Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurommezwaai

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. EmileB 15 juli 2015 15:54
    quote:

    geobeo schreef op 15 juli 2015 11:09:

    [...]

    Ongetwijfeld gebeurden er in de tijd van paard en wagen veel meer ongelukken in het verkeer. Al is het alleen al, omdat dronken koets-rijden toen de norm was.

    Los daarvan slaat je vergelijking helemaal nergens op. De auto is een nieuwe technologie die het leven van de burger makkelijker maakt. De EU/euro is een politiek besluit, waarbij de stem van het Nederlandse volk genegeerd werd.

    Geen idee wat die 2 met elkaar te maken hebben.
    Ongetwijfeld vallen er nu procentueel meer slachtoffers door auto-ongelukken dan destijds door koetsen. Een simpele formule leert dat de energie-inhoud van een voertuig kwadratisch toeneemt met de snelheid.

    Los daarvan, is het een uitstekend vergelijk. De euro is een stap vooruit voor de deelnemende landen. Maar sommige mensen willen alleen de bijverschijnselen zien zonder open te staan voor de voordelen.
    Uiteraard is de stem van het volk niet genegeerd, wij leven in een democratie.

    Met andere woorden, slaat jouw reactie nergens op.
  2. forum rang 5 theo1 15 juli 2015 17:07
    @korbe,

    Natuurlijk zijn Zweden en het VK niet perfect. Zweden heeft een (in mijn ogen) belachelijke belastingdruk die het voor sommige dingen goedkoper maakt om de boot naar Duitsland te nemen. Maar dat is een politieke keuze, die ze kunnen maken o.a. omdat ze niet deelnemen aan de euro. Immigratieproblemen zijn luxeproblemen. Het feit dat mensen naar je land toe willen migreren, betekent dat je iets goed doet. In ieder geval relatief gezien. Je moet je zorgen maken als mensen massaal emigreren.

    Mijn punt was niet dat Zweden en VK zo fantastisch zijn. Mijn punt was dat ze (en Denemarken en Zwitserland) het in ieder geval niet veel slechter doen dan de eurozone. En dus dat de euro kennelijk niet zo ontzettend veel welvaart toevoegt. Want toen de euro werd ingevoerd was het verhaal dat de achterblijvers wel zwaar in de problemen zouden komen omdat ze de enorme voordelen van deelname aan de euro moeten missen. En dat ze na een paar jaar wel met hangende pootjes naar Brussel zouden komen om te smeken of ze ook mee mogen doen. Nou, volgens mij valt dat reuze mee.

    @sustainable: de kern van het probleem blijft dat het niet mogelijk is om regels af te dwingen binnen de EU. En het morele failliet doordat er kennelijk twee klassen deelnemers zijn: Duitsland en Frankrijk waarvoor de regels gelden als dat uitkomt, en de rest waarvoor de regels altijd gelden. Duitsland en Frankrijk gedragen zich als de pestkoppen op het schoolplein. Op een gegeven moment bouwen ze zoveel haat op dat de andere kinderen samenspannen en ze in elkaar slaan. Zolang daar niks aan is gedaan, en daar is niks aan gedaan, valt er niks te repareren. Soms is eindeloos proberen te repareren zonde van de tijd en het geld en kan je beter iets anders proberen.

    @fritscrach: Hitler had een precedent in het hoofd: in de zevenjarige oorlog stond Pruisen op omvallen. De vijandige legers stonden op het punt Berlijn binnen te wandelen. Toen stierf de tsaar van Rusland. De nieuwe tsaar was pro-Pruisisch en sloot direct vrede. Daarna kon Pruisen de oorlog alsnog winnen. Hitler bleef tot de laatste dag op zo'n soort wonder hopen.
  3. forum rang 6 andre68 15 juli 2015 17:28
    quote:

    fritscrach schreef op 15 juli 2015 15:06:

    De Britse historicus Ian Kershaw beschrijft in zijn boek ¨The End¨de
    tragische gebeurtenissen die leidden naar de totale ondergang van het Derde Rijk.
    In het laatste jaar van de tweede wereldoorlog vielen er meer
    slachtoffers te betreuren dan in de vijf jaren ervoor.
    Hoewel de toestand halverwege 1944 al uitzichtloos was moesten uiteindelijk zelfs de kinderen en oude van dagen er aan geloven. De dood of de gladiolen. Propaganda en terreur namen evenredig toe met de met de graad van vernietiging.
    Mede hierom was er weinig verzet. Er heerste fanatisme, angst, apathie.

    Ook in managementliteratuur is het fenomeen van alles of niets beschreven.
    Onderzochte bedrijven die uiteindelijk op de fles gingen deden vaak kort
    daarvoor nog opvallend grote investeringen.
    De oorzaak is irrationeel optimisme, een totaal verkeerde inschatting
    van de werkelijkheid. Men vertrouwt op volstrekt onwaarschijnlijke veranderingen
    in de trend. Men legt de oorzaak van het falen bij anderen of wijdt het aan onvoorziene, buiten hun macht liggende, soms daarbij tijdelijke, factoren.
    Het komt goed, het gaat straks beter. Wondermiddelen kunnen helpen,
    zoals de V2´s van Hitler of de bazooka´s van Draghi.
    Of nog gemener: ¨Wollt Ihr den totalen Krieg?¨ versus ¨Whatever it takes(...) and believe me, it will be enough¨.
    Want ook de ECB en haar bondgenoten lijden aan irrationeel optimisme.
    Europa dreigt een tragedie te worden. Een verstikkende burocratie, vernietiging van
    welvaart, financiële onderdrukking en sociale onrust.
    Van crisis naar crisis als core business, management heeft het er maar druk mee.

    Lees eens een aantal speeches van onze leiders, die middels deze link zijn aan te boren en merk hoe de ratio in de loop der tijd wordt ingehaald door de emotie.
    www.ecb.europa.eu/press/key/date/2015...

    Wat te doen? De Amerikanen zeggen: Don´t dig yourself into a deeper
    hole, but stop digging. Cut your losses. Nuchter, realistisch, verstandig.
    Want er is meer te verliezen dan prijsstabiliteit en nooit meer francen wisselen voor de vakantie in Belle-Île-en-Mer. Het gaat om vrijheid en een toekomst voor onze kinderen van Europa.

    Dit is haast letterlijk wat Marcel bedoelt. En ik vind dat hij gelijk heeft.

    AB!
  4. forum rang 6 haas 15 juli 2015 17:45
    quote:

    Steven O. schreef op 15 juli 2015 12:39:

    De Euro is een gefaald experiment.
    Het grote probleem is dat beleidsmakers 'politieke nalatenschap' als heiligdom verklaren.
    Met andere woorden; geen politicus durft het om ingezet beleid van voorgangers af te kraken of van los te breken, ook al is dit 'fout'.

    Ze lijken het doel uit ogen te hebben verloren en het middel ('De Euro') tot doel verheven...

    Zelf zie ik maar 1 weg die niet leidt tot totale desintegratie (of erger):
    Noord-Euro & Zuid-Euro.

    'n aantal landen wordt vaak vergeten:
    NU het nog KAN !!??
    en 'n afzonderlijk cluster voor de Balkan(mss incl Greece?)
    met dinar mss als munt ?:)
  5. emmaus.nl 15 juli 2015 17:51
    Een interview met Bruno de Haas.

    Bruno de Haas, als je jouw boek leest 'Waarom de euro ons zal opbreken' dan zou je kunnen denken dat je op de PVV stemt?
    'Nee, Ik stem niet op de PVV. Economie is weliswaar belangrijk, maar voorop staat dat mensen respect hebben voor elkaar en democratische beginselen serieus nemen.'

    Stem je dan op de SP?
    'Ik stem niet op de SP. Ik wens een zo vrij mogelijke samenleving en ben beducht voor een dwingende overheid. Een planmatige sturing van de economie is volgens mij de kortste weg naar corruptie en geldverkwisting.'

    Waarom heb je dit boek geschreven?
    'Uit bezorgdheid over mijn eigen toekomst en de toekomst van mijn kinderen. Uit verontwaardiging dat de Nederlandse regering nooit heeft verteld welke ingrijpende gevolgen de euro heeft voor onze democratie, onze vrijheid en het karakter van onze samenleving. Uit verbazing dat de meeste Nederlandse economen de ontwrichtende effecten van één Europese munt over het hoofd zagen doordat zij zich lieten leiden door een verkeerde kijk op de werking van een markteconomie. Zij beseften niet dat de rente de belangrijkste prijs is in een markteconomie. Als je één rente oplegt aan een groep landen die sociaal, economisch, juridisch en cultureel wezenlijk van elkaar verschillen heb je een panklaar recept voor financiële crises en depressies.'

    Kan de euro een gezonde munt worden als Europa een politieke unie smeedt?
    'De gangbare opvatting is dat de financiële crises in de eurozone zijn veroorzaakt doordat je wel een monetaire unie had maar geen politieke unie. In deze visie is de invoering van een Europees economisch beleid, met harde afspraken en streng toezicht op nationaal beleid, en het afspreken van Europese financiële solidariteit voldoende om een Verenigde Staten van Europa te creëren. Ik verwacht niet dat Duitsers en Nederlanders de solidariteit gaan opbrengen die nodig is voor een Europese overdrachtsunie, die weer nodig is om een Italiaanse overdrachtsunie overeind te houden waarmee noordelijke Italianen zelf al problemen hebben. Als ik mij daarin vergis, en die Europese solidariteit wel ontstaat, dan kan inderdaad een Verenigde Staten van Europa geboren worden. Die zal echter veel zwakker zijn dan de Verenigde Staten van Amerika zolang de Italianen, Spanjaarden en Fransen zich niet hebben laten ombouwen tot Duitsers.'

    Is een vertrek uit de euro niet onrealistisch?
    'Als iemand zegt dat iets onrealistisch is bedoelt hij dat hij dat niet wil. Dertig jaar geleden was de euro realistisch. Toch is hij er gekomen omdat twee grote Europese landen, Duitsland en Frankrijk, dat wilden. Zij deden dat elk vanuit hun eigen belang, namelijk een uitbreiding van hun macht op wereldtoneel, en zij dachten allebei dat zij elkaar daarvoor konden gebruiken. Nederland deed mee omdat Nederlandse politici en economen dachten dat er voor Nederland weinig zou veranderen. Wij hadden toch al decennia onze gulden aan de Duitse mark gekoppeld. Deze veronderstelling bleek een vergissing. Is het dan realistisch om door te gaan met de euro, of is het realistisch om je te bezinnen op je eerdere beslissing? Is Denemarken onrealistisch? Is Zwitserland onrealistisch? Volgens mij bestaan beide landen en is het leven daar best aangenaam.'

    Maar onze handel stort toch in elkaar als Nederland uit de euro stapt?
    'Het zou beter zijn geweest als Nederland niet had meegedaan aan de euro, net zoals het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden ervoor hebben gekozen om hun eigen munt te houden. Nu Nederland de euro heeft, worden wij geconfronteerd met een scherpere keus dan voor de invoering van de euro. Als Nederland uit de euro wil stappen, dan kan dat volgens het Verdrag alleen als Nederland zijn lidmaatschap van de Europese Unie opzegt. Daarmee zou Nederland in dezelfde positie komen als Noorwegen en Zwitserland. Hoewel zij geen lid zijn van de Europese Unie kunnen zij als lid van de Europese Economische Ruimte wel vrij handel drijven met de Europese Unie, ook met Duitsland. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat de Nederlandse handel instort. Het belangrijkste nadeel is dat je niet meer in Brussel kunt meepraten over Europese besluitvorming. Dat klinkt erger dan het is. Mijn eigen ervaring als ambtenaar tijdens onderhandelingen in Brussel, en alles wat je hebt kunnen lezen over Europese besluitvorming tijdens de eurocrisis bevestigt dat, is dat de grote landen de lakens uitdelen.'

    Wat hoop je te bereiken met dit boek?
    'Eindelijk een serieus debat over de voordelen en nadelen van de euro, en van Europese eenwording, waarbij de mening van de Nederlands bevolking wordt gevraagd en serieus wordt genomen, anders dan bij het referendum over een Europese grondwet in 2005. Als de Nederlandse bevolking nu bij volle bewustzijn kiest voor de euro en alles wat daaraan vastzit, leg ik mij daarbij neer. Al wordt emigratie dan voor het eerst van mijn leven een serieuze optie.'
  6. Karel 200 15 juli 2015 18:37
    Grieks doormodderen
    Beurzen in majeur nu de Eurobonzen tegen beter weten in besloten hebben om nog verder door te modderen met die Grieken. Griekenland is met leugens en bedrog bij de euro gekomen en blijft met leugens en bedrog de euro houden. Want de Grieken willen gewoon doorgaan met zo min mogelijk belasting betalen, belasting ontduiken, ontwijken en privileges voor de superrijken en parasiteren op de burgers van andere eurolanden. De Griek is helemaal niet arm, ze stonden in langen rijen voor de banken en dat doe je niet als je niets op je rekening hebt. Ze konden alleen niet bij hun geld omdat ze hun banken massaal geplunderd hebben en daar kan niet een bank tegen waar dan ook.
    De mist die Tsipras optrok is dus niet voor niets geweest. Wie is de winnaar van deze politieke klucht? Griekenland, en dan vooral de Griekse oligarchen, reders en andere superrijke multimiljardairs. Maar ook de gewone man die zijn huis niet afbouwt om geen belasting te hoeven betalen. De vermogenden omdat de griekse fiscus er geen flauw benul van heeft van wat de mensen bezitten en zodoende nog niet de helft incasseer van wat ze zonder hervormingen nu al zouden kunnen.
    Wie zijn de verliezers? Dat zijn de belasting betalers in de Nrd. Europese landen waaronder Nederland, met een ruggengraatloze regering waarvoor verkiezingsbeloften er zijn om te breken de lastendruk vooral voor de middeninkomens buitensporig is.
    Een gemiste kans? Er is maar 1 werkelijke oplossing die ook recht doet aan de andere euroburgers: Grexit. Griekenland kan dan op eigen kracht op orde komen en belasting heffen op de manier zoals ze gewend zijn: door devaluatie.
  7. [verwijderd] 15 juli 2015 19:10
    quote:

    Karel 200 schreef op 15 juli 2015 18:37:

    Grieks doormodderen
    Beurzen in majeur nu de Eurobonzen tegen beter weten in besloten hebben om nog verder door te modderen met die Grieken. Griekenland is met leugens en bedrog bij de euro gekomen en blijft met leugens en bedrog de euro houden. Want de Grieken willen gewoon doorgaan met zo min mogelijk belasting betalen, belasting ontduiken, ontwijken en privileges voor de superrijken en parasiteren op de burgers van andere eurolanden. De Griek is helemaal niet arm, ze stonden in langen rijen voor de banken en dat doe je niet als je niets op je rekening hebt. Ze konden alleen niet bij hun geld omdat ze hun banken massaal geplunderd hebben en daar kan niet een bank tegen waar dan ook.
    De mist die Tsipras optrok is dus niet voor niets geweest. Wie is de winnaar van deze politieke klucht? Griekenland, en dan vooral de Griekse oligarchen, reders en andere superrijke multimiljardairs. Maar ook de gewone man die zijn huis niet afbouwt om geen belasting te hoeven betalen. De vermogenden omdat de griekse fiscus er geen flauw benul van heeft van wat de mensen bezitten en zodoende nog niet de helft incasseer van wat ze zonder hervormingen nu al zouden kunnen.
    Wie zijn de verliezers? Dat zijn de belasting betalers in de Nrd. Europese landen waaronder Nederland, met een ruggengraatloze regering waarvoor verkiezingsbeloften er zijn om te breken de lastendruk vooral voor de middeninkomens buitensporig is.
    Een gemiste kans? Er is maar 1 werkelijke oplossing die ook recht doet aan de andere euroburgers: Grexit. Griekenland kan dan op eigen kracht op orde komen en belasting heffen op de manier zoals ze gewend zijn: door devaluatie.
    Ja, inderdaad. De oh zo zielige Griekse Gewone Man is ook een belastingontduiker. Veel meer dan in Neuropa. De Griekse economie was altijd al naar schatting 30-35% vh BNP. Dat zal nu inmiddels wel 50% zijn.

    Maar is dat in andere Zeuropese landen (inclusief Frankrijk) zoveel beter?
    Nee, dat denk ik niet. Er dus een Zexit nodig. En aangezien dat niet afgedwongen kan worden, een Nexit. Laat die Zeuropisten maar lekker met de Euro rotzooien.

    Neuropa moet Zeuropa afschrijven, uithuilen en opnieuw beginnen.
  8. [verwijderd] 16 juli 2015 03:33
    Marcel Tak for president!

    De regeringsleiders houden op de meest korte termijn een voor de verandering niet dubieuze, maar ontzettende saaie gecontroleerde, gaap, gaap, gaap, allxit aflevering van debiteuren/crediteuren, en vertrekken niet eerder voordat zij alle schulden die zij over en weer van elkaar eisen tot de laatste cent weggestreept hebben, af desnoods tot de laatste cent afgeschreven hebben, zodat de suffering people in de eurozone in de eurozone schulden e.e.a. dan op pagina 56 in de gaap, gaap, gaap rubriek Kennisgeving Van De Overheid, dan wel lezen,

    en iedereen in de eurozone met de eigen munt zonder verdere toestanden gewoon weer over tot de orde van dag, waarbij er op vakanties dan wel weer het nadeel ontstaat dat je dan bij de grens weer geld moet omwisselen, maar je kan nu eenmaal in de eurozone en daarbuiten immers niet alles hebben, waar zou je het in retorische zin moeten laten?

    @theo1 Mijns inziens is de auteur nu juist degene die tijdig met kennis van zaken een werkbare oplossing heeft geboden, en dus bij uitstek niet gefeliciteerd hoeft te worden dat hij het licht heeft gezien.

    Ik ben van mening dat degenen die roepen dat de euro helemaal niks is over het hoofd zien dat de regeringsleiders van alle hierbij betrokken lidstaten in de euforie na de val van de Berlijnse muur in het toenmalige Europa van de twee snelheden in Maastricht het licht zagen, en zij daarna een muntunie zonder politieke afspraken, maar met vele door de deskundige brandweer met de door de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaten ter beschikking gestelde instrumenten en middelen op eurozone niveau te herstellen te herstellen weeffouten overeenkwamen,

    van welk herstellen op eurozone niveau iedereen in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren met de gevolgen van dien zoals in het als kip kaal geplukte failliete Griekenland is te zien getuige kan zijn, maar hoe dan ook, iedereen uiteraard zijn of haar mening over de euro, als het maar onder het motto “Geen nieuws is goed nieuws” links- of rechtsom na een saaie vergadering uit het nieuws verdwijnt, waardoor je zelfs het idee zou kunnen krijgen dat de regeringsleiders,

    net als sigarenwinkeliers die langer dan een week sigaren in de een of andere munteenheid willen verkopen en hiervoor een saaie debiteuren/crediteuren administratie bijhouden,

    op eurozone niveau een saaie, gaap, gaap, gaap, debiteuren/crediteuren administratie bij kunnen houden.
  9. [verwijderd] 16 juli 2015 11:57
    Toen de euro werd ingevoerd, was Europa helemaal niet stabiel. Denk bijvoorbeeld eens aan de Balkan! Verder ontstond er kort daarvoor een "groot" Duitsland oftewel hereniging van Oost- en West-Duitsland! Frankrijk was bang voor dat nieuwe Duitsland en bedacht de invoering van een gezamenlijke munt. Dat zou Duitsland binden aan de rest. De euro is dus een Frans bedenksel. Als Frankrijk ergens achter zit, dan is dat uit eigen belang en meestal fout voor andere landen. Dat blijkt nu ook weer!
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links