Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,868 18 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,861 - 0,957
  • 37.599.271 Gem. (3M) 6,9M

Op naar 1 euro

15.953 Posts
Pagina: «« 1 ... 730 731 732 733 734 ... 798 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. themiller 18 maart 2016 07:19
    Hoewel ik geloof in een succes van pharming op lange termijn, zie ik op korte termijn veel obstakels. Een recent artikel in het Fd (gisteravond) zet uiteen wat de problemen bij Vaelant zijn. Het kan niet anders of dit heeft ook de komende maanden impact op de resultaten van pharming.

    Ik ben een grote belegger in pharming, maar heb nu voor het eerst in vele jaren al mijn aandelen verkocht.

    Hopend op een snel herstel...

  2. themiller 18 maart 2016 07:41
    Hoe farmaconcern Valeant richting afgrond dendert
    Het Canadees-Amerikaanse farmaconcern Valeant wankelt. Dat kan nauwelijks een verrassing heten. Andrew Fastow waarschuwde november vorig jaar in deze krant al voor een herhaling van het Enron-schandaal. De voormalige cfo van die energiereus noemde Valeant expliciet. 'Het lijkt erop dat hun manier van boekhouden vergelijkbaar is met hoe we dat bij Enron deden.' Fastow is zelf veroordeeld tot zes jaar cel wegens 'creatief boekhouden'.

    In een ander interview een maand later hekelde de Nederlandse biotechgoeroe Henri Termeer de extreme prijsverhogingen die Valeant afgelopen jaren heeft doorgevoerd bij zijn medicijnen. Hij betichtte het farmaconcern ervan zijn marktpositie te misbruiken.

    Fastow en Termeer stonden bepaald niet alleen. Valeant is de afgelopen maanden bedolven onder kritiek, die weer heeft geresulteerd in een reeks van onderzoeken door Amerikaanse toezichthouders. Tot september vorig jaar gold het farmaconcern nog als een succesverhaal, althans voor beleggers, onder wie veel hedgefondsmanagers. De koers van Valeant op de New York Stock Exchange was in drie jaar tijd vervijfvoudigd, met als hoogtepunt $?262,50 in augustus vorig jaar.

    Oorsprong

    Valeant is een van oorsprong Amerikaans farmaconcern, ontstaan door een reeks fusies en overnames. In 2010 verhuisde het hoofdkantoor naar Canada, nadat Valeant was overgenomen door Biovail. Dit Canadese farmabedrijf en zijn ceo Eugene Melnyk hadden toen al een dubieuze reputatie, onder meer omdat verliezen uit de boeken werden gehouden. Het nieuwe bedrijf nam dan ook de naam van Valeant over en de leiding kwam in handen van Veleant-ceo Michael Pearson. Tot op de dag van vandaag zwaait hij de scepter bij het bedrijf.

    Pearson veranderde Valeant in een overnamemachine, die zelfs in de farmaceutische industrie zijn gelijke niet kende. Het concern deed tientallen acquisities per jaar, die grotendeels werden gefinancierd met geleend geld. De schuld van Valeant is inmiddels opgelopen tot $?30 mrd.

    De strategie van Valeant lijkt gericht geweest op het verwerven van rechten op oude medicijnen die voor patiënten van cruciaal belang zijn. Bij de overgenomen bedrijven werd flink bezuinigd op de uitgaven, vooral op het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Tegelijkertijd verhoogde Valeant de prijzen van de oude middelen sterk – in de wetenschap dat patiënten weinig alternatieven hadden.

    Prijs

    The New York Times beschreef vorig jaar hoe Valeant de prijs van het 55 jaar oude geneesmiddel Cuprimine in korte tijd verviervoudigde, waardoor een behandeling $35.000 per maand ging kosten. 'Zonder dit medicijn zal mijn man sterven', zei de echtgenote van de gepensioneerde timmerman Bruce Mannes. Het echtpaar Mannes moest voortaan een eigen bijdrage van $?1800 per maand betalen.

    Een reactie kon niet uitblijven, en die kwam aanvankelijk vooral in de vorm van protesten van Democratische politici. In september schreven achttien Congresleden een brief aan Pearson, waarin ze hem ter verantwoording riepen. Ze stelden onder meer dat Valeant documenten achterhield over 'ongekende prijsverhogingen' voor twee medicijnen voor hartpatiënten (Isuprel en Nitropress). Diezelfde dag daalde de beurskoers van Valeant met 19%.

    Spookfacturen

    Valeant kwam in oktober vorig jaar verder onder druk te staan door beschuldigingen dat het bedrijf zijn cijfers opklopte met behulp van spookfacturen. Duidelijk werd dat het concern nauw samenwerkte met postorderapotheken, die consumenten telefonisch of per e-mail benaderden, om de verkoop van dure Valeant-medicijnen op te jagen en te voorkomen dat patiënten overstapten op goedkopere alternatieven.

    Opmerkelijk genoeg hielden veel financiële analisten op Wall Street vertrouwen in Valeant en bleven zij koersdoelen van $?200 per aandeel afgeven. Zelfs nadat Valeant in februari dit jaar moest erkennen dat het de omzet gemaakt via postorderapotheek Philidor niet goed in zijn boeken had verwerkt en dat het zijn jaarrekeningen over 2014 en 2015 moest herzien.

    Winstwaarschuwing

    Veel analisten vielen de schellen pas van de ogen toen Valeant begin deze week met een nieuwe winstwaarschuwing kwam, waarop de koers halveerde. De telefonische persconferentie van dinsdag gaat de geschiedenis in als een van de meest chaotische uit de Amerikaanse financiële geschiedenis — inclusief een typefout ter waarde van $?600 mln.

    Duidelijk werd dat het concern grote moeite heeft goedgekeurde jaarcijfers aan de Amerikaanse autoriteiten te overleggen. Als dat niet op korte termijn lukt, dreigt Valeant diverse afspraken met zijn schuldeisers te schenden en komt een faillissement dichtbij. Het aandeel zakte donderdag verder weg, en staat nu rond de $?30.

    De druiven zijn zuur voor APG, pensioenbeheerder van het ABP, dat als enige Nederlandse belegger een forse positie heeft in Valeant. Begin dit jaar had APG nog 538.147 aandelen Valeant in portefeuille, zo blijkt uit gegevens van persbureau Bloomberg. Die positie levert de pensioenbeheerder sinds begin dit jaar op papier een waardeverlies op van ruim $?28 mln.

    Gerekend vanaf de hoogste koers van Valeant in augustus vorig jaar is het verlies zelfs ruim $120 mln, zo blijkt uit berekeningen van Het Financieele Dagblad. De koers van het aandeel Valeant halveerde eerder deze week op één dag, nadat bleek dat het bedrijf zijn boekhouding niet op orde had. Valeant is ook al maanden in opspraak.

    APG wil niet zeggen of de positie in Valeant afgelopen maanden al is afgebouwd of momenteel wordt teruggebracht. Wel is de pensioenbeheerder 'onaangenaam verrast door de gebeurtenissen', aldus een woordvoerder. 'Doorgaans zijn dit soort zaken voor ons aanleiding om een belang in een bedrijf te heroverwegen.'

    APG erkent dat de Valeant-aandelen mogelijk al eerder waren verkocht, als nieuwe regels voor duurzaam of maatschappelijk verantwoord beleggen al waren ingevoerd. De pensioenbeheerder wil de komende jaren sterker selecteren op bedrijven die zich netjes gedragen. Volgens de oude regels die nu nog van kracht zijn, waren de beschuldigingen aan het adres van Valeant onvoldoende reden om de aandelen te verkopen. 'Negatieve aandacht hoeft niet per se te leiden tot verkoop van ons belang.'

    Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat APG al jaren een substantiële positie in Valeant heeft. In de zomer van vorig jaar had de pensioenbeheerder 631.00 aandelen, die een waarde vertegenwoordigden van maximaal $?160 mln. In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar verkocht APG 93.000 aandelen. Op 1 januari, toen de koers van Valeant al was gedaald tot iets meer dan $?100 per aandeel, vertegenwoordigden de resterende ruim 538.000 aandelen nog een waarde van circa $?55 mln. Bij de huidige koers is dat pakket nog $?16,6 mln waard.

  3. Berdientje 18 maart 2016 09:00
    quote:

    themiller schreef op 18 maart 2016 07:19:

    Hoewel ik geloof in een succes van pharming op lange termijn, zie ik op korte termijn veel obstakels. Een recent artikel in het Fd (gisteravond) zet uiteen wat de problemen bij Vaelant zijn. Het kan niet anders of dit heeft ook de komende maanden impact op de resultaten van pharming.

    Ik ben een grote belegger in pharming, maar heb nu voor het eerst in vele jaren al mijn aandelen verkocht.

    Hopend op een snel herstel...

    Op 23 eucent? Dan ben ik toch echt wel benieuwd naar :
    Wie de vorige themiller was,
    en hoeveel je als grote belegger ter grootte van de positie gekocht hebt.
  4. Peter Markus 18 maart 2016 09:38
    Momenteel heb ik een klein belang in Pharming en DL.
    Een zeer groot belang in Fagron omdat ik daar elk moment een correctie verwacht.
    Laat Pharming en DL maar lekker dalen en Fagron rond deze koers hangen.
    Ik zit achter de knoppen om mijn ruil te maken.
    In ieder geval wil ik woensdag middag vol in DL zitten om de claims te bemachtigen.
  5. forum rang 9 josti5 18 maart 2016 09:46
    quote:

    voda schreef op 17 maart 2016 21:23:

    Om absoluut veilig te zitten, nam Valeant volgens De Vries enkele voorzieningen op in zijn omzetcijfers voor Ruconest. Daardoor stelden ook de cijfers van Pharming over het vierde kwartaal vorige week teleur, met een koersval tot gevolg.

    Als je dit zo leest kan je jezelf afvragen hoe betrouwbaar(?), of juist niet, die cijfers tot nu toe zijn?

    Valt het dadelijk nog verder tegen? Het zou mij in ieder geval niet verbazen. De omzetten in Europa en andere regionen vallen ook al jarenlang vies tegen, en opeens moet de USA gouden cijfers gaan genereren?

    Ik heb zéér grote twijfels zo.
    Yep Hans, ben toch wel blij, er ff helemaal uit te zijn.
    Artsenbezoekers; daar heb ik toevallig verstand van -:)
    *Wat is hun gespreksprioriteit?
    *Welke plaats neemt Ruconest daarin in?
    *Welke targets staan er?
    *Hoeveel bonus kan de artsenbezoeker krijgen bij realisatie doelstelling Ruconest?

    Stuk voor stuk vragen, die erg belangrijk zijn voor de goede beeldvorming bij de aandeelhouder van Pharming.

    Bovendien: áls het fout gaat met Valeant, hoe safe zijn de betalingen aan Pharming? Betreft het boter bij de vis: Pharming levert, en Valeant betaalt?
    Of betaalt Valeant pas aan Pharming, als Ruconest ook daadwerkelijk is verkocht door Valeant?

    Best wel 'enge' dingen...

    En dan inderdaad dat gedraai van de CEO...

    Ik blijf er voorlopig van af.

    Disclaimer: handelsvoorraad (80%) met 1 cent winst verkocht op .284, 'ijzeren' voorraad met 20 cent verlies verkocht op .258.

  6. Cor S 18 maart 2016 09:53
    quote:

    Peter Markus schreef op 18 maart 2016 09:38:

    Momenteel heb ik een klein belang in Pharming en DL.
    Een zeer groot belang in Fagron omdat ik daar elk moment een correctie verwacht.
    Laat Pharming en DL maar lekker dalen en Fagron rond deze koers hangen.
    Ik zit achter de knoppen om mijn ruil te maken.
    In ieder geval wil ik woensdag middag vol in DL zitten om de claims te bemachtigen.
    Peter: je hebt een zeer groot belang in Fagron - m.i. zeer groot risico dit aandeel, Fagron heeft een schuld van 523 milj. eind 2015
  7. [verwijderd] 18 maart 2016 10:23
    quote:

    josti5 schreef op 18 maart 2016 09:55:

    AB themiller, voor Valeantplaatsing 07.41.
    Dat scheelt een heleboel uitzoekwerk én leeswerk op dit forum -:)

    De artsenbezoekers van Valeant momenteel hard aan het werk met Ruconest???
    Ik geloof er niet zo in, gegeven de hele situatie...
    Volgens de Vries zitten ze in het veld.
  8. [verwijderd] 18 maart 2016 11:21
    quote:

    Beur schreef op 17 maart 2016 21:11:

    Pharming-ceo 'vol vertrouwen' over Valeant

    ‘Vol vertrouwen’ is ceo Sijmen de Vries van het Nederlanders biotechbedrijf Pharming over zijn samenwerking met Valeant.

    'De artsenbezoekers van Valeant zitten in het veld, ver van de onrust op het hoofdkantoor. Het zijn enorm gemotiveerde en uitstekend gekwalificeerde mensen.'

    Pharming is voor een belangrijk deel afhankelijk van Valeant, omdat het Canadees-Amerikaanse farmaconcern verantwoordelijk is voor de marketing van Ruconest in de VS. Ruconest is het enige medicijn van Pharming. Het is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plots kan opzwellen.

    De Amerikaanse verkooprechten op Ruconest kwamen pas vorig jaar in handen van Valeant, nadat het omstreden concern Salix had overgenomen voor meer dan $?11 mrd. Het was voor Pharming de tweede keer dat het noodgedwongen van partner veranderde. De eerste partner van Pharming, Santarus, was al in 2013 overgenomen door Salix.

    Pharming ondervindt volgens De Vries indirect wel de gevolgen van de onrust bij Valeant. Het Canadese concern zou momenteel uitermate conservatief boekhouden, omdat het onder het vergrootglas van toezichthouders ligt. Om absoluut veilig te zitten, nam Valeant volgens De Vries enkele voorzieningen op in zijn omzetcijfers voor Ruconest. Daardoor stelden ook de cijfers van Pharming over het vierde kwartaal vorige week teleur, met een koersval tot gevolg.
15.953 Posts
Pagina: «« 1 ... 730 731 732 733 734 ... 798 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links