Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short-selling register - Imtech

1.637 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 82 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 maart 2013 09:56
    quote:

    closer schreef op 22 maart 2013 08:49:

    Ja sorry, Lucerne stond pas gisteren vermeld.

    CORRECTIE

    Meest actuele stand (t/m woensdag 20 mrt)


    Capeview 0.52%
    Naya Master Fund LP 0.78% (0.85%)
    Marshall Wace LLP 1.04%
    GMT Capital Corp 2.14%
    Morton Holdings, Inc. 3.23%
    Third Point 0.70%
    -------
    totaal 8.41% van 94.059.916 = 7.910.438 aandelen (-479.706)

    Uit de lijst verdwenen: Lucerne Capital Management 0.27% (0.50%)

    Ah, bedankt
  2. Warrem Buffet 23 maart 2013 09:47
    Het wordt steeds eenvoudiger voor beleggers om te weten tegen welke aandelen het meest wordt gespeculeerd.
    Meer over dit onderwerp
    Nederlandse beleggers staan extra regels bij short selling te wachten De claimemissie: een feest voor de bank, hard gelag voor de belegger
    Wie daar bij zijn beleggingen rekening mee houdt, haalt volgens dataleverancier en onderzoeksbureau Markit een beter rendement.n
    'Short gaan'
    Markit bekijkt welke aandelen het meest door beleggers worden geleend en welke het minst. Aandelen die bij hegdefondsen weinig in trek zijn om tegen te speculeren (short te gaan) deden het volgens Markit 2,4% beter dan veel gevraagde fondsen.
    Een belegger die short gaat, leent aandelen van andere beleggers, verkoopt die en hoopt ze later tegen een lagere prijs weer terug te kopen. Deze strategie levert natuurlijk alleen geld op wanneer de stukken in de tussentijd goedkoper zijn geworden. Hedgefondsen bijvoorbeeld, beleggers die speculeren op een waardestijging of -daling van aandelen, maken er regelmatig gebruik van.
    Aandelen lenen
    Het inlenen van stukken, bijvoorbeeld bij een pensioenfonds of beleggingsfonds, is alleen weggelegd voor de grote professionele beleggers. Voor pensioenfondsen kan het uitlenen aantrekkelijk zijn, omdat de hedgefondsen er een premie voor betalen. Een particulier die denkt dat een aandeel gaat dalen, kan vanzelfsprekend niet zomaar bij een pensioenfonds aankloppen en aandelen lenen. Maar hij kan wel speculeren op een koersdaling via de optiebeurs of met een turbo of sprinter.
    De meest gevraagde shorts in de AEX-index op dit moment zijn volgens Markit KPN, PostNL, Aperam, Air Franc-KLM en Heineken. Van KPN is maar liefst 17,5% van de uitstaande aandelen uitgeleend. Bij Aperam gaat het om 4,7% en bij PostNL om 4,4% (meer dan een verdubbeling ten opzichte van een maand geleden).
    Short-sellingregister AFM
    Bij KPN wordt dat mede verklaard door de claimemissie die eraan komt, bij PostNL door het mislukken van de overname van TNT door UPS. Daardoor ziet PostNL voorlopig geen geld voor haar belang in zusterbedrijf TNT.
    Wat opvalt is dat het lijstje van Markit er heel anders uitziet dan dat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die publiceert sinds eind vorig jaar dagelijks tegen welke aandelen het meest wordt gespeculeerd; het zogeheten short-sellingregister. Daar moeten partijen hun nettoshort-positie melden als die boven de 0,5% van de aandelen uitkomt. De AFM meldt een shortpostie in KPN van 2,3%, aanzienlijk minder dus dan de 17,5% die is uitgeleend. Ook bij de andere fondsen zijn grote verschillen. Hoe kan dat?
    Markit: 'Wij hebben meer data'
    Een verklaring is dat de AFM alleen nettoposities meldt. Een belegger die aan de ene kant aandelen KPN bezit en tegelijkertijd ook short zit, hoeft mogelijk niets te melden. Net als wie onder de grens van de meldingsplicht van 0,5% blijft. ‘De toezichthouder krijgt alleen de informatie die marktpartijen moeten geven’, zegt Alex Brog van Markit. ‘Wij hebben meer data.’ Een andere verklaring is dat niet alle ingeleende aandelen daadwerkelijk worden gebruikt om short te gaan. Beleggers hebben de stukken soms ook nodig om risico’s af te dekken.
  3. Warrem Buffet 23 maart 2013 13:27
    Complex
    Claimemissies zijn complex, maar een voorbeeld kan duidelijkheid geven. Stel een belegger heeft tien aandelen à €8,50 (totale waarde van het belang = €85) in een technisch dienstverlener die zojuist een claimemissie van €500 mln heeft aangekondigd. Voor iedere vijf aandelen die de belegger heeft, kan hij vier nieuwe stukken kopen à € 6,25 — een korting van 15%.
    Doet hij volledig mee dan betaalt hij 8* €6,25 = €50 en heeft hij na de transactie achttien aandelen in de portefeuille — 10 plus 2*4. De waarde van zijn belang is gestegen naar €135 (€85 + €50), maar de waarde per aandeel is gezakt naar €7,50 (€135/18 aandelen).
    Conclusie: voor wie meedoet in de claimemissie wordt het koersverlies precies gecompenseerd door de korting die de belegger heeft gekregen op de nieuwe stukken, want €1,25 * 8 aandelen = €10. Dat is evenveel als de oorspronkelijke tien aandelen maal het verlies van €1 per stuk. Verder is zijn procentuele belang in het installatiebedrijf nog hetzelfde als voor de uitgifte.
    Verkoop
    Wie niet wil bijstorten, verkoopt zijn claims. De opbrengst daarvan is in een perfecte markt eveneens €10. Die belegger heeft dan naast zijn tien aandelen van €7,50 per stuk nog €10 in cash in handen, waarmee de waarde van zijn bezit gelijk is aan de €85 van voor de claimemissie (€75 + €10 = €85).
    Maar de praktijk is weerbarstiger. De aankondiging van een claimemissie betekent namelijk in de regel slecht nieuws. Soms vindt het geld zijn weg naar een aantrekkelijke acquisitie, maar veel vaker heeft het bedrijf de cash nodig om zijn schulden te betalen. Dat vooruitzicht geeft direct druk op de koers en raakt daarmee ook de toekomstige waarde van de claims.
    Verhandelbaarheid
    Bovendien zal niet iedere belegger zijn claims willen uitoefenen. Zeker particulieren houden vaak eerder een maximumbedrag aan dan een gewenst percentage voor het belang dat ze in een onderneming willen hebben. Dat betekent dat er verkoopdruk ontstaat met als gevolg dat de prijs van de claims en vervolgens ook die van het aandeel dalen.
    De aandeelhouder verliest op deze manier, maar de vrije verhandelbaarheid van de claims biedt wel weer kansen aan professionele partijen. ‘Hedgefondsen en optiehuizen kopen die claims op en verkopen op hetzelfde moment het aandeel’, vertelt de topman van een groot optiehuis. ‘Dat doen ze omdat de prijs van de claims door de verkoopdruk vaak net iets lager ligt dan die zou moeten zijn op basis van de koers van het aandeel. Dat geeft arbitragekansen.’
    Risico
    Behalve hedgefondsen en handelshuizen profiteert ook de bank. Naar schatting rekenen zij zo’n 2,5% commissie voor het onderschrijven en de begeleiding van de emissie. In het geval van KPN, dat JP Morgan en Goldman Sachs heeft ingeschakeld, komt dit neer op €75 mln. Volgens oud-bankier De Jager is dat percentage afhankelijk van het aantal aandeelhouders dat al heeft toegezegd mee te doen. Hoe groter de instemming, hoe kleiner het risico dat de bank met een ongewenst belang blijft zitten.
    Een andere methode om dat risico te verkleinen is om de nieuwe aandelen tegen een grote korting aan te bieden. Hoewel aandeelhouders daar niets mee opschieten — een hogere korting betekent slechts dat er meer aandelen worden uitgegeven en dat de waarde van de claims navenant groter is om de verwatering te compenseren —, betekent een lagere prijs toch dat beleggers sneller worden verleid om mee te doen.
    En het bedrijf? Daarover verschillen de meningen. Volgens sommige marktkenners heeft het bedrijf er baat bij het benodigde geld op te halen met zo min mogelijk nieuwe aandelen. Dat zou, nadat de winst is hersteld, leiden tot de minste dividenddruk omdat beleggers denken in dividend per aandeel. Onzin, zeggen anderen. Dividend wordt bepaald door de vrije kasstroom en niet door het aantal uitstaande aandelen.

    Uit het FD van 1 maart 2013

    Dus ING krijgt waarschijnlijk 12,5 mln. !
1.637 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 82 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 0,00%
EUR/USD 1,0707 +0,09%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.314,01 -0,09%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links