Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell, ABP en duurzaam

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Joh 14 juli 2016 15:58
    Eerst graait de politiek uit het ABP pensioenfonds en vervolgens bemoeien ze zich met het beleggingsbeleid. Het fonds is niet voor niets verzelfstandigd, los van de politiek, die het ABP als kop van jut wil gebruiken voor investeringen waar de overheid zelf zijn vingers niet aan brand. Het fonds is van de deelnemers en dezen willen rendement voor hun pensioenen, dat is het criterium.
  2. jrxs4all 14 juli 2016 16:01
    Typisch linkse hypocriet, die van der Laan. Heeft zelf natuurlijk al een riant pensioen bij elkaar gegraaid, heeft nog nooit een dag echt gewerkt, alleen slap geluld.

    En de gewone werknemer die voor zijn pensioen afhankelijk is van het resultaat van het pensioenfonds, die kan verrekken (eerst uiteraard wel werken tot je 70e). Zodat meneer mooi weer kan spelen met het miljeu.
  3. forum rang 5 Endless 14 juli 2016 16:12
    ABP is ook mijn pensioenfonds en ik verwacht van hun om zo goed mogelijk rendement te halen uit mijn geld en zich dan ook niets en absoluut niets van deze oproep aan te trekken wie denkt ie dat ie wel is die van der Laan Schoenmaker blijf bij je leest Je bent burgemeester geen beursgoeroe of zo iets
  4. [verwijderd] 14 juli 2016 16:57
    Geachte heer van der Laan,

    De olie kost 'niks' en iedereen die in aanraking met het spul komt verdient er aan.
    Aan zonnecellen of windmolens of aardwarmte kun je juist géén droog brood verdienen.
    Ook uw pensioenfonds weet dat en van Beurden heeft gelijk.

    En de Nederlandse omslag naar duurzaam is zo laat omdat Dijsselbloem het gat in de begroting niet kan dichten.
    De overheid verdient op mobiliteit en energie ongeveer 75ct van de door u en mij betaalde euro. Het gaat over miljarden!

    Dus: begin bij u zelf: hoe klimaat neutraal bent u zelf? heeft u uw aandelen Shell (e.a.) al verkocht? en van de opbrengst zonnepanelen gekocht, een elektrische fiets en een zeem in uw broek? gaat u op die fiets naar uw werk? Op vakantie?

    Van Beurden heeft met BG een goede zet gedaan, met zijn GTL diesel is hij prima bezig.
    Tankt u inmiddels ook al GTL diesel?

    Dus ophouden met zeuren op Shell: Ga zelf werken aan uw eigen omslag!
    Zorg dat u een voorbeeld bent! niet met woorden, maar met daden!
  5. Belegde boterham 14 juli 2016 17:59
    ABP heeft al gereageerd. Nu.nl is wat mager in zijn berichtgeving AJK.

    Burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP opgeroepen investeringen terug te trekken uit bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. Luistert ABP niet, dan komen de pensioenen 'ernstig in gevaar'.

    Door: Bart van Zoelen 13 juli 2016, 12:30

    Dat schrijft de burgemeester in een brief aan het ABP. Van der Laan waarschuwt voor de schade die wordt aangebracht als de overgang naar duurzame energie niet snel wordt ingezet. "Deze transitie moet nú worden gestart om onomkeerbaarheid van effecten op het klimaat te voorkomen."

    Ook schrijft hij over de gevaren voor de pensioenen als de waarde van beleggingen in de fossiele industrie keldert. Van der Laan wijst erop dat vooraanstaande financiële analisten waarschuwen voor een 'carbon bubble' die knapt als het besef doordringt dat de wereld wel moet overstappen op energie die minder tot geen CO2 uitstoot.

    Door de inkomsten uit de haven is Amsterdam medeplichtig aan destructieve klimaatverandering Amsterdam Fossielvrij

    "Indien het ABP niet binnen een redelijke termijn de beleggingen in fossiele industrie beëindigt, brengt dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar," zo is te lezen in de brief van de burgemeester.

    Het ABP is vorig jaar al begonnen met een beweging weg van fossiele brandstoffen. Deelnemers aan het pensioenfonds hadden daar ook bij het ABP op aangedrongen. Maar het gaat Amsterdam nog niet ver genoeg. De burgemeester vraagt het pensioenfonds zijn ambitie aan te scherpen en investeringen in bedrijven met fossiele belangen terug te trekken, 'te beginnen met kolen, nucleair en schaliegas'.

    Medeplichtig
    De brief van de burgemeester is tot stand gekomen op aandringen van de actiegroep Amsterdam Fossielvrij. Die is blij met de brief, maar roept de gemeente meteen op de hand in eigen boezem te steken. Want Amsterdam strijkt als enige aandeelhouder ook het dividend op van de haven die groot is in benzine en steenkool.

    "Door de inkomsten uit de grootste benzinehaven ter wereld en tweede kolenhaven van Europa is Amsterdam medeplichtig aan destructieve klimaatverandering en worden publieke middelen blootgesteld aan hoge financiële risico's," schrijft Amsterdam Fossielvrij.

    In een reactie verwees de gemeente eerder naar de ambitie van de haven om per 2040 de overslag van steenkool af te bouwen. Daarbij werd meteen gesteld dat afzien van de overslag van kolen door de Amsterdamse haven niet zaligmakend is. Zolang Duitsland kolen importeert zullen die immers wel via een andere haven Europa binnenkomen.

    Aanpassen
    ABP benadrukt in een reactie zich ook zorgen te maken over klimaatverandering. Maar 'nu acuut uit fossiele beleggingen stappen helpt het klimaat niet', aldus het fonds. ABP is voorstander van een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille, 'omdat we de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen'.

    Het fonds zegt zijn rol als aandeelhouder gedurende deze lange transitieperiode wel te gebruiken om invloed uit te oefenen op fossiele bedrijven.


    www.parool.nl/amsterdam/van-der-laan-...
  6. [verwijderd] 14 juli 2016 18:13

    Volgende waarschuwing van Van der Laan zal waarschijnlijk gaan naar Donald Trump. Amsterdam waarschuwt een Amerikaanse presidentkandidaat voor verbreking van de relaties of dat soort linkse onzinflauwekul.

    Wat weet de beste man trouwens van energie en beleggen? Heeft hij die kennis opgedaan bij zijn juridische studie?

    Groet, Jonas
  7. [verwijderd] 14 juli 2016 18:51

    Noba dat is tenminste een idee om mogelijk wat te doen. Wat anders dan dat linkse slappe populistisch gezwets van een burgemeester die zijn eigen stad niet eens echt veiliger kan maken. De gewone bevolking wordt daar ook al bij gebrek aan betaalbare woningen de stad uitgejaagd.

    Groet, Jonas
  8. [verwijderd] 14 juli 2016 19:36

    Arend Jan. Hoeveel stemmen hebben die links Groene drammers gekregen op de laatste Shellvergadering? Kijk ook eens naar de ondertekenaars van die Amsterdam petitie. Vrouwke Minnesma en consorten.

    Petitie begint al met: wij 10.000 ondertekenaas vinden ........ (GroenLinks onbenullig gezwam met doomdenken en technisch onbenul, en van beleggen hebben ze ook al geen kaas gegeten).

    Ho, ho zijn er niet minimaal 890.000 andere Amsterdammers buiten deze zelfbenoemde drammende Gutmenschen?

    Groet, Jonas
  9. riviera1234 14 juli 2016 20:24
    Het is natuurlijk wel zo dat Amsterdam een lichtend voorbeeld is wat betreft budget beheersing (notdotcom) en dus het vingertje kan heffen en anderen de les kan lezen.... zucht. Toont in ieder geval aan dat politici als vdLaan en z'n linkse collega's helemaal van het padje zijn. En dat zijn jammer genoeg onze bestuurders.
  10. nobahamas 14 juli 2016 22:42
    net een mailtje gestuurd naar prof. dr. Fokko Mulder
    www.tudelft.nl/onderzoek/thematische-...

    Ik hoop dat u bekend bent met Ground-Level Integrated Diverse Energy Storage, kortweg GLIDES genoemd
    Een ontwikkeling van Oak Ridge National Laboratory.
    70 tot 85% rendement nu al in deze microsetting.
    Geen knellende patenten.
    Water, waterdruk, waterhoogtes, wateropslag, buffering, noodpompinstallatie, drinkwatertransport...
    Ik zou zeggen; Shell, burgemeester van der Laan, bekijk dit, denk mee, en laten we er samen voor gaan.

    www.ornl.gov/news/energy-high-efficie...

    Met vriendelijke groet, xxx
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links