Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijn perpetual en steepener portfolio - 2014

884 Posts
Pagina: «« 1 ... 33 34 35 36 37 ... 45 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2014 20:21
    Ik ben door omstandigheden wat eerder terug van vakantie en ben gisteren en vandaag opnieuw ingestapt.
    Het kriebelde toch weer te veel...............

    In principe in dezelfde fondsen als welke ik begin Juli heb verkocht (IHYG, RDSA, IGD, HYLD , ISF en AED).
    Plus daarnaast, getipt door enkelen van jullie (waarvoor mijn dank), in HPS, JPC, en PCEF. Die fondsen passen m.i. goed in mijn strategie.

    Als korte evaluatie van mijn uitstap-actie het volgende.
    * Uitstappen begin Juli was slim; de koersen zakten immers flink die maand
    * Niet terug instappen begin Augustus was minder slim; alles ging/gaat weer lekker omhoog.
    * Netto heeft het niet veel uitgemaakt; ik had net zo goed kunnen blijven zitten
    * Per saldo heb ik dus twee maanden dividend gemist. Dat is, met mijn hefboom van een factor drie, een procent of 3.

    Maar dat is puur rekenkundig.
    Wat voor mij een aha-Erlebnis was is dat ik gedurende de vakantie niet of nauwelijks naar de beurs heb gekeken, niet op campings heb gevraagd "Avez vous WiFi", en niet voortdurend op mijn app van IB heb gekeken hoe mijn portefeuille er voorstaat.
    Welnu vrienden, da's ook wat waard.
    Je belegt om te leven en je leeft niet om te beleggen.
    Dat geldt tenminste voor mij.

    Dus als je mij vraagt wat ik de volgende keer doe als ik er een maand of twee tussenuit ga....... als de markt weer een beetje onrustig is: verkopen.
  2. forum rang 4 zeurpietje 27 augustus 2014 11:03
    ik heb gisteren mijn laatste 5.625 steepners Deutsche Post verkocht. heb nu geen steepners meer. rente 10-2 wordt wel erg laag nu. veel steepners zullen als het zo blijft op hun minimum coupon worden gefixed. bij deze DP is dat 3,75 wat bij een verder dalende rente dus weer een positief gegeven is. ga nu maar afwachten wat de rente gaat doen.
  3. sremmal1 27 augustus 2014 15:22
    @de belg
    Goed te horen dat je met een goed gevoel vakantie hebt kunnen vieren.
    Maar wat als de markt intussen wel verder was gestegen? Eigenlijk heb je best geluk gehad dat je nog tegen dezelfde koersen weer hebt kunnen instappen.
    Goeie quote van Howard Marks hierover: Risk control is the best route to loss avoidance. Risk avoidance, on the other hand, is likely to lead to return avoidance as well.
    Mooi artikel hier: awealthofcommonsense.com/risk-control...

    Overigens gaat een goed leven (lees: een relaxte vacance met een goeie Pomerol op een terras) altijd boven een goed beleggingsresultaat.
  4. [verwijderd] 27 augustus 2014 16:56
    quote:

    Limbabwaan schreef op 26 augustus 2014 22:01:

    Welke diepgaande inzichten ben je nog meer tegengekomen tijdens je verhelderende vakantie? Wel of niet in gezelschap van een goeie Pomerol.
    Wel.....in mijn studententijd was het al zo dat tegen een uur of twee 's nachts mijn maten en ik in de kroeg inderdaad tot diepgaande inzichten kwamen in de zin van het leven. Alleen waren we die prachtige gedachten de volgende ochtend (d.w.z. tegen een uur of 11 als we met kloppende hoofdpijn wakker werden)weer allemaal vergeten.
    Dat verschijnsel is eigenlijk nooit verdwenen, dus helaas kan ik je vraag niet beantwoorden.
  5. Lk-33 27 augustus 2014 19:45
    quote:

    sremmal1 schreef op 27 augustus 2014 15:22:

    Goeie quote van Howard Marks hierover: Risk control is the best route to loss avoidance. Risk avoidance, on the other hand, is likely to lead to return avoidance as well.
    Mooi artikel hier: awealthofcommonsense.com/risk-control...
    Naar mijn interpretatie is dat een buy-and-hold strategie beter werkt dan een op korte termijn streven naar outperformance strategie of een korte termijn voorkomen van underperformance/verlies strategie.

    In geval van de Belg volgens mij een typisch geval van risk control. Rust kopen: het kost geld maar geen hoofdpijn.
  6. [verwijderd] 27 augustus 2014 20:39
    sremmal1 schreef
    ........Maar wat als de markt intussen wel verder was gestegen? Eigenlijk heb je best geluk gehad dat je nog tegen dezelfde koersen weer hebt kunnen instappen.........

    Ik kan deze stelling ook gewoon omdraaien :

    Maar wat als de markt intussen wel verder was gestegen gedaald ? Eigenlijk heb je best geluk pech gehad dat je nog tegen dezelfde koersen weer hebt kunnen instappen.

    Als de markt was gestegen gedurende mijn "afwezigheid" dan was ik daar geen cent armer van geworden.
    Het is maar vanuit welk perspectief je redeneert.

    In Januari was mijn vermogen 100.
    Begin Juli was dit gestegen tot 118 (hoera).
    Ik verkocht alles en ging op stap in Frankrijk.
    Nu, tegen het eind van Augustus, is mijn vermogen nog steeds 118 ongeacht de vraag of de beurs in de tussentijd geëxplodeerd dan wel geïmplodeerd is.
    Ik koop nu weer aandelen.

    STEL dat de koersen intussen zijn gehalveerd. Dan heb ik nu twee keer zoveel aandelen als in Juli, maar mijn vermogen is nog steeds 118.
    Jij vraagt: STEL dat de koersen intussen zouden zijn verdubbeld .
    Tsja, dan heb ik nu de helft van de aandelen die ik in Juli had. Maar mijn vermogen is nog steeds 118.

    Maar goed, jij bedoelt mogelijk dat door uit te stappen ik een potentiële koersstijging zal missen.
    Maar missen van grote winsten doe ik voortdurend. B.v. door de verkeerde stukken te kopen en/of te weinig van de aandelen die wel gaan stijgen.
    Door vanaf Januari met een hefboom van "slechts" 3 te werken heb bijvoorbeeld veel gemist. Ik had ook een hefboom van 6 kunnen nemen en in Juli de briljante belegger kunnen uithangen met een winst van 36 % in een half jaar.
    Mijn keuze was echter om dat niet te doen omdat ik het risico van zo'n grote hefboom te hoog vind.
    Al dit soort dingen is eigenlijk een half leeg / half vol discussie.

    Zoals Lk-33 zojuist terecht schreef: ik heb rust gekocht. En dan moet ik niet achteraf gaan rekenen hoeveel winst ik in theorie heb gemist of hoeveel verlies ik in theorie heb vermeden.

  7. sremmal1 27 augustus 2014 20:57
    Ach, daarover kun je een hele discussie voeren maar die gaat voor hier te ver.
    Dan heb je het over de basis van value beleggen, en daar zijn al genoeg goede boeken en artikelen over geschreven.
    Als jij je senang voelt door uit de markt te stappen wanneer je aanvoelt dat het daar het moment voor is moet je dat vooral doen.
    Jammer genoeg voel ik dat soort momenten nooit aan, maar er zijn blijkbaar mensen die daar een neusje voor hebben.
  8. Lk-33 27 augustus 2014 21:01
    he sremmal1, volgens mij probeert Belg juist duidelijk te maken dat hij er ook geen gevoel voor heeft. Omdat hij belegt met een hefboom en hij rustig van zijn vakantie wil genieten, heeft hij besloten, zonder enig gevoel voor timing (zie de feiten, hoewel Poetin wel degelijk had kunnen zorgen dat hij gelijk had kunnen krijgen), even uit te stappen.

    Als hij was blijven zitten dan had hij een hoger rendement behaald. Hij is het dus met jouw stelling eens. Alles draait hier om hoe je naar de situatie kijkt.
  9. sremmal1 27 augustus 2014 21:16
    In geval van de Belg volgens mij een typisch geval van risk control. Rust kopen: het kost geld maar geen hoofdpijn.

    Nou nee, dit is nu juist risk avoidance.
    Risk control houdt in dat je rekening houdt met de mogelijke risico's van je beleggingen en daar adequate maatregelen voor neemt dan wel bewust een bepaald niveau van risico inbouwt.
    Zo kun je voor jezelf een aanvaardbaar risiconiveau bepalen, dat kan bijvoorbeeld zijn dat je maximaal 1,5x geleveraged belegt.
    Als je op een willekeurig moment (omdat je met vakantie gaat bijvoorbeeld) uitstapt en daarna weer instapt ben je aan het gokken. Blijkbaar ben je dan geen value belegger die weet wat zijn beleggingen waard zijn.
    In dat geval kan ik me voorstellen dat uitstappen rust geeft. Nog meer rust geeft het als je helemaal niet meer belegt...
  10. Stapelaar 27 augustus 2014 21:59
    quote:

    sremmal1 schreef op 27 augustus 2014 21:16:

    Als je op een willekeurig moment (omdat je met vakantie gaat bijvoorbeeld) uitstapt en daarna weer instapt ben je aan het gokken. Blijkbaar ben je dan geen value belegger die weet wat zijn beleggingen waard zijn.
    In dat geval kan ik me voorstellen dat uitstappen rust geeft. Nog meer rust geeft het als je helemaal niet meer belegt...
    Ook value beleggingen kunnen een klap krjgen door onverwachte ontwikkelingen. Als je leverage hanteert en je kunt of wilt een tijdlang geen vinger aan de pols houden dan is het mijns inziens onverstandig om B+H vol te houden.
    Ik had ooit een beleggingsfonds ING Oost Europafonds; kwam terug van twee weken vakantie en de waarde was door de helft. Inderdaad in 1998 of daaromtrent.
    Beleggen is beredeneerd gokken met risicomanagement: immers hoe minder fiches je nog over hebt des te moeilijker het wordt om weer terug bij je uitgangspositie te komen.
  11. [verwijderd] 27 augustus 2014 23:17
    Oejoei......wat een vakantie en de terugkeer daaruit al niet teweeg kunnen brengen. Ik hou al deze bijdragen nauwelijks meer bij. Ik ben kennelijk alweer aan vakantie toe.

    Maar serieus, ik denk niet dat de verschillende standpunten al teveel uiteen liggen.
    Voor mij verwoordt Stapelaar het nog het fraaist:
    Als je met leverage werkt en een tijdje geen vinger aan pols kunt of wilt houden, dan is buy end hold misschien niet zo verstandig.

    Ik wil daar ten overvloede aan toevoegen dat dit zeer zeker geldt als je , terecht of onterecht, weinig vertrouwen hebt in de markt. En dit had ik, en met mij veel anderen, niet begin Juli.

    @ sremmal1 : je koppelt ten onrechte mijn uit- en instappen volledig aan mijn vakantie (Als je op een willekeurig moment (omdat je met vakantie gaat bijvoorbeeld) uitstapt en daarna weer instapt ben je aan het gokken.

    Dat is echter een drogreden. Om precies te zijn, een voorbeeld van "Post hoc ergo propter hoc (met dit, dus door dit)".
    Feit B treedt op na feit A en feit B wordt daarom gepresenteerd als gevolg van feit A. Voorbeeld: "De zon komt altijd op nadat de haan gekraaid heeft, dus de zon komt op doordát de haan kraait."

    Ik heb proberen duidelijk te maken dat ik heb verkocht door onzekerheid over de markt. En nu heb ik terug gekocht omdat ik vind (zakkende rente, uitspraken van Draghi, e.d.) dat er minder redenen tot ongerustheid zijn.

    Daarom heb ik ook geschreven dat ik bij een volgende lange vakantie opnieuw zal verkopen als de markt onrustig is

    En of dit nu risk control is of risk avoidance, en of ik wel een value belegger ben...zoals sremmal1 terecht zegt, je moet je gewoon senang voelen bij wat je doet (een uitdrukking overigens, die ik heb moeten opzoeken; bij de gemiddelde Vlaming is het nivo van het Maleis beperkt).

884 Posts
Pagina: «« 1 ... 33 34 35 36 37 ... 45 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,66 -1,29%
EUR/USD 1,0626 +0,00%
FTSE 100 7.859,96 -1,33%
Germany40^ 17.760,60 -1,48%
Gold spot 2.368,94 -0,60%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

VIVORY...
+1,88%
Avantium
+1,85%
B&S Gr...
+1,21%
FASTNED
+0,62%
Fagron
+0,57%

Dalers

Arcelo...
-5,88%
Aperam
-5,44%
SBM Of...
-4,91%
Accsys
-3,33%
ASMI
-3,12%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links