Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NHG dupeert huiseigenaren

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 10 januari 2014 11:18
    Huiseigenaren worden door diverse maatregelen enorm gesubsidieerd; dat kost de schatkist jaarlijks onmisbare miljarden. Het genoemde probleem met het kopen van een huis in het topjaar 2009 met een laag salaris en enkele jaren daarna gaan scheiden is zo extreem, dat het geen aandacht waard is.
  2. [verwijderd] 10 januari 2014 13:33
    quote:

    fred1234 schreef op 10 januari 2014 11:18:

    Huiseigenaren worden door diverse maatregelen enorm gesubsidieerd; dat kost de schatkist jaarlijks onmisbare miljarden. Het genoemde probleem met het kopen van een huis in het topjaar 2009 met een laag salaris en enkele jaren daarna gaan scheiden is zo extreem, dat het geen aandacht waard is.
    Fred ga lekker motoren bouwen ofzo. Alsjeblieft zeg...
  3. [verwijderd] 10 januari 2014 14:14
    Ook leuk voor de geldverstrekkende bank:
    Je geeft korting op de rente ivm de garantie. Vervolgens echtscheiding, NHG zegt, blijf maar wonen, op 7x jaarsalaris en als er weer wat gebeurd, geen garantie mee.
    bank heeft dan hypotheek met lage marge ivm eerder verstrekte garantie maar met een veel hoger risicoprofiel, ik neem tenminste aan dat de rente voor de klant niet mag worden aangepast door de bank naar het feitelijke risico (>90% MW ipv NHG). Anders ontstaat er in veel gevallen alsnog een onbetaalbare situatie ivm rentestijging met soms wel 1%.

    Waarom zou bank dan nog uberhaubt NHG hypotheken willen verstrekken? Risico wordt nauwelijks nog afgedicht en marges kunnen veel te klein worden.

  4. [verwijderd] 10 januari 2014 14:30
    NHG moet hun portfolio snel uitkleden, want de tijd dat er massaal gebruik van gemaakt gaat worden raast naderbij. Huizenprijzen gehoorzamen wensdenken van ministers en hun meesters VEH niet. Mensen zien geen inkomensgroei.
    Slechte economie > meer echtscheidingen > meer vraag naar huis aan de onderkant > minder mensen die een "modale" stulp kunnen betalen > meer daling in middensegment > meer aanspraak NHG. En hun reserves kunnen natuurlijk niet een fractie van het risico afdekken. Als dat uit komt staan NL mooi in z'n hemd tov mede EU leden die onze hypotheekmarkt al terecht bekritiseerden.
    Konden we maar doen wat de VS doet, dooie hypotheken laten opkopen door de DNB. Dan zouden die huizenprijzen wel gehoorzamen.
  5. mrC2 10 januari 2014 14:47
    Je betaald dus een premie uitgaande van bepaalde voorwaarden en gedurende de looptijd worden de voorwaarden in je nadeel gewijzigd.

    Volgens mij mag dat eigenlijk niet eens. Zowel jij als NHG hebben hun handtekening onder het contract gezet met die oorspronkelijke voorwaarden.
    Heb je dan minstens recht op premie restitutie?
  6. [verwijderd] 10 januari 2014 16:20
    Al na enkele regels krijg je het idee dat dit niet meer goed kan komen aangezien men kennelijk in ivoren torens nog nooit van het woord maatwerk waar uiteraard alle partijen mee gebaat zijn heeft gehoord, totdat je zwart op wit van de AFM organisatie leest

    "Daarbij zou beoordeeld moeten worden of een houdbare financiële situatie gecreëerd kan worden, ook als dat afwijkt van de normen die bij initiële verstrekking gehanteerd worden. Een maatwerkbeoordeling is op zijn plaats."

    Dus als iedere hierbij betrokken partij gewoon de eerste en laatste brief hierover begint met een verwijzing naar het woord "maatwerk" in dit voor "maatwerk" inzichtgevende artikel,

    zou alles in de "soevereine" lidstaat Nederland,

    het o.m. als het Griekenland van het noorden bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld zou voor alle betrokken partijen met het betreffende "maatwerk" zonder onnodig van het kastje naar de muur ivoren toren gedoe

    - waar uiteraard niemand in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een in Maastricht overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken, maar met vele op eurozone niveau te herstellen weeffouten in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro in een dekolonisatieproces van het aan een grootheidswaanzin leidende westen op zit te wachten, al is het alleen maar dat niemand in de eurozone en daarbuiten door de bomen het bos nog kan zien -

    voor alle hierbij betrokken "maatwerk" leverende partijen al dan niet in naam van de vrijheid permanent in strijd met het voor het gebouw van de Tweede Kamer in graniet uitgebeitelde artikel 1 van de Grondwet in een zondebokken lynchende of kruisigende cultuur op z'n pootjes terecht moeten komen.
  7. zonnetjes 10 januari 2014 18:03
    Ik snap uberhaupt niet dat mensen kunnen denken
    1. Dat de belastingbetalers als geheel (dus ook de huurders!!) ook hier maar weer moeten opdraaien voor de schade als iemand zijn kosten niet meer kan ophoesten door verlies van baan of scheiding (dat risico noemt men LEVEN) en
    2. Men (kopers i.h.a. niet zorgen dat men een buffer heeft (eigen vermogen inleggen) voordat men sowieso een huis gaat kopen (gelijk in Duitsland en zoveel landen om ons heen)
    3. Dat banken het lef hebben te denken (ach ja, dat idee geeft de overheid ze ook met die garantie immers) dat de rest van de burgers die niet rekenen op een NHG er genoegen mee nemen en dus het risico van de bank via een koper van dat NHG huis ook maar weer moet dragen
    4. Dat de overheid de illusie wekt bij de burgers die met NHG kopen dat zij alles maar gaan oplossen bij problemen, dat kan namelijk helemaal niet, daar is de pot met NHG gelden gewoon te klein voor!

    Ik ben er als alleenstaande (met mij een enorm groeiend leger alleenstaanden) spuugzat van dat deze overheid denkt alleenstaanden aan alle kanten mede te laten opdraaien (ook belastingtechnisch) voor mensen die hun zaken niet op orde hebben, huizen kopen en ineens na 2 jaar en 3,4,5 kinderen verder (zijn we ook al zo solidair mee via al die kinderbijslagen en -toeslagen en bijstand na scheidingen) er geen zin meer in hebben en 1 salaris niet genoeg blijkt voor dat te dure huis...en huishouden
    Dat! Daar moeten wij namelijk wel allemaal alleen voorstaan en het ophoesten en garant voor staan, als alleenstaanden en reken maar niet dat je als alleenstaande zomaar een lening krijgt....gek dat je het met zijn 2 dan niet redt, maar wel denlt aanspraak te mogen maken op ook de pot van alleenstaanden!
    Afschaffen die NHG, Afschaffen al die subsidies voor gehuwden!

  8. [verwijderd] 10 januari 2014 20:27
    @Nee Aangezien de focus voor alle hierbij al dan niet in ivoren torens betrokken partijen uiteraard van begin tot eind op het vertrouwen wekkende, voor iedereen weer andere maatwerk

    - en uiteraard niet op in de praktijk geen vertrouwen wekkende, niet haalbare regels -

    dient te liggen, verdient uw reactie "ga lekker motoren bouwen ofzo. Alsjeblieft zeg..." aan Fred vanzelfsprekend voortdurend alle aandacht!
  9. wieweet 10 januari 2014 21:20
    "U moet dan denken aan huizenbezitters die zes tot zelfs acht keer hun inkomen aan hypotheek krijgen (opgedrongen door NHG). "

    Niks opgedrongen, al die mafkezen hebben zelf het uiterste of het onderste uit de kan geprobeerd te halen om een zo hoog mogelijke hyphotheek te pakken te krijgen en het liefst met een mooi woeker hyphotheekje er aan vast om daarboven op nog meer te mogen lenen. Maar dat weer even terzijde.

    Mischien een leuk verhaal voor je volgende column...

    Nog 16 jaar en de eerste {gifkopers} zullen geen hypho-aftrek meer hebben. laten wij van dit van een nog zeer positieve kant gaan bekijken. Er zullen over 16 jaar nog steeds ruim 1 miljoen { ik vermoed veel en veel meer} huizen onder water staan. Dit zijn veelal gezinnen die ook nog eens richting hun pensioen gerechtigde leeftijd zullen gaan. De pensioenen zijn tegen die tijd ook niet om naar huis te schrijven.
    Wij kunnen nu haast met zekerheid stellen dat de prijzen eerder zullen dalen dan dat de prijzen weer naar de oude toppen zullen gaan. Zonder
    de politieken en max. te lenen hyphotheken e.d zegt de bevolkings groei al genoeg..Je moet het alleen in willen zien.

    www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolkin...

    {zet de leeftijds opbouw maar even op 2030} "Verrek minder potentiele kopers en een hoop gifkopers die nu proberen met pensioen te gaan}"

    Stel dat over 16 jaar gemiddeld een onderwater hypho ongeveer 20% onderwater zal staan { lijkt mij nog aan de voorzichtige kant}.
    Al deze eigenaren zullen met dermate financieele problemen te maken gaan krijgen waar de ellende waar Nederland nu in zit in het niets zal zijn.

    Nu is het al zo dat voor al die 1,5 miljoen onder water gezinnen het verdomd moeilijk is om 1000 euro per jaar te sparen. Laat staan om nu in ruim 16 jaar 10- tallen duizenden euro`s af te lossen.

    Zeg het al 10 jaar maar de echte grote chaos gaat pas over een aantal jaar beginnen, dit is nog maar het begin.

    vrgr

  10. Jos Koets 10 januari 2014 22:09
    quote:

    wieweet schreef op 10 januari 2014 21:20:

    "U moet dan denken aan huizenbezitters die zes tot zelfs acht keer hun inkomen aan hypotheek krijgen (opgedrongen door NHG). "

    Niks opgedrongen, al die mafkezen hebben zelf het uiterste of het onderste uit de kan geprobeerd te halen om een zo hoog mogelijke hyphotheek te pakken te krijgen en het liefst met een mooi woeker hyphotheekje er aan vast om daarboven op nog meer te mogen lenen. Maar dat weer even terzijde.

    Mischien een leuk verhaal voor je volgende column...

    Nog 16 jaar en de eerste {gifkopers} zullen geen hypho-aftrek meer hebben. laten wij van dit van een nog zeer positieve kant gaan bekijken. Er zullen over 16 jaar nog steeds ruim 1 miljoen { ik vermoed veel en veel meer} huizen onder water staan. Dit zijn veelal gezinnen die ook nog eens richting hun pensioen gerechtigde leeftijd zullen gaan. De pensioenen zijn tegen die tijd ook niet om naar huis te schrijven.
    Wij kunnen nu haast met zekerheid stellen dat de prijzen eerder zullen dalen dan dat de prijzen weer naar de oude toppen zullen gaan. Zonder
    de politieken en max. te lenen hyphotheken e.d zegt de bevolkings groei al genoeg..Je moet het alleen in willen zien.

    www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolkin...

    {zet de leeftijds opbouw maar even op 2030} "Verrek minder potentiele kopers en een hoop gifkopers die nu proberen met pensioen te gaan}"

    Stel dat over 16 jaar gemiddeld een onderwater hypho ongeveer 20% onderwater zal staan { lijkt mij nog aan de voorzichtige kant}.
    Al deze eigenaren zullen met dermate financieele problemen te maken gaan krijgen waar de ellende waar Nederland nu in zit in het niets zal zijn.

    Nu is het al zo dat voor al die 1,5 miljoen onder water gezinnen het verdomd moeilijk is om 1000 euro per jaar te sparen. Laat staan om nu in ruim 16 jaar 10- tallen duizenden euro`s af te lossen.

    Zeg het al 10 jaar maar de echte grote chaos gaat pas over een aantal jaar beginnen, dit is nog maar het begin.

    vrgr

    Vanuit mijn berekening wordt de situatie wel opgedrongen. Er is namelijk voorzichtig gekocht. Op beiden inkomen hadden zij een veel hogere hypotheek kunnen krijgen. Door voorzichtig te kopen, krijgen zij nu wel te maken met een overcrediteringshypotheek.

    Gr. Jos
  11. [verwijderd] 10 januari 2014 22:12
    @Wie weet Het gedeelte "(opgedrongen door NHG)" kan inderdaad feitelijk niet juist zijn. Een overheersend klimaat van "Wie weet groeien de bomen door tot aan de hemel" is - uiteraard - feitelijk wel juist.

    Wat uiteraard niets afdoet aan de strekking van het voor alle al dan niet in ivoren torens hierbij betrokken partijen in maatwerk inzicht gevende artikel, dus het feit dat het woord "maatwerk" kennelijk op de een of andere manier in de ivoren torens van hypothekenland is geland, wat uiteraard in hypothekenland niet verkeerd kan zijn.
  12. wieweet 10 januari 2014 23:50
    quote:

    Jos Koets schreef op 10 januari 2014 22:09:

    [...]

    Vanuit mijn berekening wordt de situatie wel opgedrongen. Er is namelijk voorzichtig gekocht. Op beiden inkomen hadden zij een veel hogere hypotheek kunnen krijgen. Door voorzichtig te kopen, krijgen zij nu wel te maken met een overcrediteringshypotheek.

    Gr. Jos


    Toch ben ik wel benieuwd naar jou mening hoe jij de toekomst ziet voor al deze hyphotheek schuld eigenaren als de termijn van 30 jaar is verstreken.
    Hoe denk je dat al deze mensen ineens van pak em beet 675 netto naar 1000 of meer netto zullen gaan. Nu kunnen al deze mensen hun rekeningen nauwlijks betalen. Dit gaat voor vele echt niet goedkomen.
    Ik hoor er nog een hoop zeggen "zie ik over 30 jaar wel"
    16 jaar.....de tijd vliegt voorbij.

    vrgr
  13. Jos Koets 11 januari 2014 14:42
    quote:

    wieweet schreef op 10 januari 2014 23:50:

    [...]

    Toch ben ik wel benieuwd naar jou mening hoe jij de toekomst ziet voor al deze hyphotheek schuld eigenaren als de termijn van 30 jaar is verstreken.
    Hoe denk je dat al deze mensen ineens van pak em beet 675 netto naar 1000 of meer netto zullen gaan. Nu kunnen al deze mensen hun rekeningen nauwlijks betalen. Dit gaat voor vele echt niet goedkomen.
    Ik hoor er nog een hoop zeggen "zie ik over 30 jaar wel"
    16 jaar.....de tijd vliegt voorbij.

    vrgr
    Ik ben daar heel negatief over. De waardes van de woningen moeten stijgen voor deze doelgroep om de woning te kunnen verkopen. Vergeet niet dat ik maandelijks met mensen rond de tafel zit die een onderwaterhypotheek hebben en deze in de toekomst niet meer kunnen betalen. Deze mensen die ik dan wel wil helpen worden door mijn collegas die de hypotheek hebben afgesloten niet geholpen.

    Gr. Jos
  14. [verwijderd] 12 januari 2014 01:30
    Wat een negativiteit, de meeste mensen hebben over pak hem beet 16-20 jaar echt wel minimaal de helft van hun hypo afgelost. En ja voor een gemiddeld gezin, of dan inmiddels paar, de kinderen zijn immers de deur dan uit, is een hypotheek van rond de 1 ton echt wel makkelijk te betalen. Of denken jullie dat de huren ook fors gaan dalen, wat huur je nu tegenwoordig nog voor ca 600-800 euro per maand. Laat staan over 20 jaar.
    Tuurlijk zullen er altijd probleemgevallen overblijven, van mensen die volledig aflossingsvrij hypotheek hebben en dan over 20 jaar blijkt dat ze nog ruim 2 ton schuld hebben. Maar ook dat is nog te behappen en niet onoverkomelijk. Nogmaals wat is het alternatief, huren nu voor 800 per maand? Wat elk jaar met 30-50 euro stijgt per maand?
    Gewoon gezonde verstand gebruiken, af en toe wat aflossen en zorgen dat je aan het eind vd rit hooguit de helft aan hypotheek hebt van wat je nu hebt. Dan is er echt niks aan de hand. er is geen alternatief? Net of de huren voor een gemiddeld eens gezinswoninkje in 2030 niet al richting de 1200- 1500 per maand zit.
  15. wieweet 12 januari 2014 11:45
    Negativiteit en realiteit kunnen de meeste mensen van ons land moeilijk ondescheiden. Kijk het verleden er maar op na. Anders zaten zoveel mensen nu niet in de problemen.
    Maar dat weer terzijde.
    Nu staan er bijna 1,5 miljoen woningen onder water { er worden verschillende getallen genoemd }.
    Er is trouwens eerdaags een drempel bereikt van wat een huurder nog kan betalen maar dat ook even terzijde.

    Even gewoon simpel nadenken...

    Huizenprijzen kunnen de aankomende 10 tot 20 jaar niet meer stijgen, ze gaan verder dalen.
    De gem. hyphotheek schuld van deze 1,5 miljoen ligt dermate hoog dat straks bij geen aftrek de koppen pas echt gaan rollen.

    abonneren.rijksoverheid.nl/article/ke...

    Laten wij ervan uitgaan dat dus de meeste van deze onderwater hyphothekers een schuld hebben van hoger dan 2 ton. Zij zitten nu en over 16 jaar en met een restschuld en moeten vanaf nu ook nog eens proberen extra af te lossen. Tegenwoordig mag zo`n gezin blij zijn als ze 1000 euro of ietsjes meer per jaar kunnen sparen.

    vrgr

18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links