Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat volgt na negatieve rente?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. fritscrach 23 februari 2016 13:31
    Als spaargeld na belasting negatief rendeert heeft de rationele mens de neiging om het van giraal om te zetten in chartaal geld. Centrale banken zullen dit verdwenen geld moeten bijpompen. De balansen van de banken zijn nog steeds fragiel. En de resultaten zeer onvoorspelbaar.
    Neem HSBC. Neem Deutsche Bank. Dat was toch schrikken voor het analistengilde.
    In Japan is er een grote vraag naar kluizen. Daar stoppen ze bij voorkeur Zwitserse Franken in. Want laat je niet in slaap sussen met deflatie. Het volgende station is gierende inflatie. De schulden zijn immers bijna oneindigbaar.
    Al met al eens met Nico. De straat dreigt dood te lopen. En vooral dat puntje geen vrijheid vind ik eng.
  2. niphtrique 23 februari 2016 14:17
    De opmerking dat de regels met negatieve rente compleet veranderen, is volledig terecht. Maar uiteraard heeft de schrijver, en de meesten met hem, er niet echt over nagedacht.

    Het probleem is: teveel schulden, teveel sparen, te weinig consumptie. Het gevolg is deflatie. Dus nulrente en negatieve rente kunnen een positieve reële rentevoet zijn. De sterkste valuta, bijvoorbeeld de Zwitserse Frank, hebben de negatiefste rente.

    Negatieve rente is dus geen vrijbrief voor onbeperkt lenen.

    In de huidige situatie is de natuurlijke rentevoet (de rente die tot stabiele economische groet leidt) negatief. Hij zal dat ook blijven. Hoe kan dat? Simpel gezegd, komt het door ongelijke rijkdom verdeling.

    De rijken hebben zoveel kapitaal, en herbeleggen de rente en dividend inkomsten, zodat er uiteindelijk weinig of geen renderende investeringen over blijven. Dit drukt de rente naar negatief.

    Uiteraard, als er geen centrale banken waren, was dit niet mogelijk, want de centrale banken hebben de mogelijkheid om een totale instorting te voorkomen, zodat er nauwelijks risico opslag is.

    Het probleem is nu "moral hazard" vanwege de "quest for yield". Immers banken kunnen risico nemen en er vanuit gaan dat de centrale bank het systeem stabiel houdt. Maar als de rente eenmaal negatief is, zou je een wet in kunnen voeren die rentes boven nul verbiedt. Immers rente is ook een vergoeding voor risico, en een maximum rente zou het nemen van risico beperken.

    Verder kan ik nog zeggen dat centrale banken niet meer zo nodig zijn bij negatieve rente, omdat bij positieve rente er steeds te weinig geld is om alle schulden terug te betalen (immers de rente moet bijgeleend worden omdat dit geld bestaat). Centrale banken zorgen ervoor dat het Ponzi schema van rente niet instort.

    Als je belangstelling hebt in de mogelijkheden van negatieve rente, zou je het onderstaande kunnen lezen:

    www.naturalmoney.org/full-theory.html
  3. [verwijderd] 23 februari 2016 15:40
    Typo Friedman.

    Een normalisering van het monetaire beleid zal tot gevolg hebben dat de eurocrisis terugkeert. Oftewel: Draghi staat met de rug tegen de muur. Ik vermoed en vrees dat de oplossing gezocht gaat worden in eurobonds. Dan staat heel Europa garant voor elkaars schulden. Helaas zal dit tot gevolg hebben dat - net zoals nu het geval is met QE - de Zuidelijke staten hun schulden niet omlaag brengen. QE is in feite al een soort voorloper van de eurobond.
  4. forum rang 5 theo1 23 februari 2016 16:54
    quote:

    Buy and hold schreef op 23 februari 2016 13:42:

    Chartaal geld afschaffen. Aankondigen dat vermogensbelasting over een jaar substantieel verhoogd wordt. Uitgaven zullen stijgen...hetzij door de consument hetzij door hogere investeringsuitgaven na een jaar door de overheid
    Mensen kunnen ook nog schulden aflossen. Daar heb je geen biljetten voor nodig en ook vermogensbelasting zal dat gedrag niet raken. En heel erg veel mensen in Europa hebben meer dan genoeg (hypotheek)schulden om nog jaren hun overtollige geld kwijt te kunnen.
  5. Maan Arkenbosch 23 februari 2016 21:41
    Er is in ons land een spaaroverschot van €350 miljard. Uitgaande van een historische 4% rente betekend dit een koopkracht aderlating van meer dan €10 miljard per jaar.Tel daarbij de pensioenverliezen en je weet dat dit koopkrachtverlies consumenten terughoudend maakt.Ook het opkopen van inferieure staats obligaties met gedrukt geld zorgt voor wantrouwen, zeker t.a.v. aflossing verplichtingen.Intussen hebben wij wel degelijk te maken met inflatie en wel in onroerend goed, obligaties,aandelen etc., kapitaal goederen en edelmetalen.De vraag is of het CBS wel een correcte berekening maakt ter bepaling van het inflatie %. Ook dient de belasting uitgave en verhoging feitelijk meegenomen te worden. Dan krijg de opmerking: Alles wordt duurder, wij geloven de politiek niet meer. De goud en zilver prijzen hebben nog een hele weg te gaan!!
  6. [verwijderd] 23 februari 2016 22:31
    hr. Pantelis brengt zijn hele stukje om zeep door inflatie en deflatie meermaals te verwisselen!
    "Om hardnekkige inflatie te breken kunnen centrale banken nieuwe valuta rechtstreeks in het financiële systeem injecteren"
    m.z. deflatie

    " het ophogen van de rente de omloopsnelheid van het geld opnieuw in beweging kan brengen"
    m.z. verlagen
  7. forum rang 5 theo1 24 februari 2016 09:40
    quote:

    Poppenkast schreef op 23 februari 2016 21:41:

    [...]
    Intussen hebben wij wel degelijk te maken met inflatie en wel in onroerend goed, obligaties,aandelen etc., kapitaal goederen en edelmetalen.De vraag is of het CBS wel een correcte berekening maakt ter bepaling van het inflatie %. Ook dient de belasting uitgave en verhoging feitelijk meegenomen te worden. Dan krijg de opmerking: Alles wordt duurder, wij geloven de politiek niet meer. De goud en zilver prijzen hebben nog een hele weg te gaan!!
    De inflatie wordt berekend over een "gemiddeld" consumptiepatroon. Dus benzine zit daar wel in, maar aandelen niet. Goud misschien een heel klein beetje omdat mensen nu eenmaal wel eens een sieraad kopen. Maar dat is zo goed als verwaarloosbaar. Van huizen zit er een bedrag in voor maandlasten. Beleggingen zitten er niet in, dat is geen consumptie. Belastingen weer wel, maar gemeentelijke lasten verschillen natuurlijk per gemeente. Er is een soort van gemiddelde genomen.
  8. Geen Gezeik, iedereen rijk 24 februari 2016 10:05
    Beste Nico,

    Aardige analyse maar ik zie Yellen de rente niet verder verhogen. Als je ziet wat het beleid van de FED in de afgelopen 25 tot 30 jaar is geweest, zou dat een volledige trendbreuk betekenen. De FED is over die 30 jaar na de Japanse centrale bank de meest stmulerende en intervenierende centrale bank in de Westerse wereld geweest. Gek genoeg heeft de Amerikaanse het, al je alleen naar het consumptienivo van consumenten kijkt, ook relatief beter gedaan. Een en ander wijst dus in het geheel niet op de door jou aangeraden omslag in monetair beleid. Read my lips: 'No more rate hikes!' En als de ECB slim was gingen ze ook vol door met QE
  9. Met Effekt 24 februari 2016 11:11
    quote:

    ljjls schreef op 23 februari 2016 16:21:

    Onbegrijpelijk dat er alleen maar sukkels bij de CB werken en de genieen tijd hebben om hier op IEX te melden hoe het moet. Onbegrijpelijk.
    Wellicht omdat CB de verkeerde belangen verdedigt? Niet die van de consument maar die van de grootbanken die dankzij de QE activiteiten niet zelf hoeven opdraaien voor hun verkeerde beslissingen.

    De lage rente heeft in NL een enorme impact op de toekomstige pensioen. Hierdoor zijn de pensioenen verminderd en de premie verhoogd. Dit heeft denk ik meer invloed op de doorsnee consument - die daardoor meer spaart en minder consumeert, beiden zijn nadelig voor de economische groei - dan de lage bankkapitalisatie. Dat de overheden ook nog eens bezuinigen helpt niet, wie moeten dan voor groei zorgen?
    Als de CB een beleid voeren dat consumenten vertrouwen hersteld, dan komt er groei en worden de banken ook gezonder. Maar de consumenten hebben geen lobby bij de CB... dus ik vrees dat het huidig beleid wordt voortgezet.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links