Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 14,704 16 apr 2024 16:42
  • -0,344 (-2,29%) Dagrange 14,696 - 14,904
  • 4.234.382 Gem. (3M) 11,2M

Jaarcijfers 2015, do 04-02-2016

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2016 00:35
    ING vol vertrouwen bij 3e kwartaalcijfers 2015

    Dit op 4 november 2015!!!

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING was woensdag vol vertrouwen over zijn bank, die als onlinebank-rolmodel wereldwijd wordt aangeklampt door andere banken en zich intussen omcirkeld weet door begerige beleggers die loeren op de groeiende stapel cash waar de bank op troont.

    "Wij leveren het rendement waar andere banken alleen nog over praten", besloot Hamers woensdagmiddag zijn telefonische presentatie voor journalisten. "Dat is een van de belangrijkste boodschappen die we vandaag willen afgeven."

    Het rendement op eigen vermogen van de bank is met 11,6% over de eerste drie kwartalen inderdaad beter dan wat andere Europese banken de afgelopen weken lieten zien.

    Grote namen boekten miljardenverliezen of kampen met onrendabel geworden zakenbanken met verouderde IT-systemen, moesten wederom reorganisaties aankondigden a raison van tienduizenden banen of hun rendementsdoelstellingen verder wegschuiven.

    Overigens meldde ABN Amro bij het tweede kwartaal een nog fraaier rendement dan ING, van 15%, maar dat was geflatteerd door enkele vrijvallen van eerder genomen voorzieningen.

    In mindere mate zal dat ook het geval zijn geweest bij ING, dat de voorzieningen met 18% zag dalen tot EUR261 miljoen. Dat is minder dan het gemiddelde voor ING over de hele economische cyclus: een teken dat de crisis nu echt tot het verleden kan worden gerekend.

    "Het economische herstel in Nederland is duidelijk zichtbaar in de lagere voorzieningen", zei Hamers. De verbetering vond vooral plaats in Nederland, dat tot nu een van de zwakkere markten was voor de retailbank.

    De lagere voorzieningen worden ook geholpen door de zakelijke vastgoedleningen. Nadat in afgelopen jaren een forse stroppenpot werd opgebouwd voor deze portefeuille, kan deze de afgelopen kwartalen weer iets worden ingekrompen, wat tot negatieve voorzieningen leidt, bevestigde chief risk officer Wilfred Nagel woensdagochtend. "Dat is niets bijzonders. We kijken altijd naar het netto-effect", voegde CFO Patrick Flynn daaraan toe.

    Enigszins voor de vorm maande de bank tot voorzichtigheid, aangezien met name Chinese aandelenmarkten afgelopen zomer wat wankel waren. "Zoals u weet is de wereld niet erg stabiel op dit moment", zei Hamers.

    Daar had ING echter zelf geen enkele last van. Chief risk officer Nagel, die pas nog in China was, legde uit dat het redelijk snor zit met ING's beleggingen in het land: de bank doet alleen zaken met de grootste namen in het bedrijfsleven en verder zijn het vooral handelsleningen die zichzelf liquideren.

    Hamers bevestigde dat ING in gesprek is met de Bank of Beijing om mogelijk als eerste in China een online-retailbank te beginnen. Daar zit nog geen tijdlijn aan vast, zei hij. "Zaken in China duren vaak wat langer." En ING heeft ook buiten China nog genoeg te doen.

    De bank wordt ook elders in de wereld, zoals in de Verenigde Staten, gezien als toonaangevende 'directbank', waar andere banken graag mee samenwerken.

    ING heeft de afgelopen jaren veel spaargeld kunnen binnenharken door als pure-online-bank nieuwe markten te betreden.

    Maar de modellen van de traditionele bank met filialen en callcenters en die van de directbank zullen uiteindelijk naar elkaar toegroeien, zei Hamers. "Je zult altijd filialen en een call center nodig hebben." Als voorbeeld noemt de topman Spanje. "Daar krijgen we er 400 nieuwe klanten per dag bij. Daar hebben we inmiddels ook 25-30 filialen geopend. Maar dat zijn er niet honderden of meer dan duizend", zei Hamers.

    Volgens de topman kan ING nu nog de meeste winst behalen door "de impact van het klantkanaal te neutraliseren." Als de verschillende kanalen de klant kan kiezen zijn aangesloten op hetzelfde systeem, dan heeft de bank vanaf dat moment de volledige flexibiliteit om te sturen op basis van waar de klant naartoe wil. "Dat is waar we zwaar in investeren."

    ING boekte in het derde kwartaal een 15% hogere nettowinst van EUR1,06 miljard, maar de onderliggende winst voor belastingen bleef steken op EUR1,5 miljard.

    Analisten waren vooral geinteresseerd in de rentemarge, die met 146 basispunten 7 basispunten lager was dan een jaar eerder.

    Volgens ING lag dat aan het onderdeel financiele markten, dat derivaten zoals renteswaps verhandelt voor klanten. Door gewijzigde boekhoudregels wordt deze activiteit deels als overige inkomsten geboekt, in plaats van rentebaten. Ook doet de bank minder aan market making, waar hogere kapitaaleisen voor gelden, en meer aan andersoortige dienstverlening.

    Verder aasden beleggers nog steeds op het kapitaalsurplus. Dat stapelt zich op in de holding, dankzij de verkochte belangen in de verzekeraars en de solide rendementen, maar ING zal pas in februari beslissen of er meer dan 40% van de winst zal worden uitgekeerd als dividend. In totaal is er EUR7 miljard overtollig kapitaal in de holding, waarvan alvast EUR2,2 miljard apart is gezet voor dividend.

    In hoeverre dat in de komende jaren kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, hangt af van toekomstige kapitaaleisen voor banken. De onduidelijkheid daarover is een van de weinige zorgen voor Hamers. "Er is totaal geen coordinatie tussen de verschillende initiatieven van verschillende instanties", zei hij. "Dat kan leiden tot verwarring en schade aan het economisch herstel. Daar maak ik me zorgen over."

    Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com
  2. [verwijderd] 30 januari 2016 00:58
    Moody's positiever over Nederlandse banken

    Gepubliceerd op 10 dec 2015 om 10:20

    Koers toen 12,00 euro!

    Moody's

    LONDEN (AFN) - De Nederlandse bankensector heeft zijn positie dankzij het economische herstel en maatregelen om de winstgevendheid te verhogen duidelijk weten te versterken.

    Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag in een rapport over de sector.

    Banken lopen aanmerkelijk minder risico's op hun uitstaande leningen, doordat wanbetalingen dankzij het herstel van de economie afnemen.

    Hun winstgevendheid blijft wel onder druk staan door de lage rente en de toenemende onderlinge concurrentie.

    Tegelijkertijd hebben de Nederlandse banken hun kosten volgens Moody's beter in de hand dan hun Europese branchegenoten en kunnen ze hogere opbrengsten vertalen in hogere winsten dankzij toenemende rentemarges.

    Moody's vond de vooruitzichten van de Nederlandse banken tot op heden negatief, maar spreekt nu van een stabiele outlook. Dat betekent dat het oordeel over de kredietwaardigheid van de banken de komende anderhalf jaar waarschijnlijk niet wordt verlaagd.

    Ciao!
  3. [verwijderd] 30 januari 2016 01:01
    ING neemt boekhoudcontrole onder de loep

    Gepubliceerd op 11 jan 2016 om 07:53

    AMSTERDAM (AFN) - ING neemt zijn eigen controle over zijn financiële rapportages onder de loep, omdat een aantal transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken zijn verwerkt.

    Door die fouten moest de nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro worden verlaagd, maakte ING maandag bekend.

    Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf.

    Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

    Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten is gebleken dat dit zo niet had mogen gebeuren.

    Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN werd gedeconsolideerd.

    De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern.

    Ciao!
  4. [verwijderd] 2 februari 2016 13:48
    'Meer winst verwacht voor ING'

    Gepubliceerd op 2 feb 2016 om 11:59 |

    ING 13:25
    10,22 0,00 (-2,71%)

    AMSTERDAM (AFN) - ING heeft de onderliggende nettowinst afgelopen kwartaal naar verwachting zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

    Net als in de voorgaande periodes kon de bank profiteren van het aantrekkende herstel van de Nederlandse economie.

    ING maakt donderdag voorbeurs resultaten bekend.

    Door Bloomberg gepolste analisten gaan er in doorsnee vanuit dat de onderliggende baten in het vierde kwartaal met ruim 5 procent zijn toegenomen tot 3,95 miljard euro.

    Het onderliggende nettoresultaat schatten zij gemiddeld op 823 miljoen euro, de helft meer dan een jaar eerder.

    Het jaarresultaat zal worden gedrukt door een eenmalige tegenvaller van 1 miljard euro die verwerkt is in de cijfers over het tweede kwartaal.

    ING maakte vorige maand bekend dat die last eraan zat te komen als gevolg van een verkeerde boekhoudkundige verwerking van een transactie rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN Group (Nationale-Nederlanden).

    Anaalisten spreken over 1 miljard extra afboeking en hierboven zegt ING zelf zie post hierboven!:

    "De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern."

    Wie is nu Gek, of zijn ze Allemaal Krankjorum?

    Ciao!
  5. Xavdet 2 februari 2016 14:28
    Ik vraag mij af waarom dit aandeel dan steeds verder blijft wegzakken, terwijl de AEX toch al énig herstel heeft laten zien sinds de recente bodem van iets onder de 400 punten.
    Zelf heb ik gekocht op 13.60 om te verkopen op 11.60 om het verlies in te perken. ondertussen nog eens meer dan 10% lager.
    Is dit nu eindelijk een koopmoment, of hadden beleggers gewoon nóg betere resultaten/verrassingen verwacht?
    De koers in de dagen voorafgaand aan het publiceren van de resultaten zegt meestal wel genoeg over wat we mogen verwachten de dag zelf.
  6. [verwijderd] 2 februari 2016 14:30
    Volgens mij.. een verlies blijft een verlies en zal uiteindelijk altijd ten laste komen van EV, maar dat heeft ING per abuis direct gedaan. Door het eerst als verlies/tegenvaller op te nemen kan men er wellicht nog enig fiscaal voordeel uithalen.. De winst kan ermee verlaagd worden en dan hoeft er volgens mij ook minder vennootschapsbelasting betaald te worden.. wellicht is er iemand die deze lezing kan bevestigen danwel ontkrachten...?
  7. [verwijderd] 3 februari 2016 14:26
    beurs.fd.nl/derivaten/opties/?put=AEX...

    Gezien het aantal gekochte en doorgerolde poetins middels diverse Spreads oogt het niet echt lekkerrrr ....

    Kan als verzekeringspremie zijn, maar ook vele gokkers.

    Om 17.35 uur gaan wij het zien, rianne plus het ... het geld is .... U?

    Ciao!
  8. [verwijderd] 3 februari 2016 14:32
    Dit gaat idd helemaal nergens over.
    Tegenwoordig wordt alles van ING negatief uitgelegd.
    Zo heeft beleggen toch geen zin meer?Shorters willen angst aanjagen,dat is mijn visie.Helaas hebben zij veel invloed en stappen de feuten met verlies uit zodat zij hun doel bereiken.
    Deze man niet,ik heb vandaag 5 k bijgekocht.
    Cijfers zullen gewoon goed zijn.
  9. forum rang 10 voda 3 februari 2016 17:22
    Meer winst voor ING - Preview

    AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Groep (INGA.AE) heeft de winst in het vierde kwartaal van 2015 zien stijgen. Dit verwacht een drietal door Dow Jones geraadpleegde analisten.

    De onderliggende nettowinst van ING steeg volgens Rabobank naar EUR693 miljoen van EUR548 miljoen. In het derde kwartaal van 2015 was dit echter nog EUR1.092 miljoen. Analist Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux is een stuk optimistischer dan zijn collega Cor Kluis van Rabobank rekent zelfs op een stijging naar EUR798 miljoen.

    De voorzieningen voor kredietverliezen kwamen in het afgelopen kwartaal beduidend lager uit op EUR318 miljoen, aldus Rabobank. Vorig jaar was dit EUR401 miljoen, maar in het derde kwartaal van 2015 was dit slechts EUR261 miljoen.

    Voor analist Cor Kluis van Rabobank is het meest belangrijk met welk dividendniveau ING besluit te gaan werken. De analist rekent zelf op EUR0,65, terwijl de consensus op Bloomberg op EUR0,76 ligt. Ook analist Matthias de Wit van KBC Securities rekent op EUR0,65, terwijl Petrarque slechts rekening houdt met EUR0,52.

    De Wit gaf aan rekening te houden met een gemengde set aan cijfers van ING over het vierde kwartaal. De marktvorsers zijn daarbij ook benieuwd naar de blootstelling van de bank aan de energie- en grondstoffensector.

    Het aandeel ING daalde woensdag, op een rood Damrak, 3,6% naar EUR9,61 euro. Donderdag voorbeurs maakt de bank de cijfers over het vierde kwartaal bekend.


    Door Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


  10. [verwijderd] 3 februari 2016 17:54
    €2,2miljard/3,9miljard aandelen = €0,58 standaarddividend. Komt daar 1,1 miljard winst bij dan betekent dat een opslag á 440 mio aan dividend of 11 cent per aandeel.

    Dat brengt het totaal op €0,69 wat m.i. minimaal te verwachten is.

    €2,2 miljard = Kasgeld in derde kwartaal al klaargezet voor dividend.
    €4,8 miljard = Eventueel dividend in de komende 3 jaar, afhankelijk van de CET eisen.
    €1,1 mio onderliggende winst = minimum te verwachten bij ING.
    Eénmalige kostenpost voor ontwentellen van NN: €1miljard.
  11. [verwijderd] 4 februari 2016 09:50
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Als de olieprijs de rest van het jaar rond het huidige niveau van circa $30 per vat blijft, dan zullen de voorzieningen voor leningen met betalingsproblemen dit jaar licht hoger uitvallen dan in 2015, maar als de olieprijs verder daalt, kunnen de kredietkosten oplopen tot het niveau van 2014. Dat zei chief risk officer Wilfred Nagel van ING donderdag in een toelichting op de vierdekwartaalcijfers.

    De kredietvoorzieningen of risicokosten van ING bereikten in 2013 een piek op EUR2,3 miljard, maar zakten de afgelopen jaren fors, tot EUR1,6 miljard in 2014 en EUR1,3 miljard in 2015, blijkt uit een presentatie van de bank.

    Chief risk officer Wilfred Nagel zei dat de lage olieprijs vooral bedrijven raakt in landen die olie exporteren. Daar heeft ING relatief weinig krediet uitstaan in deze sector.

    In Nederland zal de lagere olieprijs vooral een positief effect hebben op het consumentenvertrouwen, verwacht bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Datzelfde geldt voor de goedkopere euro, als gevolg van de monetaire stimulering door de ECB.

    De voorzieningen voor slechte leningen bij ING daalden in het vierde kwartaal tot EUR302 miljoen. Van de afgelopen vijf kwartalen was alleen het derde kwartaal van vorig jaar iets beter op dit vlak.

    Met name bij de Nederlandse retailbank daalden de kredietkosten vorig jaar fors, terwijl ook bij de zakenbank de trend neerwaarts is, na een piek in het eerste kwartaal.

    In Belgie werd in het vierde kwartaal een duidelijke toename van de risicokosten geboekt, van EUR65 miljoen, terwijl ook buiten de Benelux de retailbanken zo'n 20% meer kredietvoorzieningen boekten dan in de eerste drie kwartalen. In Belgie was er sprake van een aantal specifieke dossiers met betalingsproblemen.

    Volgens Hamers zijn de financiele markten op dit moment volatiel, doordat beleggers onzeker zijn over een aantal zaken: ten eerste het ongekende monetaire beleid van centrale banken, die met name in Europa en Japan op ongekende schaal de financiele markten aan het stimuleren zijn, om de inflatieverwachtingen op te stuwen. Daarnaast noemde Hamers de sterke daling van de olieprijs en de overgang van China naar een consumenten-economie, in plaats van een economie die is gebaseerd op investeringen.

    De onderliggende economische groeiverwachtingen worden minder geraakt dan de financiele markten door het huidige onzekere sentiment, zei de ING-topman. Wel is het mogelijk dat bedrijven in de energiesector minder gaan investeren bij de lagere olieprijs.

    ING zelf verwacht groei van de kredietverlening, zowel in de eurozone als in Azie. Dat komt voor een deel omdat de concurrentie zich terugtrekt uit sommige landen. In het vierde kwartaal trok de kredietverlening bij de bank ook al aan, merkte Hamers op.

    De Duitse tak wordt steeds belangrijker voor ING, bleek uit de presentatie. De winst voor belastingen steeg daar tot EUR1,15 miljard in 2015, wat 35% meer is dan in 2013, dankzij sterke groei bij zowel de consumenten- als de zakenbank, terwijl de kosten minder hard stijgen. De Duitse bank is daarmee goed voor bijna 20% van de winst van de groep. De inkomsten zijn in Duitsland nog grotendeels afkomstig uit marges op spaargeld en hypotheken maar daar komen meer consumentenkrediet en zakelijke leningen bij.

    De kredietverlening bij de kernactiviteiten van heel ING steeg vorig jaar met EUR22 miljard. Bij de Nederlandse retailbank daalden de uitstaande kredieten met EUR3 miljard, tegen ruim EUR4 miljard groei in Belgie en Duitsland. In de andere buitenlandse markten groeiden de uitstaande kredieten met EUR8 miljard. De sterkste toename was er bij de zakenbank, met een plus van EUR15 miljard.

    Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ;

    archie.vanriemsdijk@wsj.com

    (END) Dow Jones Newswires

    February 04, 2016 03:08 ET (08:08 GMT)

    Ciao!
  12. [verwijderd] 4 februari 2016 09:53
    ING zeldzaam lichtpunt in Europese banksector

    04-02-2016 09:11:59

    ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro.

    ING klokt over 2015 af op 4,01 miljard euro, tegenover 1,25 miljard euro een jaar eerder.

    De Nederlandse bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd donderdag bekendgemaakt. De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige financiële operaties, die de winst in 2014 nog drukten.

    Zonder die effecten steeg de onderliggende winst, die een beter beeld geeft van de bedrijfsactiviteiten, met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro.In het vierde kwartaal steeg dit onderliggende resultaat met 50 procent, naar 822 miljoen euro.

    Dat is meer dan verwacht. Het analistenheir had gerekend op 765 miljoen euro. De nettowinst komt in het vierde kwartaal uit op 819 miljoen euro, een daling met ruim 30 procent op jaarbasis. Die duik heeft vooral te maken met eenmalige operaties eind 2014.

    De inkomsten in het vierde kwartaal komen uit op 4,04 miljard euro, of 7,6 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om de som van rente-, commissie-, investerings- en andere inkomsten. Dat is iets beter dan verwacht.

    De inkomsten over heel 2015 klokken daardoor af op 16,55 miljard euro, een stijging met 8,2 procent tegenover een jaar eerder. ING stelt aandeelhouders een slotdividend voor van 0,41 euro per aandeel. Daardoor komt de totale beloning voor aandeelhouders over 2015 uit op 0,65 euro per aandeel, tegenover 0,12 euro een jaar eerder.

    Analisten hadden gemiddeld gerekend op een dividend van 0,72 euro per aandeel.

    Volgens topman Ralph Hamers ligt ING goed op koers.

    Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet.

    De boodschap contrasteert sterk met de sombere mededeling die Europese grootbanken als Deutsche Bank, UBS en - deze ochtend - Credit Suisse meegaven.

    De Nederlandse bank kreeg de voorbije dagen flinke klappen op de beurs, net als de andere Europese bankaandelen. Donderdag herstelt het aandeel in Amsterdam meer dan 6 procent.

    Ciao!
  13. [verwijderd] 4 februari 2016 09:55
    Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet.

    "De boodschap contrasteert sterk met de sombere mededeling die Europese grootbanken als Deutsche Bank, UBS en - deze ochtend - Credit Suisse meegaven.

    De Nederlandse bank kreeg de voorbije dagen flinke klappen op de beurs, net als de andere Europese bankaandelen. Donderdag herstelt het aandeel in Amsterdam meer dan 6 procent."


    Shorters en Consorten hebben een grote gedachte fout gemaakt:

    Appels met Peren Vergelijken!

    Ciao!
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links