Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar zijn wij mee bezig, ASML?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2013 14:13
    Asml koopt zelf op deze koers de aandelen in. De vertrekkend "topman" moet natuurlijk nog wel een goede prijs krijgen voor zijn aandelen/optiepakket. Kan geen andere zinnige reden bedenken waarom het bedrijf op deze koers eigen aandelen inkoopt. Ze kunnen beter het dividend verhogen, maar ja dat is minder goed voor de geldbuidel van het management.
  2. [verwijderd] 3 mei 2013 14:32
    Apple is oa goedkoper omdat het concurrenten heeft. Die heeft ASML niet.
    Wennink/Meurice heeft de laatste jaren toch al heel veel als duo gewerkt. De kans op lijken, lijkt daardoor niet zo groot.

    Ik ben ook geen koper hoor, maar dat is omdat ik hoogtevrees heb. Een reden om te verkopen, zie ik echter ook niet zo snel
  3. [verwijderd] 3 mei 2013 15:00
    Asml heeft wel concurrenten, echter lopen deze nu wat achter qua ontwikkeling. Wie zegt dat dit niet ingelopen kan worden? Daarnaast zit er volgens mij nu geen enkel risico is de koers geprijsd, wat het zeer gevaarlijk maakt. De koers stijgt vooral op verwachtingen en we weten denk allemaal wat er gaat gebeuren als deze niet of maar deels worden waargemaakt. Daarnaast blazen grootbanken dit aandeel op en verdienen zij straks dubbel als zij de koersdoelen naar beneden gaan bijstellen. Het is een mooi bedrijf, echter loopt het wel erg hard op de muziek vooruit. Kan naar mijn mening alleen maar tegenvallen, echter roep ik dit ook al een tijd. Vroeg of laat klapt het aandeel a la Apple of Mittal in de glorie jaren. In mijn ogen ben je dan ook gekke Henkie als je nu nog gaat kopen.
  4. Broer Konijn 3 mei 2013 15:09
    1. omdat de orderintake aantrekt
    2. omdat als de overname van Cymer slaagt en het lukt de ontwikkeling van de Cymer technologie te versnellen de waarde van Cymer zelf verveelvoudigd.
    3. de gesloten partnerships zeer krachtig kunnen werken
    4. analisten (tsja....) hogere koersdoelen aandurven tot € 100 (Deutsche Bank)

    Ik vind zelf de pricing van een technologisch monopolie ook lastig.
  5. [verwijderd] 3 mei 2013 15:19
    quote:

    IEX' Angels schreef op 3 mei 2013 14:30:

    Thx. Dom van me, die eigen aandeleninkoop was ik even vergeten. Maar dan nóg.

    Arend jan
    Beste AJK,

    Als je ASML met Apple wil vergelijken, zou je dan ook kunnen stellen dat ASML binnenkort hetzelfde koersverloop als Apple gaat nadoen?

    Apple daalde vanaf de top zo'n 40% ongeveer. De vraag die overblijft is dan alleen nog wanneer ASML Apple na gaat doen.

    Dit zal of gebeuren als de tijd rijp is voor ASML (was met Apple ook niet in te schatten, dat steeg ook maar aan een stuk door), of dit zal gebeuren als de markten een correctie willen doen. (goed mogelijk met al die All Time Highs overal ter wereld, Sell in may?)

    Ik heb momenteel een putje ASML voor september (10% verlies sta ik op).

    Aan de andere kant verwacht iedereen een daling bij ASML (en die gebeurt dan niet, welkom op de beurs :P), maar dit was bij Apple ook bij 500, 600 en 700 dollar. Iedereen verwachte daar ook van: "Kan dit nog hoger?" ASML hetzelfde?

    Ik vind de vergelijking van Apple en ASML erg goed die jij hebt gemaakt, ik ga er nog even op door. Kan jij je hierin schikken?

    Groet,
    Erwin
  6. [verwijderd] 3 mei 2013 15:26
    Wat is de reden dat Apple zo gedaald is? Volgens mij vnl. het verlies van marktaandeel op Iphones en Tablets. Ook de marges zijn inmiddels met zo'n 10% afgenomen.
    Mocht in de toekomst EUV naar behoren gaan werken dan zullen de marges bij ASML alleen maar toenemen. De technologische voorsprong op de overige 20% marktaandeel partijen is dan nog moeilijker overbrugbaar.

    Zoals Broer Konijn zegt, Hoe prijs je zo'n monopolie?

    Groet,
    Bolo
  7. [verwijderd] 3 mei 2013 17:39
    ASML is een topbedrijf en nog veel en veel te laag gewaardeerd!!!
    De koers zou net als in de gouden tijden richting de 100 euro dienen te zijn. Ze zijn wereldleider. Hebben zeer goede kaspositie en is een gezond bedrijf. De koers gaat gestaag omhoog en dat is mooi en goed. De laatste iets meer maar het heeft ook een tijd stil gelegen.
    In deze iets mindere tijden staat ASML als een huis! Iets mindere cijfers maar dat is goed en als de economie weer stukken vooruit gaat en dat komt wel weer krijgen ze nog meer orders en dus kan de koers nog meer omhoog!!! En dat verhaal van Apple is onzin. Dit aandeel staat op ruim 400 dollar. Dus ASML dient nog flink omhoog te gaan met de koers voor z'n GEZOND bedrijf!!
    Dus advies is om vooral ASML te blijven kopen want de koers staat nog veel te laag. Daarbij zijn sprinters ASML long het beste. Mooi stabiel en gezond omhoog!!!
    Dus mensen koop ASML sprinters.
  8. [verwijderd] 4 mei 2013 11:52
    quote:

    roy2013 schreef op 3 mei 2013 23:00:

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/sybvansl...
    Geen overtuigend stuk. Spreekt zichzelf tegen, wat open deuren en geeft niet duidelijk aan waarom het aandeel nu nog veel moet stijgen.

    De afsluiter zegt alles:
    "Wij beleggen nog niet in ASML omdat helaas nog niet aan al onze selectiecriteria wordt voldaan, maar staan wel in de startblokken."

    Behoorlijk de boot gemist Syb van Slingerlandt!
  9. [verwijderd] 4 mei 2013 12:55
    Duidelijk is te zien dat beleggers chipmachinemaker ASML vooral als groeifonds waarderen. Voor ASML wordt ruim 24 keer de verwachte winst dit jaar betaald, terwijl het dividendrendement op circa 1 procent ligt. Het potentieel moet dus vooral uit de koersontwikkeling komen.

    Energiereus Shell heeft daarentegen meer het karakter van een traditioneel dividendfonds. Met een verwachte dividendrendement van ruim 5 procent dit jaar, zijn beleggers bereid ruim acht keer de verwachte winst te betalen.

    Levensmiddelen Unilever zit er een beetje tussenin, met stevige groei in opkomende markten en stagnatie in Europa. Het dividendrendement voor 2013 ligt op ruim 3 procent, maar beleggers moeten wel bereid zijn zo'n 19 keer de verwachte winst over dit jaar neer te tellen.

    Voor de AEX-fondsen lijkt per saldo meer het traditionele beeld op te gaan: een hoog dividend gaat niet noodzakelijk gepaard met een hoge waardering op de beurs, en bedrijven met groeipotentieel kunnen wel degelijk een hogere koers-winstverhouding krijgen.

    Opvallend is dat bij grote fondsen uit de AEX het dividendrendement op circa 1 procent ligt. De REV ligt ook circa de 1%, dit lage percentage wordt veroorzaakt door de lage rente. Beleggen in aandelen is aantrekkelijk, ook al levert het 1% rendement op, dat is hoger dan de euribor rente van een 0,5%. Ook de toekomstige koersontwikkeling neem je nog mee.De aandelen zitten in een gunstig klimaat, mede door stimulering van de centrale banken en een nog aankomend economisch herstel in het tweede halfjaar. Het rendement ligt dus bij aandelen hoger.
  10. [verwijderd] 4 mei 2013 13:41
    quote:

    StockTrader1982 schreef op 4 mei 2013 11:52:

    [...]

    Geen overtuigend stuk. Spreekt zichzelf tegen, wat open deuren en geeft niet duidelijk aan waarom het aandeel nu nog veel moet stijgen.

    De afsluiter zegt alles:
    "Wij beleggen nog niet in ASML omdat helaas nog niet aan al onze selectiecriteria wordt voldaan, maar staan wel in de startblokken."

    Behoorlijk de boot gemist Syb van Slingerlandt!
    Als ik het zo lees is de enige reden dat Syb er niet inzit, dat het een cyclisch bedrijf is. Verder is ie enorm enthousiast. Vind het ook geen briljant stuk, maar het geeft wel aan dat er nog mensen zijn die ASML nog veel hoger zien gaan. Ik sla me nog steeds voor mn kop dat ik op 48 verkocht heb. Ik denk dat het vooral opletten is hoe snel er overgegaan wordt op betere chips. Ik heb het idee dat, dat een beetje stokt de laatste tijd.

    Groet,
    Bolo
  11. 1ofakind 20 mei 2013 20:50
    In Kijk nr 5/2013 staat een artikel over een mobiel van elektronisch papier. Hierin staat oa: "Alle micro-elektronica zoals geheugenkaarten, transistors, displays en batterijen worden dan piepklein op een velletje papier gedrukt". Deze technologische ontwikkeling heeft mijns inziens ook invloed op ASML. Zou dit iets kunnen zijn waarbij ASML over een aantal jaren links of rechts ingehaald wordt?
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links