Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Lamlendige nervositeit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belgske 8 mei 2016 15:59
    Arend Jan, nochtans zijn centrale banken dé instantie waar alles om draait. Zij bepalen de waarde van de munt, hoeveel geld er in omloop is, het functioneren van de privaat banken etc etc...

    Ik vind lezen en leren over centraal bankieren bijzonder fascinerend en leerrijk. Ze zweven over de markt als een soort magie, een begoocheling als het ware...

    grtjs en zonnige avond nog.
  2. forum rang 6 ttroo 8 mei 2016 16:46
    Lamlendig is het juiste woord. Nerveus zijn ze in Amerika nog niet, de VIX daar sloot vrijdag ruim onder de 15. Toch geeft ie stiekem een strong buy signaal af. Ik heb de Brent op $44.99 gezet, daar onder zie ik meer lamlendigheid in de toekomstige olieprijzen. Canada staat in vuur en vlam. We liggen er niet wakker van. Af en toe komt er een headline voorbij. Iets in de prullenbank gooien kan de gemiddelde Nederlander ook niet. Ik woon in een zeer populaire plaats en dat merk je direct als de temperaturen zoals nu zijn. Ze klagen altijd over vluchtelingen, maar ze rijden over stoepen, terwijl er ruimte is op het fietspad, ze gaan als een gek in een kleine AH, waar ze normaal over klagen dat het te duur is, maar nu heilig, omdat het verder op nog veel duurder is. Ze klagen continue over de stenenbouw, maar ze lopen er elke keer, gooi eens wat in de prullenbak. Over de prullenbak gesproken. Ik zie dat de gemiddelde beurs indici niet lekker liggen. Vele aandelen worden in de prullenbak gedaan. In Amerika zijn er flinke klappers naar beneden geweest, zeker in de Nasdaq. Amazon is een grote uitzondering erop. Kijk maar eens naar Western Digital of Priceline ze kunnen de koersen gewoon niet houden.
    Kijk ik naar de grondstoffen. Zink heeft het ook wat moeilijker, dus de scheidsrechter wordt voor mij de olieprijs deze week. Aan de ene kant heb je dus de tijdelijke wildfire bij Fort McMurray aan de andere kant heb je duidelijk een overproductie in olie. Het wordt een leuke strijd, de komende week in de olieprijs. Als ik ergens geen lamlendigheid zie, is het daar wel. En ik ga er vanuit dat de beren de olieprijs naar beneden gaan drukken.
  3. [verwijderd] 8 mei 2016 17:37

    Goede column van Van Duijn. Iemand die niet zo ideologisch is en wijst op de gevaren van het huidige ECB-beleid.

    AJK je noemt Paul Volckert en ik ging meen ik me te herinneren tot zelfs een 14% rente. Hij ging daarbij wel uit van de gangbare economische wetenschap en tegen de politieke stroom in.

    Draghi gaat met de politieke stroom van de Zuidelijke landen mee en baseert zich op de Voodoo-economie.

    Wel een verschilletje. Als je toch even nadenkt dan is zo een land als Griekenland beter af buiten de EU. Kunnen ze een nieuw begin maken zonder een wurgtouw van Merkel om hun nek.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 8 mei 2016 20:11
    Serieus, je bepleit hiermee: voortgaan met de aanval op de mensen die sparen of een pensioentje hebben!

    Bovendien zou ik dan een economische theorie willen vernemen, waarin kapitaal gratis zou moeten zijn.

    Draghi moet zo snel mogelijk weg, want de verstoring van de markten worden zo alleen maar met dag slechter!

    Groet, Jonas
  5. Belegger-92 8 mei 2016 21:10
    We zitten in een liquidity trap. Meneer Draghi mag zijn macro economics boek er wel weer bij pakken..

    QE is puur voor de korte termijn en heeft geen enkel effect voor de middel lange/lange termijn. Zolang de overheden niet collectief gaan hervormen/ binnenlandse vraag stimuleren heeft het sowieso geen zin, dat is de oplossing.. (LM curve omlaag en IS curve omhoog --> OUTPUT ^ meneer Draghi?
  6. Belegger-92 8 mei 2016 21:28
    Niet zo sceptisch over goud/zilver. Goud/zilver zijn geen assets maar een schaars goedje dat al 19 eeuwen als geld werd gebruikt. Tuurlijk produceert het niks en geeft het dividend, moet dat dan? Omdat de 40-50+ generatie van deze tijd zo nodig steeds meer en meer wilden, mogen wij (de jonge generatie) nu krom liggen. Werken tot onze 75e? Geld blijven storten in een pensioenpot waar wij weinig van terugzien?

    Geld wordt nog sneller geprint, dan dat u met uw ogen kunt knipperen. De correlatie goud/M2 money is zeer hoog en dit staat op dit moment op een laag pitje, de 2000 niveau's zouden vergelijkbaar zijn met de huidige supply.

    Jonge generatie, wees slim en koop edelmetaal, het is geen asset, het is WAARDEBEHOUD.
  7. Belegger-92 8 mei 2016 21:37
    Combinatie van stimuleren en een stijgende binnenlandse vraag, dat is de oplossing. De situatie in Europa is totaal niet te vergelijken, te veel landen, geen collectief in het stimuleren van de binnenlandse vraag. Een combinatie van de QE en hervormingen is de enige oplossing, wat Draghi trouwens ook steeds op hamert. De ECB kan het niet alleen.

    De Zuid-Europese landen zijn hier veel te laks in, en geef ze gelijk. Waarom zouden ze? De ECB koopt het spul toch wel op, met als gevolg een lagere rente.
  8. [verwijderd] 8 mei 2016 21:43

    Ja en hoe komt het Trump zo populair is? Heeft dat niets te maken met een afnemende middenklasse? Verplaatsing van bepaalde bedrijvigheid naar andere landen? Hoe zit het in de US met infrastructuur?

    Is het niet zo dat als Yellen zegt; economie niet goed genoeg dus even geen renteverhoging. Aandelenmarkten gaan dan omhoog bij een niet zo beste economie.

    Moet ik als belegger zeker op termijn bekeken blij zijn met een niet zo best draaiende economie? Beetje vreemd toch?
    Lees Belegger-92 en lees wat er is die LM-curve (monetair), maar ook die IS-curve (echte economie) en meneer Draghi kent blijkbaar die IS-curve niet en denk met monetair gegoochel alles even op te lossen.

    Groet, Jonas

    PS Het is dus nu ook tijd voor terugdraaien voor kaalslag in de zorg en huppakee weer duizenden thuiszitters uit de zorg weer aan de slag etc etc
  9. Bangizwe 8 mei 2016 23:09
    Belegger-92: U zegt, goud produceert niets. Goud heeft al voor heel veel mensen heel veel kapitaal geproduceerd. Wat je in de jaren 70 voor 35 USD kon kopen, kan je vandaag voor 1300 USD verkopen. Dat is beter dan bouwgrond of eender wat. En daar moet je dan nog bijtellen dat je tijdens die periode rente kon verdienen van 15 % en meer. Dat vastgoed en aandelen in grote lijnen 1grote opgaande trend hebben laten zien. De wereldeconmie had de steun van de ontwikkeling van China en andere opkomende markten. En de wereld was niet overladen met schulden. Dat maakt de kans wel groot dat het beter zal presteren in de toekomst dan in het verleden.
  10. [verwijderd] 8 mei 2016 23:21
    uiteraard heeft de "aandeelhouder" een band met de centrale bank. Het denk patroon is niet te beïnvloeden, want deze groep is afhankelijk van "gebakken lucht". Ze proberen het elke keer te rekken en weer lucht in de ballon te blazen. Zonder na te denken volgen de leugen, ze zijn niet anders gewend. Om te landen op aarde hebben ze vrees, want hun illusie valt in duigen. De waan waarin geleefd wordt moet zolang mogelijk gerekt worden. Enige reflectie doet er niet toe. Verder hobbelen op het paard van leugens en elite geschut. Mee varen op de grootste onzin van deze tijd. De wereld is turning, de patronen worden doorbroken. In de tegenwoordige tijd worden geheimen en samenzweringen bloot gelegd. Het systeem faalt en men heeft geen inzicht, zelf inzicht.
    De " macht" gaat zich verplaatsen, naar het oosten. Deze lui ruiken hun kans in de zelf verongelijkte cultuur van het westen. De macht van het " westen" gaat ten onder. De dollar loopt op zijn laatste beentjes, want eerlijkheid en gerechtigheid wint deze strijd.
    Geen poespas, geen gebakken lucht.
  11. Belegger-92 8 mei 2016 23:24
    Bob B.: Ben het geheel met u eens, bedoelde het in de zin van, dat goud zelf niks produceert uit zichzelf (door arbeid), maar doordat de mens hier een waarde aan geeft. Ik beleg overigens alleen in zilver/goud puur voor waardebehoud.

    Vooral zilver, sinds de financiële crisis daalde zilver, maar sindsdien is zilver gegroeid tot een echte Precious metal (zie de bullion verkopen). Gezien de goud/zilver ratio en vergeleken tot de money supply (m2 money) zie ik veel hogere koersen, maarja de prijsvorming met contracten....
  12. Belgske 9 mei 2016 04:02
    quote:

    Green schreef op 8 mei 2016 21:31:

    Ik lees dat het stimuleren van markten door cb's niet zou werken. Hoe komt het dan dat de Amerikaanse economie is verbetert t.o.v. 2009?
    De werkloosheid is weliswaar gedaald en terug op pre-crisis niveau, maar de kwaliteit van jobs is enorm verslechterd. Veel amerikanen hebben verschillende part-time jobs (lees minder inkomen).

    Dat is hier ook gaande, de mensen die werkloos zijn geworden door het sluiten van Ford zullen het bij hun nieuwe werkgever met minder moeten doen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links