Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cees Smit: Hefboomproducten zijn niet gevaarlijk

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Cees Smit

Cees Smit is managing director bij Today's Groep en was van 1999 tot 2017 vaste columnist op IEX.nl. Smit schrijft op persoonlijke titel.

Meer over Cees Smit

Recente artikelen van Cees Smit

  1. mrt '20 Turbo's zijn niet slecht en ingewikkeld 43
  2. mrt '15 Cees Smit: Hefboomproducten zijn niet gevaarlijk 37

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 23 maart 2015 13:08
    Broodmes? Ik denk dat de vergelijking met een stationaire freesmachine met automatische doorvoer beter past. Met een gewone huis-, tuin- en keukenbovenfrees kunnen (de meeste) mensen nog wel veilig werken. Met een frees met automatische doorvoer moet je echt weten wat je doet, anders ben je gegarandeerd je vingers kwijt. En maak niet de fout om te denken dat je wel weet wat je doet omdat je wel eens met een bovenfrees hebt gewerkt.

    Zelfde met derivaten: niks mis mee als je weet hoe je de risicoberekeningen moet maken (en niet alleen denkt dat je dat weet…) en als je exact weet hoe het product in elkaar steekt. Weet je dat niet, dan ga je zo voor 280K het schip in: www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen...
  2. [verwijderd] 23 maart 2015 13:48
    Gelukkig maar dat het woord "Advertorial" wordt gebruikt, dan weten we tenminste dat de "informatie" die in deze column wordt gegeven eigenlijk helemaal geen informatie is, maar een subjectief verhaal om mensen aan te sporen om hun geld te verliezen door gebruikmaking van hefboomprodukten.

    De AFM is in Nederland met haar waarschuwingen over deze produkten nogal mild. De Spaanse variant van de AFM heeft gemeld dat 4 op de 5 beleggers in hefboomprodukten geld verliezen.

    80% kans op verlies dus. Dat is tenminste duidelijk. En verlies betekent bij hefboomprodukten meestal ook dat je je hele inleg kwijt bent.

    "Hefboomproducten zijn niet gevaarlijk" - wat een grap!!!
  3. [verwijderd] 23 maart 2015 14:06
    Goede uitleg Kees,

    Marcel Tak heeft ooit ook eens voorgerekend hoe je je eigen clicker kon maken. Het grote probleem is nu dat die 90% pot momenteel totaal niets opbrengt met de huidige rente. Ik zou zeggen; doe daar wat anders mee. Wat wel blijft staan, is dat je nooit teveel van je porto in turbo of speeder moet stoppen. Afhankelijk van de hefboom beschouw ik het altijd maar als een lootje uit de loterij (met 50% winstkans)
  4. [verwijderd] 23 maart 2015 14:15
    Cees smit schreef,
    "Als de beurs onverhoopt daalt, bijvoorbeeld met 20%, dan zal ons hefboomproduct waardeloos worden. Maar we zijn dan in dit scenario 3% slechts van ons vermogen kwijt en 100% van onze inleg. Toch heb je zo veel minder verlies dan bij een 100% belegging in aandelen, want daar zou je de volledige 20% verloren hebben."
    --
    Cees als je de beurs wilt blijven volgen, hetgeen je hier zelf aangeeft, met een turbo met een hefboompje van 33 is bij een 20% daling van de index je turbootje een keer of negen á tien door de stoploss gegaan.
    Je moet immers elke keer als je turbootje wordt uitgetikt een nieuwe positie innemen om de beursindex te kunnen blijven volgen.
    Wel logisch blijven redeneren Cees..
    Hoeveel is dan je verlies Cees?

  5. Cybres 23 maart 2015 14:21
    " Bij hefboomproducten kun je nooit méér verliezen dan je inleg."is natuurlijk wel erg ongelukkig gekozen. Ik denk dat hij bedoelde bij een gekocht beursgenoteerd hefboomproduct. He geval van de CFD bij IG op de EUR/CHF hieronder is natuurlijk een voorbeeld hoe het mis kan gaan, en ook bij geschreven opties gaat het nog al eens mis. Zorgvuldigheid laat hier wat te wensen over Cees terwijl ik best weet wat je bedoelt te vertellen helpt dit niet echt zo...
  6. [verwijderd] 23 maart 2015 17:06
    Beste Arod74 klaarblijkelijk was mijn column onduidelijk voor je. Ik heb willen bewijzen dat het niet gevaarlijk is om in een Clickfonds te beleggen en je zelf ook z'n structuur kan maken. Jammer dat het me niet gelukt is. Ik nodig je graag uit waarbij ik nogmaals je een uitleg zou willen geven.

    Cees
  7. [verwijderd] 23 maart 2015 17:41
    Beste RollOn, het is niet zo dat je elke keer dat je Turbo uitgestopt wordt je direct een nieuwe Turbo koopt. Je moet wel de trend in de gaten houden. Je kunt met een eenvoudig moving average of de Twindicator prima signalen krijgen over de trend en dus ook wanneer je weer terug gaat in de markt. Ook hoef je niet altijd Turbo's te kopen. Je kunt ook prima in moeilijke tijden (grote volatility) een call spread kopen, dan heb je niet het probleem dat je uitgetikt wordt. Het leuke van een Clickfonds managen is dat je steeds creatief moet zijn in welke producten je belegt en ook moet je af en toe je verlies pakken als de trend draait (en winst pakken als het goed).

    Cees
  8. [verwijderd] 23 maart 2015 20:03
    Turbo's zijn de melkkoe van de aanbieders en providers.

    Er zijn meer dan 1 rede te noemen om nooit maar dan ook nooit een dergelijk product te kopen. Van de belangrijkste tot de minst belangrijke

    1) op momenten dat de beurs hard omlaag gaat ben je niet altijd instaat om uit je positie te stappen - waardoor verliezen hard kunnen oplopen en je stop-loss geraakt gaat worden.

    2) op kritieke momenten wordt de bied - laat eerst opgerekt (en bij verder oplopende spanning) zelfs helemaal ingetrokken = punt 1)

    3) de aandelen beurs heeft de neiging om op momenten sterk te overdrijven - in deze overdrijvingsfase loop je grote kans uitgestopt te worden

    4) het is een oneerlijk product, immers handelaren van uitgevende partijen kunnen de koers beïnvloeden door onderliggende stukken te kopen/ verkopen waardoor de stop-loss niveaus geraakt worden; rond de uitstop koers ligt vaak een omslagpunt

    Mijn advies : laat je niet ringeloren door partijen die dergelijke producten op de markt zetten en speel op safe. Snel winst maken met turbo's is het slechtste advies wat je een belegger kunt geven.
  9. [verwijderd] 24 maart 2015 07:53
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 23 maart 2015 17:41:

    Beste RollOn, het is niet zo dat je elke keer dat je Turbo uitgestopt wordt je direct een nieuwe Turbo koopt. Je moet wel de trend in de gaten houden. Je kunt met een eenvoudig moving average of de Twindicator prima signalen krijgen over de trend en dus ook wanneer je weer terug gaat in de markt.

    Cees
    Ja, ik denk dat ik het nu begin te begrijpen.
    Dus als wij denken dat beurs tegenzit dan stappen we gewoon even uit aandelen.
    Maar die slogan is al vergeven, dus stappen we in dit geval gewoon even uit de turbo..
    Werkelijk briljant gevonden Cees, dat ik daar nu zelf niet ben opgekomen verdorie, hoe dom en nietig kan een mens zich voelen...
    Succes met de klantenwerving, het zal vast storm gaan lopen bij je nu de files in de Barbara Strozzilaan langzaamaan toch wel wat verdwenen zijn.

    advertorial today:
    Innocence + Expecience Tour 2015
    youtu.be/XmSdTa9kaiQ
  10. [verwijderd] 24 maart 2015 08:42
    Hefboomproducten zijn gevaarlijk maar alles hangt af van de persoon die er mee werkt. Als je niet weet waar mee je bezig bent verlies je er veel geld mee. Pak je stop loss ver genoeg van je huidige waarde. Het klopt wel dat op volatiele dagen bied en laat koersen de wensen over laten. Dit heeft meer te maken met dat de onderliggende waarde te hard fluctueren en dat de berekening van het hefboomproduct niet kan volgen. Maar dit kan soms aan je broker liggen ook en de software van de provider. Als je stoploss ver genoeg pakt wordt je hefboomproduct natuurlijk een pak duurder en heb je meer geld nodig om dezelfde winst te genereren. Ik heb er al veel geld mee gewonnen, maar ook verloren. Op tijd je winst pakken en weten wanneer je moet stoppen. Ik heb zo al op 2000 winst gestaan pc afgesloten en de dag later ben je er 1500 kwijt. Het kan snel gaan met deze producten. Als je stoploss dicht bij de huidige waarden zitten moet je positie bewaken. Je bent zo je volledige inleg kwijt.
  11. [verwijderd] 24 maart 2015 09:53
    Beetje triest hoe een overgroot deel hier maar komt zeiken op de analisten. Als je het niet eens bent met hun strategie voeg dan tenminste iets constructief toe aan de discussie... Het is natuurlijk gemakkelijker de persoon met de grond gelijk te maken. Net een bende pubers op een playstation forum. Doe jullie strategie maar eens uit te doeken. Ik verdien ook graag een centje bij.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links