Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Belgische HAL

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. SaSto 25 november 2014 12:03
    Leuk stuk. GBL is qua profiel vergelijkbaar (ook met HAL), heeft het uiteraard ook minder goed gedaan dan HAL. Bestaat ook al lang, sinds 1902, genoteerd sinds 1956. Wordt gecontroleerd door 2 families, Frere en Desmarais. Belegt 75-80% long term in beursgenoteerde fondsen (oa Total, Lafarge, GdF-Suez)en ook wat private equity achtig niet beursgenoteerd. Volume is duidelijk beter en dividend rendement ook aardig (rond de 4%).
  2. Tradingmate 25 november 2014 12:11
    Als ik de grafiek zie dan zie ik ook under perfomance in bepaalde perioden van HAL.
    En het is er afhankelijk van het beginpunt van je meting. Was je in 2009 ingestapt in HAL dan had je het lang veel slechter gedaan dan AEX (en Sofina).
    En eenmalige effecten van specifieke beleggingen hebben veel effect, waarmee het dus eigenlijk net zo goed gokken is als dat je zelf die gok doet in afzonderlijke aandelen.
    Als je alle aandelen van de AEX/AMX in de grafiek erbij zet, dan zullen er genoeg zijn die HAL outperformen.
  3. forum rang 6 marique 25 november 2014 12:55
    Ackermans & van Haaren

    Ackermans & van Haaren is a diversified group active in 5 key segments:
    Marine Engineering & Infrastructure
    Private Banking
    Real Estate, Leisure & Senior Care
    Energy & Resources
    Development Capital

    The group concentrates on a limited number of strategic participations with an important potential for growth.

    The AvH share is part of the BEL20 index, the Private Equity NXT index of Euronext Brussels and the European DJ Stoxx 600.

    en.avh.be/home.aspx
  4. forum rang 4 shaai 25 november 2014 12:57
    quote:

    Bas! schreef op 25 november 2014 12:11:

    De Zweedse HAL: Investment Kinnevik AB

    Zeker het overwegen waard en staan op dit moment ook genoteerd tegen een flinke discount t.o.v. de NAV.

    Is er een grafiek van de NAV (tov de koers)?
    Het risico is immers dat er altijd een flinke discount was, is en zal zijn, zodat je daar niet zoveel van profiteert. Maar als die flink fluctueert cq nu extra groot is, dan is het wellicht de moeite waard.
    Evt ook de moeite waard als ze alle onderliggende dividenden 1-op-1 doorzetten: dan krijg je er door de discount meer voor weinig.
  5. Bas! 25 november 2014 13:17
    quote:

    shaai schreef op 25 november 2014 12:57:

    [...]
    Is er een grafiek van de NAV (tov de koers)?
    Het risico is immers dat er altijd een flinke discount was, is en zal zijn, zodat je daar niet zoveel van profiteert. Maar als die flink fluctueert cq nu extra groot is, dan is het wellicht de moeite waard.
    Evt ook de moeite waard als ze alle onderliggende dividenden 1-op-1 doorzetten: dan krijg je er door de discount meer voor weinig.
    Ik heb geen grafiek van de koers t.o.v. de NAV, ik weet wel uit de jaarverslagen dat ze de afgelopen jaren vaak verhandeld werden tegen een premium t.o.v. de NAV. In mijn ogen zou het ook terecht zijn dat ze tegen een premium t.o.v. de NAV traden, want er zijn een aantal bedrijven in hun portfolio die als ze op de markt genoteerd zouden zijn een veel hogere waarde zouden hebben dan waarvoor ze bij hun in de boeken staan.

    Hier trouwens hun website, daar kan je ook de jaarverslagen downloaden.

    www.kinnevik.se/en/Investor/Kinnevik-...

  6. forum rang 4 shaai 25 november 2014 13:48
    quote:

    Bas! schreef op 25 november 2014 13:17:

    [...]

    Ik heb geen grafiek van de koers t.o.v. de NAV, ik weet wel uit de jaarverslagen dat ze de afgelopen jaren vaak verhandeld werden tegen een premium t.o.v. de NAV.

    dank je! Bloomberg zegt nu P/B van 0.88
    www.bloomberg.com/quote/KINVB:SS
  7. veepee 25 november 2014 14:09
    Investor AB van de Wallenberg familie. Europa's grootste, zo groot als Kinnevik, GBL en HAL samen. Market cap ca 28 miljard, 14% discount maar die is veel groter geweest. Conglomeraatkorting is de normaalste zaak van de wereld en gaat niet zomaar weg want het laatste wat deze families willen is opbreken.
    Graag wel total return vergelijken. Ze keren allemaal mooi dividend uit.
  8. Bas! 25 november 2014 14:21
    In het laatste kwartaalverslag van Kinnevik staat wel een tabel met NAV t.o.v. de aandelenprijs (laatste 4 kwartalen):

    NAV 220.30 236.29 247.00 276.39
    Share price 222.30 297.50 284.80 260.50

    Ook niet zo vreemd als je naar hun trackrecord kijkt over de afgelopen jaren, hebben het echt super goed gedaan.

    Hier trouwens dat kwartaalverslag, staat gelijk op de eerste bladzijde.

    www.kinnevik.se/Documents/Q3%202014/K...

    Zou mooi zijn als we een grafiek kunnen krijgen van de total return van al deze aandelen! Ben benieuwd!

  9. Brogembank 25 november 2014 15:48
    @AJK: dank voor dit soort artikelen, hier heb je echt iets aan; ik had nl nog nooit van Sofina gehoord, maar zal het zeker gaan volgen.

    Een forumposter die volgens mij nogal veel kennis van dit soort investeringsvehikels van het Groot Oud Geld heeft is Murdock123, deze heeft een aantal maal interessante bijdragen geleverd aan het HAL forum afgelopen zomer, o.a. mbt Kinnevik en Investor AB.

    Wie weet heeft Murdock123 nog meer van dit soort parels?

    Mvg
    Brogem
  10. [verwijderd] 25 november 2014 15:51
    Wat het Sofina fonds verder ook in de toekomst op het gebied van een solide, waardevaste belegging in een ongetwijfeld stijgende trend met de kennis van nu ook doet, de rest van de wereld is zeer content met het feit dat commissaris Verhofstadt toen als toenmalig premier van België aan de rest van de wereld uiteen heeft gezet wat er na het commando “Wie niet voor ons is, is tegen ons” van de toenmalige president van de verreweg sterkste politieagent in de wereld Bush n.a.v. de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak op het hoogste niveau in de EU gebeurde:

    er werd met de kennis van toen op het hoogste niveau 1 minuut gediscussieerd, en dat was het dan, de regeringsleiders gingen met de kennis van toen op het hoogste niveau in de orde van de dag in een sobere vergadering over naar het volgende agendapuntje,

    zodat hij als toenmalige Belgische premier na deze sobere vergadering

    evenmin als bijvoorbeeld de toenmalige president van Duitsland en de toenmalige president van Frankrijk, dus geheel anders dan de met de kennis van toen en nu altijd paraat staande grote vriend Engeland voor de steun op alle fronten en de politieke steun met de kennis van toen van de toenmalige premier van Nederland Balkenende in de categorie met de kennis van toen en nu simple & stupid,

    met de kennis van toen aan deze acties geen steun verleende.
  11. [verwijderd] 25 november 2014 16:14
    Hallo allemaal,

    Dank voor al jullie bijdrages, zoals zo vaak ben ik weer onder de indruk van het niveau en de verzamelde kennis hier op IEX.

    In de mail heb ik nog een fondsmanager die zegt dat de insiders bij Sofina verkopen. Check en dat klopt. Hoop verkopen dit jaar, maar de laatste tijd niet meer:
    www.trivano.com/aandeel/sofina.212.in...

    Oh ja, ik zal een beetje op mn Engels, Frans, Vlaams en beleggers bullshit bingo letten :-)

    Gr
    Arend Jan
  12. [verwijderd] 25 november 2014 16:39
    @shaai Geheel met u eens. Het is sowieso niet uit te leggen dat er mensen zijn die een poging wagen om te begrijpen wat die rare geluiden van die rare wat af prutsende Nederlanders in hun kleine, maar desondanks toch niet nietige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen doorgaans verregende alsmede miezerige en tochtige land voor zouden kunnen stellen, vooral die harde “g”’s van boven de Grote Rivieren, of men de hele dag door al dan niet in naam van de vrijheid in een zondebokken lynchende cultuur van een permanent verontwaardigd verongelijkte eenmanssekte aan het rochelen of vloeken is en wat je hier dan überhaupt mee aan zou moeten, dan klinkt de taal van de Vlaamse medemens in het mooie heuvellandschap van België in ieder geval beter, maar wat niet wil zeggen dat je er verder iets mee kan.
  13. forum rang 5 theo1 27 november 2014 16:41
    quote:

    Tradingmate schreef op 25 november 2014 12:11:

    Als ik de grafiek zie dan zie ik ook under perfomance in bepaalde perioden van HAL.
    En het is er afhankelijk van het beginpunt van je meting. Was je in 2009 ingestapt in HAL dan had je het lang veel slechter gedaan dan AEX (en Sofina).
    En eenmalige effecten van specifieke beleggingen hebben veel effect, waarmee het dus eigenlijk net zo goed gokken is als dat je zelf die gok doet in afzonderlijke aandelen.
    Als je alle aandelen van de AEX/AMX in de grafiek erbij zet, dan zullen er genoeg zijn die HAL outperformen.
    HAL heeft de neiging in horten en stoten te bewegen. De koers kan gemakkelijk een half jaar bijna niks doen en dan ineens een tientje hoger gaan. Je moet dus geduld hebben. Dat heeft denk ik te maken met de zuinige communicatiestijl. Maar een paar keer per jaar wordt gerapporteerd wat de niet-genoteerde activiteiten hebben gedaan en die zijn belangrijk voor het resultaat. Grandvision is een aanzienlijk deel van de porto.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links