Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Draghi effect..

91 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kaiser 4 februari 2014 15:12
    Hoe lang zal het duren alvorens de ECB in actie komt?

    dinsdag 04 februari 2014 om 14u22

    De Europese inflatiecijfers die vorige week bekend werden gemaakt, waren ronduit rampzalig. In december bleek de inflatie in de eurozone maar 0,70% te bedragen en dat was een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 47 maanden. Daarmee dreigt het deflatiescenario weer wat vastere vorm te krijgen.

    De consumentenprijzen weigeren volgens de cijfers van Eurostat te stijgen, waardoor het inflatiedoelwit van 2% tot dusver ver buiten bereik is gebleven. Voor december was gerekend op een inflatiecijfer van 0,90% op maandbasis en zelfs dat werd dus niet gehaald.

    Chief European Economist Jonathan Loynes van Capital Economics verwacht dat de druk op de Europese Centrale Bank om in te grijpen nu alsmaar groter zal worden. Algemeen wordt verwacht dat Mario Draghi niet te lang zal wachten om nieuwe maatregelen aan te kondigen.
  2. forum rang 10 voda 6 februari 2014 16:12
    ECB handhaaft beleid en guidance - Update

    (Update van eerder gepubliceerd bericht: 'ECB handhaaft rente op 0,25%' om commentaar Mario Draghi toe te voegen en alinea's te herschrijven.)

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn belangrijkste rentetarief donderdag gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,25%. Ook herhaalde de centrale bank zijn guidance om de belangrijkste rentes lange tijd laag te houden of indien nodig te verlagen.

    "We zijn alert op de neerwaartse risico's voor de inflatie", zei president van de centrale bank Mario Draghi in een toelichting, waarin hij zoals altijd benadrukte dat de ECB "indien nodig in kan grijpen" en herhaalde dat het monetaire beleid "voor zolang als nodig accommoderend blijft."

    Volgens Draghi zijn alle voor de ECB beschikbare beleidsinstrumenten donderdag besproken. Over het opkopen van activa zoals bijvoorbeeld de Federal Reserve dit doet - de zogenaamde quantitative easing - werd echter niet gerept.

    Ondanks de afnemende inflatie in de regio, ziet de ECB weinig risico voor deflatie. Volgens Draghi gaat de eurozone dan ook niet dezelfde kant op als Japan waar jarenlang sprake was van dalende consumentenprijzen.

    Hij wees er in zijn toelichting bovendien op dat "de inflatie in de muntunie niet veel lager [ligt] dan in de Verenigde Staten."

    Draghi benadrukte verder dat de inflatieverwachtingen op de middenlange en lange termijn ferm verankerd blijven. De centrale bank heeft als doelstelling de geldontwaarding onder, maar wel dichtbij, de 2,0% te houden.

    Vooraf waren marktvolgers verdeeld over een mogelijke renteverlaging, met name vanwege de dalende inflatie in de eurozone. Vorige week verschenen data waaruit bleek dat de consumentenprijzen in de muntunie in januari slechts met 0,7% zijn gestegen, een afname ten opzichte van de +0,8% een maand eerder. In Duitsland was vorige maand zelfs sprake van deflatie ten opzichte van december.

    Ondertussen is de kredietverstrekking van banken binnen de eurozone nog altijd zwak hoewel Draghi tekenen van stabilisatie ziet. Volgens hem is nog niet duidelijk wat de geplande 'asset quality review' - het balansonderzoek dat de centrale bank later dit jaar gaat uitvoeren voorafgaand aan een reeks stresstesten onder de banken in de eurozone - voor een effect zal hebben op de zwakke kredietverstrekking in de regio. De centrale bankier verwacht wel dat die effecten op de korte termijn negatief kunnen uitpakken.

    Over het economisch herstel in de eurozone, blijft de ECB "extreem voorzichtig." In het vierde kwartaal zette het bescheiden herstel binnen de muntunie zich voort, aldus Draghi. Volgens hem kan de export binnen de eurozone dit jaar profiteren van een verwachte lichte verbetering van de binnenlandse vraag.

    Over de recente volatiliteit op de opkomende markten zei de ECB-president donderdag dat de centrale bank dit in de gaten houdt. Hij verwacht vooralsnog niet dat de turbulente langdurig aan zal houden en prees de Europese markten voor hun recent getoonde veerkracht.

    Naast het handhaven van de refi-rente op 0,25%, bleef de marginale beleningsrente donderdag ook ongewijzigd op 0,75%, net als de depositorente die vooralsnog blijft staan op 0,00%, ondanks dat er marktkenners zijn die vinden dat de rente omlaag moet naar negatief terrein.

    Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com


  3. [verwijderd] 6 februari 2014 16:48
    "Onze" Draghi - probeer maar eens tussen de regels door te lezen om te zien wat hij werkelijk bedoelt:

    Draghi: langdurige lage inflatie is risico en verdient aandacht ECB
    Draghi: extreem voorzichtig, economisch herstel is nog steeds kwetsbaar en volatiel
    Draghi: afwachtend met besluit over rente / inflatie vanwege complexiteit situatie
    Draghi: lage inflatie wordt verklaard door lage voedsel & energie prijzen en lage vraag
    Draghi: houden vast aan inflatiedoelstelling rond 2% op middellange termijn

    Tja, denkt de kat dan, waarom zijn de prijzen dan zo "laag"?
    Omdat mensen zo weinig en zo goedkoop mogelijk kopen - bij nog hogere prijzen wordt er zo mogelijjk nóg minder gekocht.
    En waarom doen de mensen dat? Omdat de belastingen (incl. de BTW) steeds hoger worden en omdat het besteedbare inkomen steeds verder daalt. Mensen kúnnen en wíllen gewoon niet meer kopen dan het allernoodzakelijkste.

    Een waarom dalen de besteedbare inkomens? Omdat onze overheden tot over de oren in de schulden zitten, omdat ze zo nodig de PIIG's en die @#$%^banken moesten redden.
    En waarom was dat nu ook weer? Omdat de EU niet goed gekeken heeft wie ze allemaal binnenhaalden en welke gevolgen dat zou hebben. En ze willen nog steeds uitbreiden, die megalomanen.

    M.a.w.: de inflatie moet nodig omhoog zodat de overheden hun schulden kunnen weginflateren. De spaarders pakken ze al jaren met de lage rente, de consumenten pakken ze met steeds hogere belastingen en accijnzen, terwijl die steeds minder te besteden hebben. Vooral voedsel en energie moeten volgens Draghi nóg duurder worden, want dan vangen de overheden meer inkomsten. Die ze dan vervolgens weer in bodemloze putten gooien.

    En de burger? Uitgeknepen als een citroen, en daarom oh zo zuinig. En daarom moet er volgens Draghi nog een schepje bovenop - op de prijzen. Hij denkt zeker dat de te lage vraag toe gaat nemen als voedsel en energie nóg duurder worden. Nominaal klopt dat wel, want voedsel en energie heeft iedereen nodig - daar kun je moeilijk aan ontsnappen. Dus bespaart de EU-burger op dingen die hij nog wél kan missen, of hij zoekt de goedkoopste leverancier. Wat zal die Draghi er de pée over in hebben dat het zo'n zachte winter is - in Noordwesteuropa dan. Daar gaan de staatsinkomsten weer. Maar misschien kunnen ze de energiebelasting nog wat verhogen?

    Wat doet een mens die maar net of nauwelijks rond kan komen? Die kan alleen op de uitgaven besparen, omdat hij zijn inkomsten niet naar believen kan verhogen. En als hij kans ziet om iets over te houden zal hij ook nog wat gaan sparen - voor als de tijden nóg slechter worden. Ondanks de lage spaarrente. Of hij koopt 'bling' en stopt dat in de grond.

    Ze zouden me eens een half uurtje met deze 'Einstein' alleen moeten laten. Dan zou ik hem wel uitleggen waarom de EU een molensteen rond ieders nek is, en hoe mensen reageren als ze afgeknepen worden. Hij zal het bij de komende EU-verkiezingen nog wel merken.

    En dan moet je er ook nog bij bedenken dat hij dat waarschijnlijk niet eens zelf verzint, maar dat het hem ingefluisterd wordt door een hele schare overbetaalde nietsnutten, politici en bankbazen incluis.
91 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 868,59 -0,62%
EUR/USD 1,0719 +0,20%
FTSE 100 8.064,09 +0,29%
Germany40^ 17.882,00 -1,14%
Gold spot 2.344,73 +1,24%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+4,98%
Flow T...
+3,13%
Fugro
+2,53%
RENEWI
+2,42%
B&S Gr...
+2,22%

Dalers

ADYEN NV
-17,09%
VIVORY...
-8,94%
WDP
-5,63%
Alfen ...
-5,18%
CM.COM
-3,95%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links