Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2015: doorrollen!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 december 2014 12:43
    quote:

    sjaak1918 schreef op 24 december 2014 11:51:

    Moedig, Marcel. En dank weer voor de columns in het afgelopen jaar; er zaten opnieuw een aantal pareltjes tussen!
    Omdat Theo Benschop wel vrij zal zijn vandaag roep ik dan maar "Marcel Tak for President!"
    Kan iemand mij de quote "Marcel Tak for President!" uitleggen? Ik kom hem vaak tegen maar vraag me af waarom.
  2. [verwijderd] 24 december 2014 13:18
    Hoi Marcel,
    Goed stuk enne.... je hebt helemaal gelijk! Ik ook, net als al die anderen die ook voorspellingen doen. Het gaat trouwens niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. en dat gaat lastig worden met jouw voorspellingen.:-)

    Zelf houd ik rekening met een dieptepunt in de crisis over 2 jaar. We gaan nog zo'n 50% omlaag en dan wordt een bodem gezet. Waarna we weer opwaarts gaan!
    Daarnaast houd ik rekening met een forse groei van wel 20% per jaar gemiddeld. Of meer! Nee, niet in Nederland en ook niet in Europa. Maar elders.
    vanuit die twee punten bepaal ik mijn gedrag op de beurs; als de trend naar beneden is ga ik verkopen of heb ik al verkocht, als de trend naar boven is dan koop ik of heb ik al gekocht.

    Ik wens iedereen een fijne kerst en een succesvol 2015
    Glenn Lijesen, Eurofuture

  3. Rafter 24 december 2014 13:19
    Mooi dat je jezelf relativeert door in retrospectief te gaan en duidt dat je glazen bol bij nader inzien te wazig bleek! Leuke columns, hartelijk dank! Itt andre colums lezenswaardig
    In je voorspellingen voor 2015 kan ik niet meegaan. De rente gaat nl in de E-zone niet drastisch omhoog...wat o hoog vanwege de inflaterende import (dollar ea), maar moet laag blijven vanwege de nog steeds 30% hogere schuldenberg in de EU (tov 2008)
    Arcelor omlaag?
  4. remedy73 24 december 2014 13:20
    Marcel, ik ben fan van je. Je stukjes zijn ruimdenkend en daar houd ik wel van. Enkel met je rentevisie blijf ik het oneens. Heel 2015 zal de rente laag blijven. Ik zie hem eerder verder dalen dan oplopen. Tevens voorzie ik voor 2015 een beperkte deflatie (tussen -2% en 0%). Maar who cares about deflatie?? Keynes leefde in het stenen tijdperk van contant geld. De wereld is inmiddels veranderd.
  5. Mick75 24 december 2014 13:21
    quote:

    Warren Buffet Fan schreef op 24 december 2014 12:19:

    Flop-3 aandeel: Arcelor Mittal?
    Wat verwacht je dan als ultimo 2015 koers?
    Dat aandeel staat al op een laag historisch niveau van 9 euro.
    Als er één aandeel is wat enorm gezakt is in 2014, dan is het ArcelorMittal. Arcelor zou tot de winnaars behoord kunnen hebben, zou de ijzererts prijs niet geïmplodeerd zijn vanwege een overdreven prijsoorlog tussen de grootste iron-ore produceres. Echter vanaf juni zijn er al veel mijnen dichtgegaan. De iron ore prijs lijkt al enkele weken gestabiliseerd. Daar komt bij dat Iron ore slechts een beperkt deel van de omzet van Arcelor is. Het overgrote deel van de omzet komt uit de productie van staal, waar een lagere iron ore prijs alleen maar gunstig is.

    Om nu te veronderstellen dat Arcelor wederom tot de floppers van 2015 hoort is hoogst onwaarschijnlijk. Maar, is dat niet altijd het geval bij niets zeggende lijstjes van toppers en noppers, vreemd van elke onderbouwing, vaak gepubliceerd uit eigen belang.
  6. [verwijderd] 24 december 2014 14:01
    goud zal echt wel onder 1000 usd komen, eindejaarsvoorspellingen zijn een leuke tijdsverdrijving. Economie loopt minder hard op dan gehoopt, de eurozone breekt uit. Rusland roebelt verder. Kunstdiesel op de markt? We leven al met 'kunstgeld', een bundel elektronen in de vorm van bedragen.
  7. Picton 24 december 2014 14:24
    Dapper maar ik denk dat je voorspelling voor 2015 ook niet helemaal uitkomt!
    Als je verwacht dat de rente stijgt dan is dat omdat het economisch beter gaat en zal een cyclisch aandeel als Mittal juist naar boven gaan lijkt me.
    De ECB dreigt met QE... Dat geeft een drukkend effect op de obligatierente en toekomstige inflatie angst is dan weer goed voor goud!

    Maar goed , had ik maar zo'n glazen bol!

    Prettige dagen! P
  8. [verwijderd] 24 december 2014 16:29
    "Of sta ik geheel los van de werkelijkheid?"

    Wat de rente betreft wel denk ik, ik tast in het duister over je redenering.

    De Europese landen staan veel te zwak om stijgende rentekosten te kunnen dragen, zal niet gebeuren. In de VS is het andere koek, daar hebben ze groeipercentages boven de 3% dus hoog tijd om de rente te verhogen. In de EU kwakkelen we voort met kunstmatig tot boven het nulpunt opgepoetste percentages zoals 0,2%. Het moet heel gek lopen wil je voorspelling dan uitkomen. Bovendien wil de ECB dolgraag staatsobligaties e.d. opkopen wat de rente nog verder drukt. Geen redenen dus om de rente te verhogen, maar wel redenen om de rente laag te houden.

    En bij dreigende deflatie zullen de overheden de belastingen maar al te graag omhoogdoen om het prijsniveau niet te verliezen (vast onder het mom van die "stevige groei" van 0,2%). Het zou me niet verbazen als tegen het einde van het jaar de BTW in veel EU-landen 0,5% of 1% hoger ligt.

    Een renteverhoging strookt dan trouwens niet met AEX op 380. Dat laatste duidt op geen groei, en geen groei betekent geen renteverhoging.

    "De roebel van 2015... de opbrengst van ABN Amro"
    Helemaal mee eens, voor de volle 100%.

    Wat zijn je goede voornemens voor 2015?
    Ik mis je tips aangaande goede beleggingen in obligaties. Die zijn lastig binnen de EU, maar misschien kun je wat verder buiten de grenzen kijken?

    Fijne dagen allemaal!
  9. [verwijderd] 24 december 2014 20:42
    Die 14.000 is dat een tik foutje?

    Zolang de rente laag blijft zullen de beurzen oplopen, eerste hele geleidelijke rente verhoging zal pas medio 2015 worden gedaan heeft de Fed aangegeven.....tel daarbij de QE van de ECB.....volgens mij kunnen de beurzen de eerste paar maanden maar 1 kant op.

    Bedrijfswinsten zijn voor 80% boven verwachting......economische groei neemt toe, vooral in Amerika en geleidelijk in de eurozone......en de lage olie is goed voor de bedrijven en de bestedingen van de alle consumenten!

    Mss ben ik iets te optimistisch maar fundamenteel ligt het er wel aardig bij. Iedereen een heel mooi 2015 gewenst.

  10. [verwijderd] 24 december 2014 22:47
    @sjaak1918 Gezien de vele transparant duidelijk parels die de auteur in voor iedereen in de eurozone en daarbuiten taal het afgelopen jaar in een globaal urbanisatieproces na twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen onder het motto

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    als financieel deskundige weer op iex.nl heeft geplaatst slechts ter het duurzaam verder hierbij latende, iedereen in buiten de eurozone

    ***Prettige Feestdagen***

    en een

    ***Gelukkig Nieuwjaar***

    toewensende kennisgeving deel ik hierbij mee dat ik vandaag helaas naar Albert Heijn e.d. met de gevolgen van dien moest en dat ik uiteraard niet zo maar al dan niet in de hysterische waan van de dag in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte tussen de met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes door ooit zomaar in het wilde weg met de van boven verkregen wijsheid in pacht

    “Wake up, wake up, eigen volk in het vaderland eerst, regel is regel, wij willen in het door de permanent verontwaardigd verongelijkte leider beloofde permanent verontwaardigd verongelijkte keizerrijk tussen een met meer dan 1 miljard over 1 kam te scheren Moslims te voeren zondebokken godsdienstoorlog, een zondebokken oorlog met de Midden- oost- en Zuid- Europeanen, een zondebokken burgeroorlog met de andersdenkenden van de linkse kerk met hun dure hobby’s en een zondebokken oorlog met de zakkenvullers in Brussel, Frankfort, Berlijn en Washington de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren en de hele dag achter een zondebokken bestendig hek van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarten Pieten genieten”

    permanent verontwaardigd verongelijkt in een zondebokken lynchende cultuur zondebokken scorend in naam van de vrijheid tussen de betreffende in de hysterische waan van de dag met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes door heb geroepen

    ***Marcel Tak for president!***

    maar dit altijd met argumenten gemotiveerd heb gedaan,

    zodat ik me tot het einde der tijden het duurzaam verder voor het overige latend bij het duurzame motto

    “War, what is it good for?“

    me dan ook geheel aansluit aan het door Moneyball in zijn of haar reactie gestelde!

    PS

    @QE-Infinity Het is gewoon een scorende oneliner die gewoon, niet meer en niet minder, betekent

    ***Marcel Tak for president!***

    of

    "Marcel Tak for predident!"

  11. Warren Buffet Fan 25 december 2014 02:31
    quote:

    Mick75 schreef op 24 december 2014 13:21:

    [...]
    Als er één aandeel is wat enorm gezakt is in 2014, dan is het ArcelorMittal. Arcelor zou tot de winnaars behoord kunnen hebben, zou de ijzererts prijs niet geïmplodeerd zijn vanwege een overdreven prijsoorlog tussen de grootste iron-ore produceres. Echter vanaf juni zijn er al veel mijnen dichtgegaan. De iron ore prijs lijkt al enkele weken gestabiliseerd. Daar komt bij dat Iron ore slechts een beperkt deel van de omzet van Arcelor is. Het overgrote deel van de omzet komt uit de productie van staal, waar een lagere iron ore prijs alleen maar gunstig is.

    Om nu te veronderstellen dat Arcelor wederom tot de floppers van 2015 hoort is hoogst onwaarschijnlijk. Maar, is dat niet altijd het geval bij niets zeggende lijstjes van toppers en noppers, vreemd van elke onderbouwing, vaak gepubliceerd uit eigen belang.
    Dat denk ik ook. Markt kan nog wel een half jaar of jaar tegen zitten maar dan moet er (langzaam) wat herstel in de staal prijzen komen. Economie VS groeit met 4%-5%. De rest van de wereld economie zal 1% harder groeien vanwege de lage olie prijs. En doordat Arcellor Mittal erg op kosten heeft gestuurd, wordt er daardoor bij een lagere staalprijs al winst gemaakt. Een oplopende prijs van staal gaat dan als een hefboom op de winst van AM werken. De lagere energie prijzen moeten ook ook gunstig uitpakken voor AM.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links