Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudmijnen schrijven geschiedenis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Saibee 1 september 2015 11:00
    Na een daling van 82% vraag je je af 'wat zou de HUI nog (veel) verder naar beneden kunnen brengen.
    Ik kan eigenlijk maar twee redenen verzinnen.

    1. Een in elkaar stortende goudprijs (ver onder $1000)
    2. De vraag naar goud neemt sterk af
    3. Een crash van de aandelenmarkt

    1 en 2 hangen sterk samen.
    In tegenstelling tot de vorige bearmarket (jaren 90) zijn belangrijke centrale banken (Rusland en China) nu netto kopers.

    3. als je kijkt naar de laatste twee bearmarkets in gewone aandelen (2001-2003, 2008-2009) dan was de koersontwikkeling van de goudmijnen totaal verschillend.
    In 2008 daalde de goudmijnen nog sneller dan de rest van de markt (dat was na een periode van enorme stijging van de HUI).
    In de periode 2001-2003 steeg de HUI juist terwijl de rest van de markt in elkaar stortte.

    De HUI in relatie tot de rest van de markt lijkt nu veel meer op de situatie van 2001.

  2. [verwijderd] 1 september 2015 11:07
    Waarom zou er wereldwijd niet maar één goudmijn open blijven om nog wat makkelijk/goedkoop gouderts te delven?
    Of de prijs van goud moet zo laag worden, zeg een tientje per kilo, dat fabrikanten het gaan gebruiken ter vervanging of mixen met, koper.

    Omdat het spul in de grond zit hoeft het niet per se nut te hebben en gewonnen.
    Geen enkele reden dus waarom de prijs van dat metaal omhoog moet.
  3. Bangizwe 1 september 2015 11:40
    Stasis: En welk potentieel zit er nog op al de rest. Totaal niets. Vastgoed peperduur, obligaties zijn waardeloos en de aandelen zijn tijdbommen. En dan moeten er nog aandelen overblijven, met die lage rente zullen er genoeg op de loer liggen om die aandelen van de beurs te halen. Alleen het kaf zal nog achterblijven. En in wat moet de rest dan gaan beleggen. High yield obligaties met een negatieve rente?
  4. forum rang 5 Saibee 1 september 2015 11:58
    quote:

    Stasis schreef op 1 september 2015 11:07:

    Waarom zou er wereldwijd niet maar één goudmijn open blijven om nog wat makkelijk/goedkoop gouderts te delven?
    Of de prijs van goud moet zo laag worden, zeg een tientje per kilo, dat fabrikanten het gaan gebruiken ter vervanging of mixen met, koper.

    Omdat het spul in de grond zit hoeft het niet per se nut te hebben en gewonnen.
    Geen enkele reden dus waarom de prijs van dat metaal omhoog moet.
    Het spul wordt uit de grond gehaald omdat er vraag naar is.
    www.free-bullion-investment-guide.com...

    Of de prijs van goud stijgt dan wel daalt is (manipulatie nagelaten) een kwestie van vraag en aanbod.

    Je kunt jezelf afvragen of goud nuttig is.
    In tegenstelling tot zilver is het industrieel gebruik van goud beperkt.
    Of gouden juwelen nuttig zijn is een vraag maar er is nu eenmaal vraag naar (zeker in India).
  5. forum rang 5 Ed Verbeek 1 september 2015 12:08
    Hartelijk dank voor met name de grafiek met de overige bearmarkten van de BGMI. Hoopgevend! - en dat is niet sarcastische bedoeld :-)

    Ook de eerlijkheid van het "mea culpa" zie ik als een positief signaal; zodra de mijnenbulls toegeven dat ze fout zaten, ja zelfs schuld op zich nemen, dan kan begint het interessant te worden.

    Ik overweeg vanaf nu een positie in goudmijnen, mede als hedge op mijn shortpositie op aandelen.
  6. athena 1 september 2015 12:58
    Met de conclusie ben ik ht geheel eens: beleg met gezond verstand.
    Met het mea culpa ook, want bedenk wel deze man Pantelis heeft al vele jaren vele keren er op gehamerd dat de bodem vd goudprijs nu wel spoedig bereikt zou zijn, dus instappen maar. Wie dat gedaan zou hebben had zeer veel verlies geleden. Je moet wel brutaal zijn om nu mensen angst aan te jagen dat ze de boot zullen missen als ze nu niet in goud stappen. Schaam je, Pantelis.
    Gebruik uw verstand en laat u niet bang maken!!!
  7. antikoets 1 september 2015 13:08
    Goud heeft gehyped aan de hand van het vergaan van de wereld volgens de Maya kalender.
    Sindsdien is het gedaald.

    De reeele goudprijs is momenteel $880,- EN DOOR DE DALENDE OLIEPRIJS!!!! Is de verwachting inderdaad dat goud naar de $800. en op termijn naar de $600 dollar gaat.

    De wereld is niet vergaan, Er is steeds minder goud nodig. En er wordt massaal gerecycled.

    Noch de dollar, noch de euro zullen vergaan. we krijgen geen implosie van het financiele systeem.

    Mensen moeten gewoon accepteren dat er een leuke bubble/hype was om goud waar zoals altijd de particulier verloren heeft.
  8. forum rang 5 theo1 1 september 2015 13:35
    Aan de eerste grafiek zie ik dat wat er nu gebeurt, eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is. Pas als de dalende trend nog land door gaat zetten, wordt het speciaal.

    Aan de derde grafiek zie ik dat goud de laatste tijd duurder wordt tov andere, industriële metalen. Maw, metalen met meer nuttige toepassingen, dalen harder in prijs. Naar mijn bescheiden mening suggereert dat eerder dat er nog meer ruimte omlaag is.

    De vierde grafiek vertelt hetzelfde verhaal: goud is de laatste tijd minder hard gedaald dan olie. Vraag is waarom. Er zit trouwens een enorme Batman uit het boekje in die grafiek.
  9. forum rang 5 Saibee 1 september 2015 13:37
    De bullmarkt van 2001-2011 kende een aantal aanjagers (goudmijnbedrijven die hun hedges moesten sluiten, centrale banken die van netto verkopers netto kopers werden, de opbouw van goud-ETF's).

    Goud is in deze periode onder de gewone particuliere belegger nooit een echte hype geweest zoals aandelen dat eind jaren 90 wel waren.

    Als je kijkt naar de laatste twee belangrijke toppen (1980 en 2011) dan valt direct op dat de waarde van al het goud t.o.v. andere assetclasses in 1980 veel groter was dan in 2011.

    Kijk bv. naar de verhouding Dow/prijs goud.
    In 1980 ongeveer 1, in 2011 ongeveer 5.

    Als er een hype in goud komt dan moet die nog komen.
  10. Bangizwe 1 september 2015 13:42
    Ik ben eens benieuwd als ze de rente ergens gaan optrekken. Of als de OPEC zijn productie zal verlagen. En de prijs van de olie de hoogte in gaat. Dan gaat China kopje onder, hetzelfde voor Japan en Europa. En Amerika dat gaat maar een boemeltreintje zijn in plaats van een locomotief. En de rest zitten al grotendeels in een recessie. En ondertussen ben ik al 10 weken aan het wachten op een bestelling. Ze kunnen niet leveren. Munthuizen sluiten hun deuren omdat ze al de bestellingen niet kunnen afwerken. De 21st eeuw zal de eeuw van de edelmetalen worden. En daarom doen er zoveel hun best om het tegenovergestelde te laten uitschijnen. Ze zijn onverstandig geweest in het verleden, en gemakzuchtig.
  11. forum rang 5 theo1 1 september 2015 14:10
    @LP: Dat hoor ik al vanaf de crash van 2000 roepen. Toen was ik pas begonnen met beleggen, maar die kapotte plaat loopt vast al veel langer hetzelfde riedeltje af te spelen. Iedere keer als er paniek is op de beurs, of zelfs maar een dipje, dan wordt er weer geroepen dat je goud moet hebben. Nou, dat moet je dan wel verdomd goed timen, wil je er echt iets aan verdienen. En als je het niet goed hebt, zit je met een stuk metaal opgescheept dat alleen maar geld kost. Ik wens je veel succes, echt waar, maar mij niet gezien.
  12. [verwijderd] 1 september 2015 14:32
    Stel dat het zeldzame goud door de eeuwen heen in de hoge, lage en hongerloontjes landen hoofdzakelijk een functie heeft gekregen om al dan niet met een hefboom met stip vluchthaven nummer 1 te zijn voor vermeende onzekerheden op de overige markten

    “Het gaat heel slecht op de overige markten, koopt u toch al dan niet met een hefboom goud voor het te laat is, het is goud dat u moet hebben!”,

    dus dat de echte prijs voor het goud naast de kosten van het delven van het goud op de emoties hierover

    “Het gaat heel slecht op de overige markten, koopt u toch al dan niet met een hefboom goud voor het te laat is, het is goud dat u moet hebben!”,

    in de aldus in een soort “Het is maar wat een gek ervoor overheeft” gerealiseerde op- en neergaande trends in de emoties hierover van de horden (te) euforische stieren en (te) depressieve beren en ditto institutionele instanties in de hoge, lage en hongerloontjes landen in aaneenschakelingen van crises meedeint,

    dan zou je kunnen stellen dat de wet van vraag en aanbod in de hoge, lage en hongerloontjes landen niet van toepassing is, want elke ounce goud die erbij komt, zal de waardering voor het zeldzame goud dat nu juist gebaat is met schaarsheid en het mechanisme door de eeuwen heen van

    “Het gaat heel slecht op de overige markten, koopt u toch al dan niet met een hefboom goud voor het te laat is, het is goud dat u moet hebben!”,

    doen afnemen, wat op de goudprijs in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de betreffende aaneenschakelingen van crises al dan niet met een hefboom een tegengesteld effect teweeg brengt, vergelijk een schilderij van Van Gogh:

    immers hoe minder schilderijen van Van Gogh, hoe hoger de potentiële waarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen van een “Het is maar wat een gek ervoor over heeft” ounce schilderij van Van Gogh. Maar misschien is dat al dan niet met een hefboom niet zo.
  13. xjohanx 1 september 2015 14:44
    Wie kan mij zeggen hoe ik het beste in kan spelen op een te verwachten stijging van de Goudmijnen in de HUI index. Bij De Giro ken ik Sprott Gold Miners ETF en Global X Junior Miners ETF. Zijn dat de geëigende producten om ( met minder risico als een hefboomproduct ) op een mogelijke stijging te anticiperen?
  14. forum rang 5 Saibee 1 september 2015 15:08
    Ik denk:

    Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) en Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ).
    Redenen: enorm veel handel met lage spreads, mogelijkheid van optieconstructies.

    Beiden ETF's zijn op de Nasdaq genoteerd.
    etfdb.com/type/sector/materials/gold-...

    Goudmijn-aandelen (ook ETF's) zijn door hun hoge bewegelijkheid niet
    bepaald zonder risico.
    De expense ratio is voor GDX (0,53%) en voor GDXJ 0,57%
  15. [verwijderd] 1 september 2015 15:23
    @antikoets Dat de wereld nog niet is vergaan, wil uiteraard niet zeggen dat de wereld niet binnen een minuut kan vergaan, het heelal zit immers vol met rakelings langs elkaar heen schietende meteorieten, die misschien ineens om de een of andere reden van richting kunnen veranderen, je staat er bij en je kijkt ernaar.

    Dus dan heb je nog een minuut om er misschien nog een foto van maken, of een youtube filmje, maar er zal dan helaas geen tijd meer zijn om het op youtube te plaatsen, omdat het dan uiteraard helaas wel definitief over en uit is.

    En kunnen de ca. 7,2 miljard verschillende mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen bijvoorbeeld niet meer met het vervoermiddel van hun voorkeur naar een al dan niet op de kleintjes lettende supermarkt in de buurt gaan om de boodschappen te doen, dat is er dan helaas niet meer bij, maar kunnen zij daarentegen wel het licht op de aarde uitdoen.
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links