Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aflossingsvrij wordt vogelvrij

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Trading1967 12 maart 2016 06:53
    Wat ik een veel grotere zorg vindt straks en ook voor 'wieweet' is dat de overheid de overwaarde van jouw afgeloste huis straks gaat belasten in box3.
    Stel je bent net gepensioneerd en hebt AOW en weinig pensioen. Al je vermogen zit in je huis. Huren is geen optie. Je bent gehecht aan je eigen huis.
    In 2017 gaat de box3 heffing naar gemiddeld 1,7%. Reken het eens uit op een huis van E 300k overwaarde. Deze strafheffing overleven veel mensen niet.
    Gelukkig zijn VVD, CDA etc tegen.
  2. wieweet 12 maart 2016 08:06
    Ik zou tegen al die gene zeggen ,lees alle vele draadjes en forums er maar op terug, en niet te vergeten al die spannende verjaardaags verhalen hoe heerlijk al die afflosingsvrije Hypho`s waren hoe je heerlijk niets hoefde af te lossen. Al deze kopers die straks in de problemen komen en zich volgedonderd hebben met schuld zonder iets af te lossen wisten dat na 30 jaar Bruto lasten Netto zouden worden. Sommige kunnen hun kop in het zand blijven steken maar eigen schuld is eigen schuld. Ze wisten ook dat na deze 30 van het huis kopen hun hoogstwaarschijnlijke pensioen leeftijd dichtbij zou komen. Er is van alle kanten gewaarschuwd maar deze kopers vonden niet aflossen het beste wat er was...Het zij zo maar niet janken dat je na 30 jaar nog een toren hoge schuld hebt.

    vrgr
  3. forum rang 9 josti5 12 maart 2016 10:11
    Waarom achteraf, én zo fel (ver)oordelen, wieweet???
    Aflossingsvrij was in die tijdgeest 'slim', tenminste zo lang als je met de 'bespaarde aflossing' méér geld maakte, dan je aan rente betaalde.
    'We' hebben allemaal in een euforie geleefd zo rond de eeuw-wisseling, en dat was de eeuw-wisseling daarvóór al niet anders...
    Nu de huizenprijzen wat zijn aangetrokken is het des te slimmer, het te groot geworden huis in de verkoop te doen, de oude hypotheek af te lossen, de winst, die er na 30 jaar wonen beslist moet zijn, te verzilveren, en kleiner te gaan wonen.
    Daarbij zitten er wél verschillende grote adders onder het gras:
    *neem je een nieuwe hypotheek, dan telt je trouwe betalingsverleden niet mee: box 1 - inkomen is 'heilig' verklaard, en met alléén AOW krijg je nauwelijks een nieuwe hypotheek.
    *rente-aftrekbaarheid bestaat niet meer over dát deel van de nieuwe hypotheek, dat óók met de winst uit de vorige woning gefinancierd zou kunnen worden, in plaats van met nieuwe hypotheek

    Beide punten worden grootdeels teniet gedaan door de heerlijk lage rente, waardoor je met AOW en een redelijk pensioen toch wel (wat) hypotheek kunt krijgen - tot 50% aflossingsvrij - hoera!
    En met 2% rente blijft er van die aftrekbaarheid niet veel meer af te trekken over...
    Tsja: je sluit wel een deel van je leven af, heb ik ervaren; je vertrekt uit die leuke buurt, waar je kinderen zijn opgegroeid, waar je je vrienden en leuke buren (die zélf vaak óók weer verhuizen) hebt - maar daarvoor komt altijd wel weer iets leuks terug, en je kunt altijd nog op bezoek gaan, al is en blijft het vreemd, om naar je oude huis te kijken, en zéker er weer binnen te komen (de koopster van onze woning had ons uitgenodigd voor haar welkomstdiner met haar nieuwe (= onze oude) buren -:)

    Het blijft lastig, keuzes maken...

    Maar op oudere leeftijd gelijkvloers wonen, met minder kans op vallen, beter voorbereid zijn op lichamelijke ongemakken: het biedt absoluut voordelen.

    Toegeven, dat je in een nieuwe, andere, oudere levensfase terecht bent gekomen, is vaak nog het lastigst...
    Maar het gebeurt gewoon (als het goed is), en ook hier is meegaan met de flos uiteindelijk tóch het beste, zo zie uiteindelijk aan al die ouderen, die in hun vertrouwde huis-met-tuin zijn blijven wonen...
    Zo lang het goed gaat, is er niets aan de hand, maar áls er eenmaal gebreken komen - berg je dan maar (en de 'mantelzorg' óók...)!

    Dan, wat de verdere fiscale aspecten van de ook dit opzicht immer onbetrouwbare overheid betreft: met kleiner wonen kom je, als het goed is, en je geen duurder appartement laat aansmeren dan de opbrengst van je oude woning) in een lagere prijsklasse terecht, meer in de 'mainstream' dus, waar je enigszins beschermd bent tegen zotte ideëen als bovenstaand box 3-verhaal.
    Want een vrijstellingsbodempje zal er vást wel weer worden gelegd - zó 'sociaal' zijn ze daar in Den Haag óók wel weer -:)

    Tenslotte valt te overwegen, hoe dan ook een hypotheek(je) aan te houden. Met de huidige 2% 10 jaar vast zonder rente-aftrek betaal je op een ton slechts 2000 euro per jaar, oftewel 166,66 euro per maand - ik ken mensen, die duurder wonen -:)

  4. old blackgold 12 maart 2016 11:22
    rt netto kosten onder de 100 euro per maand
    koophuis

    onze 5e koopwoning..2x verkocht met dikke winst/2x met een beperkt verlies
    vergeleken met mn huurwoning 1994..meer dan 4x goedkoper uit.

    nee..het was geen makkelijke rit/dat niet
    bijna geen schuld meer.

    target binnen 5 jaar..o euro schuld (periode 1994-2021)

    niet iedereen deed een aflossingsvij al stond het er.
    niet iedereen is dom.

    chin up!
  5. knax63 12 maart 2016 13:26
    Over 15 jaar moet je blij zijn als je huis het zelfde waard is gebleven. Moet je jaarlijks onderhouden en dat doen velen niet omdat ze een top hypotheek hebben met hoge maandlasten waar onderhoud niet meer bovenop kan. Dus minderwaarde effect op dat huis.
    Ik zou zeggen iedereen die één huis koopt moet onderhoud pot maken voor dat huis van 1a2% per jaar dat schijnt een aardig gemiddelde te zijn.
    Maar nu doen de meeste onderhoud als ze dat willen maar niet omdat het uit technisch oogpunt noodzakelijk is.
    De banken knijpen hem omdat ZE dit al weten en proberen op allerlei manieren mensen onderdruk te zetten om meer af te lossen met fiscale argumenten zodat hun balans beter word.
    Ik heb in 2006 geroepen dat de huizenprijzen dienen te halveren als we weer terug gaan van aflossingsvrij naar aflossen om bij zelfde lasten de kosten te kunnen betalen.
    Door dalende rente en lagere kosten die banken in rekening brengen word dat deels gecompenseerd en hoeft die 50% niet helemaal bereikt te worden. Mijn huis type is ongeveer 20a30% gezakt tov prijspeil 2007. Duurdere huizen zijn wel al gehalveerd bijna. Ik ken een pand dat voor 925k tekoop stond en voor 530k verkocht is 7a8 jaar later. Dat huis was aardig goed onderhouden.
  6. knax63 12 maart 2016 13:41
    De overheid heeft steeds geld nodig om schulden rente te kunnen betalen. En dan zal steeds belastingen verzinnen of verhogen.

    20 jaar rente op 0 zetten en verplicht terug betalen dan merken ze pas dat geld lenen inhoud dat je moet terug betalen.

    Waar kan je geld parkeren? Zonder dat overheid dat jaarlijks een stukje inpikt.

    Met huizen is het zo dat
    Na 30a40 jaar heb je 2x betaald van wat je bezit. 1x aanschaf en 1x overheid.
    Via je salaris strook betaal je ca 30% a 40% plus alle btw van 21% en jaarlijks 1.2% 36tot48%. rond het af op 2x voor het gemak.

    Ik moet toch in een huis wonen. En niet op straat in kartonnen doos....

    Er is een grote transitie aan het plaats vinden in de energie en geld sector waarvan 90% van de mensen nog niets door hebben.
    Royal dutch bestaat over 10 jaar niet meer in de huidige vorm. Misschien wel failliet net als V&D en dat kom helemaal niet. Dan kan shell ook niet failliet gaan.
  7. wieweet 12 maart 2016 15:49
    [quote alias=josti5 id=9238467 date=201603121011]
    Waarom achteraf, én zo fel (ver)oordelen, wieweet???

    Josti5...Ze kunnen alles van mij zeggen maar achteraf kunnen zij maar niet op betrappen..integendeel. Vele die mij kennen weten dat ik vanaf dag 1 als een van de weinige waarschuwde voor alle ellende die de woningmarkt ging veroorzaken. Langzaam aan kwamen er meerdere die hun ogen opende. Was helemaal lachen dat er toen verschillende makelaars waren die het liefst hadden dat ik mijn kop dicht moest houden..en dit ook lieten blijken. Ik blijf het zeggen, het echte ellende van de woningmarkt moet nog gaan beginnen dit was allemaal pas het begin.

    vrgr
  8. forum rang 9 josti5 12 maart 2016 18:04
    De schandalig hoge huren zullen de koopwoningmarkt wel enigszins opgekrikt houden, vrees ik, wieweet...
    Als ik zie, wat er in de vrije sector aan huur moet worden neergeteld, dan ben je met koop inclusief alle extra lasten zéker op het huidige, belachelijk lage renteniveau, altijd nog goedkoper uit, zélfs als de huizenprijzen nog flink gaan kelderen.
    En ja: dáárom zou ik ook iedere maand een redelijk bedrag in de 'afschrijvingspot' stoppen in de vorm van aflossing van de hypotheek.
    Al die mensen die dachten dat de huizenprijzen tot in de hemel zouden groeien en als de spreekwoordelijke eekhoorn geen noten voor de winter hebben verzameld: tjsa...
    30 jaar vooruitkijken is ondoenlijk, maar voorbereid zijn op een zowel positief als negatief scenario lijkt mij sowieso wijs -:)

    Praktijkvoorbeeld: vrienden van mij zouden een appartement kopen voor 265.000 euro, met 100.000 euro eigen geld, maar kregen de financiering niet rond.
    Als die wél doorgegaan zou zijn, hadden zij een hypotheek van 165.000 euro 10 jaar vast tegen zeg 3% kunnen nemen, is afgerond zonder rente-aftrek ivm winst op vorige woning 5000 euro rente per jaar, = 50.000 euro over 10 jaar.

    Later kregen zij het aanbod, dat appartement te huren: 1500 euro per maand, is 18.000 per jaar, is 180.000 over 10 jaar.

    Verschil 130.000 euro.

    Stel, je had die 130.000 euro gebruikt als aflossing, dus ook minder rente betaald - zeg ongeveer quitte, op enkele tienduizenden euro's na.

    Dat betekent over 10 jaar zo goed als vrij wonen, en na 10 jaar zal de huur al wel weer wat hoger zijn... en als het goed is, moet je nog 20 jaar verder: nog eens een tonnetje of vier...

    En dan mag over 10 jaar de waarde van de woning óók nog eens gedaald zijn naar 0.0 - daar heb ik als huizenbezitter geen last van - mijn erfgenamen wél -:)
  9. forum rang 4 bik 13 maart 2016 12:15
    Deze draad bestaat veurnamenlijk uit jaloerse lulloos,die het bootje van den aflossingsvrije hypo gemist hebben.Nog lekker 23 jaar te gaan,en een mooie renteaftrek tegen een procentje of 2.[150 eurokanen p.m. all in.veur een appartement van 110 4kante metertjes.]Probeer daar maar eens veur te huren.Ook nog een goed weekend ondanks alles.GErumpffft.
  10. MartijnN1932 13 maart 2016 14:17
    quote:

    van sjaken schreef op 11 maart 2016 10:46:

    Een huis dat 15 jaar geleden is gekocht is nu echt wel.wat meer waard en zal ongetwijfeld nog wat gaan stijgen. Het probleem is meer dat je het moet verkopen om af te kunnen lossen. En een moetje kun je maar beter voorkomen.

    Overigens het onderdeel dat de bank dan meer rente wil. Je huis zal waarschijnlijk de hypotheek waarde overstijgen. Als je nog maar 70-80% gefinancierd hoefd te hebben zal je rente juist lager zijn. Lijkt me dus meer een overstap naar een andere bank. Tenzij je natuurlijk een jaar of 70 bent. Dat geeft weer andere uitdagingen.

    Ik sloot mijn eerste hypotheek af op 23 jarige leeftijd en koos voor 50% aflossingsvrij. Ik heb dus spreekwoordelijk makkelijk lullen
    Van Sjaken,

    daar gaat je stelling al geheel mis,
    veel huizen die gekocht zijn 15 jaar geleden, zijn gekocht toen de huizenmarkt op zijn piek lag.

    Ik zelf ben een van die huizenbezitters. (nu heb ik zelf spaarhypotheek, maar dat terzijde). Mijn huis is nu 40.000 EUR minder waard dan toen ik mijn huis kocht misschien nog wel minder als ik kijk met welke waarden soortgelijke huizen nu worden verkocht (ik hoef alleen bij mijn buren te kijken die net zijn komen wonen)

    Geen probleem voor mij maar wel voor heel veel andere mensen
  11. indice 13 maart 2016 16:30
    quote:

    wieweet schreef op 11 maart 2016 08:58:

    Wij schreven het ruim 15 jaar geleden al dat het hoogstwaarschijnlijk verkeerd af zo gaan lopen...Nog bijna 15 jaar en de eerste aflossingsvrije eigenaren zijn aan de beurd. Pension staat voor de deur en daarbij een economie die niet gaat zorgen voor een hogere welvaart. Het is een soort woeker polis geweest alleen in dit geval hebben de huiseigenaren het willens en wetens zelf gedaan....Het leukste moto was,~" We zien het over 30 jaar wel" "Dan is mijn huis zeker het dubbele waard" Moet zeggen dat ik niet kan wachten om al die gezichten te zien over 15 jaar...lol

    vrgr
    Zeker de boot gemist met een eigen huis? Of niet durven kopen? Of te duur gekocht met zware hypotheek?
    Ben zelf blij dat ik het gedaan heb, mijn huis is inmiddels bijna 5x in waarde gestegen, betaal nu iets meer dan 100 euro (bewust anders moet ik teveel belasting betalen haha)

    En U ?

    En ik zou niet zo een leedvermaak hebben over andere mensen als i U was. U bent typisch een geval van…..
  12. wieweet 13 maart 2016 17:23
    quote:

    indice schreef op 13 maart 2016 16:30:

    [...]
    Zeker de boot gemist met een eigen huis? Of niet durven kopen? Of te duur gekocht met zware hypotheek?
    Ben zelf blij dat ik het gedaan heb, mijn huis is inmiddels bijna 5x in waarde gestegen, betaal nu iets meer dan 100 euro (bewust anders moet ik teveel belasting betalen haha)

    En U ?

    En ik zou niet zo een leedvermaak hebben over andere mensen als i U was. U bent typisch een geval van…..
    .

    Indice...je lult als een domme gans. Inderdaad had het u gesierd als u zich eerst in alle forums had verdiept ipv een gans te roeptoeteren over leedvermaak...
    Had even de moeite genomen om even een paar draadjes terug over koopwoningen te lezen over en aflossingsvrije hypho`s. Gewoon eens doen! Daar staat op eenvouding Nederlands uitgelegd dat wanneer je niks aflost en je schuld voor 100% blijft bestaan en dat je na 30 jaar geen aftrek meer hebt.
    Het gaat er niet om of u nog een 100 euro hyphotheek heeft. Het gaat erom dat dit product met name de euro kopers vanaf begin 2000 gigantische problemen gaat geven. Heeft niks met huren of niet kopen te maken. Zoals bekend zijn de meeste kopers vanaf 2003 de bieten brug op gegegaan en met name die met een 100% aflossings vrije hypho. Deze vorm van Hyphotheken zijn door de kopers willens en wetens uitgekozen.

    vrgr
  13. [verwijderd] 14 maart 2016 12:01
    [quote alias=wieweet id=9235323 date=201603110858]
    Wij schreven het ruim 15 jaar geleden al dat het hoogstwaarschijnlijk verkeerd af zo gaan lopen...Nog bijna 15 jaar en de eerste aflossingsvrije eigenaren zijn aan de beurd. Pension staat voor de deur en daarbij een economie die niet gaat zorgen voor een hogere welvaart. Het is een soort woeker polis geweest alleen in dit geval hebben de huiseigenaren het willens en wetens zelf gedaan....Het leukste moto was,~" We zien het over 30 jaar wel" "Dan is mijn huis zeker het dubbele waard" Moet zeggen dat ik niet kan wachten om al die gezichten te zien over 15 jaar...lol

    vrgr
    Ik weet nog goed hoe het gesprek met de bank verliep toen ik in 2002 een huis kocht. Het was juist de bank die mij allerlei exotische hypotheek vormen adviseerde. Gelukkig had ik op school een en ander over annuïteiten geleerd en koos daar gelukkig voor.
    Wanneer mn kennis minder was geweest, dan had ik hoogstwaarschijnlijk het advies van de bank gevolgd....
  14. wieweet 14 maart 2016 14:39
    quote:

    melkboer schreef op 14 maart 2016 12:01:

    [quote alias=wieweet id=9235323 date=201603110858]
    Wij schreven het ruim 15 jaar geleden al dat het hoogstwaarschijnlijk verkeerd af zo gaan lopen...Nog bijna 15 jaar en de eerste aflossingsvrije eigenaren zijn aan de beurd. Pension staat voor de deur en daarbij een economie die niet gaat zorgen voor een hogere welvaart. Het is een soort woeker polis geweest alleen in dit geval hebben de huiseigenaren het willens en wetens zelf gedaan....Het leukste moto was,~" We zien het over 30 jaar wel" "Dan is mijn huis zeker het dubbele waard" Moet zeggen dat ik niet kan wachten om al die gezichten te zien over 15 jaar...lol

    vrgr
    Ik weet nog goed hoe het gesprek met de bank verliep toen ik in 2002 een huis kocht. Het was juist de bank die mij allerlei exotische hypotheek vormen adviseerde. Gelukkig had ik op school een en ander over annuïteiten geleerd en koos daar gelukkig voor.
    Wanneer mn kennis minder was geweest, dan had ik hoogstwaarschijnlijk het advies van de bank gevolgd....
    Toch ging het leeuwendeel voor de "rommel hyphtheek" Was voordeliger en er kon veel meer geleend worden. Je was n.l gek als je niet voor de rommel hypotheek ging. De belastingdienst zou voor de mooie rente aftrek zorgen. Zo zijn er ook tal van makelaars en banken geweest die deze hypho niet adviseerde maar de klant wilde niks anders dan de "rommel hyphotheek" zelf gekozen, net als de buurman.
    Vele hebben nog steeds geen idee in wat voor ellende de woningmarkt zit..

    vrgr

  15. [verwijderd] 14 maart 2016 14:42
    Het risico van een aflossingsvrije hypotheek wordt schromelijk overdreven. Veel als als, maar dan nog het ergste kan een rustschuld zijn. Meestal blijven mensen bij hun pensioen toch niet in dat grote huis wonen. Verkopen gebeurt dan meestal toch wel. Hoop blabla en popojopie gekul door kabinet en papagaaienpraat.
49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links