Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliebodem bereikt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jasp91 11 februari 2015 13:20
    Leuk stuk! Wat voor bedrijven raad jij aan? Ik heb zelf een positie in VNR (vanguard, niet de ETF-aanbieder).

    Alleen twee minder goed te lezen stukjes:
    "Sinds semptember zijn er dus 388 olieboorplatformen die niet meer actief." en "De productie is dus nog niet is gedaald door de afname van actieve olieboorplatformen (...)"
  2. geobeo 11 februari 2015 13:44
    In dit stuk wordt gekeken naar de productie-kant van olie. Er wordt gespeculeerd dat die productie af zal nemen waardoor de prijs zal stijgen. Er worden wat cijfers over de VS genoemd (en niets over andere veel belangrijkere olie producerende landen).

    Ten eerste geloof ik er niets van dat olie productie zal afnemen en al helemaal niet als de prijs weer wat stijgt.

    Ten tweede, veel belangrijker: waarom wordt de kant van de afname van olie niet belicht? We staan op het punt een technologische revolutie mee te maken die de olieprijs zal doen instorten naar de laagste niveaus in decennia: accu-technologie/elektrische energie opslag. Zodra er accu-technologie op de markt komt die zo'n 3x beter is dan wat er nu bestaat, dan zal de vraag naar olie volledig instorten. Dat die accu-technologie er komt staat vast, de enige vraag is wanneer?

    Alle grote bedrijven zijn ermee bezig: Google, IBM, HP, de XPrize, EESTOR, www.xprize.org/prizes/future-prizes/r...

    Om maar wat te noemen. Toch wel een punt dat door de olie-analisten consequent volledig genegeerd wordt.
  3. [verwijderd] 11 februari 2015 13:50
    Ik heb er alle vertrouwen in dat oliemaatschappijen weten wanneer een bron minder gaat produceren en dus wanneer nieuwe oliebronnen ingeschakeld moeten worden. Ik zie het niet gebeuren dat om die reden er opeens minder productie zou zijn. Ik zie het al voor me: "Shell: oeps, onze productie is met 1/3 gedaald omdat de bronnen die we boren op zijn geraakt en daar hebben we niet op geanticipeerd, foutje hoor van ons..." Nou, dat zal dus nooit gebeuren.

    Aan de andere kant worden nieuwe boringen uitgesteld (uitgesteld, niet afgesteld) vanwege de huidige lage olieprijs. Dus zodra die prijs ook maar een beetje stijgt dan worden die plannen weer uit de kast gehaald. Gevolg: de prijs daalt dan weer.

    Wat er volgens mij nu gaande is, is stabilisatie van de olieprijs, maar dat is iets heel anders dan een stijging.
  4. [verwijderd] 11 februari 2015 13:59
    quote:

    geobeo schreef op 11 februari 2015 13:44:

    Ten eerste geloof ik er niets van dat olie productie zal afnemen en al helemaal niet als de prijs weer wat stijgt.
    Dat de productie in de VS gaat dalen, dat wil ik best geloven. Dat is immers een van de doelen van de OPEC, ze wilden de olieboringen, en dan met name fracking in de VS kapotconcurreren, en de eerste geluiden van teruggebrachte productie bevestigen dat hun beleid vrij aardig werkt.

    Maar zodra de prijs weer iets gaat stijgen gaat de VS dus weer produceren, en daalt de prijs opnieuw.

    Afzetproblemen zijn er vooral door de kwakkelende wereldeconomie, en dat kwakkelen gaat ook nog wel even duren (technologie vervangt arbeid, en zonder arbeid geen consumptie). En ook nieuwe energietechnologieën inderdaad, en milieuvriendelijke energieopwekking, maar het effect daarvan is wat subtieler en op lange termijn.

    Volgens mij kan olie pas goed stijgen als Obama wat bommetjes op de oliebronnen van IS dropt, en dat moment komt geleidelijk dichterbij. Maar ook dat zal maar een tijdelijk effect opleveren.
  5. relpinda 11 februari 2015 14:51
    quote:

    keesace schreef op 11 februari 2015 14:12:

    In de link hieronder had de Saudische Minister van Olie het over een olieprijs die naar de 20 dollar kan zakken. Dat is een groot verschil met een verwachting van 200 dollar.

    www.nu.nl/beurs/3960201/olieprijs-kom...
    hahahahaha dit is LOL

    Het is goed mogelijk dat de prijs van een vat olie (159 liter) nooit meer boven de 100 dollar uitkomt.
    Dat zegt de Saudische minister van olie Ali al-Naimi in een interview waaruit de Britse krant Financial Times dinsdag citeert.

    lza :):)
  6. geobeo 11 februari 2015 15:06
    quote:

    ComingSoon schreef op 11 februari 2015 13:48:

    En hoe worden die accu's opgeladen?
    Met stroom uit het stopcontact?

    Sorry hoor, domme vraag, dom antwoord.

    Waar die elektriciteit vandaan komt hangt af van waar de lokale overheid voor kiest. In Frankrijk komt bijvoorbeeld voor het grootste deel uit schone, goedkope, ruim voorradige kern energie en in Duitsland zou dat voor veruit het grootste deel uit kolen en kern-energie zijn die dankzij de energie-wende relatief duur is. Bron: johnbrianshannon.files.wordpress.com/...

    Feit is dat het voor mijn visie totaal irrelevant is: als die accu's waar ik het over heb realiteit worden, dan volgt de stroomvoorziening daarvoor vanzelf. Marktwerking: als een elektrische auto veel goedkoper om in te rijden (met hetzelfde gemak) is er geen enkele reden meer om brandstof-autos aan te schaffen. Het stroomverbruik van landen gaat dan fors omhoog en er komen vanzelf oplossingen om aan die vraag te voldoen. Op dit moment zijn we nog niet zo ver, maar het omslagpunt komt eraan en hangt 100% af van technologische ontwikkelingen op accu gebied.

    Dat Duitsland en andere "alternatieve energie" landen dan hun linkse zonnepaneel/windmolen hobby in kunnen pakken is een andere discussie. Wat dat betreft denk ik dat bij een flinke stijging van de vraag van elektrische energie Duitsland (en inmiddels ook Frankrijk) nog wel 2x na zouden denken over het sluiten van hun kerncentrales. O.a. om die reden zit ik lange termijn long op Uranium mijn aandelen.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links