Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is goud? Niet wat u denkt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 augustus 2016 16:58
    "Als je met gezond verstand naar de statistieken op Pension Partners hebt gekeken, dan kun je zien dat er voor ieder scenario betere alternatieven zijn dan goud."

    Dat is voor de individuele factoren. Hoe zit het als je ze combineert?

    Volgens mij is het grote voordeel van goud de lage correlatie met de meeste andere asset classes. Voor de rest is het vooral emotie, wat de gek ervoor wil geven, net als bij veel andere beleggingen.
  2. smith&jones 5 augustus 2016 16:59
    Grappig, 1972 nemen als begin van de grafiek. google 'nixon, gold standard' etc.

    Beetje verward verhaal, goud als belegging is heel iets anders dan goud (en zilver) als geld cq. inflatiehegge tov fiat valuta als de dollar...
    Het laatste is onomstotelijk waar: kijkt u bijv zelf maar hoe het zilveren tientje sinds 1935 van 25 naar 15 gram gaat en tenslotte een 'zwaar verzilverde' munt is.

    S&J.
  3. forum rang 10 voda 5 augustus 2016 17:10
    quote:

    van Egmond schreef op 5 augustus 2016 17:05:

    @voda Denk dat deze daar onder valt ;-)
    "Papiegeld neemt teveel ruimte in de kluis in beslag."
    Stel, je hebt een baartje van 1 kilo (999/1000) goud. Dit is nu ongeveer 40,000 euro waard. Denk je dat een stapeltje van 80 500-euro biljetten meer ruimte in beslag neemt? :-)
  4. forum rang 10 voda 5 augustus 2016 17:16
    quote:

    smith&jones schreef op 5 augustus 2016 16:59:

    Grappig, 1972 nemen als begin van de grafiek. google 'nixon, gold standard' etc.

    Beetje verward verhaal, goud als belegging is heel iets anders dan goud (en zilver) als geld cq. inflatiehegge tov fiat valuta als de dollar...
    Het laatste is onomstotelijk waar: kijkt u bijv zelf maar hoe het zilveren tientje sinds 1935 van 25 naar 15 gram gaat en tenslotte een 'zwaar verzilverde' munt is.

    S&J.

    Tja, daarom stopte men ook met de productie van onze mooie zilveren guldens en rijksdaalders! De productie werd te duur vanwege de stijgende zilverprijzen.

    Ach, nostalgie. Ik heb nog wel een hele voorraad van dat oude muntgeld!
  5. ch@rter 5 augustus 2016 19:53
    Ah de wel bekende "wat ga je doen met je poen" grafiek. Leuk Nick!

    De Rabo bank had laatst even de goudgrafiek er overheen gelegd en verdomd wat een match.

    Goud an sich is waardeloos (tulpenbol), het is echt wat de gek ervoor geeft, maar je kunt er op traden tot je een ounce weegt en dat maakt het leuk en zeer verdienstelijk mits je een gevoel voor timing hebt.
  6. Bangizwe 5 augustus 2016 20:08
    Net zoals er periodes geweest zijn, dat het goud het minder deed. Zullen er ook wel periodes komen dat het heel goed zal presteren. En met vastgoed waar nog amper beweging in zit, obligaties die nog amper iets opbrengen, aandelen die rommelen binnen de marge op een hoog niveau, schuldniveau's die overal de pan uit rijzen....... kom je in een omgeving waar goud wel goed zal floreren.
  7. DrupDeWaterBuffel 5 augustus 2016 20:47
    'Goldbugs bashen, wie is er niet groot mee geworden.' ;-)

    Gedurende de tijdspanne 1880 - 2016 was goud een lange periode gewoon geld - je kreeg bij inwisselen biljetten - tegen een regelmatig onhoudbare, want gedraagt zich als een currency peg, vaste prijs. Nu is het al lang slechts een commodity asset (met een floating prijs). Hierdoor kan je eigenlijk niet goed vergelijken.

    Goud als inflatie-hedge correleert inderdaad niet, wat gold bugs ook zullen beweren. Strikt genomen is goud voor de 'common man' alleen bruikbaar als een 'hegde against government'. Wanneer is die verzekeringspremie nodig? Nou vooral als de overheid je munt verkloot, door bijvoorbeeld uitstaande staatsschuld niet terug te betalen (of obligatierentebetalingen te missen) of uitblinkt in confiscatie van eerst publiek bezit. Dit gebeurde na de communistische revoluties die vanuit Rusland over Europa woedden na de 1e W.O. Denk aan Weimar, Oostenrijk, maar ook andere Europese landen defaulten op hun staatsschuld en hadden hier enorm veel last van in de vorm van hyperinflatie (lees de memoires van president Herbert Hoover maar eens).
    Maar in Zuid Amerika hakten ze ook regelmatig met dit bijltje (denk Brady bonds) en nu weer in Venezuela. Met al die 'rare' politici die nu overal opkomen zetten is dit dus iets om in de gaten te houden.

    Als zoiets dreigt te gebeuren met je munt wil je als Piet Particulier spullen die 'op je poten kan laten vallen', dus naast goud wordt ook vastgoed en echte kunst dan populair.

    Voor grote jongens (banken/bedrijven/overheden) werkt dat natuurlijk niet, dus die zullen iets anders verzinnen (en hebben dus daarom ook nix met goud). Zij gaan dan op zoek naar een diepe markt die ze wel veilig achten. Dat zijn nu US Dollars, US blue chips stocks en korte Treasuries.

    Na zo'n hyperinflatie razernij herstel je een munt alleen met iets stevigs als onderpand. In post-Weimar Duitsland was dit door pandopbrengsten van landbouwgrond als onderpand te gebruiken (Rentenmark).

    Ten slotte, in veel landen waar je nooit van de overheid aan kon, maar je het op familie-, tribe- of dorpsniveau diende te rooien, was goud altijd een belangrijk waardemiddel (bruidsschat). Vergeet dat dit nog steeds een groot deel van de wereld is. Misschien zijn wij in West-Europa wel de uitzondering ...

    My2Cents - Goed weekend!
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links