Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pensioen voor iedereen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

37 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Gaaaapppp 30 mei 2013 16:40
    @theo1

    Dit wordt m'n laatste reactie. De mentaliteit van ik 'weet het beter' en het 'recht van de sterkste' hangt me een beetje de keel uit.

    a) educatie: momenteel heerst er een mentaliteit van: je hoort van alles te weten. Weet je het niet en gaat het fout, dan is het je eigen schuld. Tja, wordt toch een probleem als je een huis koopt en er blijken gebreken aan te zijn. Eigen schuld dikke bult, dan had je maar moeten verdiepen in de bouwkundige aspecten van woningen.

    Dit vind ik niet kunnen. Niet iedereen kan alles weten, hetgeen ook van toepassing is voor de financiele markten. Een paar zullen zich wellicht hiermee bezig houden, de meerderheid van de bevolking niet. De meerderheid kun je dan niet in de kou zetten onder het motto: had je het maar moeten weten.

    b) Het depositiestelsel waar je het over hebt is van toepassing voor de individuele deelnemer. Bij mij gaat het om een collectieve depositiestelsel, hetgeen neerkomt op een spaarkas. Ben ik er een voorstander van: neen. Echter, tegenwoordig heeft men de mond vol van hoe slecht pensioenfondsen zijn/doen etc. vooral door de 'vakbroeders'. Degenen die wel een en ander weten zijn reeds aan de kant gezet. En vergeet niet de een tweetal klieken, waar het puur gaat om: geld, macht, status en controle.

    c) Ik heb 15 jaar als pensioenadministrateur gewerkt, weet dus hoe een UPO eruit ziet en weet ook dat er een hoop informatie instaat waar een deelnemer niks mee kan. Maar goed, de UPO is ontwikkeld in een periode waarin iedereen werd geacht dom te zijn (en nu nog steeds wordt geacht dom te zijn).

    d) "Maar om iedereen die gewerkt heeft te verplichten om te sparen met als doel te pensioneren zonder daar qua levensstandaard ook maar iets van te merken, dat vind ik ook betuttelend."

    Denk over bovenstaande nog eens na.
  2. [verwijderd] 30 mei 2013 16:42
    quote:

    drpipi10 schreef op 30 mei 2013 10:56:

    Iedereen die zich drie minuten verdiept in psychologie en hersenwetenschap (lees Dan Ariely eens of Daniel Kahneman) weet dat je pensioensparen verplicht MOET stellen omdat er anders niets van terecht komt. Zeker bij jongeren.
    Daar hebben we dus de AOW voorziening voor.

    Dat je verplicht moet meedoen aan een woekerpolis is een slecht plan. Naast 20% AOW afdracht ook nog eens 25% pensioenafdracht. Je legt meer opzij voor later dan je nu overhoudt.

    De mogelijkheid tot overstappen trouwens ook. Vanuit dezelfde psychologie en hersenwetenschap weten we dat die overstap mogelijkheid handenvol geld gaat kosten.
  3. nicofd 30 mei 2013 21:01
    Kennelijk wil niemand inzien dat we met zijn allen afgelopen jaar EUR 30 miljard gestort hebben, en dat het rendement nog eens 70 miljard heeft toegevoegd aan de reserves. Waarom zou de rente op dit idiote percentage blijven, en het is echt niet dank zij de "hoge" rente dat dit rendement gerealiseerd wordt.
  4. [verwijderd] 30 mei 2013 21:16
    nee, natuurlijk niet. helft zit in obligaties die die hoge rente trekken en daarnaast dankzij lage rente nu dikke koerswinst hebben. andere helft zit in aandelen die begonnen met 4-5% dividendrendement maar nu ook nog maar 2,5% dividendrendement bieden.

    overigens die 30mrd die gestort wordt is niet om huidige gepensioneerden uit te betalen...
  5. Zilverduit 31 mei 2013 01:48
    quote:

    BEN curieus schreef op 30 mei 2013 16:42:

    [...]

    Daar hebben we dus de AOW voorziening voor.

    Dat je verplicht moet meedoen aan een woekerpolis is een slecht plan. Naast 20% AOW afdracht ook nog eens 25% pensioenafdracht. Je legt meer opzij voor later dan je nu overhoudt.

    De mogelijkheid tot overstappen trouwens ook. Vanuit dezelfde psychologie en hersenwetenschap weten we dat die overstap mogelijkheid handenvol geld gaat kosten.
    Tja dan schaffen we de AOW toch af. Zijn geen reserveringen voor gedaan en als er een onbetrouwbare partij is dan is het wel de overheid. Dus die vergelijking van 20$ afdracht voor de AOW versus Pensioenafdracht is naturlijk niet te vergelijken. Ik ben tot op heden nog niet gecompenseerd voor het feit dat ik meer heb bijgedragen dan van mij verwacht mag worden nu de AOW naar 67 gaat. Volksverzekeringen zijn niet meer van deze tijd, dus afschaffen die troep.
  6. [verwijderd] 31 mei 2013 03:50
    In belgie was er ooit een spaarsysteem, en dat werd in de jaren 60 (1968 als ik het het goed heb) naar een repartitie systeem veranderd. Mijn Pa heeft in beide systemen arbeider geweest. Ik begon te werken in 1972.
    In belgie was er nogal wat vakbond argumentatie rond het opsouperen van de opgebouwde pensioen gelden in de RVS in de jaren 60.
    Later waren belgische vakbonden niet echt voorstander van een tweede en derde pijler.
    tweede pilaar, 1987, pensioensparen (taks voordeel), Nog later, groeps verzekering werkgever.
    De vierde pijler hier in belgie is eigendom.

    Staatspensioen is het slechtst betalend systeem voor een arbeider in belgie. Als alleenstaande heb ik persoonlijk sinds ik begon te werken MEER verdiend dan een door de staat bepaald plafond (en dat sinds 1974), en op alles wat ik meer heb verdiend in die 37 jaar krijg ik geen waardering. (geen hoger-pensioen)
    Met ander woorden, in belgie heeft een arbeider een -zeer laag- mininmum- tot een leefbaar (in mijn geval nog steeds niet max) en het verschil tussen die twee kan voor mijn part niet verklaard worden door belastbaar inkomen door de jaren heen.

    De beter betaalde arbeiders, en nog sterker, de ongehuwde alleenstaanden, die betalen in belgie echt wel super veel, en krijgen weinig terug.

    Hoe zit het dan met voluntarisme?
    Ik ben het geheel eens met de observatie dat iemand die GEEN taks betaalt(en niet wil betalen), ook niet geneigd is te sparen. (klinkt extreem)
    Er MOET solidariteit zijn. Wees daar zeker van.
    In belgie hebben ze pensioenspaar systeem gekatapulteerd met een taks voordeel. Zonder dat voordeel deed geen kat mee.
    Leven en groeps verzekeringen, alsook pensioenspaar verzekeringen die met een courante rentevoet zitten, worden door de Belgische staat beschouwd alsof ze steevast, en voor de toekomst (na uitbetaling) aan 4.75 percent presteerden.

    nougabollen. ze geven minder rendement.
    Het was een mooi idee?
    OVER-belast na inflatie en rente verschil berekenen.

    Groepsverzekeringen (een soort bonus vanwege je werkgever, als sociaal minder belast loon.)
    Die liggen hier in Belgie nu onder vuur omdat de verzekeraar de opbrengst niet kan garanderen, en de werkgever het verschil zou moeten bijpassen.
    (op de opbrengst word je ook belast)

    Het is allemaal al eens geprobeerd, en americanos bedachtten het allemaal. (hypo nemen, het geld investeren, aan eind vd rit on overhouden? americanos vonden het uit. of politiekers, of economisten zonder vel op de buik.

    Ja, ik voel me al 35 jaar verkocht, en toch moet je mee met het systeem van het land waar je in woont of wil blijven in wonen.
    Of zo iets, misschien.
    excuus voor de tirade.
    Jaak

    Oh ja, dit zijn van die die zaken die je doen mee-gokken op centen aandelen om eens niet alle winsten aan de staat en de instelling die ze anders voor u beheert te moeten afdragen, maar je moet er wel van overtuigd zijn dat je zoiets niet doet met cash die je niet kan missen.
    (En denk NU eens verder. Oude dag is ver, maar een ongeluk ligt om de hoek. SOLIDARITEIT heeft een prijs. Ik was GOED verzekerd, en indien niet, had mijn accident me bijna 140,000 euro -lichamelijk herstel alleen- zonder 104,000 bruto loonkost aan werkgever- gekost. Wij krijgen hier die kosten bulletins.)
  7. [verwijderd] 31 mei 2013 04:14

    sorry
    140,000 niet exclusief, maar inclusief 104,000 werkgever bruto
    Hospitaal, loonderving (11 maand, nadien nog eens 4 maand)
    Het was zelfs meer dan dat, want in jaar twee zag ik nog 53,000 euro (en voor de komende jaren nog 16,400 euro per jaar bruto kost, wegens 15 percent invaliditeit die 12 * 400 netto aan mij betaald, en de rest aan de belgische staat.)
    wij worden genaaid door verzekeringen, en zonder kunnen we niet.

    Verzekeringen PLUS staats administratie slorpen 60 percent op van de solidariteit.
  8. [verwijderd] 31 mei 2013 04:32
    Huis kopen, hypo her-investeren
    aan eind vd rit een ton overhouden.

    Ik hoor een collega uit terneuzen in ons staalfabriek dat nog zeggen. 12 of 13 jaar geleden. Het leek te mooi, en dat zei ik ook.

    Nu moet het wel zo geweest zijn dat zelfs banken/fondsen geleid door die banken die dit niet in grote hoeveelheden (of zelfs extreem weinig/zelfs niks) aanboden er onrechtstreeks toch risico in hadden. (repackaged MBS and derivatives, sold to institutionals.)

    Het vertrouwen in staat en banken (en verzekeringen) is mijn inziens nog steeds "zwak".

    En toch, solidariteit hang af van staat en bank en verzekering. En ZONDER kan je niet.
    Zonder solidariteit ben je vroeg of laat de schooier.

    Boisterously spent earnings don't make you permanent friends. The crowd ya was in was loozas an ya tho'd ya waz big azz. They them guyz thin out way before ya get grey and those you still see, they's your way.

    The extremes don fade away, ya no longer are.

    Lyrics by me. Jaak
  9. Peter_H 31 mei 2013 07:58
    Een vrijwillig systeem met gunstige voorwaarden is natuurlijk wenselijk, maar waarom zou het verplicht moeten zijn? Iedereen is 'verplicht' verzekerd voor de AOW, dat is de basis voor als je oud bent. Wil je meer? Dan kan je dat zelf regelen (al dan niet collectief). Misschien wil ik helemaal niet golfen als ik oud ben...

    Het punt is dat veel zelfstandigen nu zonder pensioen al bijna niets overhouden elke maand. Een verplicht pensioen zal nooit rekening kunnen houden met de onregelmatige inkomsten van deze groep en velen van hen zullen acuut in de financiële problemen komen als ze elke maand verplicht honderden euri moeten storten.

    Daar komt bij dat de overheid en de verzekeraars de afgelopen jaren notoir onbetrouwbaar zijn gebleken. Woekerpolissen, kortende pensioenfondsen, steeds hogere belasringen, etc. De enige reden dat ze dit willen is omdat ze geen grip meer hebben op het geld van de zelfstandigen en deze mensen niet meer meedoen moet het sociale piramidespel...

    Als je echt geld over houdt als zelfstandige zijn er genoeg manieren om een leuk rendement te maken: zelf heb ik mijn hypotheek in mijn holding BV getrokken en hoog dividend aandelen als RD en Unilever ernaast. Afdekken met opties voor het extreemste neerwaartse risico en je haalt hele mooie pensioen rendementen zonder dat het aan de strijkstok blijft hangen.

  10. Karel 200 3 juni 2013 13:57
    Let op! Het pensioenstelsel zoals het nu is, is hoogst waarschijnlijk het beste ter wereld! Waar komen dan al die problemen vandaan? Het begon met de crisis toien de beurzen kelderen, de AEX zakte naar 260 en de rendementen opo vermogen slecht waren. Maar de AEX is nu al weer terug op het oude niveau rond 360/370. Dus met de rendementen op iets langere termijn is niets mis. Waarom halen veel pensioenfondsen de vereiste dekkingsgraad dan niet? Antwoord: omdat de overheid dat verhindert: die kijkt met begerige ogen naar het gezamenlijke bezit van de gepensioneerden en zodra ze maar enigszinbs kans zien, graaien ze daarvan weg. ze moeten rekenen met een fortfaitair rendenment van een paar procent! Inmiddels zijn de pensioenfondsen alweer schatrijk. Zelf sparen voor pensioen lijkt mooi maar werkt in de praktijk niet omdat ook hier de overheid dat in de weg staat: hety rendement op spaargeld wordt bijna weer geheel afgepakt door de vermogensbelasting die ze hypocriet vermogensrendementsheffing noemen.
    Veranderingen zullen wel niet meer tegen te houden zijn als gevolg van alle angstzaaiende propaganda, maar denk erom, het kan alleen maar slechter worden zoals blijkt, zie pensioenstelsels van alle andere landen.
37 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links