27,100
  • 14.572 Gem. (3M) 81,1K

Galapagos 2015: de inhoudelijke discussie

3.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 159 160 161 162 163 ... 168 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. aston.martin 28 oktober 2016 13:24
    quote:

    NielsjeB schreef op 28 oktober 2016 12:49:

    SAPHIRA 1: G551D (26 pts) enrollment completed

    Was dat al bekend?
    Neen Nielsje, was nog niet bekend en op ClinicalTrials is het ook nog niet aangepast. Oospronkelijk zou men circa 32 patiënten behandelen.
    Misschien weet men voldoende met 26.

    Ook nieuw is dat er een derde potentiator in ontwikkeling is: GLPG3067

  2. NielsjeB 28 oktober 2016 13:50
    quote:

    aston.martin schreef op 28 oktober 2016 13:24:

    [...]

    Neen Nielsje, was nog niet bekend en op ClinicalTrials is het ook nog niet aangepast. Oospronkelijk zou men circa 32 patiënten behandelen.
    Misschien weet men voldoende met 26.

    Ook nieuw is dat er een derde potentiator in ontwikkeling is: GLPG3067
    Scherp, een extra backup? Hopelijk wordt daar straks een vraag over gesteld, maar dat zal te kort dag zijn.

    En hetzelfde met de 2nd generation late corrector GLPGxxxx? Of is dat gewoon de vervanger van GLPG2665?
  3. NielsjeB 28 oktober 2016 15:17
    quote:

    maxen schreef op 27 oktober 2016 11:49:

    Biotech bedrijven hebben toch wel de neiging om hun trial resultaten zo positief mogelijk neer te zetten, en negatievere aspecten zo mogelijk te verbloemen/vergoeielijken/negeren. Ook Galapagos heeft hier in het verleden (begrijpelijk) aan mee gedaan.

    Daarom is het de 'plicht' van de aandeelhouders om elk bericht van de biotechs kritisch te lezen en waar nodig te 'vertalen' naar neutralere vorm. Vandaar mijn poging om met (wellicht overdreven) kritische bril naar Saphira 2 resultaten te kijken:

    Poster 253 - GLPG1837 in subjects with cystic fibrosis and the S1251N mutation:
    results from a phase2a study (SAPHIRA 2)
    Nieuwe potentiator GLPG1837 werd toegediend in twee doseringen gedurende twee weken aan zeven patienten met de S1251N mutatie in een kleine, verkennende, open-label studie in meerdere ziekenhuizen. Het doel van de studie was om de in vitro observaties te bevestigen door klinische resultaten. De gekozen doseringen in SAPHIRA 2 waren aan de ondergens van het therapeutische spectrum, met plasmaconcentraties van GLPG1837 rond de minimale target concentratie voor werkzaamheid.


    Dit klinkt als dat van te voren gekozen is voor deze minimale doseringen. Waarom? Waarom niet ook een hogere dosering gekozen?

    Zelfs bij deze lage doseringen bleek in Kaydeco-naïeve patiënten dat de
    waargenomen CFTR activiteit, gemeten als de afname van chloride in transpiratievocht en als toename in FEV1 (veranderingen in absolute percentage voorspelde FEV1) ten opzichte van begincondities, in lijn was met wat is gepubliceerd over Kalydeco in S1251N patiënten na een behandeling van twee weken.


    Dus ongeveer even goed als Kalydeco. Er wordt gesuggereerd (d.m.v. gebruik van Zelfs) dat bij een hogere dosis GLPG1837 de werkzaamheid dus beter zou zijn geweest dan bij Kalydeco. Maar dit is dus niet bewezen, vanwege de lage dosis.

    Het stopzetten van een behandeling met Kalydeco had na 7 dagen een gering effect op de longfunctie (-3%), terwijl gedurende de behandeling met GLGP1837 geen verdere achteruitgang werd waargenomen bij patiënten die eerder met Kalydeco werden behandeld.

    Dus Kalydeco werkt: als je ermee stopt, gaat je longfunctie achteruit. Als je dan vervolgens begint met GLPG1837, gaat je longfunctie niet weer terug naar het oude nivo, laat staan een hoger nivo. Niet gunstig.

    GLPG1837 is over het algemeen goed verdraagbaar bevonden bij CF patiënten na een
    behandeling van in totaal 4 weken.

    Dat is op zich dan wel gunstig, zeker in het recente licht van de safety issues bij Vertex. Maar er is dus wel een hele lichte dosis gebruikt bij GLPG1837. Wellicht komen er dus later nog, bij hogere doses, WEL safety isssues boven.

    Waarom zijn er dan zulke lichte doses gebruikt?
    1) Was men bang voor bijwerkingen?
    2) Heeft men de werkzaamheid onderschat op basis van de preklinische resultaten, en is men pas achteraf tot de conclusie gekomen dat de dosis (te) licht was?
    Iets anders kan ik niet bedenken.

    Kortom, een neutrale lezer of biotech analist (of erger nog, een Vertex topman) zal niet super onder de indruk zijn van deze resultaten. Echt negatief is het ook niet.

    Saphira 1 zal meer zeggen, ook al was het maar omdat er daar meer deelnemers zijn (32 ipv 7).
    Het punt dat je maakte is m.i. toch wel gedeeltelijk terecht. In de Q3 gaf de CSO aan dat de werkzaamheid in de geteste doses aan de onderkant van de verwachting ligt.

    SAPHIRA 1 heeft een andere opzet, dus dat zal zekerheid geven. Alleen dan in G551D ipv S1251N.

    En of een Vertex-topman onder de indruk is van de resultaten zal Galapagos werkelijk niets interesseren. CSO meldde expliciet nog dat de resultaten van de afgelopen week [NACFC] vertrouwen geven in een competive or better than competitive combination. Geen aanleiding om wijzigingen door te voeren aan de strategie. Mij bekruipt het gevoel dat er bij Vertex een lichte mate van paniekvoetbal wordt gespeeld, ook al roepen sommige analisten dat er enkele jaren voorsprong is. Als hun volgende combo weer zo'n slap Orkambi-achtig aftreksel wordt dan kan het hard gaan met Galapagos.
  4. Staycalm 28 oktober 2016 15:54
    quote:

    NielsjeB schreef op 28 oktober 2016 15:17:

    [...]
    Mij bekruipt het gevoel dat er bij Vertex een lichte mate van paniekvoetbal wordt gespeeld, ook al roepen sommige analisten dat er enkele jaren voorsprong is. Als hun volgende combo weer zo'n slap Orkambi-achtig aftreksel wordt dan kan het hard gaan met Galapagos.
    Mij bekruipt hetzelfde gevoel. Paniekvoetbal bij Vertex die veel te verliezen hebben. Rust en consistente CF-productstrategie bij Galapagos die alleen maar kunnen winnen. Gericht op goede safety-scores. Ik kreeg extra vertrouwen na beluisteren van de Q&A en de antwoorden die Piet gaf.

  5. Staycalm 28 oktober 2016 17:10
    Voor de inhoudelijke liefhebbers die de mogelijk toekomstige CF concurrentie in de gaten willen houden. Hier is de presentatie van ProQR op het Analyst & Investor event in Orlando te downloaden (eerste rapport onder kopje SEC fillings): ir.proqr.com/phoenix.zhtml?c=253704&a...

    Opende gisteren +35%, einde dag 0%. Nu -11%. Zit er voor de lange termijn in (+10 jaar), dus lig er niet wakker van. Bedrijf staat aan begin en moet zich nog doorontwikkelen.
  6. forum rang 10 voda 28 oktober 2016 17:43
    Beursblik: geen verrassingen Galapagos

    Jefferies vindt plannen met triple combo taaislijmziekte ambitieus.

    (ABM FN-Dow Jones) De resultaten die Galapagos donderdagavond presenteerde bevatten geen verrassingen. Dit schreef analist Peter Welford van Jefferies vrijdag.

    "De omzet en operationele uitgaven zijn in lijn met onze verwachtingen voor heel het jaar", aldus de marktvorser. Het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf verwacht een cashburn van tussen de 100 miljoen en 120 miljoen euro, waar Welford uitgaat van 104 miljoen euro. De cashburn lag eind derde kwartaal op 96,7 miljoen euro.

    Welford wees er verder op dat met een kaspositie van ruim 900 miljoen euro, Galapagos voldoende ruimte heeft om de activiteiten in de nabije toekomst te financieren.

    De pijplijn ligt ondertussen op koers en Welford voorziet nog altijd blockbuster potentie voor filgotinib. Daarnaast vindt de marktanalist de ambities van Galapagos op het gebied van het taaislijmziekteprogramma ambitieus. Het bedrijf herhaalde vrijdag dat men er naar streeft om halverwege 2017 een Fase 2 studie te starten met drie potentiële middelen tegen taaislijmziekte.

    "Dan is het zaak om een nog voor het eind van het jaar een Fase 1 studie te starten met corrector GLPG2737", aldus Welford. Hij verwacht dat resultaten van de SAPHIRA 1 studie die mogelijk tegen het eind van het jaar moeten verschijnen meer vertrouwen kunnen kweken in potentiator GLPG1837.

    Kijkend naar de concurrentie lopen Galapagos en AbbVie, waarmee het samenwerkt aan het taaislijmziekteprogramma, achter op concurrent Vertex Pharmaceuticals, want het Amerikaanse bedrijf start aan het eind van dit jaar al met een Fase 2 studie met twee potentiele medicijnen. Echter, zo schreef Welford, er is nog ruimte voor pillen met betere behandelprofielen en wanneer Galapagos met betere resultaten in Fase 1 en 2 proof-of-concept studies komt, dan kan het weer inlopen op Vertex.

    Jefferies heeft een koopaanbeveling op Galapagos en een koersdoel van 67,00 euro. Kort voor het slot noteerde het aandeel Galapagos 4,2 procent lager op 56,40 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  7. NielsjeB 29 oktober 2016 12:35
    Nog een nagekomen bonuspunt voor maxen. Merrill Lynch schrijft over GLPG1837:

    Galapagos NV also presented first efficacy data of its potentiator GLPG1837 in CF patients with gating mutation S1251N. “Although there was some improvement in lung function among Kalydeco naïve patients, the level of improvement appears inferior to what Kalydeco has shown in S1251N patients with 8% FEV1 improvement at 4 weeks,” Merrill Lynch report said, adding, “We note the small number of patients and potentially better efficacy when higher doses of GLPG1837 are tested.

    Wachten op SAPHIRA I dus. Als die resultaten goed zijn zullen de analisten hun verwachtingen aanpassen.

    smartstocknews.com/64947-vertex-pharm...
  8. [verwijderd] 29 oktober 2016 14:13
    Mooi artikel in Elsevier:

    Verbazingwekkend placebo-effect: brein speelt spelletje graag mee

    De kracht van placebo’s blijft verbazen. Om het niet-werkende te laten werken, is misleiding van het brein niet eens noodzakelijk.

    Het placebo-effect, een van de mysterieuze zijpaden op de route tussen ­lichaam en geest, blijkt nog geraffineerder dan gedacht.

    Lang werd aangenomen dat placebo-medicijnen een helend effect hebben doordat patiënten denken met een ‘echt’ geneesmiddel van doen te hebben. Een psychologisch verschijnsel dus, gebaseerd op het voor de gek houden van het lichaam. De kracht van de placebo wordt daarbij bepaald door allerlei vooringenomen­heden bij de patiënt. Een blauwe neppil met een logootje werkt beter dan een witte. En bij een neppil vermomd als kleurige capsule is het effect nog sterker. Het beste werkt een injectie: zelfs al krijgt de zieke een neutrale vloeistof ingespoten, hij voelt zich na de behandeling significant beter.

    Placebo-effecten, de werking van iets wat niet werkt, hadden lang de reputatie een anomalie te zijn. Ze vielen volgens velen buiten de geneeskundige rede. Het fenomeen placebo, Latijn voor ‘ik zal behagen’, werd dan ook met neerbuigendheid bejegend. De negatieve lading van het begrip is eeuwenoud: in vroeger tijden werd met placebo’s het minne volk bedoeld dat op begrafenissen zei de dode goed te hebben gekend, maar vooral kwam voor de spijzen en drank na afloop.

    In de geneeskunde verliest de eendimensionale, argwanende benadering van placebo’s snel terrein. We weten inmiddels dat ze, net als medicijnen waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen en verklaard, de productie kunnen aanwakkeren van onder meer endorfine en dopamine, stoffen die pijn stillen en een geluksgevoel teweegbrengen.
    Nieuw onderzoek naar placebo-effecten

    De resultaten van een recente studie door een Portugees instituut voor toegepaste psychologie dwingen de geneeskunde haar oordeel over placebo-effecten opnieuw te bezien. Dit onderzoek, geleid door de Amerikaanse hoogleraar Ted Kaptchuk, omvatte 97 proefpersonen met chronische pijn aan de onderrug.

    De proefpersonen kregen eerst uitgelegd wat het fenomeen ‘placebo-effect’ behelst, waarna de groep werd opgesplitst. De ene helft ging onveranderd door met de oorspronkelijke medicatie; de andere helft behield eveneens de medicatie, maar kreeg daarnaast een potje met het etiket ‘placebo-pillen’ plus de instructie om tweemaal daags een nepcapsule uit dat potje te slikken. Zij hadden hierdoor extra contactmomenten met de arts, die ze hoog achtten.

    Na drie weken viel bij de eerste groep een afname van de klachten waar te nemen: ze ervoeren 9 procent minder ‘normale’ pijn en 13 procent minder ‘maximale’ pijn. De groep die haar medicijnkuur welbewust had uitgebreid met neppillen, meldde een afname van liefst 30 procent in beide pijncategorieën. Zij voelden zich bovendien 29 procent minder gehandicapt – een effect dat geheel uitbleef bij de groep die slechts ‘echte’ medicijnen slikte.
    Wat is het geheim?

    Is misleiding dan niet meer nodig om placebo-effecten te genereren? Waarom knapt een patiënt op van een pil waarvan hij weet dat er geen werkzame stof in zit? Het geheim schuilt volgens Kap­tchuk in de arts-patiëntrelatie. Een lichaam reageert op de extra aandacht van de dokter, op wiens deskundigheid de patiënt graag leunt. Hoe vertrouwder de relatie, hoe sterker het effect.

    Kaptchuk merkte het in zijn eigen praktijk: patiënten verlieten zijn spreekkamer vaak aanmerkelijk kwieker dan ze binnenkwamen – mits hij hen met ernstige blik had onderzocht en een verwijsbriefje had meegegeven. Het is de kracht van empathie. Wordt een placebo, zo benadrukken de onderzoekers van de Portugese studie, toegediend in een setting waarin alle warmte ontbreekt, dan verdwijnt het placebo-effect.

    Kunstgreep op de snijtafel

    Zelfs op de operatietafel laat het placebo-effect zich gelden. Bij een experiment in Houston voerden chirurgen drie soorten operaties uit onder een groep kniepatiënten: twee typen echte ingrepen en één nepoperatie. Bij de placebo-ingrepen werden de geluiden van een operatie nagebootst en vroeg de arts zijn assistenten nu en dan om gereedschap. De patiënt kon op een beeldscherm meekijken bij het gewroet in ‘zijn’ knie . Ten slotte maakte de arts bij de nepoperaties een paar sneetjes. Het resultaat: de gesimuleerde operaties leidden tot evenveel pijnafname als de echte operaties.

    Het is als het simpele kusje waarmee een ouder zijn kind troost als het pijn heeft. Het kind voelt zich beter, terwijl het ook wel weet dat de fysieke oorzaak van zijn leed niet is aangepakt – de liefdevolle aandacht van zijn vader of moeder is genoeg.

    Wat vermoedelijk ook meespeelt, zijn de rituelen die het innemen van een medicijn – echt of nep – omgeven. Al verwacht de patiënt niets van de pillen uit het placebo-potje, toch brengt de sensatie van het losschroeven van de dop en het doorslikken van de pil iets teweeg in zijn lichaam. En als hij zich, als gevolg van de fluctuaties die een ziektebeeld nu eenmaal vertoont, kort na inname van de placebo toevallig wat beter voelt, gaat de patiënt stiekem toch geloven in de werking ervan.

    Wat vaak gemakshalve een placebo-effect wordt genoemd, is in feite het genezingsmechanisme van het brein. Dat brein heeft genezing van het lichaam tot doel, en speelt het placebo-spelletje graag mee. De vraag is inmiddels wie wie misleidt: wij ons brein, of ons brein ons?
  9. NielsjeB 30 oktober 2016 16:14
    Eerste vraag en antwoord uit de Q&A is duidelijk.
    SAPHIRA 1 dus completed, maar data is nog blinded gedurende de analyse. December dus de SAPHIRA 1 results. En de verwachting dat de hogere doses in SAPHIRA 1 zullen leiden tot een "maximum of activity". Het voorspellende vermogen van de in vitro modellen is aangetoond, maar behoeven nog wat aanpassing, daar was SAPHIRA 2 mede voor bedoeld.

    Tim Woodward

    Hi there. It's Tim Woodward from Goldman Sachs. Thanks for taking my questions, two, if I may please. The first is on SAPHIRA 2, did you see the efficacy that you would have expected to from your in vitro? The reason I ask is I guess if you decide to go forward with 2451 in the triple combination, then you will be relying on that in vitro data of efficacy, rather than in patients.

    And so the second is, can you just describe what you can do differently and what you can take across from your findings in SAPHIRA 2 into how you're conducting SAPHIRA 1? Thanks very much.

    Piet Wigernick

    Okay. But I think your question is for me?

    Tim Woodward

    Yes, please.

    Piet Wigernick

    Yes, please. On SAPHIRA, well, SAPHIRA 1 is concluded, so all patients have been on treatment. So what we're doing is analyzing the study, so there's nothing out of the lessons from SAPHIRA 2 that can change SAPHIRA 1, as it is coming too late. What I said before is that SAPHIRA 1 is exploring a higher dosing, so the dose there is clearly higher in SAPHIRA 1 than compared to SHAPHIRA 2. So patients will be higher exposed. And we remain for the moment blinded for data, and we'll bring them to the world as soon as we know them. And that's foreseen in December this year.

    On what we've learned from SAPHIRA 2 in the in vitro data, so as I said in this call before, exposure came out at the lower end of our expectations. So, this study SAPHIRA 2 allows us to fine-tune to see where we can improve for the future programs. But quite honestly, we think the SAPHIRA 2 data confirms that our in vitro data translates into clinical activity. Of course, we didn't max out. But we saw with higher exposure we are convinced that we will get to, as well, a maximum of activity.

    Limitation of SAPHIRA 2, it was a very small patient population. We knew that. But it was one with [Indiscernible] mutation, so it allowed us to explore the lower end of the dose range. So that's why we wanted to do that. So we have those data now, which we need if we want to move forward with 1837. So we will have safety data across a broad exposure range.

    For 2451, you're correct, if we move forward then in patients that will again start from the pre-clinical in vitro data. And that needs to translate into a dose which will refine our dose prediction models with all of the data coming out of the SAPHIRA 1 and 2. Thank you.

    Tim Woodward

    Thank you.
  10. aston.martin 31 oktober 2016 21:25
    quote:

    NielsjeB schreef op 31 oktober 2016 21:04:

    CF pipeline-overzicht is bijgewerkt:
    www.glpg.com/docs/view/58176351418cf-en
    Bedankt, Nielsje.
    Voor een PR over 2737 is het blijkbaar gewoon nog enkele dagen wachten tot de eerste vrijwilligers effectief met de testfase beginnen.

  11. aston.martin 31 oktober 2016 22:13


    Aanvankelijk werd er hier door enkelen nogal denigrerend gegedaan over de verkoopscijfers van Xeljanz, de JAK-remmer van Pfizer. Ondertussen heeft dit product echter bijna de status van blockbuster; omzet van 1 miljard dus.
    Toch een duidelijk bewijs dat de JAK-remmers een belangrijk deel van de markt kunnen innemen.
    Onrechtstreeks is dit dus ook prima nieuws voor filgotinib en Galapagos.

    us.rd.yahoo.com/finance/external/mark...

  12. [verwijderd] 1 november 2016 12:10
    Incyte is tot hiertoe succesvol in myelofribrosis met zijn JAK1/2-inhibitor ruxolitinib (Jakafi). Maar Incyte heeft nu ook een selectieve JAK1-inhibitor (INCB039110) in myelofibrosis getest.

    www.haematologica.org/content/early/2...

    INCB039110 heeft ten opzichte van ruxolitinib wat voordelen (o.a. minder bloedtransfusies nodig) en wat nadelen (o.a. kleinere afname van de grootte van de milt) maar "Treatment with INCB039110 resulted in clinically meaningful symptom relief, modest spleen volume reduction, and limited myelosuppression."

    Myelofibrosis zou dus ook een bijkomende indicatie voor filgotinib kunnen worden. Gilead heeft op dit moment wel nog momelotinib (ook een JAK1/2) voor deze indicatie in fase III.
3.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 159 160 161 162 163 ... 168 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links