Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatiewijsheid

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 2 april 2015 13:26
    " ik heb al een hele mooie rit gemaakt"

    Verkoop zoveel dat je het initiële investeringsbedrag terug hebt, speel je met de rest 'gratis'.

    Dit is wat ik hanteer bij beleggingen die ik speculatief acht. Soms gaat het mis (GTAT) soms gaat het goed (NXPI), als vbtjs.

    De mannetjes van de vloer weten het echt niet beter dan jij wat er gaat gebeuren.

    Wisten ze dit wel, zaten ze wel op een zonnig tropisch paradijs vermoed ik ;)

    Of betaal van de winst (na verkoop) een goede vakantie, heel de fam ook weer blij en zie je direct resultaat, zoveel opties.
  2. forum rang 5 theo1 2 april 2015 13:47
    Bovenstaande is natuurlijk niet lang genoeg ;-)

    Wat ik zou doen als ik op dit moment met pensioen zou gaan (helaas heb ik daar nog wel een paar goede beursjaren voor nodig):
    - Zorg dat je huis is afbetaald. De hypotheek is nu veruit mijn grootste kostenpost iedere maand. Dat geldt denk ik voor de meeste huiseigenaren van onze leeftijd. Als die weg is, heb ik veel minder inkomen nodig. 70% van het laatst verdiende inkomen is onzin als je huis is afbetaald. De helft is al meer dan genoeg om hetzelfde leefstijl aan te houden (vergeet niet dat je over een lager inkomen ook minder belasting kwijt bent, alles wordt efficiënter).
    - Een standaard noodfonds voor reparaties, onderhoud en andere noodgevallen. In cash. Ik vind daarvoor iets van €7000 genoeg, dan kan je direct uit de zak een redelijke tweedehands auto kopen.
    - Een kasreserve om beurscrashes te overleven. Ik zou dit zetten op ongeveer een jaar levensonderhoud. Ik denk dat dit voorzichtig is, want het inkomen uit je kapitaal (dividend) zal nooit helemaal opdrogen. Ook in cash.
    - De rest allemaal in aandelen. Maar dan wel saaie, degelijke dividendaandelen. Richt je op een gemiddeld dividendrendement van zo'n 4%. Dat is heel goed te doen zonder geforceerd op dividend te selecteren, zeker als er wat REITs en zo bij zitten.
    - Leef zoveel mogelijk op alleen het dividend. Als dat in slechte jaren lager uitvalt, probeer dat op te vangen door hier en daar wat te bezuinigen. Als dat niet lukt, kan je de kasreserve gebruiken. Als dat eng wordt, neem je er een klein baantje bij. Een krantenwijk. Hamburgers bakken. Maakt niet uit. En als de crisis weer is overgewaaid, zeg je dat baantje weer op en vul je de kasreserve weer aan.
  3. sjiepie 2 april 2015 14:41
    Ik zelf zit al een paar jaar in Crowdfunding. Gemiddeld rentepercentage rond de 6,5%. Zoveel mogelijk over de projecten spreiden voor risicoreductie. Tot nu toe geen default. (gerealiseerde resultaten in het verleden...) Wellicht een alternatief voor je obligatiedeel van je portefeuille.
  4. [verwijderd] 2 april 2015 14:46
    Die hypotheek is inderdaad nummer 1, en een no-brainer (hoe hard Dijsselboem het ook probeert, schulden maken is bellen blazen). Daarna zou ik voor de dividend-aandelen gaan, met een beetje bonds, gewoon omdat een effectief negatieve rente natuurlijk inefficient is.
    In het geval dat we echt een paniek-crisis krijgen, zijn zowel bonds als spaarrekeningen de pineut, en daartegen plannen kost behoorlijk wat rendement (meer voor goldbugs en aanverwanten). Tot die tijd zie ik RDSA net zo snel failliet gaan als de Nederlandse staat, idem met andere defensieve aandelen. Echter is het rendement hoger, en omdat je met compounded interest rekent, gaat dat heel hard.

    Mocht je echt puur obligaties willen hebben dan is er wellicht iets te vinden buiten Europa, waar er niet geforceerd opgekocht wordt. De Canadese overheid bijvoorbeeld, of zuid-oost Azië. Het koersrisico valt mee, maar is uiteraard (veel) hoger dan de veilige Euro. Echter, gratis winst bestaat niet, hoger rendement betekent (bijna) automatisch een hoger risico. Zoals het er nu in Europa voorstaat moet je risicos nemen, bij geen risico (spaarrekening) raak je 1.2% per jaar kwijt, en krijg je er net 1% bij. Nederlandse staats-obligaties zitten daar op het moment nog onder, en staan daarom op mijn lijstje (met hoger risico) even niet op de kaart.
  5. opoopo 2 april 2015 14:57
    Volgens mij is het idee dat je voor je pensioen steeds meer % bonds moet hebben al weer wat achterhaald. Het komt mij ook persoonlijk wel erg simplistisch over. Na je pensioen moet je tenslotte ook nog een jaar of 20 (hopelijk). Een soort beleggen met de lineaal-advies dat je krijgt van die bankmannetjes. Zeker als je nog 23 jaar horizon (minimaal!) hebt, vraag ik af waarom je nu aandelen in zou ruilen voor obligaties. Ik heb er zelf ook wat (vanuit het 33/33/33 idee) maar ze doen niet veel. En echt risico vrij zijn ze ook niet. Kijk anders -als je perse bonds moet- naar EM bonds. Wel valuta risico, maar dat kan ook positief uitpakken. Ik houd toch een relatief groot deel cash. Als de zaak klapt kan ik goedkoop bijkopen. Als het niet klapt, dan heb ik op de rest een leuk rendement. Het cash deel levert niks aan rente, maar ook geen verlies. Als je denkt dat de dollar verder stijgt, kun je ook cash in usd aanhouden.
  6. forum rang 5 theo1 2 april 2015 15:05
    En last but not least:
    verkoop nooit een aandeel, tenzij het bedrijf naar de knoppen gaat. Als dat gebeurt, herinvesteer de opbrengst direct weer. Raak je kapitaal niet aan. Als het dividendinkomen zo hoog oploopt dat je het niet meer op krijgt, kan je het overschot herinvesteren of weggeven.

    De kans is heel erg groot dat je op deze manier erg rijk gaat worden. Als je oud en gammel wordt, huur koninklijke zorg in. Organiseer een protserige uitvaart voor jezelf en je vrouw. En maak je erfgenamen rijk.
  7. [verwijderd] 2 april 2015 15:30
    Toets op Google in;
    Aareal 7,125%
    Bawag 7,125%
    RBS 5,5% of 5,25%
    Furstenberg 5,5/8 %
    Etc.

    Allemaal nog te koop rond of een snippertje boven pari

    Of voor iets meer risico;
    Aegon 4,156 % op 60%
    of minder risico;
    Aegon 4,26% op 97%
    NIBC euro floater op 55%
    En voor de durfal;
    Resparc 7,5% op 38% (gisteren nog 32%)

    Even zoeken maar het loont !
    (Of bezoek het perpetual/steepener forum op IEX)
  8. gva380 2 april 2015 15:47
    Arend Jan,
    Waar jij mee bezig bent daar ben ik ruim 40 jaar geleden mee begonnen. Van mijn totale kapitaal is 80% belegd in de klassieke dividendaandelen zoals RDS, Unilever,Heineken, Basf, Bayer, Nestle, Novartis, gen. el enz. Slechts 1 of 2 % belegd in een speeltje nu b.v. Bam. Daarnaast zit 5% in onroerendgoed beleggingsfondsen, 5 % in obligatiebeleggingsfondsen ( Robeco corp. Bd fund en Robeco high yield bond fund welke beide een mooi dividend geven en het gaat mij niet om de koerswinst of verlies op deze beleggingen. De laatste 10% is belegd in 4 hoog dividend beleggingsfondsen, dividenden zijn consequent herbelegd zodat je begrijpt dat het kapitaal door koerswinst en maandelijks inleg tot een prettig bedrag is uitgegroeid. Mijn huis heb ik destijds gewoon met een ouderwetse annuiteiten hypotheek gefinancierd dus keurig afbetaald. Gelukkig doen mijn beide dochters nu hetzelfde want zij zien dat hun ouders naast een pensioen lekker alles kunnen doen wat ze willen. Deze tactiek raadt ik iedereen aan die maandelijks wat opzij kan leggen en zich niet door een beurscrashje laat beinvloeden.
  9. Heupie van Salland 2 april 2015 22:43
    quote:

    sjiepie schreef op 2 april 2015 14:41:

    Ik zelf zit al een paar jaar in Crowdfunding. Gemiddeld rentepercentage rond de 6,5%. Zoveel mogelijk over de projecten spreiden voor risicoreductie. Tot nu toe geen default. (gerealiseerde resultaten in het verleden...) Wellicht een alternatief voor je obligatiedeel van je portefeuille.
    Crowdfunding ? Lijkt me interessant, maar tot nu toe nog nergens iets redelijk betrouwbaars kunnen vinden.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links