Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sprookjes van Grimbergen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 juli 2016 14:40
    Inderdaad een uitstekend verhaal, dank!

    Los van dat dergelijke programma's de complexiteit eenvoudig proberen over te brengen op de doorsnee kijker -wat overigens een zeer nobel streven is- maken de redacties helaas maar wat graag gebruik van de gelegenheid om de kijker het rad voor ogen te draaien zodat de "informatie" inspringt in de op dat moment geldende actualiteit. Het draait namelijk uiteindelijk niet om juist informatievoorziening, maar om kijkcijfers.
    Dus uiteindelijk komt het bij dit soort "documentaires" altijd wel ongeveer neer op dat wij "zielige" middenklasse altijd gepakt worden door de groten der aarde (pensioenfondsen, multinationals) -het slijk der aarde- waardoor "wij" moeten bloeden voor hun zucht naar geld...

    Helaas is objectiviteit in veel gevallen ver te zoeken als er alleen maar gedacht wodrt aan kijkcijfers.
  2. forum rang 5 theo1 20 juli 2016 14:46
    Ik snap niet zo goed dat er steeds net wordt gedaan alsof die rentederivaten zo ontzettend ingewikkeld zijn. Als ik het al kan begrijpen, kan het toch niet te moeilijk zijn voor al die MKB'ers?

    Om met Louis van Gaal te spreken: ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?

    Of zou het gewoon de gebruikelijke combinatie van hebzucht, luiheid en desinteresse zijn?
  3. [verwijderd] 20 juli 2016 15:50
    De huidige situatie is zelfs voor geinteresseerde en financieel onderlegde personen hoogst onduidelijk, terwijl eigenlijk slechts een paar regels (wetgeving), demografie (m.n. levensverwachting) en de vooruitzichten op de financiele markten ((reken)rente, rendementen) de problematiek en de oplossingsopties (politieke keuzes) duidelijk zouden kunnen maken. Wie schrijft dat nou eens in 1 A4-tje op?
  4. Zilverduit 20 juli 2016 20:27
    Toch jammer dat er wat dingen missen in je verhaal. Waarom zou je als ondernemer niet kiezen voor een vaste rente ipv een variabele rente en dan een derivaat. Want met een derivaat loop je het risico van rentedaling en hoe dek je dat af? Wat betreft pensioenfondsen is het logisch dat ze gebruik maken van derivaten, maar dat het toezicht en de omgang ermee een Ooitje is zou je toch wel kunne stellen.

    Wat betreft de rol van kocken is het natuurlijk ook niet handig om van meerdere walletjes te eten. Je hebt dan de schijn tegen. De beschuldigingen aan het adres van goldman worden niet hardgemaakt, maar de rol van de zakenbanken is in veel gevallen toch wel omstreden. Er zijn genoeg aanwijziingen om zwaar te twijfelen aan de integriteit van de mensen die daar werken.
  5. forum rang 4 holenbeer 21 juli 2016 00:06
    Leuke titel ook.
    Trieste types, ook zo'n Kleinsma. Altijd met een onnozel gezicht paternalistisch zitten doen. Vanuit een of ander achterhaald socialistisch superioriteitsgevoel. Mag hopen dat Aboutaleb de kar gaat trekken voor een beetje meer realisme. Hij is een van de weinige PvdA-res die doorheeft dat de 21e eeuw is begonnen
  6. forum rang 5 theo1 21 juli 2016 11:57
    @zilverduit: ik neem aan dat dat gierigheid is: de variabele rente is natuurlijk lager dan de vaste rente.

    Ik kan me het volgende scenario voorstellen.
    Frietboer Jan doet goede zaken en wil een grotere koeling. Hij loopt naar de bank voor een lening. Graag een lening van €20.000, looptijd 10 jaar, vaste rente. Maar meneer zegt de bankman, je bent dief van je eigen portemonnee als je dat doet. De vaste rente is 7%, de variabele rente is 5%. Waarom neem je geen variabele rente?
    Jan: maar 10 jaar is een lange tijd, wat als de rente dan stijgt?
    bankman: daar hebben we wat voor. Met dit contract (eenmalig €100), verzekert U zich voor een stijgende rente. U betaalt dan gegarandeerd nooit meer dan 5,5%, hoe hoogde rente ook wordt.
    Als de bankman heel integer is, zegt hij erbij: maar als de rente daalt, moet U bijstorten. Maar ja, de rente is historisch laag, hoe groot is die kans nu helemaal haha.
    Als de bankman niet zo integer is en vooral wil verkopen zegt hij niks over wat er gebeurt bij een dalende rente. Hij stuurt (als hij niet dom is) wel een document met productspecificaties zodat hij kan bewijzen dat hij zijn klant volledig heeft voorgelicht. Jan negeert dat boekje vol technisch geneuzel.
    Jan: gaaf, doe mij dat dan maar.

    Een half jaar later gaat de telefoon in Frituur Jan: Goldman Sachs aan de lijn, of Jan even wil bijstorten omdat zijn rentederivaat onder water staat.
    Jam: godverdegodver. Ik ben belazerd!

    Goldman Sachs: U heeft zelf getekend. Dokken dus! En anders tot ziens in de rechtbank.
    Bankman: ik had het nog zo gezegd. Eigen schuld dikke bult dus, het staat allemaal in de brochure die ik heb meegegeven. Als je die niet leest, dan houdt het op.

    Wie heeft er nu gelijk? De bankman heeft in het ongunstige geval niet duidelijk gewezen op het risico en in het gunstige geval daar luchtig over gedaan. Jan heeft niet doorgevraagd en de specificaties niet gelezen. En zich niet afgevraagd hoe het kan dat variabele rente plus "verzekering" goedkoper is dan vaste rente.
  7. [verwijderd] 22 juli 2016 23:44
    Ff rekenen:
    Chauffeur betaalt 40 jaar elk jaar 7.200 euro pensioenpremie.
    Chauffeur beurt 10 jaar elke maand 350 euro pensioen.
    246.000 euro is meer ingelegd dan uitgekeerd, en dat zonder rente op rente.
    Verplicht zelf sparen levert geheid aan het einde van de rit 6 ton op, ipv 42 mille door verplicht pensioenpremie inleggen.
    De strekking van dit voorbeeld geldt ook voor de meeste andere branches.
  8. forum rang 5 theo1 27 juli 2016 11:10
    @mereoc: je gaat ervan uit dat de chauffeur op zijn 70e dood gaat. Tegenwoordig is de levensverwachting van een beetje gezonde man dik 80, van vrouwen nog wat meer. Bovendien kan hij ook 100 worden. In dat geval maakt hij "winst".

    En 40 jaar werken is tegenwoordig ook niet meer zo vanzelfsprekend. Heel veel mensen werken (veel) korter.

    Het rekenen is toch wel een stuk complexer omdat er op het kapitaal steeds rendement wordt gehaald en omdat het langlevenrisico wordt gedeeld. Vooral dat laatste maakt het lastig. Bovendien zit lang niet iedereen zijn hele carrière lang bij hetzelfde pensioenfonds. Ikzelf heb mijn pensioen nu al 4 keer overgedragen en ik ben nog lang geen 65.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links