Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tijdelijk nieuwe schenkingsregels

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 andre68 4 oktober 2013 10:13
    Typisch een VVD maatregel om -belastingvriendelijker- vermogen van de iets rijkeren over te hevelen naar de jongere generaties.
    Dat voorkomt later ook een wat al te hoge sterfbelastingaanslag.

    Maar het BLIJFT het stutten van de woningmarkt met fiscaliteit.
    Een beetje erg kunstmatig zoeken naar "waar valt er nog wat te halen".

  2. forum rang 5 DurianCS 4 oktober 2013 10:20
    quote:

    andre68 schreef op 4 oktober 2013 10:13:

    Typisch een VVD maatregel om -belastingvriendelijker- vermogen van de iets rijkeren over te hevelen naar de jongere generaties.
    Dat voorkomt later ook een wat al te hoge sterfbelastingaanslag.

    Maar het BLIJFT het stutten van de woningmarkt met fiscaliteit.
    Een beetje erg kunstmatig zoeken naar "waar valt er nog wat te halen".
    Ik begrijp dat jij betere plannen in gedachten hebt?
  3. [verwijderd] 4 oktober 2013 10:52
    helemaal mee eens, dit is over het randje van rechtsgelijkheid. Waar eindigt dit? Totale BTW-vrijstelling, alleen voor huizenbezitters, helpt bijvoorbeeld ook om huishoudboekjes weer op orde te laten krijgen, maar is het rechtvaardig?

    Ik mag als huurder mijn huur niet aftrekken, maar heb tenminste nog de mogelijkheid om een huis te kopen, om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.. Schenkbelasting is echter een belasting die niets met huizen te maken heeft, en ik hoop dan ook dat deze regel alsnog door de 1e kamer kan worden afgeschoten.
  4. [verwijderd] 4 oktober 2013 10:53
    Je moet ook opletten dat de bank beweerd boeterente te mogen rekenen terwijl dat helemaal niet in de voorwaarden staat (is mij overkomen bij BLG). Op de vraag waar dat dan volgens hun in de voorwaarden staat bleef het antwoord lange tijd schuldig.
    Het overschrijven gaat ook bijzonder moeizaam, dat moet met een eenmalige automatische incasso, dat aangevraagd moet worden (administratieve handeling van toch minimaal een maand) etc. etc.
    Al met al hebben ze toch 3 maanden langer rente getrokken.

    de bos
  5. [verwijderd] 4 oktober 2013 11:58
    De meeste banken hanteren een boetevrij aflossingspercentage per (kalender)jaar. Wat is er op tegen om op 31 december de maximale boetevrije aflossing te doen en op 1 januari nog een keer. Hierbij is mij overigens niet duidelijk of de fiscale mogelijkheid in een transactie plaats moet vinden?!
  6. ooievaar49 4 oktober 2013 12:09
    Wat te denken van het oversluiten van een hypotheek die in 2017 afloopt. Met een rente van 5,2% Iedereen wil minder rente gaan betalen en dan ga je in contact met de bank om een nieuwe termijn/rentepercentage af te spreken.Mooi dat je het verschil van rente tot die 2017 als boete moet betalen. Welk voordeel heb je dan? Woonfonds is schappelijker want die laten je maar een gedeelte van die gemiste rente betalen. Ik schrijf dit om aan te geven dat velen weinig voordeel kunnen behalen nu de rente zo laag staat. De banken, die voor de crisis gezorgd hebben, blijven volharden in hun manier van werken namelijk "hoe pers je een klant uit". Ik weet het; daarom zijn het banken geworden maar menselijkheid is hun vreemd.
  7. forum rang 6 andre68 4 oktober 2013 12:46
    quote:

    DurianCS schreef op 4 oktober 2013 10:20:

    [...]
    Ik begrijp dat jij betere plannen in gedachten hebt?
    Beweer ik niet, maar het valt me op dat de maatregelen gunstig zijn voor de EIGEN (VVD) achterban en de ongunstige maatregelen (in de huur-sector)vooral de NIET-EIGEN achterban treffen.

    Het is gewoon bijna kinderachtig doorzichtig.

    NB ik ben geen huurder, maar "bezit" een gelukkig al voor de helft afbetaald huis.
  8. [verwijderd] 4 oktober 2013 13:27
    Kinderachtig doorzichtig is nog een eufemisme;

    Het is schandalig hoe de verkeerde beslissingen van scheefleners (=risiconemers), gecompenseerd worden door de huren met 8% per jaar te verhogen, te betalen door mensen die dachten geen risico te nemen en door te huren dachten te weten waar ze aan toe zijn..
  9. forum rang 6 haas 4 oktober 2013 13:35
    quote:

    de bos schreef op 4 oktober 2013 10:53:

    Je moet ook opletten dat de bank beweerd boeterente te mogen rekenen terwijl dat helemaal niet in de voorwaarden staat (is mij overkomen bij BLG). Op de vraag waar dat dan volgens hun in de voorwaarden staat bleef het antwoord lange tijd schuldig.
    Het overschrijven gaat ook bijzonder moeizaam, dat moet met een eenmalige automatische incasso, dat aangevraagd moet worden (administratieve handeling van toch minimaal een maand) etc. etc.
    Al met al hebben ze toch 3 maanden langer rente getrokken.

    de bos
    inderdaad: opletten geblazen: ga NIET over 1 nacht ijs
    denk NIET dat u het al weet: elke bank heeft zijn eigen fratsen !

    Zie ook maar de persberichten over wel/niet boetevrij extra afbetalen met bedrag uit schenking !

    Onderhandel met bank/doe gewoon voorstel:
    Onder voorwaarde dat u geen boeterente in rekening brengt..............
    Voor degene die met eigen middelen extra wil aflossen: eis gewoon dat u GEEN boeterente wenst te betalen !:)
    De banken zijn blij dat ze wat geld in het laatje krijgen !
    De tijdsgeest is in uw voordeel

    De Wet:
    De wetgeving is nog niet geaccordeerd ! aufpassen bitte !
    De Overheid zwalkt van de ene naar de andere beschrijving wat betreft regels/wetten

    let ook op bij gebruik welke bankrekeningen:
    Bijv.schenking van 100K moet op de bankrekening met de naam van de ontvanger(die moet dan tevens de hypotheekhouder zijn !)

    Laat evt de bank ALLES op schrift stellen alvorens u definitief akkoord gaat !
  10. Haawee 4 oktober 2013 14:04
    Erfbelasting is pure diefstal. Goed dat daar eindelijk iets aan gebeurt. Iedereen die loopt te janken dat dit een rechtse maatregel is zou eens moeten bedenken dat er meestal keihard gewerkt is om dat geld bij elkaar te sparen, er forse loon en inkomstenbelasting over betaald is, sociale premies, vermogensrendementheffing, verzekeringspremies, etc. etc. etc.

    Het is heel goed dat dit geld nu versneld vrij komt zonder een extra fiscale heffing, omdat het dan in de economie gepompt kan worden. Daar worden we - links en rechts - allemaal beter van.
  11. [verwijderd] 4 oktober 2013 14:08
    Of ik het er nu mee eens ben of niet, ik heb er geen probleem mee om er gebruik van te maken.

    Ik vraag me af voor welk hypotheekdeel ik dit het beste kan gebruiken: mijn hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel van ca € 265.000 en een bankspaarhypotheek van € 50.000. Voor de eerste betaal ik 2,45% rente, voor de tweede ongeveer 4%. Welk deel kan ik het beste aflossen met een eventuele schenking?
  12. Mugje 4 oktober 2013 20:41
    Met een dergelijke maatregel trek je echt de huizenmarkt niet vlot, je matst alleen de rijkeren nog maar eens.

    Je kan er over dimdammen of erfbelasting rechtvaardig is maar eigenlijk is het te vergelijken met de kansspelbelasting. Het is puur toeval of je rijk of arm bent geboren, daar heb je zelf helemaal niets toe bijgedragen. Vanuit die gedachtegang is een erfbelasting ineens best wel begrijpelijk want als je in een rijk nest bent gevallen heb je een prijs gewonnen.

    De VVD is er goed in om elke keer opnieuw redenen te verzinnen voor maatregelen die vooral het eigen electoraat van beter gesitueerden bevoordelen. Ik zie ook niet in waarom zo'n tijdelijke maatregel wordt afgeroepen, het lijkt wel paniekvoetbal. Je zou maar net je zoon of dochter vorig jaar al zo'n bedrag hebben geschonken tbv de woning.

    En de echte zaken die moeten worden aangepakt laat men weer liggen. Zo worden we langzaam opgevreten door de villa-eigenaren. Want ondanks dat ons land zich in een crisis bevindt neemt het aantal kapitale huizen dat wordt gebouwd met paardenbakken, zwembad(en) en garages -garages waar u en ik al in zouden willen wonen- neemt nog altijd toe. En dat allemaal maar lekker de hypotheekrente aftrekken. Dat heeft helemaal niets meer met de eerste levensbehoefte wonen te maken maar dat is gewoon renteaftrek toestaan voor luxe en dat in crisistijd. Dat kost onze samenleving nu al tientallen miljarden per jaar en dat wordt de komende jaren alleen nog maar meer (zeker als marktrentes weer wat gaan oplopen). Het is onverantwoord en het feit dat er jaarlijks een half procentje afbouw plaats zal vinden de komende 28 jaren, verandert daar weinig aan.
  13. [verwijderd] 4 oktober 2013 23:29
    Heb vandaag de belastingdienst gebeld, maar die kunnen zelden een antwoord geven op vragen.
    Hoop dus dat de heer Koets - of een ander - mij wel duidelijkheid kan geven.
    Wij hebben in 2000 al gebruik gemaakt van de éénmalige vrijstelling voor onze beide zonen. Het bedrag was destijds uiteraard minder hoog. Indien mogelijk zouden wij graag opnieuw gebruik willen maken van deze ruime schenking zonder daar erfbelasting over te betalen. De zonen zouden dan hun hypotheek kunnen verlagen.

    Wie kan mij verder helpen?
    Bij voorbaat dank!
  14. Stif 5 oktober 2013 00:05
    quote:

    joostw schreef op 4 oktober 2013 14:08:

    Of ik het er nu mee eens ben of niet, ik heb er geen probleem mee om er gebruik van te maken.

    Ik vraag me af voor welk hypotheekdeel ik dit het beste kan gebruiken: mijn hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel van ca € 265.000 en een bankspaarhypotheek van € 50.000. Voor de eerste betaal ik 2,45% rente, voor de tweede ongeveer 4%. Welk deel kan ik het beste aflossen met een eventuele schenking?
    Ik zou gaan voor het aflosvrije deel. 1) met een rente van 2,45 % heb je waarschijnlijk een variabele rente omdat die zo laag is. Met stijgende rentes in het verschiet is dat dus een oplossing.
    2) je betaalt dan wel 4% rente over je bankspaardeel, je ontvangt zelf ook 4% rente over hetgeen je spaart in je bankspaarrekening.
  15. forum rang 6 haas 5 oktober 2013 07:57
    quote:

    Inet schreef op 4 oktober 2013 23:29:

    Heb vandaag de belastingdienst gebeld, maar die kunnen zelden een antwoord geven op vragen.
    Hoop dus dat de heer Koets - of een ander - mij wel duidelijkheid kan geven.
    Wij hebben in 2000 al gebruik gemaakt van de éénmalige vrijstelling voor onze beide zonen. Het bedrag was destijds uiteraard minder hoog. Indien mogelijk zouden wij graag opnieuw gebruik willen maken van deze ruime schenking zonder daar erfbelasting over te betalen. De zonen zouden dan hun hypotheek kunnen verlagen.

    Wie kan mij verder helpen?
    Bij voorbaat dank!
    uistekende vraag !

    het geeft in ieder geval aan hoe slecht/onvolledig de presentatie van de Overheid is over de tijdelijke schenking !

    PS:
    Voorstellen ,iedeen worden afgeraffeld door de Overheid,en route vaak nog gewijzigd. Nog niet ge-accordeerd door de wetgever,terwijl de ingangsdatum vanaf 1-10-2013 is
  16. [verwijderd] 5 oktober 2013 23:30
    quote:

    ooievaar49 schreef op 4 oktober 2013 12:09:

    Wat te denken van het oversluiten van een hypotheek die in 2017 afloopt. Met een rente van 5,2% Iedereen wil minder rente gaan betalen en dan ga je in contact met de bank om een nieuwe termijn/rentepercentage af te spreken.Mooi dat je het verschil van rente tot die 2017 als boete moet betalen. Welk voordeel heb je dan? Woonfonds is schappelijker want die laten je maar een gedeelte van die gemiste rente betalen. Ik schrijf dit om aan te geven dat velen weinig voordeel kunnen behalen nu de rente zo laag staat. De banken, die voor de crisis gezorgd hebben, blijven volharden in hun manier van werken namelijk "hoe pers je een klant uit". Ik weet het; daarom zijn het banken geworden maar menselijkheid is hun vreemd.
    Als de bank geen boeterente zouden mogen hanteren dan zouden banken helemaal geen financieringen meer verstrekken. Dan stapt iedereen toch de hele tijd over? En de kosten zijn voor de bank. Dat betekent gewoon dat iedereen lekker kan gaan sparen voor zijn huis.
  17. Jos Koets 6 oktober 2013 00:08
    quote:

    Inet schreef op 4 oktober 2013 23:29:

    Heb vandaag de belastingdienst gebeld, maar die kunnen zelden een antwoord geven op vragen.
    Hoop dus dat de heer Koets - of een ander - mij wel duidelijkheid kan geven.
    Wij hebben in 2000 al gebruik gemaakt van de éénmalige vrijstelling voor onze beide zonen. Het bedrag was destijds uiteraard minder hoog. Indien mogelijk zouden wij graag opnieuw gebruik willen maken van deze ruime schenking zonder daar erfbelasting over te betalen. De zonen zouden dan hun hypotheek kunnen verlagen.

    Wie kan mij verder helpen?
    Bij voorbaat dank!
    Maximale vrijstelling is nu 100.000 euro. Eerdere giften worden in mindering gebacht van dit bedrag. Voor 100% zekerheid is een bericht van de belastingdienst dat dit van toepassing is. Dus eerst schriftelijk de situatie voorleggen aan hun)).

    Gr. Jos
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links