Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers hoopvol over Griekse deal

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. whammy 23 juni 2015 14:55
    Ik vraag me af hoe krijgen we het ooit opgehoest.
    De uitstaande schuld van Griekenland aan de rest van Europa is mede als gevolg van de bankrun in de afgelopen weken opgelopen tot zo'n €350 mrd. Dat blijkt uit cijfers van ABN Amro, Bloomberg en de ECB. Griekse burgers hebben massaal contant geld opgenomen uit angst dat het land failliet gaat.
    De Europese Centrale Bank schiet Griekse banken de laatste weken te hulp door ze van geld te voorzien via het loket van de Emergency Liquidity Assistence. De Griekse ELA-schuld is in een maand opgelopen van €80 mrd tot €90 mrd. Eind vorig jaar was de stand nog zo'n €25 mrd.

    Terugvorderen
    Als de Eurogroep Griekenland laat vallen moeten de Europese landen het ELA-bedrag zien terug te vorderen. Daarnaast hebben de Europese landen volgens Aline Schuiling, econoom bij ABN Amro, via het Europese noodfonds EFSF en rechtstreekse leningen €195 mrd aan Griekenland uitstaan. Inclusief de leningen van Europese landen via het IMF (€8 mrd) en de overige bedragen die via de ECB lopen, komt de totale schuld van Griekenland op naar schatting €350 mrd.

    Het totale Nederlandse aandeel in de Griekse schuldenberg is ruim €21 mrd. Dit komt neer op 3,2% van de omvang van de Nederlandse economie. Duitsland is met €97 mrd de grootste schuldeiser van Europa. Maar als percentage van het Duitse bbp is de blootstelling aan Griekenland ongeveer gelijk aan die van Nederland.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links