Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schuldentijdbom

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Reacties

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2013 11:56
    quote:

    strijder85 schreef op 21 augustus 2013 20:28:

    Interessant artikel over de visie van Doug Casey op de schuldentijdbom
    Het is maar wat je interessant noemt! Het is wat mij betreft weer een voorbeeld van iemand die misschien heel veel verstand heeft van speculeren, maar die kennelijk niet de moeite heeft genomen on zich te verdiepen in de werking van ons monetaire systeem. Een paar quotes en reacties:

    "this [de bond bubble] is the biggest bubble in history and when it collapses, it’s going to be catastrophic because the bond market is so huge. It’s much bigger than the stock market is.”

    Helemaal waar dat er een grote bond bubble is, maar niet dat deze gaat instorten. De bubble is opgeblazen door de centrale banken, in hun poging om de economie te behoeden van een deflationaire spiraal in reactie op het knappen van een andere bubble, de kredietzeepbel(zie anecpa.nl/inleidende-artikelen/minsky... ). De centrale banken beschikken over de instrumenten om de bond bubble "op spanning" te houden zolang ze dat willen en om hem gecontroleerd te laten leeglopen. Zie anecpa.nl/mmt/mmt-iii-de-centrale-ban... .

    "I pity the poor person that is saving in a currency because the governments are going to continue printing money…"

    Het is waar dat de overheden geld printen. Of beter gezegd, dat de centrale banken bankreserves creëren om obligaties (bonds)en ander schuldpapier op te kopen en daarmee de koersen hiervan op peil proberen te houden, om voornoemde deflationaire spiraal af te wenden. Maar dat doen ze om de krimp van het uitstaande bankgeld (het saldo op al onze bankrekeningen, ooit gecreerd in ruil voor schuldverklaringen, zie anecpa.nl/mmt/mmt-i-wat-is-geld.html )op te vangen.

    Banken, vooral de Europese, halen namelijk leningen terug, waarmee ze niet alleen de hoeveelheid uitstaande kredieten laten krimpen, maar ook (per definitie een-op-een) de hoeveelheid uitstaand bankgeld. Zie het eerste plaatje in het stukje van Richard Abma. En precies die krimp van de hoeveelheid uitstaande kredieten vormt een grote bedreiging voor de Europese economie.

    Zouden figuren als die Doug Casey de moeite nemen om zich wat beter in de materie te verdiepen, dan zouden ze wellicht wat minder snel dit soort domme beweringen doen.
  2. [verwijderd] 23 augustus 2013 11:08
    quote:

    ebub schreef op 21 augustus 2013 15:26:

    koop ik een keer een fles spaanse wijn in de supermarkt echt met de gedachte dan help ik de spaanse economie kan ik die kurk er met geen mogelijkheid uitkrijgen. wat een ellende. toch maar weer hardy's uit down under of erraruzi uit chili
    Laat je door één slechte fles niet ontmoedigen Ehub!
    De Spanjaarden zitten juist enorm op kwaliteit, maar in de praktijk (handel) loopt er nogal eens iets mis.

    Je kunt crianza's, reserva's en gran reservas kopen die niets kosten en ook niet te drinken zijn. Op verschillende manieren schiet strenge kwaliteitssysteem van de D.O.'s zijn doel voorbij.

    Bijvoorbeeld. Een wijnmaker moet vantevoren aanvragen of het een crianza kan maken en hoeveel. Dat betekent: minimaal 9 maanden rijping op vat en 1 jaar op fles. Als na 9 maanden blijkt dat de wijn wel twee jaar vatrijping nodig heeft en als dáárna blijkt dat er ook nog eens drie jaar flesrijping nodig is dan blijft het volgens de regels een crianza.

    Terwijl het feitelijk voldoet aan de normen voor Gran Reserva!
    Resultaat: er wordt in 2013 een crianza vrijgegeven van het oogstjaar 2007.
    Dan kun je de Nederlandse consument niet kwalijk nemen dat 'ie denkt met verlopen ouwe meuk van doen te hebben.

    Tip: probeer de Spaanse Monastrell van de Jumbo.
    Ook met schroefdop!

    Groet,
    GV
  3. [verwijderd] 23 augustus 2013 11:21
    quote:

    Noumoe! schreef op 21 augustus 2013 17:31:

    [...]

    Oeps! Zo bedoel ik het niet hoor. Een leuk plaatje staat in het navolgende artikel onder het kopje "Appels met peren vergelijken". Daarin staat een plaatje van de resultaten van een onderzoek naar de technologische complexiteit van de exportproducten van een aantal landen. Op basis van dat plaatje doet Spanje niet onder voor Nederland...

    anecpa.nl/kritieken/kaldors-paradox.html
    Interessant artikel...
    Uit die grafiek blijkt dat Spanje in de eerste categorie zelfs vijf procentpunt boven NL scoort. In de zesde categorie (laag complexe exportproducten) staat Nederland 5 procentpunt boven Spanje.

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links