Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mogelijk 10 jaar cel voor ex-Shell managers

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. $Dagobert$ 27 april 2004 18:15
    Gelukkig is er nog een land waar graaiende, liegende en bedriegende topmanagers niet zo maar overal mee wegkomen. Van de Nederlandse justitie hoef je weinig te verwachten :-(

    Ontslagen managers wacht mogelijk zware straf na fouten met reserves

    Shell levert panklaar dossier aan justitie VS

    Ex-Shell-bazen Van de Vijver en Watts wachten grote problemen met de SEC en de Amerikaanse justitie wegens het misleiden van beleggers over de oliereserves. Tien jaar cel is niet ondenkbaar.

    Door onze redacteuren Heleen de Graaf en Tom-Jan Meeus

    AMSTERDAM, 27 APRIL. Met een ongebruikelijke openheid maakte de Koninklijke/Shell Groep vorige week de pijnlijke resultaten bekend van eigen onderzoek naar de overgewaardeerde olie- en gasreserves. Het bedrijf werd ervoor geprezen. Maar nu de kruitdampen zijn opgetrokken blijkt dat Shell niet in de eerste plaats openheid nastreefde. Het was strategie.

    Jim Walden werd in 2002 Amerika's aanklager van het jaar. Hij is specialist inzake de Sarbanes Oxley Act, die na de Enron-affaire is geïntroduceerd om bedrijfsfraude harder aan te pakken. Walden vertelt dat er een memo bestaat van het Amerikaanse ministerie van Justitie, met richtlijnen voor vervolging van frauderende bedrijven. Officieel is het memo niet gepubliceerd maar in Waldens kringen kent iedereen het, zegt hij. Er staat in hoe een bedrijf de schade kan beperken zodra beursautoriteit SEC of de Amerikaanse justitie serieuze aanwijzingen voor fraude hebben gevonden.

    ,,Er is maar één optie'', vertelt Walden. ,,Volledig meewerken.'' Niet proberen een onderzoek te traineren, zegt hij, of medewerking weigeren. Dat deed accountantskantoor Arthur Anderson in de Enron-zaak: Arthur Anderson bestaat niet meer. Het beste, zegt Walden, kan je als bedrijf zelf de ontstane problemen onderzoeken, liefst met hulp van gerenommeerde advocaten, hiervan tot in detail verslag doen bij justitie, dit verslag publiceren, de verantwoordelijke managers op straat gooien, en aldus een panklaar dossier afleveren bij SEC en justitie. ,,In dat memo'', vertelt Walden, ,,staat dat wanneer je als bedrijf aan al deze voorwaarden voldoet, je recht hebt op maximale strafvermindering. In de praktijk komt dit voor een onderneming neer op een verwaarloosbare boete.''

    Maar het vergt offers. De vuile was moet integraal op straat worden gezet, en een bedrijf dient topmanagers die in de fout zijn gegaan spijkerhard aan te pakken. Frank Razzoni, ex-aanklager en ex-SEC-onderzoeker in New York, die het memo van Justitie ook kent, vat het zo samen: ,,Als je een bedrijf uit handen van justitie wil houden, moet je managers offeren.''

    En zo heeft Shell het gedaan. Nadat de oliereus in januari de 'bewezen' olie- en gasreserves met 20 procent had verlaagd wegens niet-naleving van SEC-regels, schakelde het een Amerikaans advocatenkantoor in voor een onderzoek. Uit het vorige week vrijgegeven rapport blijkt dat topmanagers (ex-productiechef Walter van de Vijver en oud-topman Sir Philip Watts) al twee jaar wisten dat SEC-regels werden overtreden, daarover niet de waarheid spraken, en via e-mail hierover ruzieden. Shell ontsloeg de twee in maart, en zette inmiddels ook financieel directeur Judy Boynton uit haar functie en benoemde haar tot adviseur. ,,Shell doet het volgens het boekje'', zegt Walden.

    De keerzijde is dat weggestuurde managers als kanonnenvlees aan justitie worden overgeleverd. Het door Shell gepubliceerde rapport staat vol met compromitterende feiten over vooral Watts en Van de Vijver. Zo wordt Van de Vijver geciteerd als hij ,,doodziek wordt van het liegen'' over de reserves. Voor de juridische positie van de gesneefde productiechef vernietigend. ,,That man is in deep trouble'', zegt Razzoni.

    Vooral het gegeven dat Van de Vijver en Watts in 2002 besloten het probleem van de overschatte reserves te 'managen' in plaats van bekend te maken aan beleggers, maakt hun positie uiterst zwak, beamen andere deskundigen. ,,Een slechte keuze van Van de Vijver'', zegt Robert Knuts, tot vorig najaar onderzoeker bij de SEC. Het riekt naar misleiding - het kernpunt in Amerikaanse beursfraudezaken: voor de SEC is enkelvoudige misleiding van beleggers al genoeg voor sancties, justitie komt in actie bij bewuste misleiding.

    Van topmanagers verwacht de SEC dat ze overtredingen van SEC-regels stopzetten zodra ze zijn geconstateerd, of anders opstappen. Binnenskamers klagen en de overtreding accepteren, zoals Van de Vijver deed, is niet genoeg. Volgens het SEC-leerstuk draag je ook in dat geval bij aan bewuste misleiding. Seth Taube, ex-SEC-onderzoeker: ,,Van de Vijver heeft belang bij een goede advocaat. Maar ik betwijfel of zelfs de beste raadsman hem uit de problemen brengt. De door Shell gepubliceerde e-mails zijn bewijs voor bewust onjuist informeren van beleggers.'' Dit oordeel wordt breed gedeeld: Van de Vijvers gedrag is voldoende voor een strafzaak. ,,Het is erg onwaarschijnlijk dat hij in de civiele en de justitiële zaak zijn verantwoordelijkheid nog kan ontlopen'', zegt Knuts.

    In feite heeft Shell het bewijs van bewuste misleiding door Van de Vijver vorige week zelf bekendgemaakt, vinden Walden, Taube en Razzoni. Walden denkt dat Van de Vijvers Amerikaanse advocaat John W. Dowd op dit moment probeert een deal met de SEC te sluiten: ,,Van de Vijver is schuldig, dat weet zijn advocaat ook. Daarom kan hij vervolging ontlopen door mee te werken met de SEC en de zaak af te doen met hoge boetes.''

    Er is Van de Vijver veel aan gelegen tot een compromis met de SEC te komen. De SEC kan alleen civiele sancties opleggen, zoals boetes en een verbod om in de VS nog een beursbedrijf te leiden. Veel buitenlandse managers weten zich via een deal met de SEC uit de handen van de Amerikaanse justitie te wurmen, zegt Walden.

    :pagina ]

    De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC is overbelast en daarom geneigd zich op Amerikaanse zaken te concentreren. Maar voor Van de Vijver zijn er twee forse nadelen: Shell is in de Amerikaanse beleving ook een Amerikaans bedrijf, en de omvang van de afgeboekte reserves is zo omvangrijk dat het om ,,een van de grootste zaken uit de historie van de SEC'' gaat.

    Een justitiële afwikkeling komt voor Watts en Van de Vijver neer op niet minder dan een nachtmerrie. ,,Als het tot een rechtszaak komt, krijgt Van de Vijver zeker tien jaar cel'', zegt Walden. Er zijn richtlijnen voor, legt hij uit. Aan de hand van aparte criteria - zoals de hoogte van de functie, de omvang van de fraude, het verlies aan beurswaarde - wordt de strafmaat bepaald. ,,Daar scoort Van de Vijver véél punten. En het klimaat in de VS voor beursfraude is erg hard geworden'', zegt Walden. Razzoni voorziet een hogere straf. Hij noemt het voorbeeld van een modale manager van een energiebedrijf, Dynegy, die de SEC-regels overtrad en enkele maanden terug tot 24 jaar cel werd veroordeeld. ,,Alleen al op grond van de koersdaling denk ik dat Van de Vijver goed is voor 25 jaar cel'', aldus Razzoni.

    Niet alleen ex-managers van Shell lopen risico's, ook huidige bestuurders in het Committee of Managing directors (CMD) kunnen worden vervolgd. Zo was huidig topman Jeroen van der Veer CMD-lid toen het CMD in 2002 een memo ontving waarin werd gewaarschuwd voor de reserves. Voldoende grond ,, om te worden aangepakt door de SEC'', zegt Knuts. Ook de topman riskeert een strafproces, zegt Knuts, als vast komt te staan dat hij zelf verantwoordelijk is voor foute informatie die Shell bij de SEC indiende. Van der Veer
  2. $Dagobert$ 27 april 2004 18:17


    Niet alleen ex-managers van Shell lopen risico's, ook huidige bestuurders in het Committee of Managing directors (CMD) kunnen worden vervolgd. Zo was huidig topman Jeroen van der Veer CMD-lid toen het CMD in 2002 een memo ontving waarin werd gewaarschuwd voor de reserves. Voldoende grond ,, om te worden aangepakt door de SEC'', zegt Knuts. Ook de topman riskeert een strafproces, zegt Knuts, als vast komt te staan dat hij zelf verantwoordelijk is voor foute informatie die Shell bij de SEC indiende. Van der Veer weet dat. Hij verklaarde vorige week dat hij weliswaar was verwittigd van de problemen, maar de ernst van de situatie niet op waarde had geschat. Een slimme toelichting, zeggen deskundigen, omdat zo het element van 'bewuste' misleiding, noodzakelijk voor een strafzaak, van tafel wordt geveegd. Maar dan is het wel handig dat hij met documenten komt die bewijzen dat hij de zaak destijds zo zag. ,,Als hij het nu alleen maar zegt, zonder aanvullend bewijs, dan is het onwaarschijnlijk dat de justitie of een jury hem gelooft'', aldus Knuts.

    Dat Shell het hard speelt, en de positie van het bedrijf laat prevaleren boven die van (oud-)topmanagers, neemt niet weg dat de zaak van de reserves forse financiële schade oplevert.

    Volgens de advocaat Steven Schuit van Allen en Overy moet Shell zich in dat verband de komende tijd vooral zorgen maken over de class action suits, zaken die door groepen aandeelhouders worden aangespannen, geholpen door gespecialiseerde advocatenkantoren, hun schade op het bedrijf zullen verhalen. ,,Deze worden gevoerd ten overstaan van een jury en zijn daardoor onvoorspelbaar. Er kunnen hoge claims uit voorkomen van honderden miljoenen euro's'', aldus Schuit. Hij verwacht dat Shell zijn verliezen al voor die tijd zal nemen. ,,Die zaken worden vaak afgekocht nog voordat ze voorkomen.''

    © NRC
  3. forum rang 5 Bart Meerdink 27 april 2004 18:33
    BRON: NRC Handelsblad (voorpagina) 27 april 2004

    Ik vind de manier waarop op de foute rapportering van Shell gereageerd wordt buiten elke proportie.

    Okee, als managers persoonlijk beter geworden zijn van het naar buiten brengen van foute voorraad-cijfers en als zij daar inderdaad moedwillig voor gezorgd hebben dan is er misschien sprake van een vermogensdelict, ten opzichte van Shell en haar aandeelhouders wel te verstaan.

    Nou wil ik van Watts nog wel kwade trouw geloven (veblind door ambitie), maar van de rest niet. Shell en haar aandeelhouders zijn nog het meest benadeeld door de tekortschietende strategie van de E&P tak van het bedrijf, niet door het te laat brengen van de juiste voorraad-cijfers.

    En de genoemde gevangenisstraffen, die slaan toch helemaal nergens op? Dat is de categorie moord met voorbedachte rade.
  4. [verwijderd] 27 april 2004 18:37
    Hoe zit het met de topmannen/vrouwen van Worldonline, Ahold, KPN?
    Ik vind het best dat top mensen een keer aangepakt worden voor deze zogenaamd legale diefstal, echter de Nederlandse politiek is zo laf en hypokriet als het maar zijn kan.
    Worden misdadigers van de VS aan Nederland uitgeleverd?, Nee.

    Het is gewoon beachelijk dat de nederlandse regering dit toelaat.

    In plaats van een waarschuwing aan alle graaiende managers wordt het als iets puur nederlands gezien.
    Wat voor invloed zal dat hebben op buitenlandse investeringen hier?

    Het is niet de eerste keer dat de nederlandse regering zijn eigen mensen laat barsten in het buitenland.

    Zo, dat wilde ik effe kwijt.

    Ozzy
  5. $Dagobert$ 27 april 2004 19:33
    Worldonline had geen notering in de VS. Ook Ahold is onderwerp van onderzoek door de SEC. Bij KPN was bij mijn weten geen sprake van fraude, wel van mismanagement.
    De Nederlandse overheid laat het gewoon afweten als het gaat om fraude en witteboordencriminaliteit. De boetes zijn vaak een lachertje. Daarom vind ik het een prima zaak dat de Amerikanen er bovenop zitten.
  6. [verwijderd] 27 april 2004 20:01
    Dagobert, scherp opgemerkt van World Online en KPN.
    Ik ben een voorstander van eerlijke verdeling en wordt misselijk van de discussies van die diknekken, dat Jan met de Pet de concurrentie positie niet moet vergeten en daarom niet meer loon vragen (de hebberts!), om vervolgens zichzelf te verrijken door de kas leeg te plukken, geen winst toch bonus, of niet ASML-top? Je onslaat gewoon 140 man en gaat er zelf met honderdduizende Euro's vandoor

    Nederland zou harder op moeten treden tegen dit soort dieven.

    Nederland zou het moeten voorkomen dat Nederlanders in de VS terecht moeten staan, daar ben ik fel tegen.

    In de VS denken ze in de gehele wereld politie agentje te moeten spelen.

    Dit gaat ten koste van het imago van Nederland naar mijn mening, dat zij niet zonder de VS zouden kunnen.

    Ozzy
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 27 april 2004 20:26
    In Nederland worden frauderende managers helemaal niet vervolgd (zie bijvoorbeeld LCI's Asseer). Dat is schandalig (maar ja, er is hier sprake van een algeheel tekort schieten van politie en justitie).

    Maar in de VS is men volkomen de weg kwijt. Er is daar geen rechtsstaat.

    De aanklager mag intimideren, liegen, uitlokken, omkopen en bedriegen, en wie geen deal sluit (en daarmee dus afziet van het oordeel van de onafhankelijke rechter) wordt op een beestachtige manier afgestraft (zie het genoemde Dynegy voorbeeld).

    Wat mij betreft mag geen enkele Nederlandse burger daaraan blootgesteld worden. Ik denk dat de meesten zich wel kunnen inleven in Van der Vijver's positie. Dan besef je meteen ook dat hij waarschijnlijk te goeder trouw was, al had hij achteraf gezien sneller Watts moeten trotseren.
  8. [verwijderd] 27 april 2004 22:33
    Ik moet toch even opkomen voor W vd Vijver, hij heeft de rotzooi geerfd van Phil Watts, die daarna zijn baas werd.
    Hij heeft het probleem onderkend, iedereen van het Shell bestuur gwaarschuwd, maar geen directe acties ondernomen en dat was ook moeilijk, want wie gaat z'n baas tevens CEO van Shell aangeven, er zijn maar weinig klokkenluiders die zelf niet het meest geleden hebben onder het klokkenluiden.
    Bij Shell zou hij onmiddelijk uit de board zijn gedonderd, want dat heet in Shell "no teamplayer" en die kan men niet gebruiken, dat is de cultuur door de hele maatschappij, je praat mee of je ligt er uit(gelijk hebben kan je,maar gelijk krijgen is bij Shell een heel groot probleem.
    Maar wat is er gebeurd met de Exploratie en Development manager van Shell Nigeria, die OOK verantwoordeelijk is voor de problemen en zijn bonus ook heeft opgestreken met de verkeerde info. Hij zit niet meer in Nigeria maar gelukshalve een jaar geleden overgeplaatst naar Rusland (de CEO van de toekomst is algemeen de gedachte in Shell)
    Daarnaast zijn alle projecten in Nigeria een totale fiasco, gemiddeld 50% over budget en tijd en dan blijkt vaak of de olie of gas er niet te zijn.
    Nigeria is het grootste risico factor van Shell

    B.G
  9. $Dagobert$ 27 april 2004 23:43
    Het zou voor het imago van Nederland beter zijn als we zelf veel harder zouden opgetreden in dit soort zaken. Zolang men het hier echter laat afweten, ben ik niet ongelukkig dat er ergens in de wereld nog een politie-agent is die orde op zaken wil stellen. Voor een gezond beursklimaat is het absoluut noodzakelijk dat men dit soort zaken aanpakt.
  10. $Dagobert$ 27 april 2004 23:50
    "Bij Shell zou hij onmiddelijk uit de board zijn gedonderd, want dat heet in Shell "no teamplayer" en die kan men niet gebruiken, dat is de cultuur door de hele maatschappij, je praat mee of je ligt er uit(gelijk hebben kan je,maar gelijk krijgen is bij Shell een heel groot probleem."

    Het is inderdaad heel erg zuur (en dan heb ik mij nog voorzichtig uitgedrukt) als iemand die van goede wil is door de groepsdwang tot foute beslissingen komt. Echter het gaat hier om hooggeplaatste personen met een grote verantwoordelijkheid en bijbehorend hoog salaris. Wie dan toch een foute beslissing neemt met verstrekkende gevolgen moet, naar mijn mening, niet klagen als hij daar vervolgens mee wordt geconfronteerd.
  11. [verwijderd] 1 november 2005 19:57
    Dit is typisch Shell: Watts heeft gewoon de boel belazerd en vd Vijver, die zijn functie overnam toen Watts CEO werd, heeft de kast open getrokken en alle lijken van Watts gevonden, wist niet wat hij er mee moest doen, kon moeilijk zijn baas en CEO van Shell aan het kruis nagelen, (en vergeet niet dat iedereen die nu nog mooi weer spelen geheel op de hoogte waren)en de rest keek de andere kant op en hoopte dat het probleem voorbij ging, niemand wilde helpen want Watts was de baas en bepaalde je bonus dus je moest je baas aanpakken en je zou je handen kunnen branden.
    Nu de shit has hit the fan, willen alle jongens die overal van wisten maar ook niets deden maar het liefst het braafste jongetje van de klas uithangen en de anderen zo zwart mogelijk maken om zelf zo schoon mogelijk te lijken.
    In een maatschappij als Shell is het gewoon onmogelijk dat de lijken die vd Vijver heeft gevonden in de kast van Watts niet door iedereen gezien zijn.

    GB
  12. [verwijderd] 1 november 2005 21:58
    Ook in Nigeria gaat nog het nodige spelen tegen deze medogeloze maffia praktijken van Shell,vraag maar eens aan de fam. van KEN_SARO_WIWA ,vermoord voor de olie en een vertrapt Ogoni volk.
    Google maar eens wat en vraag je af of het ethisch is om ooit een euro in een mogelijk misdadig fonds te stoppen,het maakt je medeplichtig!!

    mvrgr jo jo
  13. Mr Greenspan 1 november 2005 22:29
    quote:

    jojobuitenzorg schreef:

    Google maar eens wat en vraag je af of het ethisch is om ooit een euro in een mogelijk misdadig fonds te stoppen,het maakt je medeplichtig!!

    mvrgr jo jo
    Medeplichtig? Dat gaat wel erg ver, weet je hoeveel miljoenen mensen aandelen RD hebben, van de vuilnisman tot en met het koningshuis, alle pensioenfondsen.....
  14. forum rang 5 Bart Meerdink 1 november 2005 23:03
    quote:

    jojobuitenzorg schreef:

    Ook in Nigeria gaat nog het nodige spelen tegen deze medogeloze maffia praktijken van Shell,vraag maar eens aan de fam. van KEN_SARO_WIWA ,vermoord voor de olie en een vertrapt Ogoni volk.
    Google maar eens wat en vraag je af of het ethisch is om ooit een euro in een mogelijk misdadig fonds te stoppen,het maakt je medeplichtig!!

    mvrgr jo jo
    Climb down off that high horse, jojo...

    De meeste Nederlanders zijn heel wel in staat om persoonlijk door afstand te doen van wat geld meerdere mensen in Afrika het leven te redden. Iedereen die meer verdient dan het absolute bestaansminimum en niets doet, die staat daarmee dus gelijk aan een moordenaar. Niet dus.

    Uiteindelijk zijn degenen die er daar een bende van maken ondanks de natuurlijke rijkdommen (speciaal ook in Nigeria) verantwoordelijk, niet de rest van de wereld die in principe in zouden/hadden kunnen grijpen (zonder dat dat fundamenteel overigens tot enige verbetering zou leiden).

    Ik zou eerder mijn pijlen richten op de wapenhandel en -productie en op de politici die die lucratieve handel om economische redenen vrij baan blijven geven.

    Afrika is tot nu toe een onoplosbaar probleem gebleken. Shell zou ook liever in een ordelijk en welvarend land opereren, dat spreekt toch vanzelf.
  15. [verwijderd] 2 november 2005 18:26
    quote:

    Mr Greenspan schreef:

    [quote=jojobuitenzorg]

    Google maar eens wat en vraag je af of het ethisch is om ooit een euro in een mogelijk misdadig fonds te stoppen,het maakt je medeplichtig!!

    mvrgr jo jo
    [/quote]

    Medeplichtig? Dat gaat wel erg ver, weet je hoeveel miljoenen mensen aandelen RD hebben, van de vuilnisman tot en met het koningshuis, alle pensioenfondsen.....
    Tja greenspan wat moet je nu verder discussieren met iemand die bovenstaande lgitiematie aanvoert.
    Ik kan alleen zeggen ga lezen veel lezen en wordt wijs.

    En voor Bart het is niet zomaar iets algemeens wat daar in Nigeria gebeurt is,ga er maar eens over lezen hoe een trots Ogoni volk welvarend vergeleken met de rest in de vernieling is geholpen door shell,alleen omdat zij protesteerden vanwege de aantasting van hun leefomgeving.
    Lees en word wijs.

    mvrgr jo jo
  16. forum rang 5 Bart Meerdink 2 november 2005 19:02
    quote:

    jojobuitenzorg schreef:

    En voor Bart het is niet zomaar iets algemeens wat daar in Nigeria gebeurt is,ga er maar eens over lezen hoe een trots Ogoni volk welvarend vergeleken met de rest in de vernieling is geholpen door shell,alleen omdat zij protesteerden vanwege de aantasting van hun leefomgeving.
    Lees en word wijs.

    mvrgr jo jo
    Beste joj jo,

    Wat ik lees op:

    en.wikipedia.org/wiki/Ogoni
    en.wikipedia.org/wiki/MOSOP

    lijkt toch bepaald niet op een actieve rol van Shell te wijzen contra de Ogoni en Ken Saro-Wiwa.

    Dat de Ogoni niet blij waren om onderdeel van een corrupt Nigeria te zijn kan ik me heel goed voorstellen, maar net zoals ze in Slochteren niet allemaal miljonair zijn hebben ook de Ogoni (zolang ze deel uitmaken van Nigeria) geen alleenrecht op de olie in hun gebied.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 871,00 -0,35%
EUR/USD 1,0694 -0,04%
FTSE 100 8.075,77 +0,44%
Germany40^ 17.883,80 -1,13%
Gold spot 2.331,78 +0,68%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,81%
Flow T...
+4,15%
B&S Gr...
+2,85%
RENEWI
+2,57%
Fugro
+2,53%

Dalers

ADYEN NV
-10,39%
VIVORY...
-6,70%
WDP
-4,46%
TomTom
-3,32%
BESI
-3,27%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links