Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risicoprobleem

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 15 september 2016 18:20
    De verhouding eigen-risico vermogen tot vreemd vermogen is door hebzucht geheel uit het lood geslagen.Er wordt van uitgegaan dat dé overheid/ECB/politiek wel voor de uit de hand gelopen boel zal opkomen. dat is een misrekening omdat de overheden zelf tot over de oren in de schuld zitten. Ze hopen er op dat de zeepbel knapt en dat ze dan met vrij waardeloos geld kunnen aflossen t.l.v. de kleine spaarder en pensioenfondsen. Zodra de middenklasse de handdoek in de ring werpt en extreme partijen een samenstelling van een regering moeilijker maken komt sociale onrust op. Het verschil tussen rijk en arm kan niet tomeloos oplopen. En thans zien wij al in de gezondheidszorg, ouderenzorg, voedsel en kledingbanken, oplopende gezinsschulden en armoe onder kinderrijke gezinnen ontwikkelingen welke zorgelijk worden.
  2. [verwijderd] 16 september 2016 13:26
    Het doet me deugd dat de columns op IEX een iets hogere complexiteit niet schuwen.

    Maar nog wel een opmerking en een vraag. Ten eerste de opmerking: als de grotere uitslagen frequenter voorkomen dan bij een normaalverdeling, dan komen minder grote uitslagen minder vaak voor, anders telt de verdeling tot meer dan 100% op, oftewel het stippellijntje kan voor de lagere uitslagen niet samenvallen met de doorgetrokken lijn. Meestal zijn de uitslagen tussen 1,5 en 3 standaarddeviaties minder frequent en de hele kleine uitslagen rond de nul weer veel frequenter (leptokurtic distribution). OK, niet zo heel boeiend.

    Dan de vraag: als niemand de frequentie en impact van de grotere uitslagen (tail risk) van te voren kan bepalen ('Het is praktisch onmogelijk om dit te modelleren.'), wat is dan het nut van een onafhankelijk controle-instituut? Gaan we liever het schip in met zo'n instituut?

    (Daarnaast bestaat er zoiets als de 'centrale limietstelling' waarbij de combinatie van meerdere onafhankelijke distributies resulteert in een min of meer normale verdeling, ook al zijn die distributies zelf niet normaal. Dit kunnen advocaten van banken inzetten ;) )
  3. Eventus docebit 16 september 2016 15:48
    quote:

    AchAch schreef op 16 september 2016 13:26:

    (Daarnaast bestaat er zoiets als de 'centrale limietstelling' waarbij de combinatie van meerdere onafhankelijke distributies resulteert in een min of meer normale verdeling, ook al zijn die distributies zelf niet normaal. Dit kunnen advocaten van banken inzetten ;) )
    Meerdere onafhankelijke verdelingen ja. Daar hebben we de crash van 2007 aan te danken. Men had even over het hoofd gezien dat in de modellen voor defaults op hypotheken de risico's als onafhankelijk waren genomen. Normaal gesproken is dat ook zo, maar niet als je met een regionale recessie te maken hebt.
  4. Alexander Sassen van Elsloo 16 september 2016 19:08
    @achach mooie bijdrage! je vaststelling klopt. de curve zou niet moeten overlappen. verder, betreffende onafh controleinstituut: die is er al natuurlijk maar banken hebben vrijheid om zelf een en ander te modelleren. op zich niets mis mee, maar gevoelig voor bias. Ik beweer verder ook niet dat alle risico's te modelleren valt, want complexiteit is idd te groot. Echter, in the least worst solution, is het beter om er dichter oP te zitten en tailor made systeem te gebruiken ipv 1sizefitsnone.. Nogmaals dank voor uw mooie bijdrage!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links