Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbobetutteling?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Kris Marx

Gastauteur Kris Marx is senior toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten.

Meer over Kris Marx

Reacties

46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 september 2013 23:38
    Hier slaat de staat in haar poging de burger te beschermen door.
    Mijns inziens is de handel in turbo's ed redelijk transparant. Dit itt bijvoorbeeld de handel in opties via platform TOM: idiote spreads, nul volume in courante series, geen boekdieptes etc. Daar kan de AFM wel wat betekenen.
    Turbo's ed zijn prachtige instrumenten die aanvullen tov opties.
    De AFM beoordeelt nu de turbo losstaand, maar het instrument kan ook ingezet worden om een portefeuille (voor een niet al te lange periode)te beschermen. Dan is de inzet van een hoge hefboom bijzonder handig, en de stoplosses kan je veelal ver genoeg weg kiezen.
    Jammer als dat gebeurt: het betekent dat in het laatstgenoemde geval meer kapitaal ingezet moet worden, waardoor de kosten (provisie) flink kunnen toenemen!
    Als "kleine belegger" ben je zo dus de dupe.
  2. [verwijderd] 4 september 2013 09:39
    quote:

    roy2013 schreef op 3 september 2013 19:13:

    Kris, mag ik vragen hoeveel mensen er een klacht hebben ingediend bij de AFM mbt de (werking) turbo's de afgelopen 5 jaar?
    [Modbreak IEX]: Aangepast, gelieve niet over Guy Boscart te discussieren.]

    Dat is ongelukkig natuurlijk dat door de onkunde van de een een hele groep tevreden beleggers wordt aangepakt. Die zitten helemaal niet te wachten op deze voornamelijk door gebrek aan kennis geinspireerde maatregelen. Het is een instrument waarmee je zowel risico kan nemen als ook zeer verstandig kan beleggen.

    Dat de AFM turbo´s probeert aan te pakken terwijl het al 30 jaar lang de optiehandel voor particulieren ongemoeid heeft gelaten is natuurlijk hypocriet. Als ze onze turbo´s willen afpakken moet er ook minstens een verbod kopen op het aankopen van opties out of the money, dan wordt immers geen echte waarde maar puur verwachtings/tijdswaarde gekocht, met een grote kans op 100% verlies. Gokkers die opeens al hun geld steken in aandelen die dalen zoals SNS, Imtech etc. worden ook ongemoeid gelaten.

    Dat uit de markt halen slaat nergens op. Een turbo met restwaarde heeft al een maximale hefboom, die vooral voor aandelenopties erg bescheiden is, iets van 10 of zo. Dit zal alleen gelden voor boosters/BEST sprinters, maar mensen die daarin beleggen kopen gewoon voor het bedrag dat ze maximaal willen verliezen. Die zitten niet te wachten op kunstmatige beeindiging boven de stoploss en dan 10 cent per booster terugkrijgen.
  3. forum rang 5 theo1 4 september 2013 10:37
    quote:

    haas schreef op 3 september 2013 17:00:

    [...]

    De actieve rechtstreekse beleggers worden onderschat qua kennis door AFM. Steeds meer beleggers doen ZELF het beheer van hun vermogen
    [...]
    Ik pretendeer niet verstand te hebben van turbo's en dat soort dingen, maar ik zie toch iedere keer als een aandeel een beetje fors ex-dividend gaat of als er een claimemissie of een (reverse) splitsing is of zo'n soort gebeurtenis, steeds weer dezelfde vragen verschijnen op de fora. Namelijk "waarom zijn mijn turbo's ineens lager?".

    En ik heb ook al heel veel boze draden in de koffiekamer gezien van turbobeleggers die ervan overtuigd waren te zijn opgelicht, terwijl het toch gewoon een correctie voor dividend of een emissie of zoiets bleek te zijn geweest.

    Kennelijk zijn er toch een hele hoop beleggers in dit soort spullen die het niet goed genoeg begrijpen om te weten hoe het werkt bij bepaalde gebeurtenissen.
  4. forum rang 6 haas 4 september 2013 10:50
    ja, de gene die verliezen zoeken naar de "daders "

    maar wat is risicovol ? wat is veilig ?
    24 mnd geleden: MT 20, nu 10
    Aperam : 20 ,nu 10
    et(hoeveel kennis hebben beleggers van bedrijven ? Balans lezen ?

    wat zou de turbo short op MT van 24 mnd geleden NU doen ?
    --------------------
    er zijn maar weinig rijken
    Voor diegene die NIET rijk,
    zijn biedt het kudde beleggen matige results ?

    Apple tijdje geleden: <400,staat nu 490
    met turbo long 273 is vanaf 400 uitstekende rendementen te halen
    en die kostte geen 400/share ,maar 9.50/share,staat NU 18.00
    praktijkvoorbeeld: 1000 aandelen x 400= 400K
    1000 turbo x 9.50= 9,5K

    PS: handel ?
    vorige week kostte 1 bak bami/400 gram bij AH 1.75
    Deze week 3.25...............
  5. jeff1974 4 september 2013 10:53
    Beste Kris, Hier een kopietje van mijn reactie die ik bij Marcel geplaatst heb.

    Dank voor je verslag. Ik ben hier behoorlijk geirriteerd door (niet door je verslag maar door de beperkte visie van AFM). Ik handel nu iets meer dan 2 jaar in Turbo's, ik verdien wat, ik verlies wat, tot nu toe nog positief. Ik vind dit een leuk tijdverdrijf/hobby waar ik per maand een vast bedrag in stop. Ik zal misschien geen 100% kennis van het product hebben maar dat heb ik ook niet van mijn mobiele abonnement. Ik weet er genoeg van om te begrijpen wat de kansen en risico's zijn. Ik hoop dat de AFM in al zijn wijsheid niet besluit om Turbo's ed te verbieden. Is er ergens een mogelijkheid tot discussie/protest? Mvg Jeff
  6. [verwijderd] 4 september 2013 11:07
    Ik vind de huidige ontwikkelingen erg zorgelijk.
    RBS die de turbo´s kwijt wil en zijn CFD platform sluit.
    ABNAMRO die het assortiment wil beperken (zie www.abnamro.nl/portalserver/nl/prive/... ) zodat je binnenkort via hun internetbankieren niet meer kan handelen in sprinters en speeders. Als de RBS wegvalt dus alleen ABNAMRO´s eigen turbo´s, en als die meegaan met deze repressieve maatregelen ben je dus genaaid.
  7. forum rang 6 haas 4 september 2013 11:11
    quote:

    beursgokker schreef op 4 september 2013 11:07:

    Ik vind de huidige ontwikkelingen erg zorgelijk.
    RBS die de turbo´s kwijt wil en zijn CFD platform sluit.
    ABNAMRO die het assortiment wil beperken (zie www.abnamro.nl/portalserver/nl/prive/... ) zodat je binnenkort via hun internetbankieren niet meer kan handelen in sprinters en speeders. Als de RBS wegvalt dus alleen ABNAMRO´s eigen turbo´s, en als die meegaan met deze repressieve maatregelen ben je dus genaaid.

    is NIET zorgelijk......
    maar ABN doet alleen eigen turbos
    Ing alleen eigen Sprinters ??
    RBS zit met dat spul uit de boedel van ABN Amro: wil met alles weg uit NL
    RBS is staatseigendom en moet afslanken

    de brokers zoals Binck bieden "alle " produkten

    PS: de door u geschetste ontwikkeligen gaan niet over turbos
    MAAR over wat de banken doen: taken versmallen/minder produkten-diensten/minder clienten : ABN zet 30K klienten op Curacao buiten de deur
  8. [verwijderd] 4 september 2013 11:59
    als 2/3 van de beleggers 2/3 van hun belegging verliest is een waarschuwing wel op zijn plaats. Of de verbiedmogelijkheid (en de kennistest voordat je mag handelen in verschillende producten) nu de meest geeigende methode is weet ik niet.
    Verplichting tot uitgebreide informatievoorziening is zeker positief. Verbieden ben ik eigenlijk allergisch voor, en als je volwassen bent mag je naar eigen goeddunken je geld over de balk gooien.
    Hoe je onwetenden moet beschermen weet ik niet, de staat kijkt voor je uit is onze aanpak. Dat maakt dat mensen daar ook op vertrouwen en dat is nu net wat je NIET wilt.
    Maar dan kan je net zo goed verbieden aandelen SNS te kopen 2 maanden voor de nationalisatie.

    de bos
  9. minister president Balkenende 4 september 2013 12:21
    Ik ga een luier aan doen, speen in mijn mond en ga in de box zitten. Ik ben blijkbaar nog een klein kindje.

    De grap is dat we als beleggers dit onzin toezicht zelf indirect betalen. Want uitbreiding van aantal arbeidsplaatsen wordt verrekend met een hoger AFM afdracht door financiële instellingen.
    I love Holland.....
  10. [verwijderd] 4 september 2013 13:01
    quote:

    de bos schreef op 4 september 2013 11:59:

    als 2/3 van de beleggers 2/3 van hun belegging verliest is een waarschuwing wel op zijn plaats. Of de verbiedmogelijkheid (en de kennistest voordat je mag handelen in verschillende producten) nu de meest geeigende methode is weet ik niet.

    Ja wat is 2/3 van je belegging. Als iemand 50.000 op de bank heeft en koopt 1000 boosters van 1 euro, of 1000 turbo´s van 2 euro met restwaarde 1, dan kan je dat zien als 100% verlies als je 1000 euro verliest, maar voor die belegger zou het maar een 2% verlies zijn.

    Turbo´s zijn juist een product waarmee je niet al je geld erin investeert, dat is juist de charme. Van je 50.000 laat je 40.000 op de spaarrekening staan of in beleggingsfondsen, en de 10.000 investeer je dan gespreid over een paar turbo series.

    Die belegger kan ook zomaar 20000 Imtech aandelen kopen, een aandeel dat vorige week nog 6% in de plus of in de min ging, en een verlies van 12 cent op een dag is dan al 2400 euro.

    Vrijblijvende voorlichting prima, maar verander niks aan de producten zelf. Een goede belegger kan dat wel aan.
  11. ketalanka 4 september 2013 15:14
    Aan allen die hebben geregaeerd of nog willen reageren, hierbij nog een interessant hersenspinseltje van mij: zou het niet zo kunnen zijn, dat het werkelijke doel van de AFM niet is om de consument te beschermen, maar het beschermen van de financiele instellingen zelf? Die verdienen namelijk op dit moment 2% op jaarbasis, plus winsten uit arbitrage tussen bied en laat. Nou zitten er wel stop-losses in, maar helemaal full-proof is het niet, zeker bij de hoge hefbomen en BEST speeders. Dat zou bijvoorbeeld bij een crash toch grote verliezen voor de banken kunnen opleveren.
    ‘t Is maar een gedachte….

    De laatste opmerking over het verbieden van de fruitautomaat: prachtig!
  12. roy2013 4 september 2013 19:10
    Hallo Kris,

    Uit de meeste reacties is toch op te maken dat niemand zit te wachten op deze flauwekul van jullie. Ik hoop dat je de kritiek aantrekt en weer wat zinnigs gaat doen.

    Pak liever de echte problemen aan. Ik zie op het moment bv dat banken extreme afsluitprovisies vragen voor hypotheken (zakelijke markt).

    Ga je aub met zulke zaken bezig houden als je de burger wilt beschermen, want daar kunnen wij weinig aan veranderen.

    Het kopen van een turbo daarentegen kan ieder voor zichzelf bepalen.

    gr roy
  13. roy2013 4 september 2013 22:58
    quote:

    beursgokker schreef op 4 september 2013 09:39:

    [...]

    Dat uit de markt halen slaat nergens op. Een turbo met restwaarde heeft al een maximale hefboom, die vooral voor aandelenopties erg bescheiden is, iets van 10 of zo. Dit zal alleen gelden voor boosters/BEST sprinters, maar mensen die daarin beleggen kopen gewoon voor het bedrag dat ze maximaal willen verliezen. Die zitten niet te wachten op kunstmatige beeindiging boven de stoploss en dan 10 cent per booster terugkrijgen.
    ik lees net in de telegraaf dat de turbo's alleen uit de markt wordt gehaald mits er geen beleggers meer in dit product zitten. Dus als je er al inzit gaan ze de turbo niet uit de markt halen.
  14. forum rang 6 haas 5 september 2013 04:48
    quote:

    roy2013 schreef op 4 september 2013 22:58:

    [...]

    ik lees net in de telegraaf dat de turbo's alleen uit de markt wordt gehaald mits er geen beleggers meer in dit product zitten. Dus als je er al inzit gaan ze de turbo niet uit de markt halen.
    @ roy:
    en dan ?
    wat gebeurd er met uw turbopositie ?
    wat gebeurd er mee als u er nog alleen in zit ?
    wat gaat de uitgever dan doen ?
    Niets ? ja, wss komen er geen bied/laatprijzen meer daarna ??
    ----------------
    Tis trouwenssn zeer ernstig dat u dat in de telegraaf moet lezen,maar dat ter zijde:)
    ==============================

    mss dat AFM eens al die reacties kan lezen ?
    Immers: waarschuwen voor beplaade producten ? HEELVERSTANDIG !
    Maar uit de markt halen ? Zeer onverstandig
    Dan kan Arcelor er ook wel uitgehaald worden ?
    die deed 26 mnd geleden nog 20 euro. Nu 10
    Dat is pas gevaarlijk. En er zijn er veel die die dingen voor 20 hebben gekocht !

    want ik begin steeds meer te beseffen dat bovenstaande reacties van al die beleggers.......
    maar al te snel zal uitkomen
    waar zie ik dat toch meer ?
    Oja bij veel regeringsvoornemens/besluiten:
    hoe noemen wij dat ook al weer ?
    Oja, averechtse werking,
    Maar hier met dat uit de handel halen bij sommige situaties ?
    dat kan toch nooit goed gaan ??
    Dat is halfwerk uit het Laboratorium !

    mss ware het verstandig dat AFM zich gaat orienteren over hun nwe regels met afgevaardigen van de beleggersbranche ? VEB ? ..?

    Allemaal buro werk.........
    Ja !
    Of zelf met 5000 euro eens port starten bij bivj Binck: En dan ZELF gaan oefenen met de werking van de turbos !!!!
  15. forum rang 6 haas 5 september 2013 05:03
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 4 september 2013 12:21:

    Ik ga een luier aan doen, speen in mijn mond en ga in de box zitten. Ik ben blijkbaar nog een klein kindje.

    De grap is dat we als beleggers dit onzin toezicht zelf indirect betalen. Want uitbreiding van aantal arbeidsplaatsen wordt verrekend met een hoger AFM afdracht door financiële instellingen.
    I love Holland.....

    ik heb begrepen dat er bij de AFM al 1200 man werkt
    Dat is al meer dan bij de DNB ??!!
    Dat wordt 'n macht op zich !! politiek Buro :)
    mss kan parlement eens bezien of dat wel zo moet doorgaan ?
46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links