Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Week 6. Was het dit nu !

84 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 februari 2016 09:24
    quote:

    black box schreef op 14 februari 2016 00:50:

    www.cbs.nl/nl-NL/menu/home/default.htm

    Negatieve rente, het is al gewoon dat je moet betalen

    10 februari 2016 15:52

    6 x

    De schuld van een bedrijf financieren en daar dan ook nog geld op moeten toeleggen: het klinkt absurd, maar in Zwitserland is het al enige tijd realiteit… Lees verder voor de grafiek van de dag van Lukas Daalder, Robeco.

    Bron: FT Alphaville.

    Je kunt het je bijna niet voorstellen dat het klopt, maar toch is het zo. Koop je momenteel een obligatie van de Zwitserse farmaceut Roche en je houdt die aan tot hij in 2022 afloopt, dan levert je dat een ‘gegarandeerd’ verlies op van 0,08%. Anders gezegd, je moet betalen voor het ‘recht’ dat je je geld vijf jaar lang aan een bedrijf toevertrouwt… Dat ik het woord gegarandeerd tussen aanhalingstekens heb gezet, is overigens niet zonder reden: die garantie hangt af van de veronderstelling dat het bedrijf niet tussentijd failliet gaat. Niet dat dat waarschijnlijk lijkt –het bedrijf heeft een AA kredietwaardigheid, wat voor een bedrijf zeker niet slecht is-, maar een ongeluk zit tegenwoordig in een klein hoekje.

    De grafiek aan de rechterkant geeft aan hoe de situatie er in Zwitserland momenteel voor staat. Op de verticale as staat het rendement, op de horizontale as staat de looptijd van de obligatie en de punten geven specifieke obligaties in de Zwitserse markt weer. Elk punt is dus een specifieke obligatie van een ander bedrijf of lokale overheid. Hierbij wordt specifiek naar obligaties met bepaalde kredietwaardigheid (AA) gekeken, die niet in de financiële sector actief zijn. Wat de grafiek laat zien is dat je tot een looptijd van zeven jaar geld moet inleveren om in deze obligaties te beleggen. Alleen met een langere looptijd valt er nog iets te ‘verdienen’, maar ook dat houdt niet echt over. Links zien we ter vergelijking de grafiek voor bedrijfsobligaties in de Eurozone. Daar zie je tenminste nog wel iets aan rendement, ook al houdt ook dat niet over.

    Het lijkt gekkigheid. Waarom mensen aan deze gekte meedoen? Simpel: het is een spel van relatieven. Als je in Zwitserse staatsobligatie belegt, krijg je nog veel slechtere rendementen. Zo ligt de Zwitserse twee-jaars rente al onder de -1,0%, terwijl een Zwitserse staatsobligatie met een looptijd van zeven jaar je gemiddelde 0,6% per jaar gaat kosten. Als je dat in je achterhoofd houdt, is een Zwitserse bedrijfsobligatie wellicht dus nog koopwaardig… Zeker als je een pensioenfonds bent dat niet in aandelen mag beleggen, is het dus een relatieve keuze.

    Nou is dit niets nieuws: gedurende de afgelopen 12 maanden heeft de Zwitserse kapitaalmarktrente (10 jaars rente) zich gedurende het grootste deel van de tijd in negatief territorium bewogen. Dat je moet bijleggen om je geld in obligaties te beleggen is daar dus niet bijzonder.

    Toch is er deze weken wel degelijk iets bijzonders gebeurd, zij het niet in Zwitserland, maar aan de andere kant van de wereld, Japan. De Japanse centrale bank heeft aan het einde van januari onverwachts de beleidsrente verder verlaagd, waardoor men ook Japan inmiddels met een negatieve beleidsrente rekent. Dit besluit heeft er toe geleid dat de Japanse kapitaalmarktrente de afgelopen twee weken met een kwart procent is gedaald. Op dinsdag was het moment vervolgens daar dat ook de Japanse kapitaalmarktrente door de nul heen brak.

    Wellicht niets nieuws dus, maar er is een belangrijk verschil tussen de Zwitserse markt en de Japanse: de omvang van de obligatiemarkt. Waar de Zwitserse economie relatief klein is in Europees opzicht en op wereldschaal dus helemaal niet zo heel veel voorstelt, is Japan nog steeds de derde economie van de wereld. Tel daar bij op dat de Japanse staatsschuld maar liefst 240% van het BBP bedraagt en dan snap je dat de Japanse obligatiemarkt –anders dan de Zwitserse- ook op wereldschaal echt meetelt.

    Hoe groot de Japanse obligatiemarkt is wordt duidelijk als je naar de volgende grafiek kijkt? Die laat het historische verloop van de omvang van de uitstaande schuld zien waarvoor een negatieve rente geldt. Volgens de berekeningen van JPMorgan staat er inmiddels $ 6 trillion (6 biljoen in Nederlands, oftewel 6000 miljard) aan overheidsschuld uit, waar beleggers een negatief rendement voor lief moeten nemen om in te mogen beleggen…

    Bron: ReutersJamie

    Het blijft onwaarschijnlijk als je over nadenkt: het land met zo’n beetje de hoogste staatsschuld van de geïndustrialiseerde wereld, waar je desondanks geld moet toeleggen om de obligaties van te kunnen kopen…

    Chief Investment Officer Lukas Daalder schrijft voor Robeco de dagelijkse update 'best economic links of the web'. Hier op onze site beschrijft Daalder elke dinsdag zijn beste grafiek van de dag. Bent u een actieve belegger, volg Lukas dan zeker ook op Twitter.
  2. gerrit 69 27 februari 2016 02:04
    quote:

    robgra schreef op 23 februari 2016 15:28:

    Ik ga er even vanuit dat Recruit USG overneemt, kan iemand aangeven wanneer de boel beklonken wordt en onze centen bijgeschreven worden

    Normaal denk ik nog een half jaar zo rond augustus voordat alles in kannen en kruiken is.
    Het kan echter nog langer duren als grote partijen hun aandelen niet aanbieden.
    De mogelijkheid bestaat dan ook nog dat Recruit het bod toch iets verhoogt, aangezien veel beleggers ook geen dividend uitgekeerd hebben gekregen.
    Dit is allemaal speculeren want de CEO van USG heeft zijn belang al toegezegd aan Recruit.
84 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 859,29 -0,70%
EUR/USD 1,0652 +0,08%
FTSE 100 7.825,78 -0,65%
Germany40^ 17.663,20 -0,98%
Gold spot 2.382,85 +0,15%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+4,00%
EBUSCO...
+1,81%
Pharming
+1,15%
Heineken
+1,09%
NX FIL...
+1,00%

Dalers

AMG Cr...
-2,94%
Alfen ...
-2,89%
TomTom
-2,84%
Aegon
-2,76%
B&S Gr...
-2,67%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links