Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het geheim van Warren Buffett

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 11 januari 2014 19:44
    Dat beleggen via een lage hefboom is ook mijn filosofie, mijn alias is er zelfs op gebaseerd. Tijdens de wederopstanding v/d beurs in 2009 belegde ik vooral in perps van fallen angels, en was mijn alias The only way is up..., maar daarna werd de vraag, wat nu? Omhoog of omlaag?

    Er was een derde weg: meedoen met de centrale bankiers die via lage rente via de banken de reele economie weer wilden oppeppen. Waarom niet zelf ook "gratis" lenen en dat in de objecten v/d bankiers stoppen of stabiele bedrijven met hoge dividenden?

    Winsten zijn zeer hoog geweest, op 2011 na waar een verlies van 2%. Andere jaren rond de 30% met een uitschieter in 2009 naar 60%.

    Hoe? Ja hoe zo goedkoop en makkelijk lenen? Simpelweg via turbo's. Indien de stop-loss maar laag genoeg is dan wordt een volgende crisis ook weer behapbaar. Ik heb de uitgevers indertijd gebeld en gevraagd om niet meer alleen turbo's met hoge hefbomen uit te geven, wat toen in zwang was, maar om ook voor mijn aandelen stop-losses op de helft v/d koerswaarde of lager af te geven. Dat ging vrij soepeltjes...

    Het grote plezier blijft nog steeds dat zelfs bij een gelijkblijvende beurs winst kan worden gemaakt dankzij de keuze voor bedrijven met een dividendbeleid dat meer uitbetaald dan de financieringskosten. Met 2% kunnen die laatsten vrij simpeltjes worden overtroffen. Zo genereert een Shell met zijn 5% dividend bij een hefboom van 2 plots 8% dividendrendement bij dezelfde inleg.

    Zelfs vandaag kan je alternatief je portefeuille goedkoop belenen via turbo's om de vrijgekomen fondsen te beleggen in HY oblies met zeer korte looptijd.

    Vuistregels? Alleen investeren in kwaliteit en durven contrair te zijn: wanneer de beurs zakt, en jouw aandeel dat ook doet, indien je berekent dat dit aandeel ook die storm zal doorstaan: instappen.

    Maar: not for the faint hearted en een LT beleid hebben...

  2. forum rang 4 Mr_Market 12 januari 2014 18:12
    quote:

    Henker schreef op 11 januari 2014 16:06:

    Misschien mensen die volgens zijn theorie beleggen?

    Hoor graag jullie ervaringen
    Het is niet zozeer zijn theorie maar die van Benjamin Graham. W. Buffett heeft het echter tot in redelijke precisie en ongekende omvang gebracht. Er zijn echter veel meer zeer succesvolle tijd- en studiegenoten van hem. Meneer Buffett was voordat hij Charlie Munger kende eigenlijk ook een zgn 'cigarbutt' investeerder. Door Munger is hij 'geweldige' bedrijven tegen een redelijke prijs gaan kopen en daarop de 'buy and hold' strategie toegepast.

    Lees the intelligent investor, security analysis en the snowball.
    Allemaal geweldige boeken over deze thema's en Buffett zelf.
  3. [verwijderd] 17 januari 2014 07:56
    @Henker

    De afgelopen jaren had ik een positie in berkshire (b) maar heb ze recentelijk toch verkocht. Buffett en Munger zijn in de 80 en hebben niet het eeuwige leven.

    Tip: check de etf 'moat' eens. Die belegt in 20 bedrijven die een 'moat' hebben (conform buffett's gedachtengang). Ze herzien elk kwartaal een deel van hun portefeuille.
    Voor de waaghalzen: er is een etn 'wmw' op basis van dezelfde gedachtengang. Die gaat ook keihard. Groot risico:het is een ' note' van Deutsche (?) Bank.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links