Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

beleggen voor hypotheek

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Tulio! 17 februari 2016 12:28
    Momenteel hebben we een hypotheek opstapverzekering bij Reaal om na 30 jaar een deel van onze hypotheek af te lossen. Dit komt er op neer dat een deel van de maandelijkse inleg wordt belegd (in een beleggingsfonds) en een deel gaat naar een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering loopt ca. 8 jaar en heeft nog een looptijd van 22 jaar. Verzekering kan naar mijn weten kosteloos worden opgezegd en/of aangepast.

    Aan de huidige vorm zitten wat nadelen. Er gaan nu relatief veel kosten naar verschillende partijen; een deel naar Reaal, een deel aan- en verkoopkosten, en een deel naar een bemiddelaar, waarvan de laatste kosten na 10 jaar –dus bijna- wegvallen. Verder loopt de premie van de overlijdensrisicoverzekering geleidelijk op, waardoor er steeds minder over blijft om te beleggen.

    Hoe nu verder? Mijn plan is de overlijdensrisicoverzekering los te koppelen. Ik heb dan in ieder geval inzicht in de kosten en weet dat de premie gelijk blijft. Hiervoor heb ik al een offerte aangevraagd en dit lijkt voordeliger. Daarnaast wil ik een deel blijven beleggen. Ik zie echter geen meerwaarde dit via Reaal te doen. Volgens mij betaal ik alleen maar onnodig veel kosten en zit ik vast aan beleggingsfondsen van Reaal. Wie heeft er tips en adviezen om dit zelf te doen? Ik heb zelf wel wat ervaring met beleggen, maar twijfel of ik dit zelf wil doen. Via een vermogensbeheerder zoals Evi, ....?
  2. Tulio! 17 februari 2016 13:18
    Het opgebouwde bedrag valt in box 3 en moet ik daardoor vermogensbelasting over betalen. Hierdoor heb ik wel de vrijheid er mee te doen wat ik wil.

    Als ik zelf ga beleggen wil ik maandelijks of 1x per jaar het geld inleggen, afhankelijk van wat we beschikbaar hebben. Dit wordt in ieder geval ruim meer dan de inleg nu. Ik denk daarbij aan beleggingsfondsen, maar als er een vermogensbeheerder is die voor ons het op een andere manier belegd wil ik daar ook graag naar kijken.
  3. jrxs4all 17 februari 2016 14:26
    quote:

    Tulio! schreef op 17 februari 2016 13:18:

    Als ik zelf ga beleggen wil ik maandelijks of 1x per jaar het geld inleggen, afhankelijk van wat we beschikbaar hebben. Dit wordt in ieder geval ruim meer dan de inleg nu. Ik denk daarbij aan beleggingsfondsen, maar als er een vermogensbeheerder is die voor ons het op een andere manier belegd wil ik daar ook graag naar kijken.
    Kosten zijn heel belangrijk voor het rendement en op de lange termijn steeds meer.

    Met een vermogensbeheerder heb je dubbele kosten, voor de beheerder en voor de fondsen.

    Ik weet niet waar je in wil beleggen, maar als dat aandelen zijn: koop een ETF op een goed gespreide index, bijvoorbeeld de wereldindex. Bij DeGiro en Binck Fundcoach hebben ze een breed assortiment wat je zonder kosten kan aankopen en dat scheelt op de lange termijn een slok op een borrel (en al helemaal als je maandelijks wil inleggen). DeGiro rekent verder ook geen kosten en Binck een kleine jaarlijkse fee over de portefeuille.
  4. Tulio! 17 februari 2016 15:19
    Dankje jrxs4all. Bij voorkeur doe ik het helemaal zelf, al die overbodige kosten zijn zonde en maar de vraag of het iets oplevert. Plan was beleggingsfondsen of goed gespreid te kunnen beleggen. ETF's zijn nieuw voor mij, maar lijkt mij een goed idee, beter dan de beleggingsfondsen. Heb je nog tips voor het maken van een goede keuze tussen verschillende ETF's?
  5. jrxs4all 17 februari 2016 16:04
    quote:

    Tulio! schreef op 17 februari 2016 15:19:

    ETF's zijn nieuw voor mij, maar lijkt mij een goed idee, beter dan de beleggingsfondsen. Heb je nog tips voor het maken van een goede keuze tussen verschillende ETF's?
    Hangt er van af waar je in wil beleggen, is dat aandelen kijk dan naar de

    iShares Core MSCI World UCITS ETF

    maximale spreiding en 0,2% kosten per jaar en je hoeft niet naar het dividend om te kijken, dat wordt automatisch geherinvesteerd.
  6. forum rang 5 theo1 17 februari 2016 16:38
    Je zegt dat je je beleggingsconstructie nu ca 8 jaar hebt lopen. Dus vanaf ongeveer 2008. Ik neem aan van vlak voordat de kredietcrisis uitbrak. Als ik jou was zou ik eens nagaan of het een officiële woekerpolis is en of er al een compensatieregeling voor is. Je weet maar nooit, er is indertijd heel wat afgeklooid.

    Ik zou inderdaad in ieder geval de verzekering eruit halen. Gebundelde levensverzekeringen zijn notoir duur, zeker als ze zijn gebundeld met beleggingsproducten waarvan het rendement indertijd wat agressief was ingeschat. Voor de rest sluit ik me bij jrxs4all en marique aan. Je zou er ook aan kunnen denken geregeld geld te sparen en dat op de oorspronkelijke lening af te lossen, los van hetgene dat je belegt. Dat vermindert je rentekosten (met de huidige rente niet heel spectaculair, maar het is altijd wat), aflossingen kosten je geen vermogensbelasting en je verlaagt de beleggingsdoelstelling en dus het risico dat je met een schuld achterblijft na 30 jaar. Schulden aflossen is de enige "belegging" die echt risicovrij is.
  7. forum rang 6 marique 17 februari 2016 20:08
    Je kan ook eens kijken op de site van NN
    Daar vind je een ruime sortering beleggingsfondsen (vroeger van ING)

    www.nnip.com/private/NL/nl/funds

    sorteer op equity en world sectors
    als je iets voelt voor beleggen in enkele sectorfondsen

    via deze site kun je ook naar Fitvermogen
    minder keuze maar geen transactiekosten

  8. Tulio! 18 februari 2016 10:15
    quote:

    theo1 schreef op 17 februari 2016 16:38:

    Je zegt dat je je beleggingsconstructie nu ca 8 jaar hebt lopen. Dus vanaf ongeveer 2008. Ik neem aan van vlak voordat de kredietcrisis uitbrak. Als ik jou was zou ik eens nagaan of het een officiële woekerpolis is en of er al een compensatieregeling voor is. Je weet maar nooit, er is indertijd heel wat afgeklooid.
    We hebben in 2012 (en in de jaren daarvoor) wel een aantal brieven gehad van de verzekeraar, in dit geval Reaal (Opstap hypotheekverzekering). Daarin stond dat we niet in aanmerking komen voor compensatie, omdat wij minder kosten betalen dan het kostenmaximum van de verzekering in de compensatieregeling. Ze geven dus wel aan dat we een woekerpolis hebben, maar schijnbaar is er niet genoeg gewoekerd om te compenseren. We kregen wel een vergoeding voor hefboom en inteereffect van maar liefst 0,71 euro.

    Heeft het zin om nog proberen compensatie te krijgen? Het maandelijks ingelegde bedrag is niet zo groot, 150 euro, waarvan ook overlijdensrisico etc worden betaald.

    Plan is om jaarlijks een deel af te lossen en een deel te beleggen. Totale inleg pm ca. 800 euro, waarbij hopelijk na 22 jaar 320.000 is afgelost. Ben nu vooral aan het kijken hoe te beleggen en de verdeling aflossen/beleggen te bepalen. Bij voorkeur zit ik nergens aan vast, zodat we niet maandelijks/jaarlijks moeten inleggen en moeilijk nog kunnen switchen. Dankje nog voor alle tips
  9. [verwijderd] 18 februari 2016 10:59
    quote:

    Tulio! schreef op 18 februari 2016 10:15:

    [...]

    We hebben in 2012 (en in de jaren daarvoor) wel een aantal brieven gehad van de verzekeraar, in dit geval Reaal (Opstap hypotheekverzekering). Daarin stond dat we niet in aanmerking komen voor compensatie, omdat ...
    Schrijf anders een briefje naar de Sint, misschien brengt die wel een compensatie voor je mee met de stoomboot begin december. Zijn jullie braaf geweest?

    Enfin, gezien de getoonde grenzeloze naïviteit zou ik sterk aanraden om niet zelf met fondsen en/of ETF's te gaan gokken. Dat kan pas helemaal fout aflopen.

    Kan je die hypotheek niet aflossen? Levert meteen een gegarandeerd rendement op.
  10. Tulio! 18 februari 2016 11:34
    Fijne reactie Panly, je maakt vast veel vrienden in het leven.

    Dat we zelf na 2012 (of eerder) geen actie hebben ondernomen is natuurlijk wel wat laks. Ik heb alleen de adviseur gebeld in 2011 die destijds vertelde dat er waarschijnlijk weinig compensatie inzat, omdat het 1 van de betere polissen was. Nu navraag doen of er alsnog op een bepaalde wijze compensatie is te regelen heeft niet veel met naïviteit te maken, het is alleen laat. Natuurlijk vertrouw ik niet blind op voorstel van Reaal
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0703 +0,47%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +1,68%
Gold spot 2.322,17 +0,01%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links