Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euribor

24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 10 juni 2013 16:52
    ‘Oude Euribor amateuristisch’

    Gepubliceerd op 10 jun 2013 om 07:11 | Views: 1.668

    AMSTERDAM (AFN) - De vaststelling van belangrijke rentetarieven als Libor en Euribor moet zo veel mogelijk gebaseerd worden op echte markttransacties in plaats van op schattingen van de banken. Dat zegt Steven Maijoor, voorzitter van de Europese toezichthouder op de financiële markten Esma, maandag in het Financieele Dagblad (FD).

    Maijoor vindt dat de manier waarop de Europese basisrente Euribor tot voor kort tot stand kwam tekenen vertoont van ,,amateurisme''. Volgens hem zouden banken ook verplicht moeten worden tot deelname aan de panels die de rentes vaststellen.

    De Europese Commissie overweegt Esma, voluit de European Securities and Markets Authority, verantwoordelijk te maken voor het toezicht op de vorming van de marktrentes. Ook de vaststelling van beursindices, waaronder de AEX-index, komt onder toezicht. ,,De markt moet daarop kunnen vertrouwen''.

    Het Libor-tarief is een centraal rentetarief dat door opgaven van verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en gebruikt wordt voor het vaststellen van andere tarieven. Vorig jaar bleek dat er werd gesjoemeld met het tarief. Enkele banken schikten al in deze zaak, de betrokkenheid van andere financiële instellingen wordt nog onderzocht.
  2. forum rang 10 voda 4 mei 2017 22:25
    Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet

    Gepubliceerd op 4 mei 2017 om 21:58 | Views: 54

    BRUSSEL (AFN/BLOOMBERG) - De manier waarop de Europese basisrente Euribor wordt vastgesteld, wordt voorlopig niet radicaal herzien. Een voorstel daartoe is afgewezen door het Europese instituut dat alles rond dit belangrijke rentetarief regelt (EMMI).

    Euribor is een centraal rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen. Het tarief wordt bepaald door een panel van banken, die daarvoor herhaaldelijk allerlei schattingen van de handel moeten indienen.

    Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom Euribor en het vergelijkbare Libor. Bankiers hadden de rentetarieven gemanipuleerd. Ook Rabobank was bij de affaire betrokken en die heeft dat moeten bekopen met honderden miljoenen euro's aan boetes.

    Ingegeven door alle commotie is recent een proef gehouden om Euribor voortaan vast te stellen op basis van echte transactiegegevens. De resultaten van die test vielen echter tegen: de beleidsmakers achter Euribor vinden het plan niet passen bij ,,de huidige marktomstandigheden''. Daarom willen ze komende maanden gaan werken aan het ontwikkelen van een andere ,,hybride'' methode.
  3. forum rang 10 voda 26 februari 2019 16:37
    Twee jaar uitstel voor alternatief Euribor

    Gepubliceerd op 26 feb 2019 om 12:52 | Views: 732

    BRUSSEL (AFN/BLOOMBERG) - Banken en andere financieel dienstverleners in de Europese Unie krijgen twee jaar langer de tijd om belangrijke basistarieven voor rente op de schop te nemen. Aanvankelijk moesten ze begin volgend jaar een alternatief voor maatstaven als Euribor en Eonia hebben.

    Het Europees Parlement en lidstaten hebben nu afgesproken de financiële markten tot eind 2021 de tijd te gunnen voor deze opgave. Euribor en Eonia zijn gemiddelde rentetarieven waartegen een aantal Europese banken elkaar onderling geld leent. De maatstaf wordt veel gebruikt voor het bepalen van tarieven voor hypotheken en de handel in derivaten.

    Op de totstandkoming van basistarieven kwam veel kritiek, toen bleek dat jarenlang was gesjoemeld met Euribor en een andere belangrijke standaard, de Libor-rente. Om dergelijke fraude te voorkomen, gaan in de EU nieuwe regels gelden voor dergelijke basistarieven. De extra tijd die de markten nu krijgen voor de aanpassing, moet ervoor zorgen dat de overgang op nieuwe standaarden soepel verloopt.

    Voor Eonia, dat staat voor de gemiddelde eendaagse rentetarieven tussen banken, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) al een vervanger klaarstaan. De nieuwe standaard Ester wordt gesteund door een panel van belangrijke Europese banken.
24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links