Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Puinhoop op de huizenmarkt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

55 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jean 8 maart 2013 13:21
    quote:

    z0n0p schreef op 8 maart 2013 13:11:

    Blok is helemaal niet bezig met "de woningmarkt uit het slob trekken". Zijn agenda (en die van Rutte 1 en Rutte 2) is het verlagen van de woningprijzen en daarmee de particuliere schuldenberg.
    Als de woningprijzen dalen dan wordt de schuldenberg niet lager. Die blijft precies hetzelfde.
  2. Jean 8 maart 2013 13:32
    quote:

    Mugje schreef op 8 maart 2013 13:18:

    Terwijl de rente nog is gedaald de afgelopen 15 jaar is het bedrag dat de fiscus jaarlijks aan hypotheekrente-aftrek moet terugbetalen ruim verdrievoudigd.
    Vergelijk ook eens de belastinginkomsten voor de staat met 15 jaar geleden. Neem ook het aantal huizenbezitters en inwoners mee en je krijgt een heel ander plaatje.
  3. [verwijderd] 8 maart 2013 14:16
    quote:

    Jean schreef op 8 maart 2013 13:32:

    [...]

    Vergelijk ook eens de belastinginkomsten voor de staat met 15 jaar geleden. Neem ook het aantal huizenbezitters en inwoners mee en je krijgt een heel ander plaatje.
    Precies,
    en het eigen woningbezit is flink gestimuleerd. Dan is het ook logisch dat tegenover dat nieuw bezit een hogere schuld staat.

    En daarnaast, hoe hoog is die schuldenberg nu echt? Gebruik wordt gemaakt van gegevens uit kadastert maar die zijn niet accuraat want;
    - hogere inschrijvingen dan daadwerkelijke hypotheek
    - aflossing tijdens looptijd staat er niet vermeld
    - (niet) verpande polissen met waarde worden niet in mindering gebracht op de hoogte vd schuld

    Al met al wordt er heel veel met cijfers gegoocheld om het gelijk aan de kant te krijgen.

    Volgens mij functioneerde de huizenpmarkt tot 2007 prima en wordt de renteaftrek al flink ingeperkt sinds 2002.

    Als je wilt hervormen prima, maar doe dat dan gefaseerd en niet met een bot mes zoals nu is gebeurd. Enige dat de woningmakrt zo een beetje nog kan ''redden'' is een megainflatie. Maar dat gaat weer vaak gepaard met hoge rentes.. dus tsja..

  4. Backfire 8 maart 2013 14:37
    quote:

    Backfire schreef op 8 maart 2013 14:36:

    Onder aan de streep moet een starter in veel gevallen eigen middelen gaan meenemen. Dit is natuurlijk geen probleem, maar het zorgt er wel voor dat veel starters nog even moeten wachten met het kopen van een woning.
    Dit is wel een probleem want de potentiele kopers krijgen elk jaar een stevige huurverhoging voor de kiezen. Er valt bij een hoger salaris dan ook niet extra te sparen. Dit gaat de verhuurdersheffing in.
  5. forum rang 5 theo1 8 maart 2013 15:07
    @mugje: die inkomensafhankelijke huurverhoging is natuurlijk waanzin. Mensen gaan totaal verschillende prijzen betalen voor exact hetzelfde product. Natuurlijk gaat dat scheve gezichten geven. De link tussen de gewildheid van een huis en de huur is ook nog eens helemaal zoek. Een eenvoudig huis in een slechte buurt kan ineens duur worden, alleen maar omdat de huurder een aantal jaren achter elkaar goed verdient. Een mooi huis in een goede buurt kan goedkoop worden doordat de huurder minder gaat verdienen. Het zal niet lang duren voordat mensen gaan ontdekken hoe dit systeem gemanipuleerd kan worden.

    En wat wil je met een ZZPer die nu eenmaal ieder jaar een ander inkomen heeft? Ieder jaar een andere huurverhoging. De berekening van de huur wordt op die manier ook nog eens een nachtmerrie die afhangt van het verleden van de huurder want die variabele huurverhogingen gaan natuurlijk cumulatief behoorlijk aantikken. En als die huurder verhuist naar een huis van een andere corporatie, moet dat zeker allemaal naadloos worden overgedragen. En dat met de bewezen afwezigheid van managementvaardigheden in de corporatiesector.

    En stel dat een ZZPer een aantal gouden jaren heeft, heel veel verdient en dus maximale huurverhogingen om de oren krijgt. Dan breekt er een recessie uit, hij krijgt totaal geen opdrachten meer. Gaat dan zijn huur ook flink omlaag? Ik neem aan van niet, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er minder geld binnen gaat komen. Idioot plan waar totaal niet over is nagedacht.
  6. [verwijderd] 8 maart 2013 15:17
    quote:

    Jean schreef op 8 maart 2013 13:21:

    [...]

    Als de woningprijzen dalen dan wordt de schuldenberg niet lager. Die blijft precies hetzelfde.
    Maar als de woningprijzen stijgen wordt de schuldenberg natuurlijk wél groter. Aan de ene kant door de hogere bedragen die de kopers moeten lenen, aan de andere kant dor de "overwaarde" die veel meelopers uit "hun" huis willen halen......
  7. [verwijderd] 8 maart 2013 15:31
    quote:

    theo1 schreef op 8 maart 2013 13:09:

    [...]

    Er gaat uiteindelijk natuurlijk vanzelf een nieuw evenwicht ontstaan. Mensen moeten uiteindelijk toch ergens wonen en eindeloos bij je ouders blijven hangen is ook niet bepaald prettig. Een hele boel hypotheken gaan uiteindelijk verdwijnen (aflopende spaarhypotheken, aflossing door levensverzekering, executieveiling, vrijwillige aflossing). Deze huizen kunnen dan bijna voor iedere prijs worden verkocht zonder dat het de cashflow van de eigenaar hard raakt en daar kunnen dan de starters weer terecht. De markt komt uiteindelijk vanzelf weer op gang. In de tussentijd zullen er wel behoorlijk wat notarissen, makelaars en hypotheekadviseurs failliet zijn gegaan.
    Yep. En dat er heel wat makelaars,financieel adviseurs etc. failliet gaan lijkt me voor de maatschappij als geheel geen verlies. De meeste z ijn nog erger dan tweedehndsautoverkopers. Foute pakken, holle praatjes. (dat gldt volgen mij niet voor Jos overigens, die lijkt me integer en competent, een verademing in die wereld)
  8. forum rang 6 andre68 8 maart 2013 15:42
    Wat ook zou helpen is dat de NMA eens wat beter toezag op de absurd hoge opslag op hypotheekrente in NL.Het NL-banken-kartel onder aanvoering van de rabo-bank.
    De hoogste rente in NL van alle omringende landen.
    Het "HRA-voordeel" verdwijnt zo goed als 100% in de zakken van die tering-banken terwijl de nadelen, een stagnerende woningmarkt en een opgeblazen huizenprijs voor de hele maatschappij ellende oplevert.

    Waarom worden de banken zó ontzien in deze kwestie?
  9. taurus86a 8 maart 2013 16:48
    Geef ieder koophuis een boekwaarde, t.w. de woz waarde 2011. Vanaf 2013 gaan we ieder jaar 3% op deze waarde afschrijven. De dan jaarlijks overblijvende boekwaarde is dan tevens de maximale som waarover hypotheekrente dat jaar mag worden afgeschreven. Het pand houdt permanent deze dalende boekwaarde en dus wordt bij ieder verkoop moment meegenomen in de overeen te komen koopprijs. In 2020 is de boekwaarde dus ongeveer 80% van de WOZ 2011.
    Overzichtelijk; meteen in te voeren want we kennen de WOZ waarden 2011 al en de banken hebben hun handen vrij.

    Gaan de prijzen van nieuwbouw stijgen, dan zal er een opwaartse druk op de prijzen van bestaande woningen ontstaan; maar de verlaagde hypotheek aftrek zal de prijsstijging drukken.

    Tenslotte kan de regering dan nog overwegen om de meeropbrengst boven de WOZ 2011 waarde te gaan belasten; wel met een doorschuifregeling uiteraard.
    Dit laatste betekent dat de huizen bezitter/ erfgenaam die voor de laatste keer alleen maar verkoopt een rekening voor de meeropbrengst kan krijgen.
    De opbrengst uit deze pot kan naar startersfaciliteiten en hulp aan ´hypotheek drenkelingen`

    Eerlijk is eerlijk.

    Het plan brengt solidariteit tussen de koopwoningbezitters en de regering kan een Blok aan het been kwijt.
  10. [verwijderd] 8 maart 2013 17:00
    Is het een ideetje om de pensioenfondsen toe te laten tot de hypotheekmarkt. Kunnen ze een aardig en zeker rendement scoren en zien we hun gelden niet haar het buitenland vertrekken. Bovendien een kans om de macht van de banken te doorbreken en eindelijk eens lagere hypotheekrentes te krijgen in Nederland. Iets wat in het buitenland al heel normaal is. Lagere hypotheekrentes maken de kans groter dat de koopmarkt ook weer vlot getrokken worden. Het mes snijdt aan meerdere kanten en wat kost dit Minister Blok? Niets toch.
  11. [verwijderd] 8 maart 2013 18:04
    Je kunt hemel en aarde bewegen, veranderen doet het toch niet. Nieuwe regels hebben ontegenzeggelijk voordelen voor de startende koper: Prijzen dalen naar reële niveaus, mensen gaan weer aflossen op hun hypotheek. Op termijn zit er dan veel eigen vermogen in de woningmarkt in plaats van al dat vreemd vermogen van nu. Dat is een ideaal medicijn voor een gezonde markt op termijn.

    Al die gehoopte overheidsmaatregelen met steun leiden alleen maar tot uitstel van executie.
    Uiteraard moeten de rafelrandjes nog opgelost worden, maar dit gaat goedkomen.

    Als de banken nu ook nog wat aan restschuldfinanciering gaan doen, dan draait de huizenmarkt over paar maanden alweer stuk beter. De overheid heeft de voorwaarden geschapen, nu zijn de banken aan zet, de overheid kan die niet dwingen tot restschuldfinanciering immers.

    Voor de verkopers is het wellicht wat sneu, maar die hoorde je ook niet toen de overwaarde ze met bakken gratis aan kwam waaien.

    De bouw zal ook een sanering moeten doormaken, maar de eerste signalen zie ik al. Die kunnen ook wat mij betreft hand in eigen boezem steken, een branche waar mensen zonder blikken of blozen bijna 50 vrije dagen op jaarbasis hebben en waar ook niet misselijk betaald werd, loopt ooit tegen de lamp, en dat is nu.
    De gemeentes gaan na de gemeenteraadverkiezingen volgend jaar onder druk van accountants en hertaxaties hun grondprijzen ook verlagen, dus die bouw komt ook wel weer op gang.

    Niet zo negatief dus allemaal, aan het werk!
  12. [verwijderd] 8 maart 2013 18:13
    Mugje schreef oa.: "Dat intussen de prijzen tot duizelingwekkende hoogte opliepen, boeide eigenlijk geen van die politici want de persoonlijke belangen wogen zwaarder. Dat de jongere generatie steen en been klaagde dat het onbetaalbaar werd, de politiek hield zich oost-indisch doof. En inmiddels zit men met de gebakken peren, Dat er aan de aftrek gemorreld zou gaan worden begreep inmiddels iedereen en juist de draagkrachtige groep meent dan nog even van de oude regels te profiteren en gigantische villa's en kasten van huizen te moeten bouwen en die vol te pompen met hypotheek. Terwijl de rente nog is gedaald de afgelopen 15 jaar is het bedrag dat de fiscus jaarlijks aan hypotheekrente-aftrek moet terugbetalen ruim verdrievoudigd. Dat zet je toch te denken. Blok zijn taak is het m.i. alleen om de belangen van die categorie nog zolang mogelijk te verdedigen."

    Helemaal mee eens! Waarom staan mensen nu te roepen dat de overheid van alles moet doen om de val van de woningprijzen te stoppen terwijl dezelfde overheid niets hoefde te doen toen de prijzen in ruim vijftien jaar tijd in grote delen vh land met 400% stegen? Bullshit. Het enige dat er moet gebeuren is dat alle lucht uit die huizenmarkt gaat en dat ook de schijnwelvaart die het gevolg was van die prijsopdrijving verdampt totdat er weer realisme is. De politiek is er niet om alleen de belangen van de woningbezitter te beschermen maar ook vooral om prijzen weer betaalbaar te maken voor jonge mensen.
    De grote massa aan babyboomers die hun huizenprijzen gigantisch op zagen lopen en die de echte scheefwoners zijn, houdt zich hierin angstvallig stil enmag wel eens via belastingmaatregelen om meer bijdrage gevraagd worden (ipv dat de huurders dat moeteen gaan doen.
  13. [verwijderd] 8 maart 2013 19:02
    Mijn suggestie: belast de echte scheefwoners en gebruik dat geld ten behoeve van gungstiger startersregelingen voor jonge mensen. De echte scheefwoners, zij die tussen 15 en 30 jaar geleden een huis hebben gekocht en verminder daar de hypotheekrente aftrek van. Gebruik dat geld voor betere regelingen voor jonge mensen.
  14. Richard-81 8 maart 2013 20:58
    Ik denk dat het enorm zou schelen, indien de politiek nooit besloten zou hebben om de 50% van de marktwaarde aflossingsvrij met HRA af te schaffen.

    Dit zou:
    - woningen vnl. voor starters een stuk betaalbaarder maken/ houden
    - zorgen voor een veel betere doorstroming
    - een (veel) minder grote huizenprijzen daling dan nu het geval is, dus minder sparen (voor huidige restschuldgevallen) en meer consumptie, meer ruimte voor economische groei etc. etc.

    Ik denk namelijk dat het iets voorspoedigere economische verloop bij een HRA bij een 50% aflossingsvrije hypotheek, dit het uitgavenaspect door de overheid bij deze genoemde HRA sterk zou overstijgen, dus zodoende zou het ook nog eens een flinke misrekening kunnen zijn door de overheid...
  15. [verwijderd] 8 maart 2013 21:13
    Aflossingsvrije hypotheken hebben alleen maar bijgedragen aan de zeepbel die de huizenmarkt is geworden in de loop der jaren. we moetem gewoon terug naar normale reëele waarden en gezonde verhoudingen. Een huis dat afgelost wordt ipv een huis dat geheel niet of voor de helft afgelost werd en waar door eenongezonde prijsopdrijvende leencultuur ontstond. Nog beter zou zijn de oneerlijke subsidiepot (hoezo is de VVD een liberale pratij...) di9e HRA heet, geheel afschaffen in een x periode en waarbij de grootste afname gedragen wordt door hen die er al het meeste van geprofiteerd hebben. In plaats daarvan kan de belastingdruk omlaag. Dat werkt stimulerend voor de economie.
  16. gerrit 69 8 maart 2013 21:16
    quote:

    lupa schreef op 8 maart 2013 17:00:

    Is het een ideetje om de pensioenfondsen toe te laten tot de hypotheekmarkt. Kunnen ze een aardig en zeker rendement scoren en zien we hun gelden niet haar het buitenland vertrekken. Bovendien een kans om de macht van de banken te doorbreken en eindelijk eens lagere hypotheekrentes te krijgen in Nederland. Iets wat in het buitenland al heel normaal is. Lagere hypotheekrentes maken de kans groter dat de koopmarkt ook weer vlot getrokken worden. Het mes snijdt aan meerdere kanten en wat kost dit Minister Blok? Niets toch.
    Prima idee.
    De collectieve macht van onze banksector doorbreken.
    Onze pensioenfondsen kunnen een voortrekkersrol vervullen
    Als alternatief kan men bijvoorbeeld een Duitse hypotheek nemen voor een Nederlandse woning.
    Het rente percentage bij een Duitse bank kan soms wel meer dan een vol procent hypotheekrente schelen en men komt ook in aanmerking voor hypotheekrente-aftrek voor de inkomsten-belasting.
    De huidige maatregelen van onze overheid zijn niet bijzonder transparant en dan druk ik mij nog mild uit.
    Dat het daardoor een puinhoop is, ben ik het wel eens met Jos Koets.
    De gemiddelde Nederlander weet eigenlijk nog steeds niet waar hij aan toe is.
    De frustratie bij veel Nederlanders is de in verhouding hoge hypotheek-tarieven die onze banken de woningbezitter opleggen, terwijl die zelfde banken al enkele jaren bijna
    " gratis " geld kunnen lenen van de ECB

    Mvrgr. van Gerrit

  17. [verwijderd] 8 maart 2013 22:06
    quote:

    Burp schreef op 8 maart 2013 11:53:

    Het is beter dat je geen huis kunt kopen dan een huis waarvan achteraf blijkt dat je het niet kunt betalen.
    Beetje naïef gedacht.

    De meeste mensen zijn verstandig en kochten een huis wat ze konden betalen. Maar door de gecumuleerde ellende (die volledig op Jan Belastingbetaler is afgewenteld terwijl de vette bonusvreters ontzien werden) van de laatste jaren zitten ze nu in de problemen.

  18. mrhans 8 maart 2013 22:56
    Mensen, mensen, mensen! Zien jullie eigenlijk nog waar jullie mee bezig zijn?? Het leven is misschien 50,70 35, 80 jaar. Maar welk getal je ook neemt....het is en blijft een uiterst beperkte tijd om iets ervan te maken. En dat "iets" is niet om je ooooneeeeindig met zulke onbenullige dingen bezig te houden of je hypotheek nu deels met 42% of juist met 50% of juist helemaal niet aftrekbaar zou moeten zijn. Dit systeem is er werkelijk op gemaakt om een mens helemaal in het nauw te drijven, om je bang te laten zijn, om je onvrij te voelen, kortom om je ongezond te laten worden. (Geen wonder dat onze zorgkosten hemelhoog stijgen). We zouden ons eindelijk moeten bevrijden van deze wurgsystemen. We moeten opstaan. Ertegen vechten. Tot hier en niet verder. Dát zouden we heel hard moeten roepen. Blok hier, Blok daar. Onbenullige politici met allerlei eigenbelang. Ze moeten zich profileren. Maar niet op onze kosten. Het is tijd om op te staan en ons te bevrijden!!!
  19. [verwijderd] 9 maart 2013 00:11
    Volgens mij ben ik helemaal de pineut, want ik ben schijnbaar heel naïef niet bezig geweest met al deze nieuwe regels. Nu is mij 15 jaar terug een Waerdye polis verkocht, welke redelijk gecompenseerd wordt, maar waar ik van schrik, is dat ik een Box III polis heb, met een vrijstelling die ik ook bij een goede beurs niet ga halen. Echter kan ik er nu een KEW van maken, maar ook weer niet, omdat mijn polis op 40 jaar is gezet (Waarschijnlijk omdat de tussenpersoon toen vond dat hij daar meer aan betaalde en wij in principe lagere maandlasten zouden hebben)

    Daar ga je 15 jaar later en 20000 regelwijzigingen dan dus behoorlijk mee het schip in denk ik. Want ik kan er niet zomaar een KEW van maken, omdat die maar 30 jaar mag lopen en ik dus om het doel te halen, de premie dus meer dan moet verdubbelen en ook dat besluit moet ik dus voor 1 april nemen. Mes op de keel dus.

    Ik heb het gevoel dat ik aan alle kanten gepakt wordt, terwijl het duidelijk een gevalletje eigen schuld dikke bult is schijnbaar.

    Onbegrijpelijk en volgens mij is er geen juiste keuze te maken hierin.
55 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links