Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Opkopen staatspapier voorgelegd aan ECB-top'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2015 11:37
    USA en Japanse centrale banken hebben bewezen dat dit soort acties niets oplost. De positieve berichten hierover zijn allen "aangepast" voor wenselijkheid.

    Dan gaat het bestuur van de ECB uiteraard dezelfde fouten maken....

    Wanneer is het afgelopen met het wanbestuur van deze tijd?
  2. [verwijderd] 9 januari 2015 11:40
    "De gepresenteerde plannen richten zich naar verluidt op het opkopen van staatsobligaties van kredietwaardige landen"

    Dit geloven ze zelf toch niet?!? De kredietwaardige landen krijgen nota bene geld toe bij het wegzetten van hun staatsleningen. Het is toch zonneklaar welke landen daadwerkelijk gered moeten worden met deze waanzin?!?
  3. [verwijderd] 9 januari 2015 12:04
    quote:

    AlexB schreef op 9 januari 2015 11:40:

    De kredietwaardige landen krijgen nota bene geld toe bij het wegzetten van hun staatsleningen. Het is toch zonneklaar welke landen daadwerkelijk gered moeten worden met deze waanzin?!?
    Niet in de Duitse Europese Unie van tegenwoordig, het geld moet naar Duitsland blijven vloeien. En ditmaal doen ze het kennelijk direct i.p.v. EU-geld via Zuid-Europa naar Duitsland door te sluizen.

    Lijkt me heel normaal, wij burgers hebben Duitsland verkozen als leider van Europa, toch? Ik vind het ook heel terecht dat Duitsland bepaalt waar Grieken op moeten stemmen en ook het beleid van landen als Frankrijk, Italië, Spanje, etc. voorschrijft. Zo hoort dat binnen deze democratische Duitse Europese Unie.

    Het is dan ook meer dan terecht dat vooral zij baat hebben van deze maatregelen.
  4. [verwijderd] 9 januari 2015 12:12
    Behalve dan het feit dat je geen enkel land kan redden met dit soort acties.... alleen het probleem verplaatsen naar een later tijdstip EN het probleem weer met een factor X goter maken.

    ECB bestuur weet dat best maar het alternatief is voor hun geen optie omdat er dan een reset is van het huidige monetaire systeem, het bankenstelsel en de wereldeconomie.

    Dus blijven we vooruitschuiven ... tot dat niet meer kan.
  5. nestel 9 januari 2015 12:42
    WACHT EVEN: ?????

    QUOTE
    Daardoor zou de geldontwaarding, die al geruime tijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde niveau van net geen 2 procent zit, moeten toenemen.

    UNQUOTE

    INFLATIE: (gewenst en bedoeld met dit artikel)

    nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie

    De oorspronkelijke betekenis van inflatie is monetaire inflatie, dit betekent dat de geldhoeveelheid toeneemt

    Inflatie wordt vermoedelijk veroorzaakt door de relatieve toename van de hoeveelheid geld ten opzichte van de aanwezige economische productie.

    De geldhoeveelheid neemt dus toe!

    Wat een kromme omschrijving!

    Zeg gewoon dat geld nog minder waard wordt en dat de inflatie nu onder de nul zit en nu dus deflatie heet.
  6. forum rang 6 TonyX 9 januari 2015 15:38
    Er is een schaarste aan geld in de economie, anders zouden we wel inflatie hebben. Bij deflatie geen stijgende lonen en nog belangrijker: niet langer in waarde teruglopende staatsleningen, obligaties en hypotheken. Bij deflatie moet je qua koopkracht dus steeds meer aflossen ipv minder, waardoor nog minder overblijft voor koopkracht.

    Obligaties opkopen?? Leuk maar de overheden muv de zuidelijke landen lenen al vrijwel voor niets. Dus de winst en verliesrek. van de eurolanden wordt er nog maar heel weinig beter van en de staatschuld loopt wel op terwijl deze juist omlaag moest. Ik zie het win-win model niet tenzij men risicovollere bedrijfosbligaties gaat opkopen of men op Europees niveau massaal gaat investeren in infrastructurele projecten (klassiek Keynesiaans). Dan komt er nieuw geld in de samenleving en is Europa ook qua infrastructuur klaar als de economie aantrekt, Of is dit heel gek geredeneerd?
  7. z0n0p 9 januari 2015 16:09
    Er is een schaarste aan geld in de economie, anders zouden we wel inflatie hebben

    Deflatie >> prijsdaling met als gevolg dat geld meer waard wordt. Je kunt voor dezelfde € meer kopen. Heeft niets met geldschaarste in de economie vandoen. Veel interessanter dan de de discussie over de "gevaren" van deflatie, is te kijken waardoor de prijzen dalen (de oorzaak van deflatie). Een paar:

    1. markten zijn aan het verzadigen doordat de kwaliteit van producten verbeterd is (oa autos) en de behoefte aan laatste gadgets aan het verminderen is (tablets, mobiles, hd-tv).

    2. markten worden overspoelt met concurrerende prijsvechters (telecom, luchtvaart, supermarkten, energiemarkt).

    3. gestaalde instituties staan onder druk van "game changers" zoals AirBnB (hotelbranche) en Uber (taxi, ov).

    En nog wel wat meer.

    Er is dus een veel grotere diversiteit aan aanbieders die door nieuwe verdienmodellen bij lage(re) prijzen al concurrerend (kunnen) zijn. Het zijn gewoon (kapitalistische) economische wetmatigheden. QE zal dus helemaal niets in de reele economie te weeg brengen. Alleen de financiele markten staan te springen. En dat is opzich al HEEL verdacht.

    Aardig is een recente enquette naar de vraag of consumenten hun aankoop uitstellen in de verwachting dat de prijzen nog verder dalen: nee zegt meer dan 85%. Dus dat deflatiespook fabeltje kan ook in de prullenbak.
  8. [verwijderd] 9 januari 2015 21:47
    Eens met Tony B (behalve het eerste zinnetje) en zonop. De lage prijzen hebben nog een reden, mensen kunnen hogere prijzen zich niet veroorloven, daardoor moeten bedrijven wel de prijzen laag houden willen ze nog iets verkopen.

    Het doel kan ook niet zijn om de economie uit het slop te halen, want men heeft juist maatregelen genomen die de koopkracht en vraagzijde van de economie onderuit halen, denk aan BTW-verhoging, ontslagversoepeling en hogere zorgkosten.

    Banken schrijven de laatste tijd zich ook nauwelijks in op het geldaanbod van het ECB, dus geldtekort is er niet.

    De echte winnaars zijn OPNIEUW de banken. Tot nu toe waren het de banken die investeerden in soms zelfs negatief renderende staatsobligaties. Hoe minder die renderen, hoe meer waard ze zijn. Straks hebben ze de mogelijkheid om die staatsobligaties tegen een hogere prijs te dumpen bij het ECB, daarmee maken ze flinke koerswinsten op die staatsleningen.

    Vervolgens hebben ze ruimte om dat vrijgekomen geld elders te investeren, wat ze dan gaan doen is aandelen (=bedrijven) opkopen die nu bovendien redelijk geprijsd zijn. De banken worden daarmee niet alleen rijker, maar ze worden er vooral nog machtiger van.

    Eenmaal in handen van de banken kunnen de prijzen wel gerust omhoog gaan zodat de banken nóg meer geld kunnen verdienen en de bevolking nóg armer wordt.

    Nee, we komen daarmee niet uit de crisis, maar de banken zien daarmee wel hun fysieke bezittingen en miljardenwinsten opnieuw enorm stijgen.
  9. forum rang 6 TonyX 11 januari 2015 14:58
    Banken zullen geld nodig hebben om hun kapitaalbuffers te verhogen. Dat geld zal ergens vandaan moeten komen en dus uit de circulatie gehaald worden om in een oude sok (balans) gestopt te worden. Dat effect merkt het MKB al (wordt moeizaam nog wat uitgeleend) Banken zijn te weinig winstgevend om dat vermogen snel uit winst op te bouwen. Veel vreemd kapitaal aantrekken lukt in die situatie van weinig winstgevendheid vaak ook niet hoewel dat het meest logische zou zijn. Ook dan wordt er overigens geld aan de circulatie onttrokken maar dat zou ook niet Europees kapitaal kunnen zijn. Of je dat graag wilt is punt twee.

    Prijzen kunnen wel dalen door goedkopere productie/technische innovaties, maar dat is zelden het geval in alle sectoren tegelijk en dus zelden voldoende voor alg. deflatie óf het zou iets moeten zijn als olie, wat in alles sectoren terugkomt.

    Meestal is deflatie toch vrijwel altijd het gevolg van het onttrekken van geld aan de circulatie omdat mensen gaan sparen, aflossen, het in een oude sok stoppen etc. Alles maar niet uitgeven aan goederen. Waar voorheen het afgeloste geld weer opnieuw in circulatie kwam, gebruiken de banken dat geld deels om hun leenquote te reduceren lijkt me.

    Dus ik deel de conclusie dat QE vooral de banken zal helpen en als er al een klein effect is op de consumenten markt/bedrijfsleven is zal het via het makkelijker verstrekken van kredieten zijn. Dat zie ik nu nog niet gebeuren. Ik denk niet dat die banken dat geld weer terug pompen in de economie zolang hun buffers niet op orde zijn dan wel zelfs meer dan op orde. Dat is niet hun keuze maar opgelegd door de ECB. Dus met QE gaat het ECB het door eigen beleid mee gecreëerde probleem oplossen? Die obligaties zitten niet alleen bij banken, dus er profiteren onbedoeld ook nog andere groepen mee, maar niet de consumenten bestedingen.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links