Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ArcelorMittal AEX:MT.NL, LU1598757687

  • 23,830 19 apr 2024 17:35
  • +0,030 (+0,13%) Dagrange 23,440 - 23,880
  • 2.845.773 Gem. (3M) 2,4M

AM naar 0,30 a 0,40 dankzij geniaal en gewetenloos Goldman Sachs..

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 februari 2016 04:48
    Geniaal in zijn eenvoud.

    Hoe werkt dit spelletje?
    Bedrijf heeft te veel schuld, kredietwaardigheid in gedrang. Moet meer geld lenen tegen hogere rente percentages.
    Gebed zonder eind. Extra cash ophalen via claim emissie.

    O.a. Onderschrijvende zakenbank GS zegt tegen eigenaren: hoeveel heb je nodig? Wij adviseerden 3 miljard, wij
    Onderschrijven de emissie. 100% succes garantie.

    Maar nu komt het: Bestuur AM moet hierna de mond houden en niets koersgevoeligs meer uiten.
    GS en de andere zakenbanken bedenken een super verwateren plan (er komen 30! Miljard aandelen bij tegen nominaal 10 cent) adviseert grotere shortpartijen vervolgens om tot 0,20 short te gaan.

    Hoe kan zo'n groot koersverval? Wederom even simpel als geniaal. De shorters verkopen telkens de aandelen die zij
    dumpen aan elkaar! Iedere keer op lagere koersen dumpen en van elkaar terugkopen.
    Aan dit advies aan de shorters (100% succesgarantie)verdienen de GS'en van deze wereld en wellicht handelen zij zelf ook
    Nog onder pseudoniemen.. Hoe een zakenbank beide zijden van het spectrum bespeeld..

    Wel met gevolg dat zittende aandeelhouders gepakt worden met een enorme verwatering en koersverval en dividend op hun buik kunnen schrijven..
    Vervelende is dat je als zittende aandeel ook nog denkt: Hey op 0.10 aandelen kopen die nu € 2,80 zijn? Dat is lekker, ik blijf nog even zitten.. Niet doen en helaas dumpen!

    Ps. Het gegeven 30 miljard aandelen op nominaal 10 cent is een feit en staat in persberichten van de financiële telegraaf.

    Ik lag in bed te peinzen hoe het toch mogelijk was dat die koers maar stelselmatig bleef dalen. Een keer zouden ook de shorters hun aandelen kwijt moeten zijn en op lagere koersen terug moeten kopen. Zogenaamde short squeese omhoog soms generend. Maar niet als de shortpartijen (gerechtvaardigd door GS met nominaal 10 cent) elkaar de stukken blijven verkopen natuurlijk!

    Is in mijn optiek enige logische reden voor de daling. Dit scenario is zo clever in zinn eenvoud dat zelfs professionele handelaren als Sem van Berkel de plank fors missloegen met zijn optie constructie op € 3!

    Daarom ligt nu de weg ook open naar die 0,20 of 0,30 en zeg ik: wegwezen, ga ze morgen helaas verkopen en op later
    Tijdstip onder de 0,50 terugkopen en dan met de emissie meedoen. Op de bodem valt denk ik nog wel iets te halen.
  2. [verwijderd] 12 februari 2016 05:03
    www.iex.nl/Nieuws/ANP-090216-068/Arce...

    *nieuws inhoudelijk over de voorwaarden claimemissie, zo idioot laag op 0,10 dat succes 100% gerandeerd is cash binnenkrijgen claim emissie. Ev AM onder deze voorwaarden pre-claim emissie 180 een schamele 180 miljoen.

    En zegt GS. Bij zo'n hoge schuldpositie gerechtvaardigd natuurlijk. Alle andere metadata AM, zoals 62 miljard omzet voor 2016 met 4.9 miljard winst na EBIDA, verbetering van marge door importheffing EU tenietdoend..

    0% risico slagen claimemissie AM voor GS en de Andere onderschrijvende zakenbanken en Bestuur Mittal.
    600% verwatering voor zittende aandeelhouders en 99,8% koersverlies, die ook nog eens cash mogen bijstorten voor de claimemissie als zij meedoen!

    Dát noem ik nog eens slim zakendoen!!

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-090216-068/Arce...
  3. Student biologie 25 februari 2016 19:19
    Goed verhaal. Ik heb zelf aandelen en opties geschreven (call EN put) op MT.
    L.N. Mittal zit inderdaad in de raad van commissarissen bij Goldman Sachs. AQR Capital is opgericht door Goldman en zijn partners in 1998. AQR Capital heeft inderdaad de grootste short positie op MT van 1.78%.

    Ik denk dat er wel een goede toekomst in zit voor MT. De mondiale staalproductie is 7,1 gekrompen en MT wilt zijn productiecapaciteiten op peil houden om een mogelijke aantrekkende markt te kunnen voorzien. In de outlook van MT waar zij in 2016 ongeveer 4,5 miljard verwachten te behalen is een aantrekkende markt niet ingecalculeerd.

    Fam. mittal heeft zelf 44,57% belang in het bedrijf waardoor het logisch lijkt dat een toekomstige koersstijging alleen maar in hun voordeel is. Met hun belang van 44,57% en hun invloeden bij Goldman Sachs vermoed ik dat zij eerst de koers laten dalen en vervolgens laten stijgen in begin 2017. Goldman kan dan eventueel een lekkere winst pakken om short te gaan. Echter zijn de nu de shortpositie aan het afbouwen in plaats van aan het afbouwen. Natuurlijk kan dit ieder moment veranderen.

    Ik snap alleen niet waarom ze de aandelen voor €0,10 uitgeven? Kunnen ze hier niet €1,- van maken? Ik kan moeilijk geloof dat ze onder druk worden gezet door een bank. Tuurlijk willen ze zekerheid in hun claimemissie, maar dat kan ook met een hogere prijs lijkt mij?

    Wat denken jullie?

    Bronnen:
    shortsell.nl/short/ArcelorMittal
    en.wikipedia.org/wiki/AQR_Capital
  4. forum rang 10 voda 25 februari 2016 19:49
    Oh, oh oh, Stockrocks (Goldking), wat ben jij somber zeg!

    Stel de koers is 4.00 euro.

    Partij A gaat short, leent de aandelen, en zorgt mede door het dumpen dat de koers nu 3.80 is.
    Dan komt partij B in beeld. Die ziet wel brood in een nog lagere koers, leent aandelen, en zorgt er voor dat de koers op 3.60 staat.
    Enzovoort, enzovoort.

    Dan mijn vraag: Wie leent (lenen) dan toch die aandelen uit?

    Als je uitleent krijgt de uitlener, weliswaar een relatief kleine vergoeding, maar dit weegt totaal niet op tegen het koersverlies.

    Sterker nog, de uitlenende partij wéét immers dat een koersverlies gaat opleveren!!

    Oke, wat verder in de tijd....

    De koers is nu op 3.00 aanbeland, en partij A besluit de short positie te sluiten, en koopt de aandelen weer bij. De koers stijgt even naar 3.10. (vette winst).

    Iedereen koop weer bij. Hozanna!

    Maar hoe zit het nu met Partij, B, C, D etc. ? Als de koers gaat stijgen, daalt hun toekomstige winst immers.

    Er komt een punt dat de "oude " partijen eieren voor hun geld kiezen, en besluiten hun geleende aandelen weer terug te kopen.

    Dit kan een z.g. short sqeeze "triggeren! De koers kan in een hele korte tijd omhoog gaan, omdat er op dat ogenblik weinig verkopers zijn. (een shorter zal zeker NU niet gaan verkopen). Aangezien de koers al immers zo laag staat zullen de meeste kleine aandeelhouders (lees particulieren) ook zeker niet gaan verkopen.

    Goldking, of anderen, waar gaat dit verhaal mank?

    Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

  5. [verwijderd] 29 februari 2016 00:48
    @biologiestudent: bedankt voor recherche werk.
    Nominaal zou een euro veel beter zijn en meer vertrouwen uitstralen als
    Een 01.10 van wat ze huidig gepland hebben(die volgens mij nergens op slaat bij de huidige koers)
    Ik vrees ook voor een reverse split na 1 of 2 jaartjes dan..

    Ha Voda, waar het misgaat is als de shorters groot genoeg zijn en met elkaar onder een hoedje spelen.
    Niet te bewijzen met in de supermarkt gekocht niet traceerbare simcard uiteraard.

    Heel simpel: shorter A dumpt met geleende aandelen de koers van 4 naar 3.
    Shorter B begint te kopen op 3, volgens afspraak en dumpt vervolgens de koers van 3,10 naar 2. Doet een belletje naar shorter
    A: "koop maar op 2 en dump maar naar 1, koop ik ze weer op 1" enz. Enz.
    Niet te bewijzen gratis geld. Lukt alleen met aandelen waar duivelstoejager GS bij betrokken is via een emissie en zelf ook 3X aan verdiend;,via shortposities zoals Biologie student al vermelde, adviseren bedrijf, en goedkoop zelf op 0.10 aandeeltjes opkopen die de aandeelhouders niet lusten, restant van claimemissie, GS heeft zich samen met de andere begeleidende banken gecommitteerd om de overgebleven stukken op te kopen..
  6. [verwijderd] 29 februari 2016 06:54

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Meer productiebeperkingen in industriele metaalmarkten zijn enige remedie tegen de prijsmalaise. De Europese orders voor Europees plaatstaal nemen toe dankzij importtarieven op importstaal. In 2017 zullen tekorten in basismetaalmarkten toenemen, schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro maandag in een rapport.
    De bank gaat uit van een verder herstel in prijzen. Het begin van 2016 stond voor industriele metaalmarkten in het teken van zorgen over de mondiale economie en de vraag naar industriele metalen. Het sentiment onder beleggers verslechterde aanzienlijk, mede gevoed door de vrees voor een wereldwijde recessie. In veel landen staan de industriele sectoren er relatief zwak voor en mede daardoor is het vertrouwen onder veel analisten over de groeipotentie van economieen afgenomen.
    Maar per saldo staan de belangrijkste indicatoren niet op zeer alarmerende niveaus en wijzen zij eerder op aanhoudend zwakke mondiale groei dan op een sterke neergang of een recessie, aldus de bank.
    Een opkomend Azie blijft in de visie van ABN Amro de motor achter de mondiale economische groei, maar ook daar wijzen de meeste macro-cijfers op aanhoudende geleidelijke groeivertragingen en dan met name in China.
    De bank brengt in herinnering dat de dalende trend in industriele metaalprijzen al in mei 2015 is ingezet. Vanaf half november 2015 leek het tij zich te keren: de prijzen voor basismetalen nemen vanaf dat moment weer langzaamaan toe en de staalprijzen stabiliseerden.
    Maar met het tumultueuze begin van 2016 kregen met name de prijzen van basismetalen rake klappen te verduren. Daarna trokken de prijzen voor zowel basismetalen als de staalprijzen eind januari weer enigszins aan. De mondiale staalprijzen wonnen terrein, mede geholpen door de sterke prijsstijging in ijzererts. De toename werd hier vooral veroorzaakt door verstoringen aan de aanbodkant, want de export van ijzererts vanuit Australie daalde in januari met 18% op maandbasis en het aanbod vanuit Brazilie verminderde flink door hevige regenval. De cokeskolenmarkt wordt gedicteerd door overcapaciteit en dat heeft een neergaande prijstrend tot gevolg.
    In basismetaalmarkten tekent zich een gevarieerder beeld af. De prijs voor nikkel en koper liggen nog onder het 1 januari niveau, terwijl de prijzen voor aluminium en zink zijn toegenomen. Met name de koperprijs heeft last van een zwak sentiment over de mondiale economie, terwijl uit fundamenteel oogpunt er geen reden is voor zwakkere prijzen. De zinkprijs heeft zijn 'rally' te danken aan productiebeperkingen en het sluiten van enkele grote mijnen. Ook in andere markten zijn productiebeperkingen de enige remedie tegen de huidige prijsmalaise.
    Staal is nog steeds niet in trek, schrijft ABN Amro verder. Er is teveel aanbod, terwijl de vraag naar staal, met name uit de bouwsector, nog relatief zwak is. Het goede nieuws volgens de bank is echter dat de productie mondiaal afneemt. In 2015 zagen we de mondiale output krimpen met 2,2%. Maar ondanks de krimp in output bleef het overaanbod de markt overheersen en dat dicteerde de prijzen.
    Begin 2016 kreeg het tempo van de krimp meer snelheid, want de mondiale staaloutput is in januari met 7,1% afgenomen en zelfs bij staalgigant China krimpt de output van 7,8%. Met name de productiebeperkingen in China zijn daarom volgens ABN Amro zeer welkom.
    Door de jaren heen heeft China zijn capaciteit in een hoog tempo uitgebreid en kon de binnenlandse vraag het totale aanbod niet aan. De exportmarkt werd als gevolg hiervan overspoeld met goedkoper Chinees staal, waar met name Europa en de VS veel last van hadden.
    Als reactie op de toestroom van goedkoper Chinees, maar ook Russisch staal heeft Europa onlangs importbeperkende opslagen geintroduceerd op bepaalde typen staal met opslagpercentages varierend van 14% tot 26%. Dit heeft de interne Europese markt volgens ABN Amro goed gedaan, want sinds half februari neemt het aantal Europese orders voor Europees plaatstaal weer toe.
    Toch is er nog steeds een verschil in staalprijzen van China ten opzichte van Europa. De staalprijzen in Europa staan in vergelijking met die van China nog steeds op een hoger niveau, inclusief transport en additionele kosten. Maar het verschil is begin 2016 verder afgenomen.
    Overcapaciteit is een structureel probleem in de mondiale staalmarkt en dat is niet alleen een Chinees probleem. Dat China hier een prominente rol speelt staat vast, maar ook Europa kampt met overcapaciteit.
    Bij aluminium is overaanbod ook een structureel probleem en ook hier pakt China weer de hoofdrol. Ondanks dat de prijs sinds 1 januari is toegenomen, mede dankzij enkele aangekondigde productiebeperkingen blijft de Chinese onbalans in vraag en aanbod als een zwarte wolk boven de markt hangen. Het overaanbod is gedurende 2015 sterker toegenomen en dit drukt elke significante opwaartse prijsbeweging. Door de hogere beschikbaarheid van aluminium in China, kreeg de exportmarkt een impuls. Daardoor kon de export van Chinees aluminium in 2015 met 10% toenemen.
    De aluminium exportcijfers over december 2015 en januari 2016 laten echter een ander beeld zien en tonen een sterke krimp in het exportvolume. ABN Amro spreekt niet meteen van een kantelmoment, maar noemt de sterke daling in ieder geval gunstig voor internationale markten. Omdat de aluminiummarkt fundamenteel gezien dit jaar ongunstig blijft, zal de aluminiumprijs kwetsbaar blijven voor onverwachte schokken.
    Prijzen worstelen momenteel met het gebrek aan vertrouwen in de staat van de Chinese economie en een zwakker marktsentiment. En dit jaar zullen economische cijfers en sentiment onder beleggers alle basismetaalmarkten blijven dicteren. Pas op het moment dat de Chinese economie weer een gezonde reeks goede macro-economische cijfers laat zien, kan het sentiment in industriele metaalmarkten draaien, aldus ABN Amro. In ieder geval geven de verwachtingen voor de marktbalansen in 2016 voor de meeste basismetaalmarkten geen aanleiding voor nog veel zwakkere prijzen vanaf het huidige niveau.
    De aluminiummarkt is de enige markt tot dusver die in 2016 een overaanbod zal hebben, alhoewel de hoeveelheden relatief klein zijn.
    Met de verwachting van aanvullende productiebeperkingen en nieuwe aankondigingen gedurende 2016, denkt ABN dat in 2017 het tekort in marktbalansen verder zal toenemen. In deze marktsituatie gaat de bank uit van een verder herstel in prijzen.
    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201
    (END) Dow Jones Newswires
    February 29, 2016 00:28 ET (05:28 GMT)
    © 2016 Dow Jones & Company, Inc.
  7. herbie bell 29 februari 2016 11:12
    ik versta niet veel van die shorterscomplottheorien zoals hierboven beschreven. Volgens mij is het op lange termijn nog altijd de economische omgeving die op lange termijn koers zal bepalen. Volgens mij nu stilaan op bodemvorming bij alle metalen. Al paar weken schuchtere pogingen om bodem te vormen in ijzer, olie, zink, aluminium (dat zijn de 4 aandelen in mijn portefeuille die grondstof gerelateerd zijn). Spreiding in portefeuille is belangrijk dus ik wil niet meer wezenlijk % grondstofaandelen verhogen. Hoewel, heb mij vol ingeschreven voor de kapitaalsverhoging Nyrstar. Ik geloof dus in de metaalaandelen in het algemeen en MT in het bijzonder. Is sector waar ik beroepsmatig hele dagen mee bezig ben en als ik zie dat bepaalde grote klanten nu al aankooporders plaatsen tot einde jaar is dit niet omdat zij nog geloven in sterke prijsdalingen in de loop van 2016. Anders zouden ze kleinere orders plaatsen en halfweg het jaar de rest bijbestellen.
  8. [verwijderd] 29 februari 2016 22:05
    quote:

    herbie bel schreef op 29 februari 2016 11:12:

    ik versta niet veel van die shorterscomplottheorien zoals hierboven beschreven. Volgens mij is het op lange termijn nog altijd de economische omgeving die op lange termijn koers zal bepalen. Volgens mij nu stilaan op bodemvorming bij alle metalen. Al paar weken schuchtere pogingen om bodem te vormen in ijzer, olie, zink, aluminium (dat zijn de 4 aandelen in mijn portefeuille die grondstof gerelateerd zijn). Spreiding in portefeuille is belangrijk dus ik wil niet meer wezenlijk % grondstofaandelen verhogen. Hoewel, heb mij vol ingeschreven voor de kapitaalsverhoging Nyrstar. Ik geloof dus in de metaalaandelen in het algemeen en MT in het bijzonder. Is sector waar ik beroepsmatig hele dagen mee bezig ben en als ik zie dat bepaalde grote klanten nu al aankooporders plaatsen tot einde jaar is dit niet omdat zij nog geloven in sterke prijsdalingen in de loop van 2016. Anders zouden ze kleinere orders plaatsen en halfweg het jaar de rest bijbestellen.
    Tja, ik moet eerlijk zeggen dat de koers AM stevig mee lijkt te stijgen met de stijgende grondstof prijzen..
    Geeft de burger weer beetje moed dat de bodem toch op die 2,70 heeft gelegen.

    Alhoewel ik het nog steeds pijnlijk en absurd vind dat de nominale waarde op 0.10 is gezet.
    Waarom? Als ultimieme ultimo voor als het misgaat? Brr dat de Fam Mittal daar in is getrapt..

    Nouja, het lijkt erop dat de shorters toch Noordelijk van dat bedrag gaan blijven..
    Geert Schaaij zag trouwens in buseniss class ook geld in AM! Jaja! :-)
  9. forum rang 5 Porscheknakker 29 februari 2016 22:26
    quote:

    voda schreef op 25 februari 2016 19:49:

    Oh, oh oh, Stockrocks (Goldking), wat ben jij somber zeg!

    Stel de koers is 4.00 euro.

    Partij A gaat short, leent de aandelen, en zorgt mede door het dumpen dat de koers nu 3.80 is.
    Dan komt partij B in beeld. Die ziet wel brood in een nog lagere koers, leent aandelen, en zorgt er voor dat de koers op 3.60 staat.
    Enzovoort, enzovoort.

    Dan mijn vraag: Wie leent (lenen) dan toch die aandelen uit?

    Als je uitleent krijgt de uitlener, weliswaar een relatief kleine vergoeding, maar dit weegt totaal niet op tegen het koersverlies.

    Sterker nog, de uitlenende partij wéét immers dat een koersverlies gaat opleveren!!

    Oke, wat verder in de tijd....

    De koers is nu op 3.00 aanbeland, en partij A besluit de short positie te sluiten, en koopt de aandelen weer bij. De koers stijgt even naar 3.10. (vette winst).

    Iedereen koop weer bij. Hozanna!

    Maar hoe zit het nu met Partij, B, C, D etc. ? Als de koers gaat stijgen, daalt hun toekomstige winst immers.

    Er komt een punt dat de "oude " partijen eieren voor hun geld kiezen, en besluiten hun geleende aandelen weer terug te kopen.

    Dit kan een z.g. short sqeeze "triggeren! De koers kan in een hele korte tijd omhoog gaan, omdat er op dat ogenblik weinig verkopers zijn. (een shorter zal zeker NU niet gaan verkopen). Aangezien de koers al immers zo laag staat zullen de meeste kleine aandeelhouders (lees particulieren) ook zeker niet gaan verkopen.

    Goldking, of anderen, waar gaat dit verhaal mank?

    Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

    Voda, ik zou graag een reactie hierop geven, echter helaas mag dat niet van Henk en enkele forumgenoten, die ik de laatste maanden niet meer op het forum zie. Dus zwijg ik maar. Ik denk wel, dat je weet wat mijn reactie zou zijn. In ieder geval een goed bedoelde en zakelijke reactie.

  10. hvb 1 maart 2016 04:24
    quote:

    GoldKing schreef op 29 februari 2016 22:05:

    [...]
    Alhoewel ik het nog steeds pijnlijk en absurd vind dat de nominale waarde op 0.10 is gezet.
    Waarom? Als ultimieme ultimo voor als het misgaat? Brr dat de Fam Mittal daar in is getrapt..
    Dit heeft andere (boekhoudkundige) redenen, en heeft helemaal niets met de koers van het aandeel te maken.

  11. hvb 1 maart 2016 04:29
    quote:

    GoldKing schreef op 12 februari 2016 04:48:

    GS en de andere zakenbanken bedenken een super verwateren plan (er komen 30! Miljard aandelen bij tegen nominaal 10 cent) adviseert grotere shortpartijen vervolgens om tot 0,20 short te gaan.

    Hoe kan zo'n groot koersverval? Wederom even simpel als geniaal. De shorters verkopen telkens de aandelen die zij
    dumpen aan elkaar! Iedere keer op lagere koersen dumpen en van elkaar terugkopen.
    Aan dit advies aan de shorters (100% succesgarantie)verdienen de GS'en van deze wereld en wellicht handelen zij zelf ook

    [..]

    Daarom ligt nu de weg ook open naar die 0,20 of 0,30 en zeg ik: wegwezen, ga ze morgen helaas verkopen en op later
    Tijdstip onder de 0,50 terugkopen en dan met de emissie meedoen. Op de bodem valt denk ik nog wel iets te halen.
    Dit is onzin. Laat je niet beïnvloeden door dergelijke absurde postings.

18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links