Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tekenen van kracht

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Reacties

544 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. La Veuve! 15 maart 2013 12:27
    quote:

    Eugen III schreef op 15 maart 2013 12:04:

    [...]
    kijk, daar hebben we wat aan!
    van fd.nl (C. van Zeijl):
    Op het slot van 15 maart wordt de nieuwe AEX-verdeling opgemaakt. Dit jaar is het een interessante reshuffling.
    Eerst even een kleine introductie over de berekeningsmethode. Men neme het aantal uitstaande aandelen, vermenigvuldigt dat met het percentage wat vrij verhandelbaar is, maal de zogenaamde capping factor, maal de aandelenkoers. De capping factor is de afkap-factor die er voor zorgt dat de grote zware aandelen als Royal Dutch en Unilever een gewicht van maximaal 15% in de index krijgen. Zo kunt u de nieuwe verdeling alvast uitrekenen en zien waar de verschillen met de huidige index zitten.
    Als eerste valt op dat Royal Dutch een 2% zwaardere weging krijgt en er bij Unilever juist 2% afgaat. Dat komt omdat Royal Dutch het in het afgelopen jaar erg slecht heeft gedaan, waardoor de weging naar 13% is gedaald. Dat wordt vrijdag weer opgehoogd naar de 15%. Voor Unilever geldt precies het tegenovergestelde. Verder valt op dat Unibail, Arcelor Mittal en ASML een zwaardere weging krijgen, terwijl Ahold, Philips en KPN juist een stuk lager uitkomen. Nieuwkomer Imtech krijgt een weging van 0,34% en Boskalis maakt plaats (nu 0,89%).
    Interessant is om dan te kijken hoe deze veranderingen zich verhouden met de normale beursomzet. Op deze manier kunt u mogelijke koerseffecten op het slot berekenen. Veel passieve en sommige actieve fondsen moeten immers deze aandelen op het slot gaan kopen c.q. verkopen. Bij verre de grootste impact heeft de verwijdering van Boskalis. Momenteel heeft dit aandeel een weging van 0,89%. Het verwachte verkoopvolume is gelijk een kleine 3 dagen normale beursomzet.
    Ik merk dat veel partijen hun posities al aan het innemen zijn. In de afgelopen weken is de koers van Boskalis al een procent of 5 bij de AEX achter gebleven. Maar opvallend is dat ook Royal Dutch en Unilever toch wel een flinke omzetboost gaan zien. In beide gevallen is het gelijk aan een halve dag normale beursomzet. Voor deze aandelen is dat vrij bijzonder. Imtech komt op de vierde plaats (0,4 maal de gemiddelde dagomzet).
    Let wel, het is geen wet van Meden en Perzen. Veel hedgefunds en daghandelaren hebben deze sommetjes ook al gemaakt. Zo moeilijk is het nou ook weer niet. En ze hebben hun posities al ingenomen. Daarom zien we op de daadwerkelijke indexwijziging wel eens tegenovergestelde beweging. En zo blijft beleggen toch een moeilijk vak.
  2. [verwijderd] 15 maart 2013 12:44
    De laatste tijd zie je vaak contraire bewegingen op de dag van de herweging zelf. Echter, RDSA is al een tijdje achtergebleven vergeleken met de markt in het algemeen, maar ook vergeleken met sectorgenoten. Daarom april calls, die ik zo direct hedge met indexshorts voor een eventuele marktcorrectie.
544 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links