Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bezuinigen raakt uit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 april 2013 16:58
    Deze Krugman heeft zelf aangetoond dat je met spenderen niet uit de problemen komt maar juist nog dieper in de problemen raakt. Vergeet niet dat hij laatst persoonlijk failliet is verklaard.

    Keynes is een mooi verhaal en gaat ook in veel gevallen op alleen moeten we op zoek naar een wat moderner model wat past bij deze tijd. Keynes alleen volstaat niet meer, niet bij de grote problemen rond failliete overheden etc. Geld moet je uitgeven als je het hebt (wat je gespaard hebt in goede tijden kan in mindere tijden worden aangewend). Je steeds dieper ingraven en blijven bijdrukken is een strategie die gedoemd is te mislukken.
  2. [verwijderd] 2 april 2013 20:00
    Er moet wel degelijk bezuinigd worden, veel harder dan nu zelfs. 3% tekort is nog steeds veel te veel.

    Maar wat Mark - big government - Rutte doet is belasting verhogen, en dat is iets heel anders dan bezuinigen. Snij gewoon in de overheidsuitgaven, gooi er bv 100.000 ambtenaren uit. Dat bespaart al snel 10 miljard / jaar.
  3. MJoy 2 april 2013 21:21
    Het blijft een hele omweg om uit te leggen dat we een probleem dat zijn oorsprong heeft in het opbouwen van te veel schulden gaan oplossen door het maken van nog meer schulden.

    Elke keer Keynes weer uit de kast....zucht. Misschien moeten we erkennen dat we in de huidige tijd met open economiën niet zoveel baat meer hebben bij stimuli. Een dollar gaat niet meer tien keer rond in een klein cirkeltje. De globalisatie houdt in dat een stimuleringseuro snel de grens over is: geen meervoudige stimulus en bijna geheel terugvloeien in de staatskas via belastingen en heffingen.

    Een meer moderne opvatting is dat de overheid vooral randvoorwaardelijk bezig moet zijn (bijvoorbeeld door het eigen kasboekje in balans hebben) en dat de economie niet maakbaar is.

    Hard is wel de conclusie van het filmpje dat de onderkant altijd de Sjaak is. Dat is klote en het nog slechtere nieuws is dat dit altijd zal gebeuren. Ook als we wel de kranen verder opzetten en de schulden naar de toekomst schuiven, ook dan zijn de mensen aan de onderkant van de ladder het haasje.

    Nog tenslotte: Mark en zijn ploeg zijn vooral lasten aan het verzwaren. Bezuinigen: echt kiezen met bepaalde dingen te kappen doen ze minder. Oftewel, de aanpak blijft vooral aan de inkomstenkant en volgens mij was ons probleem niet dat we te weinig belasting betalen.
  4. Bangizwe 2 april 2013 21:30
    TradingHero, Poldersuckelaar, OldAndWise: Vergrijzing,delokalisatie,automatisering......... Dat zijn de echte problemen. Het kan toch niet dat je deze problemen enkel en alleen met besparen gaat oplossen. Met alleen spenderen ook niet. Maar dat besparen maakt het alleen maar moeilijker. Het probleem is dat er nog te veel zijn die denken dat de oplossing gewoon uit de lucht zal vallen. En dan heb ik het over diegene die maar staan te roepen om te besparen en voor de rest geen zinnig woord kunnen vertellen.
  5. forum rang 4 New dawn 3 april 2013 08:47
    Als je niet bezuinigd moet je het tekort gaan lenen zodat de staatsschuld groter wordt en je meer rente moet betalen.

    Dat is een doodlopende straat als je geen eigen centrale bank meer hebt.

    Met een eigen centrale bank kun je staataleningen langzaam aflossen eventueel met nieuw geld voor een gedeelte. Ook zakt dan je valuta wat voordelig is voor de export. Maar wij vallen onder duits ECB - regime.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links