Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale stoorzenders

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Ed Verbeek 12 oktober 2016 12:12
    Marcel: "Niemand weet wat er gebeurt als de rente op termijn weer zijn eigen weg gaat."
    ???
    Iedereen weet dan de rente dan weer omhoog gaat,
    want iedereen weet dat de rente nu zo laag -tot negatief- staat,
    uitsluitend door het ingrijpen van de centrale banken.

    En ook kan iedereen bedenken wat er gebeurt als de rente weer omhoog gaat.......
  2. [verwijderd] 12 oktober 2016 12:15
    Gezien de huidige staat van de EU kan men politici als risico-dragend zien: Brexit was een gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden waarop een politica verkeerd reageerde en Farage ermee aan de haal ging. Vervolgens stapt Farage om lucratieve aanbiedingen in de wacht te slepen. De rente is bizar en het beste lijkt me om niet aan één kant vd boot te gaan staan, diversiteit aan reacties op die bizarheid.
  3. serieus 12 oktober 2016 13:13
    Tijdens het symposium "grip op je vermogen" liet Coen Teulings ons zien dat de rente al jarenlang in een downtrend zit, met als verklaring de demografische ontwikkeling. De vergrijzing zorgt er voor dat we nog heel veel jaren kunnen rekenen op een lage rente. Zelfs als de centrale banken de rente niet langer zouden drukken, zou deze nog laag blijven door de enorme hoeveelheid geld dat vanuit de vergrijzing beschikbaar is en komt.
    Het lijkt mij dat je als belegger er verstandig aan doet hier rekening mee te houden.
  4. forum rang 5 theo1 12 oktober 2016 15:04
    quote:

    serieus schreef op 12 oktober 2016 13:13:

    Tijdens het symposium "grip op je vermogen" liet Coen Teulings ons zien dat de rente al jarenlang in een downtrend zit, met als verklaring de demografische ontwikkeling. De vergrijzing zorgt er voor dat we nog heel veel jaren kunnen rekenen op een lage rente. Zelfs als de centrale banken de rente niet langer zouden drukken, zou deze nog laag blijven door de enorme hoeveelheid geld dat vanuit de vergrijzing beschikbaar is en komt.
    Het lijkt mij dat je als belegger er verstandig aan doet hier rekening mee te houden.
    Coen Teulings roept dat al tijden. Zijn theorie is: er zijn veel ouderen die voor hun pensioen sparen. Dat schept een grote vraag naar staatsobligaties die er niet zijn. Daardoor is de rente dus zo laag. Zijn remedie: zorg dat er genoeg aanbod van staatsobligaties is. Dat kan alleen door de staatsschuld hoog op te laten lopen. Volgens de theorie-Teulings heeft zelfs Japan nog een veel te lage staatsschuld: het land is dusdanig vergrijsd, en Japanners sparen zoveel, dat er nog altijd teveel vraag is naar staatsobligaties, ondanks een schuld van 2 x het BBP.

    Ik heb daar zelf eigenlijk twee problemen mee:
    1- Teulings gaat er impliciet vanuit dat er niks anders is dan staatsobligaties. Alle pensioenbesparingen genereren in zijn wereld automatisch vraag naar staatsobligaties. Volgens mij zijn er meer dingen om in te beleggen. Het Noorse fonds is bijvoorbeeld vrij groot en zit echt niet alleen staatsobligaties op te kopen.
    2- Staatsobligaties zijn niet alleen maar papiertjes die je verkoopt: er zit een aflosverplichting aan vast, of in ieder geval een herfinancieringsverplichting. Wat als de trend omkeert? Als al die vergrijsde Japanners echt met pensioen zijn en niet meer sparen, maar interen op hun vermogen. Dan valt de vraag weg, maar zit de staat nog wel met een enorme schuld, die moet worden geherfinancierd. Voor hogere rentes, want anders raak je dat papier niet kwijt. Dat verplettert de begroting als de schuld zo hoog is. Daar hoor ik Teulings niet over. Moet de staat op dat moment maar gewoon bankroet gaan en al die beleggers in staatsobligaties berooid achterlaten?

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Marcel Tak hierover denkt.
  5. Maan Arkenbosch 12 oktober 2016 18:50
    Psychologisch is Draghi/ECB de grootste schuldige in het negatieve rente drama.Uitsluiten om de PIGGS van goedkoop drukpers geld te voorzien.Als de bubbel klapt, en de €. stort in, dan gaat de E.U. weer over op een andere munt of de €.U. landen gaan terug naar hun eigen munt.De pensioenfondsen en spaarders blijven op het slachtveld achter met waardeloos papieren geld.Sociale onrust is voorgeprogrammeerd. Door deze onrust ontstaat een chaotische lacune, waarvan Rusland misbruik kan maken. Dan is de NWO/Bilderberg droom voorbij.Als de banken weinig krediet verstrekken springen rijke particulieren en pensioenen fondsen massaal in dat gat. Op dat moment wordt de de risico-premie, welke nu niet het geval is, ingecalculeerd en gaat de lange rente omhoog.De knoflook landen met hun slechte banken haken het eerst af.Onrendabele ondernemingen vallen dan om en de beurspret is voorbij.De vraag is hoe het met de lange herfinancieringen verder gaat.Edelmetalen blijven actueel!!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links