Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lage rente, hoge kosten

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 20 mei 2016 13:56
    Het klinkt hier alsof je de boeterente betaalt als een soort straf. Echter, het is gewoon uitzitten van je huidige contract, terwijl je intussen een beter contract voor de toekomst sluit.
    Dat contract voor de toekomst sluit je uiteraard langer dan de looptijd van je huidige contract. Immers, anders verandert er niks: je krijgt lagere rente dan je had, maar het verschil met je oude contract betaal je als 'boeterente'.

    Dus je legt je langer vast, bv. 10 jaar langer. In die 10 jaar heb je een lagere rente dan je nu hebt (anders verander je immers niks). Je weet uiteraard niet of dat in de toekomst ook zo zou zijn, maar de upside is intussen hoger dan de downside. Je hebt in elk geval langer zekerheid over een lagere rente dan je nu betaalt. En dat is wat waard.

    Als je geluk hebt zit je bij een bank die rentemiddeling toestaat. Je smeert dan de 'boeterente' uit over de nieuwe looptijd. Daardoor heb je nu direct lagere maandlasten.
    Die kan je evt. beleggen om hoger rendement te halen dan op je spaarrekening. Of je legt deze besparing op de maandlasten extra in in je KEW of SEW. Of je investeert het in een verbouwing van je huis, of van je vrouw.

    Kortom, geen rocket science. Gewoon een manier om iets dat je nu zeker weet (de huidige rente is lager dan de rente die je betaalt), vast te leggen voor de toekomst, die onzeker is.

    Heb het zelf gedaan, 350 bruto minder maandlasten met een eenvoudige handeling.

    Bij de spaarhypotheek krijg je uiteraard ook minder rente op je gespaarde bedrag. Zolang de rente die je netto betaalt hoger is dan de rente die je ontvangt (die is bruto) is er niks aan het handje. Dan ga je erop vooruit.

    Nog een tip trouwens: sommige adviseurs rekenen het verschil in maandlasten uit tussen wel of niet rentemiddelen bij een spaarhypotheek. Het verschil in maandlasten is dan soms gering, omdat tegenover de bespaarde netto rente een hogere inleg op je spaarhypotheek staat. Dit omdat de ontvangen rente ook lager is en je dus sneller moet opbouwen.
    Bijna geen enkele adviseur vertelt er echter bij, dat de maandlasten weliswaar weinig veranderen, maar de bestemming van je maandlasten wel: de hypotheekrente gaat naar de bank, de extra inleg op je spaarhypotheek gaat: juist, naar je eigen spaarrekening.
    Gek he, dat ze er dat niet bij zeggen.

    Dus ik zeg: omlaag die rente en gooit dat bespaarde geld als extra opbouw in je SEW of KEW. Hoe sneller je opbouwt, hoe beter, binnen zijn de beste.
  2. jrxs4all 20 mei 2016 16:36
    Zolang de rente niet stijgt is het niet slim om nu over te sluiten.

    Wachten levert dan geld op, je boeterente wordt lager en je geniet langer van de nieuwe lage rente.

    Stel je rentevaste periode loopt nog 5 jaar en je gaat nu oversluiten met een nieuwe termijn van 10 jaar: effectief heb je alleen rentevoordeel over een periode van 5 jaar (want het rentevoordeel over de eerste 5 jaar gaat op aan de boete).

    Stel je wacht in deze situatie nog 2 jaar terwijl de rente niet stijgt en je doet hetzelfde: dan heb je rentevoordeel over een periode van 7 jaar.

    Rentemiddelen is niets anders dan het uitsmeren van je nadeel over een langere periode.

    Gewoon afwachten tot de rente weer gaat stijgen, dan laat je 1 of 2 tiende procent liggen ten opzichte van het absolute minimum maar de kans is heel groot dat je goedkoper af bent dan bij nu oversluiten. Door te wachten verdien je immers ook geld als de rente niet verder daalt maar ook niet stijgt.

  3. Brokie Even 23 mei 2016 07:31
    Ik heb een lage rente, maar ik reken me zeker niet rijk. Dat voordeeltje pikken ze vroeg of laat toch in. Daar broeden nu al op. In Nederland heerst er het klimaat dat Jan Modaal vooral Jan Modaal moet blijven en zeer afhankelijk van financiële instellingen. Ze drukken je het keurslijf in en dat noemen ze dan vrijheid?
  4. jrxs4all 23 mei 2016 09:28
    quote:

    Dom-dom schreef op 20 mei 2016 20:26:

    Als de bank middeld en dat doen de meeste banken en het uiteindelijke percentage inclusief de opslag is lager dam de huidige rente dan gaat dit hele verhaal in de prullenbak.
    Nee, natuurlijk niet. Door middelen verandert er uiteindelijk helemaal niets, je smeert de boete alleen uit over de hele looptijd.

    Als de rente niet stijgt en je wacht een jaar en gaat dan middelen, dan worden je lasten nog lager. Ook als je het eerste jaar meerekent waarin de lasten dan niet dalen.
  5. [verwijderd] 25 mei 2016 08:39
    Ik denk dat mensen snel een aantal belangrijke factoren vergeten namelijk:
    Als je een (bank) spaar hypotheek hebt en je deze oversluit moet je deze dus oversluiten naar een annuiteit hypotheek dit levert je dus naar loop van tijd een stuk minder belasting voordeel op.
    En in sommige gevallen is een hoge rente niet eens zo slecht stel je hebt 2 ton tegen 5% en je hebt al 1 ton op de spaarhypotheek staan. Dan betaal je dus netto 200.000 *1.05 = 10000eu rente maar door de hyptoheek rente aftrek betaal je netto maar 500eu . En over je opgebouwde spaargeld krijg je gewoon 5% 100.000 *1.05 = 500eu En naar mate het spaar bedrag hoger is zal je hier meer profijt van hebben.
  6. forum rang 4 holenbeer 26 mei 2016 20:57
    quote:

    VIG schreef op 25 mei 2016 08:39:

    Ik denk dat mensen snel een aantal belangrijke factoren vergeten namelijk:
    Als je een (bank) spaar hypotheek hebt en je deze oversluit moet je deze dus oversluiten naar een annuiteit hypotheek dit levert je dus naar loop van tijd een stuk minder belasting voordeel op.
    En in sommige gevallen is een hoge rente niet eens zo slecht stel je hebt 2 ton tegen 5% en je hebt al 1 ton op de spaarhypotheek staan. Dan betaal je dus netto 200.000 *1.05 = 10000eu rente maar door de hyptoheek rente aftrek betaal je netto maar 500eu . En over je opgebouwde spaargeld krijg je gewoon 5% 100.000 *1.05 = 500eu En naar mate het spaar bedrag hoger is zal je hier meer profijt van hebben.

    Voor rentemiddelen hoef je niet over te sluiten. Je neemt alleen een andere rente, een lagere.
    En volgens mij kan je zelfs bij verkoop je spaarhypo meenemen onder voorwaarden. dacht dat Jos daar eens een column over schreef.
  7. forum rang 4 holenbeer 26 mei 2016 21:01
    quote:

    Schurk31 schreef op 25 mei 2016 16:33:

    Ik lees een aantal maal over bijstorten in de KEW/SEW, maar dat mag toch niet meer sinds 1-1-2013? Of klopt dat niet?
    Ik heb pas eenmalig een flink bedrag bijgestort en leg maandelijks wat mer premie in om de lagere rente te compenseren. Klinkt alsof dat geld kost, maar is uiteraard alleen maar verplaatsen van geld. Het blijft gewoon mijn geld. En levert meer rente op dan sparen.
    Volgens mijn adviseur van vereniging eigen huis en volgens de hypoverstrekker (FBTO) kon dat gewoon.
  8. papapipo 28 juni 2016 00:02
    Als je de boete rente ziet als het voor uit betalen van een gedeelte van de rente kan het best wel interessant zijn om dit te doen indien je niet wil of kan verhuizen. Als er veel vermogen op de bank staat krijg je dus wat korting op het betalen van de VRH en als je een inkomsten daling verwacht binnen enkele jaren waardoor de rente aftrek daalt naar een lager tarief (er van uitgaan dat de renteaftrek nu plus de boete binnen het hoge tarief nog valt) bijvoorbeeld bij WW of Pensioen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 861,98 -0,39%
EUR/USD 1,0667 +0,22%
FTSE 100 7.833,83 -0,55%
Germany40^ 17.736,10 -0,57%
Gold spot 2.381,81 +0,10%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

EBUSCO...
+3,38%
WDP
+3,20%
Heineken
+1,80%
NX FIL...
+1,50%
Pharming
+1,50%

Dalers

VIVORY...
-3,62%
AMG Cr...
-2,86%
ADYEN NV
-2,84%
RENEWI
-2,65%
Fugro
-2,56%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links