Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stop met prijsschieten banken

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 april 2015 17:53
    quote:

    humansRunderrated schreef op 16 april 2015 12:39:

    Uitstekende column.

    Ik word echt kotsmisselijk van de eindeloze rij politici die een wit voetje bij het electoraat probeert te halen door hun ongenoegen te uiten over die loonsverhoging. Ze vallen over elkaar heen met hyperbole onderbuiks uitspraken, blegh, ranzige populisten: nos.nl/artikel/2029198-abn-amro-top-i...
    Het enige wat ze uiten is economisch onbesef.
    Wanneer commissarissen zich uiten dat ze "zich zorgen maken dat ze zonder loonsverhoging geen goed personeel kunnen aantrekken." Is er niet één die denkt: laat ik eens uitzoeken of dat echt een probleem is. Nee, al die populisten hebben hun oordeel al klaar en zitten verlekkerd te wachten tot ze wat bitesized televisie quotes er uit kunnen brokken zodat ze wat stemmetjes kunnen winnen.
    Een dikke paycheck is absoluut geen garantie dat je talent binnen sleept, dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. Het argument 'want bij de andere banken verdienen ze meer' is niet relevant voor het goed besturen van een bank.
    En tja de politiek.. die staat synoniem aan mooie beloftes en witte voetjes halen. Whats new?
  2. [verwijderd] 16 april 2015 20:46
    De wrevel kont omdat banken niet zoals een normaal bedrijf een faillissement procedure hebben doorlopen. Niet alleen de top maar ook veel daaronder verdiend te veel. Weglopen naar het buitenland is een bizar argument, omdat veel in de top / onder de top een neg. Trackrecord heeft. Daarnaast is een bestuurder van de bank die het belang van de bank wil verbeteren gericht op voorkomen van neg. Publiciteit. Dat betekent dan nu helaas minder persoonlijke pecunia. Ook de vakbond (absoluut geen vrienden van mij!) heeft absoluut een punt als lonen laag moet blijven geldt dat ook en vooral voor de primo inter pares, de directeur. Uitgangspunt van cao onderhandeling van de vakbond zou in mijn ogen moeten zijn zelfde loonstijging als de top als bezuinigingen nodig zijn dan merken we dat vanzelf. De top heeft dan direct verantwoordelijkheid over salarissen/kosten. De vakbond kan dan met succes aanvoeren dat zij geen extreme eisen stellen sterker nog de directeur kan direct de salarisverhoging zonder gevecht sturen.
    Vanuit aandeelhouder oogpunt leidt matigen van de bonus tot een betere klant relatie.
    Ik vind overigens ook dat de depositogarantieregeling op banksaldo door de overheid zorgt dat de overheid eisen kan stellen. Als een max salaris daar onder valt kan een bankier daar onderuit door die garantie niet te geven of ergens anders te verzekeren.

    Ben met je eens dat bij verkoop gezorgd moet worden voor max. Verkoopwaarde en geen humbug.

    De bos
  3. [verwijderd] 17 april 2015 01:01
    Banken zijn geen 'gewone' bedrijven. Ze hebben een faciliterende functie en spelen een belangrijke rol wanneer het gaat om betrouwbaarheid en vertrouwen in het geldverkeer. Daar moeten ze ook naar handelen.

    Verder is het heel makkelijk uit te leggen: Banken betalen geen BTW omdat ze klaarblijkelijk geen Toegevoegde Waarde hebben (daar staat BTW toch voor?). Als ze dat beginnen te betalen dan ben ik het met je eens maar dan kan geen fatsoenlijke loondienster als directeur er een realistisch business model van maken.

    Kortom nog een keer beter nadenken als je een dergelijke column schrijft.
  4. [verwijderd] 17 april 2015 01:14
    Daarnaast moet natuurlijk ook de financiële consumenten hun verantwoordelijkheid nemen en zich verdiepen in de producten die zij willen aanschaffen.

    Waarom moet een consument zich juist hierin verdiepen? Leg eens uit.
    Alvast een hint: moet de automobilist exact weten hoe de verbrandingsmotor werkt?
    Moet je als je een huis laat bouwen zelf de constructie kunnen berekenen?
    Moet je als je een koelkast aanschaft weten hoe d.m.v. een compressor de vloeistof verdampt en condenseert?

    Of mag je er in het leven vanuit gaan dat je goede producten krijgt en niet wordt verneukt. (woekerpolisje, hoge hypotheekrente)
  5. forum rang 6 !@#$!@! 17 april 2015 01:30
    Topmensen falen keer op keer op keer op keer. Maar nee, Marcel Tak blijft geloven in topmensen ! Die moeten miljoenen krijgen voor zogenaamd heel belangrijk werk. De werkelijkheid is, is dat topmensen bedrijven alleen maar slopen en stukmaken, het zijn de gewone werknemers die een organisatie/bedrijf groot maken.
    Wat als de CEO van een bedrijf morgen dood neer valt ? Wat denk je dat er dan gebeurt ? Juist, helemaal niks ! Het bedrijf draait gewoon door en waarschijnlijk alleen maar beter.
  6. cwd 17 april 2015 08:42
    Meneer Tak,ik vind ook dat een goede beloning moet kunnen maar niet exorbitant zoals het bij bedrijven gebeurd.Kijk een bij Ahold waar een werknemer 299 jaar moet werken voor het salaris van een CEO.Het is een beetje een kromme vergelijking qua verantwoordelijkheid,maar toch...Als het slecht ga met een bedrijf ga het salaris of bonus er ook niet vanaf,zelfs als ze een bedrijf naar de klote helpen krijgen ze nog een som geld mee,belachelijk.
  7. don55555 17 april 2015 09:00
    Nou Marcel, genoeg goede argumenten (naast de gebruikelijke onzin) om een tweede column te schrijven over dit onderwerp. Argumenten die je vergeten bent c.q. niet genoeg gewogen hebt zijn m.i. de volgende (enkele worden hierboven al genoemd):
    - "Financiële instellingen zijn gewone bedrijven, die tegenwoordig failliet kunnen gaan ten koste van aandeelhouders,..." 1) Hoezo tegenwoordig, ze gingen vroeger met bosjes failliet en tegenwoordig juist niet meer, daarom is er zoveel regelgeving gekomen en de concurrentie/dienstverlening zo slecht. 2) Als ABNAMRO, RABO, ING, SNS falliet dreigt te gaan, worden ze gered, dat weet jij ook wel. Dus deze moet je anders gaan wegen.
    - van bank veranderen is veel te lastig, daarom werkt de markt niet. Tesamen met het vergunningstelsel, afwezigheid van btw en de staat als lender in last resort geeft dit redenen om salarissen/bonussen op een bepaalde manier te reguleren (wat niet hetzelfde is als beperken).
    - hierboven wordt gezeurd dat politici niet bewijzen dat personeel inderdaad niet wegloopt omdat er niet genoeg betaald zou worden, maar ABN bewijst ook niet dat het wel gebeurt. Sterker: de zien al jaren van hun bonus af en toch gaan ze niet weg, ergo: ze kunnen niet weg of ze kunnen elders niet meer verdienen. Niet zo vreemd, de crisis heeft internationaal 100.000 mensen in de bancaire sector hun baan gekost, dus hoezo personeelsschaarste? Wie zit er te wachten op Kees v Dijkhuizen (meeste jaren ambtenaar geweest voor max 160.000), Joop Wijn (idem), Zalm (idem). Ze zijn allemaal niet weggegaan, ondanks de beperkingen in salaris, ondanks dat er overal meer wordt betaald.
    - Het geld wordt inderdaad verdiend omdat het personeel voortdurend slimme beslissingen neemt, dat geldt voor een bank nog veel meer dan voor een ander bedrijf (in een bank gebeurt zelden een strategische verandering of een koerswijziging die het bedrijf opeens succesvoller maakt). De top moet dus nooit % meer stijgen in salaris dan het personeel. Dat leidt tot Amerikaanse wantoestanden die alles met machtsmisbruik en niets met normaal belonen te maken hebben.
  8. orap 17 april 2015 09:01
    het zijn vooral de journalisten en die bange politici die altijd maar op de banken schreeuwen. Laten ze eens beginnen met die media jongens zoals De Leeuw-Hertsberger- vNieuwkerk-Pauw-Witteman e.a . Die verdienen waanzinnig veel geld voor die schijtprogramma's en van onze centen. Ik ben het volledig eens met de stelling van Marcel Tak
  9. [verwijderd] 17 april 2015 09:43
    Ik ben zelf werkzaam bij een bank, maar ik vind dat het topmanagement het goede voorbeeld zou moeten geven en de bankmedewerker op de vloer iets meer zou mogen belonen voor hun inspanningen. Zij zijn degenen die alle frustraties over hoge beloningen, etc. over zich heen krijgen en in veel gevallen later met een burn-out thuiszitten. Zij zijn degene die nu weer in onzekerheid zitten door weer een ontslagronde (reorganisatie/Spring).

    En zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Banken neem een voorbeeld aan onderstaand verhaal:

    www.independent.co.uk/news/world/amer...
  10. forum rang 6 andre68 17 april 2015 14:41
    Zolang bankiers/verzekeraars zich blijven gedragen als draaideurcriminelen zonder enig maatschappelijk besef en zonder ook maar iets van een sociale antenne zullen zij de verbale drek van het volk over zich uitgestort krijgen.
    Mocht de boel echt gierend uit de klauw lopen, omdat het volk niet meer te vreten heeft (een échte crisis dus, geen nep crisisje omdat 1 of ander grieks bankje een beetje piept en kraakt) dan zal deze beroepsgroep als eerste moeten rennen voor hun leven willen zij niet ten prooi vallen aan de rieken en hooivorken van het volk dat zij bestolen hebben.

    Ook maar iets van een soort goede wil of voornemen tonen om iets als b.v. een woekerpolisaffaire goed recht te zetten zou iets van sympathie kunnen opleveren.

    Nee, in plaats daarvan wegkijken, vertragen en op de lange baan schuiven van alle criminele woeker-ellende die ze de afgelopen 25 jaar in de markt hebben gezet. Wat te denken van de rente-swaps waarmee ze menig bedrijf richting afgrond hebben gedreven. Een soort woeker-polis, maar dan voor bedrijven.

    En dan wel weer-bord voor de kop- reppen over loons/bonusverhogingen van 10-tallen procenten voor knuppels als Lard Friese die aan het hoofd staat van roversbende Nationale Nederlanden.

    Denken ze nou echt werkelijk dat dit soort wittenboordenknuppels een topbaan in de financiele centra van New York en Londen gaan zoeken en kunnen krijgen als ze die 40% er NIET bij krijgen? Ben je bedonderd , dit soort lui willen al weer terug naar huis als de hond heimwee krijgt tijdens een weekendje Terschelling.

    Ze graaien omdat het kán, omdat niemand ze het belet. Omdat blijkbaar de premie-gelden en renteinkomsten te makkelijk en royaal binnen blijven stromen (kartel!!!!!!). En omdat veel naief volk blijkbaar toch nog steeds hun vaak onnodige produkten koopt voor te veel.

    Het volk zou massaal hun "produkten" niet meer moeten willen kopen.
    Leningen, pensioenen, verzekeringen....

    .......Aflossen, premierij maken, saneren, geen nieuw geld er meer in.
    En geen verplichte winkelnering zoals nu grotendeels nog het geval is bij het opbouwen van een pensioen. Verplichte winkelnering = te veel betalen.

    Leg ze maar droog die parasieten. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

    Ieder persoon kan hier klein mee beginnen. Weg die creditcard en dat2e pasje die je toch nooit gebruikt. Kost allemaal geld. En het wordt ieder jaar 5-10-15% meer.
    Door heel veel verzekeringen kan echt de bezem.
    Voor iedereen is de situatie anders, maar er kan echt veel meer dan je denkt.

    Het zijn de van JOUW afgetroggelde euro's waarmee de "rupsjes nooit genoeg" zich vet vreten.

  11. [verwijderd] 18 april 2015 06:44
    De bonuscultuur kan me niet zo veel schelen. Of een CEO nu 5 ton of een miljoen aan bonus krijgt zouden afrondingsverschillen kunnen zijn in de financiele rapportage. Niemand merkt dat. Ik maak naar mijn mensen altijd de parallel met de eredivisie. Hoe zeer het moreel ook allemaal klopt, het resultaat is dat we op Europees niveau geen rol van betekenis meer hebben.

    Grotere banken is een heel ander verhaal. Die zijn door iedereen erkend als systeemrisico en daar moet je anders mee omgaan. Zolang het nuts-deel niet is gescheiden van het risico-deel, kan volgens mij van hoge beloningen geen sprake zijn. Dat iedereen met een vergrootglas naar banken kijkt is volkomen terecht, zo hebben we pijnlijk ervaren. Eigen schuld..
  12. [verwijderd] 18 april 2015 07:18

    je ziet een ding over het hoofd Marcel .
    Je stelt dat de banken ertoe hebben bijgedragen dat we zoveel economische groei hebben gehad maar vergeet erbij te vermelden dat we op de pof hebben geleefd en die rekening nu onder onze neus geduwd krijgen.
    Er is een schuldenberg ontstaan waar we niet meer overheen kunnen kijken en niet meer op te lossen is anders dan de rente op nul houden.
    En we weten met een rente nul gaan we ook naar de kloten links of rechtsom.
    Draghi kan de banken niet decennia blijven sponsoren met 60 miljard per maand.
    Ik kom tot de conclusie dat de top van de banken voor gerecht moet komen voor dit wanbeleid van de afgelopen 25 jaar ipv zeggen dat ze hun bonussen wel hebben verdiend , wat ze echt verdienen is een kaalplukteam .

    Marcel ik lees je stukjes graag maar man toch, wat sla je nu de plank mis .

  13. Partout 19 april 2015 18:44
    Staatsbanken aub! Inclusief MALUSregeling! Bonussen slechts aan kleuterleidsters in de Bijlmer uitreiken.
    Bankrovers die al duizenden jaren de postkoets tig x hebben weten te overvallen, hoe lang nog?
    Zorg voor een rationeel gedigitaliseerd financieel systeem, zonder hefbomen. Terug naar het VOC model, met een beurs die de weerslag vormt van de reeele economie.
    Tak, je staat voorgoed voor lul met je zg. genuanceerde verhaal ter verdediging van een zootje jatmozen.
  14. forum rang 4 HogerOfLager 20 april 2015 08:12

    Fouten?
    Fouten maken we allemaal. Maar er zit een groot verschil tussen een fout en een bedoelde actie.

    Oplichting!
    Men heeft willens en wetens klanten benadeeld. Of beter gezegd opgelicht.
    Woekerpolissen, veel te hoge hypotheken.

    Een paar reguliere voorbeelden.
    • De kosten voor het afsluiten vn een hypotheek.
    • De kosten voor het storten op een zakelijke rekening.
    • De verplichte afname van een levensverzekering bij het afsluiten van een lening.
    • Het antidateren van transacties.
    etc.

    Recent
    De laatste grote oplichting is een obligatie die vervalt als de bank denkt dat dat noodzakelijk is.
    AFM waarschuwde hier consumenten voor. En met name de Rabobank heeft begin dit jaar hier 1,5 miljard mee opgehaald. De AFM moet hier niet waarschuwen, maar verbieden en bestraffen.

    Of andere bedrijven zich hier ook schuldig aan maken, vergoeilijkt dit soort handelen uiteraard niet.

  15. J.Me 20 april 2015 22:42
    In het boek 'Aandacht. Het fundament van emotionele intelligentie' van Daniel Goleman wordt een onderzoek beschreven onder bankiers. Wat bleek? Het verschil in prestaties tussen bankiers is alleen een gevolg van toeval; niet van kennis of kunde. De onderzoeker besloot het management board van de bank te confronteren met zijn bevindingen, maar tot zijn verbazing was het management helemaal niet geschokt. Men kon, zo verklaart de auteur deze reactie, simpelweg de waarheid niet aan, omdat die het fundament onder hun hele denken wegsloeg.
43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links