Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Reken-je-rijk-hypotheek

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. vlieman 27 maart 2013 13:22
    Blok-aan-je-been-hypotheek. Denkt Blok met misleiding de huizenmarkt weer op gang te krijgen?

    Dit schreef Blok op 25 januari (2 maanden geleden) in reactie op een door de Eerste Kamer aangenomen motie waarin Minister Blok werd gevraagd om toe te staan dat na 50% aflossen van de lening de tweede 50% alsnog ter vrije beoordeling zou staan van hypotheekgever en hypotheeknemer:
    • De nieuwe regeling leidt tot versnelde aflossing, waardoor de restschuldrisico's ook sneller dalen. Een aflossingsvrij leningdeel toestaan of de looptijd verlengen zou deze gewenste verandering juist weer in grote mate teniet doen.
    • Een systeem waarbij niet daadwerkelijk afgelost hoeft te worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, zou leiden tot verdere complexiteit en onbegrijpelijkheid voor de consument.
    • Om zo kort na introductie van een nieuw stelsel weer over te stappen naar een ander stelsel doet het vertrouwen geen goed en zal de onzekerheid bij mogelijk startende kopers juist weer kunnen vergroten.
    • Budgettair zou een versoepeling kunnen leiden tot een minder hoge bezuiniging dan vooraf beraamd. Dit vindt de Minister onwenselijk.
    De eeste 3 argumenten doen er nu 2 maanden later blijkbaar niet meer toe...

  2. [verwijderd] 27 maart 2013 13:37
    Zo eerst via je rente teveel betalen, dan via de beleggingen te veel kosten en vervolgens nog eend derde produkt waar je dan als consument wordt gepiepeld. Slecht plan, sowieso een slecht plan om verplicht 100% af te lossen. Is helemaal ninet nodig. De geboden oplossing is een drocht
  3. forum rang 5 theo1 27 maart 2013 14:13
    Je ruilt een aftrekbare hypotheek in voor een niet-aftrekbare hypotheek met een hogere rente. Je moet wel heel erg wanhopig zijn om daar in te trappen.

    Zeg een hypo van 4% bruto wordt netto 2,32% (afgetrokken tegen 42%). Die ruil je voor een hypo van zeg 5% bruto die netto ook 5% is (niet aftrekbaar). Van 2,32% netto naar 5% netto. Meer dan het dubbele. Je bent voor die Bloklening van de halve hoofdsom dus meer rente kwijt dan voor de oorspronkelijke hypo. Na 30 jaar aflossen.
  4. Moneyball 27 maart 2013 14:23
    Die hele constructie gaat natuurlijk nergens over. Als op het denkniveau van Ministers, kamerleden en rijksambtenaren al rekenfouten en onduidelijkheden bestaan, hoe moet de gemiddelde consument het dan begrijpen. Nodeloze complexiteit.

    Hoofddoelen vanuit het Rijk zijn volgens mij (1) bezuinigen (lees: verminderen hypotheekrenteaftrek)en (2) verminderen risico's in het financiele systeem (lees: loan to value moet omlaag).

    Het eerste doel wordt door lagere woningprijzen en lage hypotheekrente al redelijk bevorderd. Annuitaire aflossing zorgt verder voor lagere kostenpost voor het Rijk.

    Het tweede doel, verlagen (gemiddelde) loan to value, is met dalende woningprijzen lastig. Hoe restrictiever in het verschaffen van nieuwe financiering, hoe meer neerwaartse prijsdruk. Starters met 'goede vooruitzichten' meer leenruimte bieden betekent het verschuiven van risico's naar de toekomst.

    Het nastreven van beide doelstellingen zonder neerwaartse prijsdruk en - ceteris paribus - zonder hogere netto maandlasten is bij de gangbare benadering van woonkosten m.i. onmogelijk.
  5. [verwijderd] 27 maart 2013 17:38
    Men kan beter spreken over Blokkering van de toekomst. Het zal wel slim zijn, ik neem dat maar aan, echter het is een Haags geklungel van jewelste. Het antwoord van de AFM begrijp ik niet, dat hele hypotheek-gedoe is een politieke oplossing om geld in het laatje van de overheid te krijgen en daarbij de burgers het gevoel geven dat ze iets bezitten. De renteaftrek wordt in de 'nabestaandeheffing' gewoon weer teruggepakt. De overheid wil zo min mogelijk hypotheekschulden hebben naast bezuinigen want daar kijkt men internationaal naar(zie financiële column in NRC van o.a. M. Schinkel)
  6. forum rang 4 s.lin 8 mei 2013 08:37
    Grote verzekeraars willen niet aan Blokhypotheek
    08 May 08:17
    (Novum) - De verzekeraars Delta Lloyd en Aegon gaan de nieuwe startershypotheek uit het woonakkoord niet op de markt brengen. Zij vinden de zogenoemde Blokhypotheek te ingewikkeld, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

    "We willen als sector terug naar eenvoudige producten. De Blokhypotheek is dat niet", zegt bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd in de krant. Hij wacht een 'fundamentele discussie' af en legt de bal terug bij minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Nationale-Nederlanden zegt in de krant zich af te vragen of deze duohypotheek 'inhoudelijk gezien een goede variant is'.

    De Blokhypotheek komt voort uit het woonakkoord dat Blok in februari sloot met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. Minister Blok wilde met deze hypotheek de huizenmarkt vlot trekken. De stap van Delta Lloyd en Aegon is dan ook een grote tegenslag voor de minister.

    Bij de Blokhypotheek sluit een huizenkoper twee leningen af. De ene lening moet binnen dertig jaar volledig worden afgelost, zodat over deze lening de hypotheekrenteaftrek geldig is. De andere lening tot maximaal de helft van de waarde van de woning is aflossingsvrij. Door deze hypotheekvorm lossen woningkopers maar de helft van hun hypotheek af. Hierdoor liggen de maandlasten in het begin lager liggen dan bij een volledige annuïteitenhypotheek. Uiteindelijk blijft wel een restschuld over.

    Sinds begin dit jaar is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing in dertig jaar verplicht om aanspraak te mogen maken op de hypotheekrenteaftrek. Op die volledige aflossing is echter kritiek gekomen omdat de woningmarkt hierdoor op slot zou komen te zitten.

    De oplossing met de Blokhypotheek kon echter ook meteen op kritiek rekenen. Die zou te ingewikkeld zijn omdat die uit twee leningen bestaat die fiscaal verschillend worden behandeld. Ook liggen de totale kosten voor de consument hoger dan bij een gewone annuïteitenhypotheek.

  7. ehcklein 23 mei 2013 17:04

    Het aflossingsvrije deel van die wanstaltige blokhypotheek moet ook in jaar 35 afgelost zijn. Dus als je in 30 jaar 100.000 euro aflossingsvrij hebt opgebouwd mag je deze in 5 jaar aflossen. 20.000 euro netto per jaar.! Ik denk niet dat een passend advies te geven is voor een dergelijke hoge verplichte aflossing over bv 30 jaar?

    De blok hypotheek zal een stille door sterven maar blok heeft de markt een worstje voor kunnen houden en daar ging het om. Ondertussen ligt de markt op zn gat, vindt enorme kapitaal vernietiging plaats bij de duurdere woningen en waarom? Onze schulden zijn hoog? Leest u mee :

    www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-ec...

    Jammer dat de financiële branche zich als makke schapen laat slachten!
  8. forum rang 4 s.lin 29 augustus 2013 19:05
    Veel minder hypotheken na 1 januari
    29-08-2013 17:15
    Den Haag - De hypotheekomzet lag in het tweede kwartaal 12 procent lager dan het eerste kwartaal. Dat constateert onderzoeksbureau IG&H. Het tweede kwartaal is daarmee het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis.
    De onderzoekers constateren per 1 januari een sterke trendbreuk: waar normaal jaarlijks 150 tot 160.000 hypotheken (zonder oversluiters) worden afgesloten, bleef de teller na het eerste halfjaar van 2013 hangen op 54.000. Per 1 januari zijn strengere hypotheekvoorwaarden van kracht.

    bron : cobouw.nl
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links