Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkiezingen Italië

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 25 februari 2013 15:44
    Bersani aan kop in Italiaanse verkiezingen
    25/2 15:23
    De alliantie rond de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani gaat in de parlementsverkiezingen aan kop. Dit meldt SkyTG24 op basis van een exit poll.

    Volgens de peiling komt Bersani in de Senaat op 37 procent van de stemmen uit. De alliantie rond de PdL-partij van Silvio Berlusconi en Lega Nord is goed voor 31 procent, gevolgd door 16,5 procent van de Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo en 9 procent voor de alliantie rond Mario Monti.

    In het Lager Huis zou Bersani 34 procent krijgen, Berlusconi 29 procent, Grillo 19 procent en Monti 9 procent.

    De beurs van Milaan heeft een rally ingezet, waarbij de FTSE MIB 3,4 procent wint.

    Door: ABM Financial News.
  2. forum rang 4 s.lin 25 februari 2013 16:34
    'Bersani wint in Kamer, Senaat onduidelijk'
    2013-02-25 16:27:20.0
    Volgens de eerste exitpoll is de sociaal-democraat Pier Luigi Bersani de winnaar geworden van de Italiaanse verkiezingen. Hij krijgt automatisch 55 procent van de zetels in de Italiaanse Tweede Kamer. Onduidelijk is nog wie de meerderheid in de Senaat heeft.
    Volgens de exitpolls die de publieke omroep RAI maandagmiddag publiceerde na de sluiting van de stembureaus kan de oud-communist Bersani, leider van het centrumlinkse blok in Italië, rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Bersani zou een voorsprong van vijf procent hebben in de Kamer.

    Spannend
    “Het wordt nog heel spannend of Bersani genoeg stemmen krijgt om een meerderheid te halen in de Senaat. Daar kan hij eigenlijk alleen een coalitie smeden met Mario Monti, maar die is met een schamele 9 procent de grote teleurstelling van deze verkiezingen wordt. Hij dreigt zelfs de kiesdrempel niet te halen.”

    Bersani kon dan wel eens aangewezen zijn op de cabaretier 'Beppe' Grillo, al zitten daar de nodige haken en ogen aan. "Grillo is misschien een iets minder grote verrassing dan gedacht. Hij hoopte op meer dan 20 procent. Maar het is nog even afwachten hoe goed hij het echt heeft gedaan.

    De beurs is meteen met 3,4 procent gestegen, meldt Veeger, en de rentes op staatsobligaties gingen omlaag. De beurzen lijken dus positief gestemd over de overwinning van Bersani.

    Centrumlinks
    Bersani's Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken kan bij de Kamerverkiezingen rekenen op 31 à 33 procent van de stemmen en wordt de grootste partij. Samen met de centrumlinkse bondgenoten krijgt Bersani 35 à 37 procent van de stemmen, blijkt uit de exitpolls.

    In 1996 haalde premier Romano Prodi hem als minister van Industrie in de landelijke regering, later gevolgd door de verkeersportefeuille. Bij de terugkeer van centrumrechts met premier Silvio Berlusconi werd Bersani Kamerlid.

    Berlusconi
    De PDL van Berlusconi blijft steken op 21 à 23 procent. Samen met centrumrechtse bondgenoten als de Lega Nord komt de mediamagnaat op 29 à 31 procent. Derde wordt de Beweging 5 Sterren van de komiek Beppe Grillo, een protestbeweging die voor het eerst in het landelijke parlement komt met 19 à 21 procent van de stemmen.

    Senaat
    Aan een voorspelling van de uitslag in de Senaat wagen de opiniepeilers zich nog niet, vanwege de nek-aan-nekrace met centrumrechts in cruciale regio's. Maar ook in de Senaat ligt het Bersani-kamp enkele procentpunten voor op het centrumrechtse kamp van ex-premier Silvio Berlusconi. Door de exitpolls voor de Kamer lijkt de in de eurozone gevreesde terugkeer van Berlusconi als premier uitgesloten.

    55 procent
    Italië-correspondent Maarten Veeger legde maandagmorgen bij BNR uit dat de winnaar van de verkiezingen volgens de kieswet in een keer 55 procent van de zetels in de Italiaanse Tweede Kamer krijgt. Maar dat geldt niet voor de Senaat. Het kan zo zijn, legt Veeger uit, dat Bersani een meerderheid krijgt in de Tweede Kamer en Berlusconi in de senaat. "Dat zou het slechtste scenario zijn, want dan is het land eigenlijk onbestuurbaar."

    Bersani werd in 1951 geboren in Piacenza. Hij is van eenvoudige komaf: zijn vader was automonteur en benzinepomphouder, maar maatschappelijke interesse had hij al op jonge leeftijd. Na het gymnasium studeerde Bersani filosofie in Bologna. Zijn afstudeerscriptie ging over paus Gregorius I, bijgenaamd de Grote, een van de kerkvaders.

    PCI
    Na een korte periode als leraar wijdde hij zich helemaal aan de PCI en de politiek. Via de gemeenteraad van Bettola kwam hij in het regioparlement van Emilia-Romagna terecht. In 1993 schopte hij het tot president van de regio.

    BNR.nl
  3. forum rang 4 s.lin 25 februari 2013 16:58
    Beurzen volatiel door Italiaanse exit-polls
    25/2 16:48
    Europese beurzen hebben de winsten zien verdampen nadat uit een exit-poll bleek dat de centrumrechtse alliantie van de PdL-partij van Silvio Berlusconi en Lega Nord aan kop gaat in de Senaat.

    Volgens de peiling van Rai krijgt Berlusconi in de Senaat 31 procent van de stemmen tegen 29,5 procent voor de centrumlinkse alliantie van de Democratische Partij van Pier Luigi Bersani. De eurosceptische en populistische Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo komt uit op 25,1 procent. De centrumpartijen rond Mario Monti zijn goed voor 9,5 procent.

    Italianen kiezen de 315 zetels tellende Senaat via 20 kiesregio's, waarbij het rijke noordelijke Lombardije veruit het belangrijkst is met 49 zetels. De alliantie die een regio wint, krijgt automatische 55 procent van de zetels voor de regio in de Senaat. De overgebleven zetels worden verdeeld naar rato van het aantal stemmen. De kiesdrempel licht op 8 procent.

    De vrees is dat Bersani al dan niet in een alliantie met Monti geen meerderheid weet te krijgen in zowel de Senaat als het Lager Huis. Er zou dan geen stabiele regering zijn die het door Europa voorgestane bezuinigings- en hervormingsbeleid moet voortzetten.

    Bersani heeft naar verwachting het Lager Huis wel gewonnen met een geschatte 35 tot 37 procent van de stemmen tegen 29 tot 31 procent voor Berlusconi. De grootste partij krijgt automatisch de meerderheid van 340 van de 630 zetels in het Huis.

    Berlusconi en Grillo profiteren van de onvrede onder Italianen over de in depressie verkerende economie, de recordwerkloosheid en de bezuinigingen, zoals de gehate IMU-vastgoedbelasting, ingevoerd door Monti.

    De AEX noteert nog slechts 0,1 procent hoger. Eerder in de handelsdag won de index nog een procent vanwege optimisme dat Bersani ook de Senaat zou domineren. De beurs van Milaan is teruggezakt van een winst van 3 naar 1,5 procent. De euro/dollar is gezakt van 1,332 naar 1,324.

    Door: ABM Financial News.
  4. [verwijderd] 25 februari 2013 18:12
    Neem maar aan ze zijn dom. Heb lange tijd in Noord Italie gewoont, het zijn gemakkelijk te beinvloeden mensen. Simpel zeg maar. Hoe verder je naar het zuiden gaat hoe erger het wordt. Tel daar de invloed van de TV bij op ( probeer maar 1 avond lang Italiaanse TV te kijken..) en de alom vertegenwoordige mafia, de topzwaar en corrupte politieke topklasse en bingo!; kansloos. Buitenlandse talen spreken ze niet, ze geloven nog massaal in sprookjes ( God bestaat..) en tel uit je winst. ( of verlies..)
  5. forum rang 4 Willempie3 25 februari 2013 20:53
    Laatste stand van zaken (40 procent van de stemmen,ongeveer)

    2e kamer:

    Bersani 30,7 procent.
    Berlusconi 28,1 procent.
    Grillo 25,5 procent.
    Monti 10,5 procent.

    senaat:

    Bersani 31,9 procent.
    Berlusconi 30,4 procent.(En ligt voor in de meeste en grootste districten)
    Grillo 23,8 procent.
    Monti 9,2 procent.

    elezioni.interno.it/senato/scrutini/2...

    W3
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links