Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,240 16 apr 2024 17:35
  • -0,620 (-4,17%) Dagrange 13,840 - 14,310
  • 802.925 Gem. (3M) 521,4K

SBM Maart

163 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. johjoh 20 maart 2013 11:30
    quote:

    Wimmo83 schreef op 20 maart 2013 11:24:

    Wacht maar tot de yanks wakker zijn, dan kan er idd nog wel 2 procent bij
    De yanks zijn al wakker hoor, tis nog maar 5 uur tijdsverschil met EST, dankzij de zomertijd
    De futures geven nog maar kleine plusjes aan, 048% DOW, 0,58% Nasdaq
    Ik denk dat de Amerikanen nog wel wegblijven uit Europa met die nieuwe onzekerheid,
    aan de andere kant staat de euro wel lekker laag
  2. [verwijderd] 20 maart 2013 12:32
    www.behr.nl/fondsdetail/detail/sbm.of...
    als ik zo kijk naar de historische grafiek van sbm deze gaat tot 12 jaar terug, is sbm altijd al een aandeel geweest met hoge pieken en dalen ik denk dat er nu een periode aankomt met gestaag stijgende koersen zeker tot 16 op lange termijn moet er nog wel meer inzitten als ze voldoende opdrachten blijven binnenhalen en als er over de 2 nog lopende problemen positief nieuws komt, probleemproject in Canada en het lopende onderzoek naar vermeende ongepaste verkooppraktijken die door het bedrijf ingeschakelde derde partijen er op na zouden hebben kunnen gehouden.
  3. [verwijderd] 23 maart 2013 09:27
    Leuk artikel in de Telegraaf over SBM, koersdoel E 17,50

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/sybvansl...

    vr 22 mrt 2013, 18:00
    SBM meer waard
    AMSTERDAM -
    Het aandeel SBM is eigenlijk €17,50 waard, een stuk meer dan de huidige koers, na de schikking die rond probleemproject Yme wordt getroffen en versterking van de balans.


    Het aandeel SBM offshore is € 17,50 waard als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
    De aandeelhoudersvergadering op 2 april 2013 akkoord gaat met een door HAL investments gegarandeerde aandelenemissie van 10% van de aandelen,
    Een herstel van de verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen tussen 40 en 50%,
    Een rentabiliteit op het eigen vermogen(REV) vergelijkbaar met de historische REV van rond 15%,
    Een dividend payout % na voldoende versterking van de balans vergelijkbaar met de historische pay out in cash van 40%.
    Strategische missers
    De REV van SBM bedroeg de 15 jaar voorafgaand aan 2008 bijna 15% en van de winst werd rond 40% in cash uitgekeerd. Prognoses van de winst per aandeel voor 2014 vertalen zich bij een verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen van 45% in een REV van ruim 15%.
    In het jaarverslag over 2006 meldt topman D. H. Keller dat in Januari 2007 SBM een opdracht heeft ontvangen van Talisman Energy Norge AS voor een MOPUstor, een productie jack-up geïnstalleerd op een onderzeese opslagtank voor het opnieuw ontwikkelen van het Yme-veld. De opdracht behelst het ontwerp, de bouw, de installatie en het vervolgens leasen van de MOPUstor en een onderzees tankvul systeem.
    In mei 2008 neemt D.H.Keller afscheid en wordt A.J. Mace benoemd tot ceo. Het Yme project ontwikkelt zich intussen tot een hoofdpijndossier.
    Chabas
    Per 1 januari 2012 volgt Bruno Chabas, Mace op. SBM moet getransformeerd worden. De focus komt weer te liggen op de FPSO core business (drijvende platforms en tankers om olie en gas op te pompen in diepzee gebieden). In april 2012 wordt Sietze Hepkema, een ervaren advocaat, aangetrokken. Het tot een goed einde brengen van het Yme project wordt zijn belangrijkste eerste taak. Met het vertrek van de vorige CFO en de komst van zijn vervanger Peter M. van Rossum is het driehoofdige management team nu volledig vernieuwd.
    Op 12 maart 2013 meldt SBM offshore tot een overeenkomst gekomen te zijn voor het Yme project.
    SBM en Talisman Energy Norge AS komen overeen de bestaande overeenkomsten en arbitrageprocedures met betrekking tot het Yme MOPUstor project te beëindigen tegen betaling door SBM aan Talisman van $ 470 miljoen. In de jaarrekening 2012 heeft SBM al een voorziening opgenomen van $ 200. Mln. De resterende $ 270 miljoen komt ten last van het eerste halfjaar 2013. De totale schade bedraagt $1.5 miljard.
    Financiering en versterken balans
    Door de overeenkomst met Talisman wordt voldaan aan de vereiste van HAL investments nodig voor de gegarandeerde emissie van 10 procent nieuwe aandelen SBM. HAL betaalt hiervoor $12.984 per aandeel. De aandelenemissie moet nog wel worden goedgekeurd door op de aandeelhoudersvergadering van 2 april 2013. Verder ontvangt SBM van HAL $ 27 miljoen als uitvloeisel van de overeenkomst met Talisman. SBM bevestigt dat aan alle bankconvenanten wordt voldaan na betaling van de $470 mln en de resulterende aanpassing van de uitgifteprijs van de onderhandse plaatsing van aandelen en claimemissie.
    Als deel van de strategie om te focussen op FPSO’s besloot het management bepaalde niet core business af te stoten. De GustoMSC business werd in 2012 verkocht als ook een van de installatie schepen. Voorlopig wordt geen dividend uitgekeerd. Meer focus op verkoop dan het kapitaalintensievere leasen levert ook betere balansverhoudingen op.
    De financieel topman Peter van Rossum wil de solvabiliteit in ieder geval opkrikken tot boven de 40%.
    Op termijn volgt de koers de waarde van de onderneming.
    Voor de lange termijn belegger voldoet SBM aan de vereisten van een hoge winstgevendheid en autonome groei als de winstgevendheid weer is teruggekeerd en de sprake is van normale balansverhoudingen. Daar heeft het alle schijn van. Toch kan het nog wel even duren voordat de koers richting € 17,50 gaat. Voor de meeste beleggers geldt: eerst zien dan geloven!
  4. [verwijderd] 23 maart 2013 14:49

    Minder leuk artikel met als koersdoel € 9,00
    Order SBM slechts begin
    SBM Offshore bevestigde gisteren dat het met het Braziliaanse Petrobras onderhandelt over de levering van twee platforms. Dat is ‘in principe goed nieuws’, schrijft An­dre Mulder, analist van Kepler. ‘Maar de order is nog niet binnen. Bovendien is de prijs twijfelachtig.’ Volgens Mulder zal SBM met een dagtarief van $500.000 minder vragen dan concurrent Modec onlangs bedong. ‘Tot zover de roep om hogere prijzen’, aldus Mulder. Dat is ook niet gek omdat vooral de platformbouwers volgens hem de recente misperen aan te rekenen zijn, en niet de klanten. De huidige opdracht wordt op de beurs goed ontvangen, maar voor een succesverhaal moet SBM niet opnieuw voor goedkoop gaan.
    ===

    SBMmen GOEDNIEUWSVERHAAL'
    Visie van Sem van Berkel
    ’s Werelds grootste bouwer van drijvende olieproductie- en raffinageschepen, zogeheten FPSO’s, sloot het jarenlange miljardenconflict af met Talisman over een olieboorplatform.
    Roerganger Bruno Chabas heeft de koers verlegd: SBM gaat weer vooral FPSO’s bouwen.Een greep uit de lopende aanbestedingen voor FPSO’s toont een ‘booming’ markt,
    vooral in opkomende markten: voor Tullow, dat in Ghana werkt, Shell (Stones project, Golf van Mexico) en het Australische Woodside Petroleum.
    SBM heeft zich niet alleen teruggeplooid tot bouwer van vooral de megaschepen die FPSO’s zijn (de bouwkosten zijn al snel €1,5mrd), het kiest er daarbij ook voor om nauwe banden aan te knopen met lokale bedrijven. In Brazilië is SBM mede-eigenaar van de hypermoderne maar nog in aanbouw zijnde scheepswerf Brasa, gelegen in de haven van Rio de Janeiro.
    Momenteel is Brazilië goed voor tien bouwopdrachten. Verder heeft SBM een vloot van twintig lease-FPSO’s wereldwijd, waarvan er negen voor de Braziliaanse kust werken.” Meldde de Telegraaf kortgeleden.
    ING-analist Mulder zei: “Het lijkt erop dat SBM Offshore opschuift naar een‘goednieuwsverhaal’ na de deal met Talisman, waardoor het Yme-verhaal voorbij is.
    =====

    Er is op 11 maart weer champagne gedronken op directieniveau bij SBM Offshore.Ik vind dat een verkeerde actie na zo een debacle.
    Ik kan me de opluchting wel voorstellen nadat men zich bevrijdt voelde uit deze situatie, maar men kan beter goed evalueren wat ze verkeerd gedaan hebben.
    De opmerking dat het de wet van Murphy was bij het Yme project doet mij op mijn hoede zijn.
    Hebben ze wel iets van hun fouten geleerd?

  5. forum rang 4 roloff 23 maart 2013 16:55
    quote:

    marthaan schreef op 23 maart 2013 15:13:

    E 9 koersdoel van Kepler, maar dan wel met een houden-advies, terwijl de koers nu E 13 is?? Geef dan een verkoop-advies. Kun je je klanten toch niet verkopen: "we verwachten een koersdaling van 25% maar lekker vasthouden die SBMmen".
    Kepler stelt haar koersdoelen al jaren veelal op basis van TA (en dus minder op basis van fundamentele motieven en fundamentele analyse).

    Men verwacht dus een terugval. Ik vind ze vaak wel realistisch.

    Onderstaand dan maar even actuele chart van SBM op basis van TA (bron: Ad Nooten).

    adnbeursanalyse.nl/Aandelen/SBM-grafi...

    Als je het mij vraagt, een wat warrig patroon (als je daar al van kan spreken).

    In principe zie ik een stijgende trend, maar als we daar uitvallen kunnen we zo een paar euro lager staan. Misschien dat Kepler zich daarop al wat indekt.

    Gr. Roloff
  6. forum rang 4 roloff 24 maart 2013 12:22
    quote:

    rolof schreef op 23 maart 2013 16:55:

    [...]Kepler stelt haar koersdoelen al jaren veelal op basis van TA (en dus minder op basis van fundamentele motieven en fundamentele analyse).

    Men verwacht dus een terugval. Ik vind ze vaak wel realistisch.

    ..... in principe zie ik een stijgende trend, maar als we daar uitvallen kunnen we zo een paar euro lager staan. Misschien dat Kepler zich daarop al wat indekt.

    Gr. Roloff
    We staan mogelijk op een omslagpunt, dus maar even een actuele TA chart gemaakt.

    Dit onder het motto: een plaatje zegt vaak meer dan een praatje.

    Ik heb op dit moment even geen positie in SBM.

    SBM-Groet, Roloff
  7. forum rang 7 ff_relativeren 24 maart 2013 13:54
    Mooi stukje huiswerk zo'n chart. Welke mechanismen gebruik je om de effecten te forecasten zoals een definitieve deal met Petrobas, of het in produktie gaan van Deep Panuke ? Want die aankondigingen gaan er komen ...

    Zelfs met enige relativering reken ik op een beweging naar boven zodra er meer inhoudelijke informatie bekend wordt ...
  8. [verwijderd] 24 maart 2013 14:24
    Goed nieuws dat SBM in onderhandeling is met Petrobras voor de levering van 2 nieuwe FPSO's. De contracten zijn echter nog niet getekend en heeft niet alleen te maken met de dayrate van 500.000 USD/dag maar ook met de financiering van beide FPSO's. Vergeet niet dat elke FPSO zo'n 1,5 miljard USD kost, we spreken dus over in totaal 3 miljard. Het zal voor SBM niet makkelijk zijn om zo'n enorm bedrag in korte tijd bij elkaar te krijgen. Financiers houden er rekening mee dat het met een FPSO net zo kan vergaan als met de Yme Mopustor dus willen keiharde garanties. Ook de bouw van 2 FPSO's tegelijkertijd kan een probleem vormen, denk aan: zijn er genoeg faciliteiten om de modules te bouwen?, de local content (60%) die de Braziliaanse overheid eist, leveringsdata van apparaten, aankoop materialen e.d., verzekeringen en natuurlijk niet vergeten dat beide FPSO's in 2016 operationeel moeten zijn met bijbehorende boeteclausules. SBM neemt een groot risico als ze 2 FPSO's tegelijkertijd aannemen. Er zijn teveel risico's aan verbonden.
  9. forum rang 4 roloff 24 maart 2013 14:27
    quote:

    ff_relativeren schreef op 24 maart 2013 13:54:

    Mooi stukje huiswerk zo'n chart. Welke mechanismen gebruik je om de effecten te forecasten zoals een definitieve deal met Petrobas, of het in produktie gaan van Deep Panuke ? Want die aankondigingen gaan er komen ...

    Zelfs met enige relativering reken ik op een beweging naar boven zodra er meer inhoudelijke informatie bekend wordt ...
    Zoals ik al zei:

    "We staan mogelijk op een omslagpunt, dus maar even een actuele TA chart gemaakt.
    Dit onder het motto: een plaatje zegt vaak meer dan een praatje.
    Ik heb op dit moment even geen positie in SBM".


    Dat laatste omdat ik het risico wil beperken, maar het kan ook zijn dat we opwaarts de weerstand gaan doorbreken.

    De MACD en Stochastics (zie onderste 2 grafieken in bovenstaande chart) staan al behoorlijk hoog en kruisen binnenkort wellicht neerwaarts hun triggerlijnen (zie ingetekende 2 oranje ovaaltjes).
    Op basis van de wat onzekere risk/reward wacht ik dus eerst maar even af. SBM-Groet, Roloff

163 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links