Column

Nederlandse markt crowdfinance groeit verder

De markt van crowdfinance in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar op maandbasis met 10% gegroeid.

De markt van crowdfinance in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 10% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit een kwartaalrapport van Crowdfundmarkt. 

Afgelopen kwartaal is de markt van crowdfundingleningen en -aandelen uitgekomen op 33 miljoen euro verdeeld over 213 projecten. De gemiddelde projectomvang is daarbij met 22% toegenomen tot 154.000 euro.

Volgens Crowdfundmarkt werd een kwart van de totale financiering via crowdfinance in het tweede kwartaal aangeboden door ondernemers uit de industriesector. In het eerste kwartaal was dat nog 19%. Ook in de branches horeca, dienstverlening, energie & duurzaamheid en ICT is de totale omvang financiering ten opzichte van het vorige kwartaal toegenomen, aldus Crowdfundmarkt. 

De website voor investeerders via crowdfinance noemde met name de opkomst van het aantal bedrijfsovernames via crowdfinance opvallend. In het tweede kwartaal van 2016 is dit aandeel gestegen van 4,5% naar 9,5%. De gemiddelde projectomvang van bedrijfsovernames is groot, namelijk 231.000 euro.

Net als in het eerste kwartaal van 2016 komt meer dan de helft van alle projecten uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Utrecht is de grootste stijger buiten deze top drie. Het aantal projecten in Utrecht is bijna verdubbeld en komt uit op 14% van het totaal in Nederland.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’