Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu omkeren

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Reacties

409 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2016 10:26
    Meestal is de betekenis: dalen na 2200 volgende dag up wat er af is gegaan na 2200. stijgen na 2200 dalen volgende dag wat er af is gegaan, maar nu het 30 minuten voor tijd al daalde kan je je opmaken met rood volgende dag.
    Morgen rond deze tijd de dax open voorbode, pasd na 2000 echte werk.
  2. Brokie Even 15 oktober 2016 11:46
    quote:

    deflationist schreef op 15 oktober 2016 10:20:

    Met man en macht worden de indices nog hoog gehouden tot er verkiezingen zijn. Mocht Clinton het worden nog een spurt omhoog tot 500 en daarna de afstort tot 150, bij trump gelijk al als een baksteen.

    Autoverkoop daalt al en wereldwijd is afkoeling al langer aan de gang. Alleen de consument is nu nog zo dom als een ezel om huizen te kopen en andere goederen te kopen.

    Het conflict rente schuld ratio nadert zijn kookpunt en de instrumenten zijn op.
    Trump hebben ze al geëlimineerd. Dus dat wil zeggen nog een maandje of twee up. Ik pak nog even het nieuwe bod DL, de sprint Aegon en de knaller van Heijmans bij Q3 mee.
  3. [verwijderd] 15 oktober 2016 13:16
    Interessant om op onderstaande manier te kijken waarom de meer risicovollere aandelen de komende tijd aantrekkelijk zouden zijn. Klinkt weer allemaal uiterst logisch :-)
    Aub voor de bijbehorende grafiekjes de link openen.

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/hendrikj...

    Alle riemen los?! - Beleggers durven weer
    Gisteren, 20:38 Hendrik Jan Davids

    Afgelopen week was rommelig op de beurzen zonder een duidelijke richting. Door het positieve sentiment van vandaag steeg de AEX op weekbasis met 0,3%. De Dow Jones staat ongeveer op hetzelfde niveau als een week geleden. Aan de oppervlakte lijkt er een goed evenwicht te zijn tussen vraag en aanbod op de aandelenmarkt.

    Als we kijken naar andere markten als obligaties, goud en laag-volatiele aandelen dan lijken beleggers weer trek te krijgen in het nemen van risico. Kunnen de riemen los?

    Obligaties onder druk

    Een manier om te meten of beleggers bereid zijn om risico te nemen is door te kijken naar de ontwikkeling van veilig geachte Europese staatsobligaties.

    Wanneer deze stijgen dan hebben beleggers behoefte aan zekerheid. Als de daling doorzet durven beleggers de munten weer in te zetten op meer risicovolle aandelen. In grafiek 1 is te zien dat de indextracker die 7-10 jarige Europese staatsobligaties volgt (code IGBM) na een opmars van een jaar tot rust komt.

    De oplopende steunlijn is al gebroken. Als de correctie doorzet betekent dit meer verkoopdruk dan koopinteresse in veilige obligaties. In het verleden heeft het vrijgekomen geld regelmatig zijn weg gevonden naar de aandelenmarkt maar alleen deze grafiek zegt niet alles.

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 1: Europese staatsobligaties toe aan correctie?

    Goud in de ban

    Goud wordt vaak gezien als veilige haven in tijden van onrust. Omgekeerd, als de goudprijs daalt hebben beleggers deze bescherming blijkbaar niet nodig en voelen zich vertrouwd met het nemen van meer risico.

    De goudgrafiek laat zien dat het edelmetaal al uit de stijgende trend is gevallen. Het 200-daags gemiddelde staat nu onder druk. Als goud onder deze trendmeter voor de langere termijn duikt dan neemt de interesse voor goud verder af. En dat komt mogelijk aandelen weer ten goede.

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 2: Goud in de ban als veilige haven

    Laagrisico aandelen verliezen populariteit

    Maar ook binnen de categorie aandelen is een verschuiving zichtbaar naar de meer risicovolle kant van het spectrum. Lange tijd presteerden veilige aandelen met een lage dagelijkse beweeglijkheid beter dan de rest. In vaktermen zijn dit de laagrisico (low volatility) aandelen.

    Die tijd is voorbij. In grafiek 3 is de relatieve prestatie van laagrisico aandelen afgebeeld ten opzicht van het Europese beursgemiddelde (Eurostoxx 50).

    Dan blijkt dat laagrisico aandelen voor het eerst in meer dan twee jaar relatief slechter presenteren.

    Ofwel, beleggers menen de bescherming van laagrisico aandelen niet meer nodig te hebben. Het vrijgekomen geld kan dan in aandelen gestoken worden die meer opwaarts potentieel hebben en daarmee vaak risicovoller zijn.

    Een andere reden waarom laagrisico aandelen (even?) minder presteren is omdat velen deze aandelen duur vonden na de koersstijgingen van de laatste twee jaar. Als dat zo is dan is de huidige correctie een herwaardering richting meer normale waarderingsniveaus.

    Aan de hand van de grafieken van Europese staatsobligaties, goud en laagrisico aandelen lijken de traditionele veilige havens de laatste tijd minder populair. Dat kan de opmaat zijn voor een verschuiving naar meer risicovolle beleggingen. Alle riemen los!

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 3: Laagrisico aandelen verliezen populariteit

    Komende week

    Op de economische agenda voor komende week is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (donderdag) het hoogtepunt. Algemeen wordt een onveranderde rente verwacht en ook het bestaande stimuleringsprogramma zal Mario Draghi ongewijzigd laten. Wel wordt de persconferentie interessant waarin een toelichting wordt gegeven op het monetaire beleid.

    Verder zal het cijferseizoen goed losbarsten met in Nederland AkzoNobel (woensdag) en ASML (woensdag). TomTom zal vrijdag de definitieve derdekwartaalcijfers publiceren nadat het bedrijf afgelopen week een omzetwaarschuwing heeft afgegeven.

    Langzaam maar zeker nadert de gevaarlijke september/oktober periode zijn einde. Mede daarom houden wij vertrouwen in de bestaande portefeuilles en bouwen het risico zeker niet af.

    Hendrik Jan Davids is partner bij T&E inmaxxa vermogensbeheer in Utrecht. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  4. [verwijderd] 15 oktober 2016 13:17
    ’Met cijferseizoen komt het goed’
    59 min geleden Johan Wiering
    Het kwartaalcijferseizoen kende een valse start, met tegenvallende berichten van onder meer Alcoa en Unilever. Vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus) vreest de komende reeks kwartaalcijfers echter niet.

    De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa trapte het cijferseizoen bepaald ongelukkig af. De enigszins tegenvallende kwartaalcijfers werden genadeloos afgestraft. Met TomTom ging het na zijn omzetwaarschuwing niet beter. Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever kreeg het ook aardig voor zijn kiezen. ,,De kwaliteit van de omzet viel tegen, want er was geen volumegroei”, aldus Van de Groep.

    Hij vreest dat de cijfers van meer goede, degelijke bedrijven slecht ontvangen zullen worden. Vooral gezien hun hoge waarderingen. Daarentegen kunnen de relatief laag gewaardeerde energiebedrijven en financiële instellingen positief verrassen. Datzelfde geldt voor grondstoffenproducenten als ArcelorMittal. De staalproducent heeft weliswaar een forse koersrit achter de rug, maar is nog altijd vrij goedkoop.”

    De centrale banken hebben volgens Van de Groep ook nog altijd een grote invloed op het beleggingssentiment. ,,De notulen van de laatste beleidsvergadering en de sterke werkloosheidscijfers maken het nog waarschijnlijker dat de rente eind dit jaar omhoog gaat. Ik zou het politiek correct vinden als de Fed op 2 november, dus enkele dagen voor de Amerikaanse verkiezingen, een renteverhoging voor december aankondigt. En mij zou het niets verbazen als de ECB donderdag een verlenging van het obligatieopkoopprogramma in het vooruitzicht stelt.”

    De vermogensstrateeg verwacht niet dat China roet in het eten van beleggers gaat gooien. ,,Donderdag vielen de handelscijfers tegen, maar het nieuws van vrijdag dat de producentenprijzen voor het eerst sinds 2012 weer zijn gestegen, is een teken van sterkte. Het duidt op meer bedrijvigheid. Ik vertrouw er ook op dat de economische groeicijfers over het derde kwartaal goed zullen zijn.”
  5. [verwijderd] 15 oktober 2016 13:50
    quote:

    CubaSalsa schreef op 15 oktober 2016 13:16:

    Interessant om op onderstaande manier te kijken waarom de meer risicovollere aandelen de komende tijd aantrekkelijk zouden zijn. Klinkt weer allemaal uiterst logisch :-)
    Aub voor de bijbehorende grafiekjes de link openen.

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/hendrikj...

    Alle riemen los?! - Beleggers durven weer
    Gisteren, 20:38 Hendrik Jan Davids

    Afgelopen week was rommelig op de beurzen zonder een duidelijke richting. Door het positieve sentiment van vandaag steeg de AEX op weekbasis met 0,3%. De Dow Jones staat ongeveer op hetzelfde niveau als een week geleden. Aan de oppervlakte lijkt er een goed evenwicht te zijn tussen vraag en aanbod op de aandelenmarkt.

    Als we kijken naar andere markten als obligaties, goud en laag-volatiele aandelen dan lijken beleggers weer trek te krijgen in het nemen van risico. Kunnen de riemen los?

    Obligaties onder druk

    Een manier om te meten of beleggers bereid zijn om risico te nemen is door te kijken naar de ontwikkeling van veilig geachte Europese staatsobligaties.

    Wanneer deze stijgen dan hebben beleggers behoefte aan zekerheid. Als de daling doorzet durven beleggers de munten weer in te zetten op meer risicovolle aandelen. In grafiek 1 is te zien dat de indextracker die 7-10 jarige Europese staatsobligaties volgt (code IGBM) na een opmars van een jaar tot rust komt.

    De oplopende steunlijn is al gebroken. Als de correctie doorzet betekent dit meer verkoopdruk dan koopinteresse in veilige obligaties. In het verleden heeft het vrijgekomen geld regelmatig zijn weg gevonden naar de aandelenmarkt maar alleen deze grafiek zegt niet alles.

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 1: Europese staatsobligaties toe aan correctie?

    Goud in de ban

    Goud wordt vaak gezien als veilige haven in tijden van onrust. Omgekeerd, als de goudprijs daalt hebben beleggers deze bescherming blijkbaar niet nodig en voelen zich vertrouwd met het nemen van meer risico.

    De goudgrafiek laat zien dat het edelmetaal al uit de stijgende trend is gevallen. Het 200-daags gemiddelde staat nu onder druk. Als goud onder deze trendmeter voor de langere termijn duikt dan neemt de interesse voor goud verder af. En dat komt mogelijk aandelen weer ten goede.

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 2: Goud in de ban als veilige haven

    Laagrisico aandelen verliezen populariteit

    Maar ook binnen de categorie aandelen is een verschuiving zichtbaar naar de meer risicovolle kant van het spectrum. Lange tijd presteerden veilige aandelen met een lage dagelijkse beweeglijkheid beter dan de rest. In vaktermen zijn dit de laagrisico (low volatility) aandelen.

    Die tijd is voorbij. In grafiek 3 is de relatieve prestatie van laagrisico aandelen afgebeeld ten opzicht van het Europese beursgemiddelde (Eurostoxx 50).

    Dan blijkt dat laagrisico aandelen voor het eerst in meer dan twee jaar relatief slechter presenteren.

    Ofwel, beleggers menen de bescherming van laagrisico aandelen niet meer nodig te hebben. Het vrijgekomen geld kan dan in aandelen gestoken worden die meer opwaarts potentieel hebben en daarmee vaak risicovoller zijn.

    Een andere reden waarom laagrisico aandelen (even?) minder presteren is omdat velen deze aandelen duur vonden na de koersstijgingen van de laatste twee jaar. Als dat zo is dan is de huidige correctie een herwaardering richting meer normale waarderingsniveaus.

    Aan de hand van de grafieken van Europese staatsobligaties, goud en laagrisico aandelen lijken de traditionele veilige havens de laatste tijd minder populair. Dat kan de opmaat zijn voor een verschuiving naar meer risicovolle beleggingen. Alle riemen los!

    Foto: PROREALTIME.COM
    Grafiek 3: Laagrisico aandelen verliezen populariteit

    Komende week

    Op de economische agenda voor komende week is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (donderdag) het hoogtepunt. Algemeen wordt een onveranderde rente verwacht en ook het bestaande stimuleringsprogramma zal Mario Draghi ongewijzigd laten. Wel wordt de persconferentie interessant waarin een toelichting wordt gegeven op het monetaire beleid.

    Verder zal het cijferseizoen goed losbarsten met in Nederland AkzoNobel (woensdag) en ASML (woensdag). TomTom zal vrijdag de definitieve derdekwartaalcijfers publiceren nadat het bedrijf afgelopen week een omzetwaarschuwing heeft afgegeven.

    Langzaam maar zeker nadert de gevaarlijke september/oktober periode zijn einde. Mede daarom houden wij vertrouwen in de bestaande portefeuilles en bouwen het risico zeker niet af.

    Hendrik Jan Davids is partner bij T&E inmaxxa vermogensbeheer in Utrecht. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
    Kijk nog eens goed naar de ontwikkeling van de Duitse 10 jaars rente. Daar zie je juist het tegenovergestelde. Deze indicator vind ik beter toe te passen, betrouwbaarder dan een tracker. Zie de maand grafiek.

    www.bloomberg.com/quote/GDBR10:IND

  6. [verwijderd] 15 oktober 2016 14:55
    Uit de Telegraaf door J.P. Morgan

    De belangrijkste beurswijsheden van J.P. Morgan passen in een heel dun boekje. Zoals: ’Cash is zelden koning’. Wie in 1899 een dollar op de bank zette, heeft nu in reële waarde twee dollar verdiend. Terwijl een dollar in aandelen $1532 is geworden.

    ’Volatiliteit is normaal’, luidt een andere wijsheid. Zelfs in mooie beursjaren, zoals 2005 en 2013, staat de beurs tussentijds soms fors lager. Hoofdregel is dan ook: ’Blijf op de markt’.

    Cijfers over de periode 2001-2015 tonen dat beleggers die de beste dertig beursdagen misten, bijna twee derde van hun inleg kwijt raakten. Beleggers die vanaf 2001 netjes bleven zitten, boekten juist twee derde winst.
  7. Henk Snaph 15 oktober 2016 16:24
    quote:

    CubaSalsa schreef op 15 oktober 2016 14:40:

    Ik blijf optimistisch over het aandeel Arcelor Mittal.
    GS heeft vorige week koersdoel van EUR 6 afgegeven.
    Koersdoelen GS inzake Mittal worden per definitie gehaald.
    Dit aandeel heeft potentie om binnen 1 jaar weer op EUR 10 te staan.
    Cuba Salsa ik gun je je gelijk maar twee opmerkingen:

    GS heb ik nog nooit vertrouwd
    Vechten tegen de China prijzen is vechten tegen de bierkaai. Daar telt niet of men winst of verlies draait. De staat staat garant.
  8. [verwijderd] 15 oktober 2016 16:28
    quote:

    Henk Snaph schreef op 15 oktober 2016 16:24:

    [...]

    Cuba Salsa ik gun je je gelijk maar twee opmerkingen:

    GS heb ik nog nooit vertrouwd
    Vechten tegen de China prijzen is vechten tegen de bierkaai. Daar telt niet of men winst of verlies draait. De staat staat garant.
    Er komen steeds meer import maatregelen
    tegen Chinees dump staal. EU Boetes van 40% etc.
  9. [verwijderd] 15 oktober 2016 19:50
    ik overweeg er stilaan mee te stoppen.als de cd&v erin slaagt de taxen te verdubbelen zonder boe of ba en 3 % meer roerende voorheffing op de dividenden heb ik er stilaan genoeg van.Laat de rest maar risico's nemen.dan moet de vermogensbelasting er nog komen de komende weken.Laat peeters maar zelf investeren. ik heb er genoeg van.ik ga geen risico's meer nemen om een bende nietsnutten te subsidieren.ik doe ze nog liever zelf op.als de beurs crasht wil ik nog wat kopen en daar blijft het bij.laat de socialisten en groen zelf maar werken in de toekomst en de economie ondersteunen.ik ga voorlopig enkel short met opties en hopen dat de boel crasht dankzij een bende profiteurs
409 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links